In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse gemeente
Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen.
Naast het vervullen van godsdienstige taken, legden de paters zich ook toe
op de kunst van het brouwen van gerstenat.
Dit bracht veel meer leven in de brouwerij (letterlijk).
De abdij was gekend voor haar gastvrijheid en gaf pelgrims en reizigers
in vaak woelige tijden een veilig onderkomen, en een schuimend glas nat.
Met de grootste zorg en precisie werd het recept voorbeeldig op punt gezet.
De abdij van Grimbergen is verscheidene malen verwoest door branden,
maar elke keer opnieuw uit de as herrezen, na bluswerken met schuimend nat.
De Fenix, net boven het woord Grimbergen op het etiket van de fles,
symboliseert deze wederopstanding.
Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie
verdween ook jammerlijk de brouwerij.
De Fransen zagen uiteraard liever wijnverbruik dan bierconsumptie.
Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien.
!! Toch intussen even terug nu naar het gerecht, want naast bier
bevat het toch nog enkele andere interessante onderdelen.
Als bijgerecht komt er een traditionele salade op tafel.
Samen met wat geraspte wortels vormt dat een kleurrijk geheel.
Terug nu naar het belangrijkste element: de Grimbergen.
Met evenveel oog voor traditie en kwaliteit worden de bieren van hoge gisting
van Grimbergen vandaag door Alken-Maes gebrouwen in Alken, Limburg.
Hoe wijzelf de kans kregen als primeur de nieuwe Grimbergen Goud
te proeven wordt toevallig ook op deze weblog uit de doeken gedaan.
!! Zeker lezen: klik hiernaast rechts onder Archief per Maand op “03-2009”,
en kijk onder “Olaba: fietsen door de Limburgse Mijnstreek (deel 2)
voor een live verslag over een exclusief live bezoek aan de fameuze brouwerij.
Het Grimbergen bier laat zich perfect combineren met alle typisch Belgische
gerechten, zoals waterzooi, mosselen friet of de fameuze tomaat garnaal.
Dankzij zijn uitgebreide gamma, van Blond over Dubbel, Tripel en Optimo Bruno
tot Cuvée de l’Ermitage, vindt u ook altijd de ideale Grimbergen
voor bij streekgerechten of zelfs meer exotische schotels.
De soorten Grimbergen bier zijn:
Dubbel - 6,5% vol.
Blond - 6,7% vol.
Cuvée de l'Ermitage - 7,5% vol.
Goud - 8% vol.
Tripel - 9% vol.
Optimo Bruno - 10% vol.
In Spanje koop ik Grimbergen in supermarkt Alcampo
Wat ontbreekt op de vorige foto: een Grimbergen Optimo Bruno natuurlijk,
dezelfde als waarmee het gerecht bereid is.
Het bereiden van dit gerecht is zo spotgemakkelijk, dat ik me ruimschoots kan
veroorloven al vooraf te genieten van deze heerlijke Optimo Bruno.
Wie meer wil weten over Grimbergen bier: zie www.grimbergenbier.be.
Voor mijn talrijke Nederlandse lezers heb ik: www.grimbergenbier.nl.
Terloops: Heineken heeft de brouwerij Alken-Maes gekocht, en is dus in feite nu
de brouwer van Grimbergen. De goede (gastronomische) smaak is zich duidelijk
naar het noorden aan het verplaatsen.
Tijd om het smakelijke en super simpele recept eens van naderbij te bekijken:
Here we go: Vlaamse Karbonaden met Grimbergen.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
800g rundstoofvlees
|
braad het stoofvlees kort aan op hevig vuur in ruime vetstof
|
boter of olijfolie
|
(eventueel in twee maal als je een kleine braadpan gebruikt)
|
pezo
|
schep het vlees met een schuimspaan op een bord
|
2 dikke uien
|
kruid het met pezo
|
2 el bloem
|
snijd de uien in fijne ringen, bak ze 10’ in hetzelfde braadvet
|
2 el wijnazijn
|
doe het vlees erbij, en meng goed door elkaar
|
1 kruidnagel
|
bestuif alles met de bloem, voeg alle kruiden toe en de mosterd
|
1 tl Dijon mosterd
|
overgiet met 15 cl water, en dan het bier
|
1 teen look (of vers uit potje)
|
kijk toe dat alles onder staat, en breng langzaam aan de kook
|
1 takje tijm, of in poeder
|
dek af en laat 1.5 tot 2 uur stoven
|
2 blaadjes laurier
|
kruid naar smaak bij met peper en zout
|
1 donker bier van 33 cl
|
(eventueel de saus nog wat dikken met maïzena express)
|
(eventueel maïzena express)
|
serveer met frietjes en een salade
|
|
TIP: als bier nam ik Grimbergen Optimo Bruno)
|
|
Serveer hetzelfde bier er ook bij aan tafel
|
Ik kan nog net genoeg concentratie opbrengen om er frieten bij te bakken.
Hier komt het geheel, met de stoverij, op tafel, en het eetfestijn kan beginnen.
Bereid naar een recept uit Libelle, met tips van SOS Piet
|