Een gerecht dat in de provence overal en altijd
op tafel komt is natuurlijk ratatouile.
In Catalonië, net over de Spaanse grens hebben ze
uiteraard dezelfde ingrediënten zomaar voor het grijpen.
Vandaar dat deze Spaanse variant voor de hand ligt.
Het grootste verschil zit hem in de toevoeging van
stukjes Serranoham, wat de smaak ten goede komt.
Greta vond het lekker, meer moet dat dus niet zijn.
In het Spaans (Catalaans) heet dit "Pollo en samfaina".
Smaakvol en gemakkelijk te maken...
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
stukken kip (bouten voor Bob) voor 2
|
bestrooi de stukken kip met zout en peper
|
zout en peper
|
verhit de olie in een grote zware pan
|
olijfolie
|
bak de kip 8 à 10´ tot de stukken goudbruin zijn
|
70 g Serranoham, in blokjes of partjes)
|
neem ze uit de pan en leg ze op een bord
|
1 grote ui, in plakken gesneden of grof gehakt
|
doe de Serranoham in de resterende olie in de pan
|
2 tenen look, of nog beter: verse lookpijpjes
|
bak de ham een minuutje op een matig vuur
|
1 aubergine, in blokjes van 3 cm gesneden
|
schep er de ui door en bak gaar in circa 10´
|
1 courgette, in schijfjes van 1 cm dik
|
voeg look, courgette, paprika en aubergine toe
|
1 groene of rode paprika, ontzaad en in blokjes
|
laat circa 5´ bakken tot groenten beginnen te garen
|
blik tomatenvlees (Spanje: troceado)
|
voeg toe: tomaten, laurier, tijm en wijn
|
laurier
|
doe de kip terug in de pan, schep groenten erover
|
1 el verse tijm, afgeritst, of marjolein
|
leg het deksel op de pan
|
1 glas witte wijn (of Spaanse Sidra)
|
laat 25 à 35´ zacht sudderen tot de kip gaar is
|
|
breng op smaak en dien op met gekookte rijst
|
|