Lang geleden, toen de boskabouters nog spraken,
heb ik eens ergens een struisvogelfilet gegeten.
Welnu, elke keer als ik ga winkelen voor mijn wekelijkse kookbeurt,
liggen ze daar voor mij (in de Alcampo supermarkt in Spanje):
struisvogelsteaks en –filets.
Het heeft trouwens lang geduurd eer ik wist dat het struisvogel was.
De Spaanse naam “Avestruz” doet me meer denken aan een
Oostenrijkse voetballer dan aan een vogel van Down Under.
Ik durfde ze nooit meenemen, want stel je voor dat ik geen geschikt recept vind.
Tot ik dan toch maar de gok waagde. Waarom niet eigenlijk?
Een struisvogel is eigenlijk maar een grote kip, waarvan de fladderende pluimen
alleen maar wat opwinding veroorzaken in de “Moulin Rouge” en
aanverwante roze balletten in Parijs.
Omdat ik me de smaak niet zo goed meer kon herinneren, heb ik een recept genomen
met veel andere smaken, als mogelijke camouflage weet je wel.
Mijn vrees was volkomen onterecht.
Struisvogel is heel lekker, lijkt van smaak wat op een supermalse rundsteak,
maar heeft langere en meer uitgesproken vezels.
Ik heb de filetjes “cordon bleu” bereid, met ham en kaas, gemakkelijk haalbaar
voor een amateurkok als mezelf.
Doe daarbij nog een smeuïge kerriesaus, en laat het beestje maar komen.
We starten met snel even aanbraden en bestrooien met pezo.
Hier is een uitgetest recept van Struisvogelfilet Cordon Bleu:
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
2 stukken van +/- 160g struisvogelfilet
|
kook de rijst (10’ volgens de verpakking) met wat boeljon
|
2 plakken ham: Serrano, Bayonne,…
|
de struisvogelfilets bestrooien met pezo
|
40g geraspte kaas voor gratineren
|
snel aanbakken (2 à 3’ per kant, afhankelijk van de dikte)
|
250g rijst (zakje Uncle Ben)
|
best in een mengeling van boter en olijfolie
|
geblancheerde fijne groenten
|
verse rode paprika snijden in duxelles (fijne blokjes)
|
(bijv. ½ rode paprika, selder, wortels…)
|
blancheren of een minuutje in de microwave oven zetten
|
20 cl kokosmelk, ongezoet (1/2 blik)
|
doe hetzelfde met de andere groenten
|
20cl kippenboeljon
|
de rijst uit het vocht halen en laten uitlekken
|
kerriepoeder naar smaak
|
de warme rijst mengen met de geblancheerde groenten
|
instant roux of maïszetmeel
|
de plakken ham over het vlees leggen
|
olijfolie en boter
|
de geraspte kaas over het vlees verdelen
|
pezo
|
breng de kippenboeljon en de kokosmelk aan de kook
|
garnituur: blaadjes sla of lookpijpjes,…
|
kruid op smaak met veel kerriepoeder
|
|
de kerriesaus binden met de roux
|
|
gratineer het vlees met ham en kaas onder de grill
|
|
doe het rijstmengsel in een vormpje, lichtjes aandrukken
|
|
zet het vlees en de rijst op 2 borden
|
|
giet de kerriesaus er rond en versier met slasnippers
|
|
|
|
N.B. een bokaal met gemengde groenten kan ook
|
|
wel eerst spoelen onder de kraan
|
!!!nog een tip van het laatste moment: ik vond toevallig vandaag nog een leuk recept
voor deze vogel: kijk maar eens op www.mostaardwostyn.be, bij recepten.
Als je in staat bent kokosmelk te kopen, dan kan je zeker ook kerriesaus bereiden.
Voor mij was het de eerste maal, en dat gaat heel vlot.
Ik heb voor de gelegenheid een metalen vormpje gekocht, om de rijst in te persen.
Dit cilindertje lijkt op een groentenblik waar boven en onderkant zijn van afgehaald,
maar veel televisiekoks gebruiken het.
Niet vergeten het metalen vormpje na persing weg te nemen.
Zoniet is de rijst moeilijk vetreerbaar.
Het resultaat oogt goed, zowel wat de vorm betreft als de kleur.
Vandaag eten we niet alleen lekker smaakvol, we eten ook kleurvol
.
Nu nog een flesje Tempranillo wijn erbij, en we kunnen aan de hap.
Buen apetito! Tengo hambre.
P.S. deze keer is de waskoord weer leeg.
|