dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    20-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: kan je op een paddenstoel zitten?

     

     

     

    Natuurlijk kan dat, maar dan kan je hem eigenlijk niet meer opeten.

    Hij is dan normaal gezien nogal platgedrukt.

    Persoonlijk heb ik altijd last met paddenstoelen.

    Niet dat ik ze niet graag bereid of verorber, maar wel omdat ik al decennia

    gewoon ben om paddestoelen te schrijven.

    Altijd, en nu ook weer, word ik op de vingers getikt door mijn computer

     spellingchecker en gedwongen om er een “n” tussen te zetten.

    Een gevolg van een van de spellingswijzingen uit het verleden.

     

    À propos, op de foto boven zijn shiitake paddenstoelen zichtbaar, die vooral

    dienst doen in de Aziatische keuken.

    Van deze lekkere variant moet je zeker en altijd de stelen volledig wegnemen,

    want ze weigeren pertinent om zacht te worden in de kookpan.

    Zoniet heb je kans dat je de indruk krijgt op een stuk hout te zitten tutteren.

     

    Vandaag maak ik uitzonderlijk eens geen hoofdgerecht.

    Verwend als we zijn in België met een zeer uitgebreide keuze voor boterhambeleg,

     probeer ik hier onder de zuiderse zon zelf iets (uit het kookboek natuurlijk).

    En het moet bovendien gemakkelijk te bereiden zijn.

     

    Met de zon op de achtergrond begin ik aan het werk van de keukencommies.

    Het in de juiste gedaante brengen van tomaten, ajuin en champignons.

     

     

     

    En ik voel me heel zelfverzekerd, want als je op de details let op het lemmet

    zie je dat ik het snijwerk doe met het mes van Piet Huysentruyt.

    Er kan dus niks verkeerd lopen. Zoniet roep ik SOS Piet.

     

     

     

    Eventjes nog wat interessante tips en weetjes over paddenstoelen,

    vooraleer ze onvermijdelijk in de pan belanden.

    Ik gebruik voor dit gerecht trouwens doodgewone (Parijse- of) weidechampignons.

    Dit “doodgewone” doet er me aan denken dat alle paddenstoelen eetbaar zijn.

    Sommige slechts één keer natuurlijk.

    Er zijn duizenden soorten van “echte” eetbare paddenstoelen die op grote schaal

     wereldwijd geoogst worden, en letterlijk honderdduizend andere eetbare soorten.

     

    Enkele uit de top tien en dus zeker bekende paddenstoelen zijn:

     

    De Champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld

    (38 % van de totale hoeveelheid gecultiveerde paddenstoelen) en kan

    gemakkelijk gekweekt worden.

    Dit type paddenstoel heet eigenlijk voluit Champignon de Paris.

    De Oesterzwam is de tweede meest gegeten eetbare paddenstoel .

    China is de grootste producent. Verschillende soorten kunnen op

    koolstofhoudend materiaal groeien zoals op stro of zelfs op oude kranten.

    Niet proberen dus op de krant van vandaag.

    In het wild groeien ze het meest op hout.

     

    Tussendoor komt hier het succesvolle gebruikte recept voor

    het champignonsmeersel voor boterham of toast:

     

     

    ingrediënten voor 600g

    bereiding

    500g champignons, in plakjes

    bak de ui lichtbruin in een beetje boter

    1 ui, fijngehakt

    doe de rest van de boter in de pan

    50g boter

    roer er spek, tomaten en champignons door

    2 grote plakken spek, gehakt

    laat 15’ goed gaar bakken

    (Spanje: 150g Taquitos de jamon Serrano

    voeg zout en cayennepeper toe

    250g tomaten, ontveld, ontpit, gehakt

    pureer het met een handmixer of in een blender

    2 eieren, geklopt

    roer de eieren erdoor, zet het op een laag vuur

    zout, cayennepeper

    laat even binden, niet laten koken

     

    laat afkoelen

     

    bewaar het in een pot in de koelkast

     

    serveer met geroosterd brood

     

    En we gaan toch nog even verder met de meest gebruikte paddenstoelen:

     

    De Cantharel ook wel Hanenkam genoemd, is een van de lekkerste van de

    niet cultiveerbare eetbare paddenstoelen.

    Hij kan dus niet gekweekt worden, maar enkel geplukt in het wild.

    Vandaar dat de prijs hoger ligt.

     

    Het Eekhoorntjesbrood of boleet is bekend om zijn nootachtige smaak.

    Het is een veelgesmaakte paddenstoel, gebruikt in een groot aantal

    culinaire schotels.

     

    Dan zijn er nog talloze eetbare exemplaren, met soms vreemde namen:

    de Zwavelzwam, het Gewone Fluweelpootje, de Gordijnzwam, de Doodstrompet

    of Hoorn des Overvloeds. Onder de minder gekende, maar wel eetbare

     paddenstoelen komen we terecht bij bijvoorbeeld: Biefstukzwam,

    Gele stekelzwam, Gewone fopzwam, Grote parasolzwam, Grote stinkzwam

    (Phallus impudicus in het Latijn; spijtig, maar ik heb er geen foto van), Judasoor,

     Knolparasolzwam, Koeienboleet, Paarse schijnridderzwam enzovoort.

     

    Nog een nuttig woordje over niet eetbare en giftige paddenstoelen.

    De Groene knolzwam is de giftigste van allemaal.

    Als je hiervan eet, kun je in twaalf uur later dood zijn.

    Van andere giftige soorten kun je wel (ernstig) ziek worden,

    maar een gezond volwassen mens zal er zelden aan dood gaan.

     

    Terug naar het recept, nu alles gesneden is.

    De pan is intussen gevuld met boter, uien, spek, tomaten en champignons.

     

     

     

    Uiteindelijk moet dit mengsel dienen om boterhammen mee te beleggen,

    het mag dus iets fijner van structuur zijn, anders valt alles van de toast.

     

    Het kan in de koelkast tot een week bewaard worden, maar waarschijnlijk

     zal het die datum niet halen.

     

    .

     

    Bereid naar TimeLife, Snacks en Canapés, pag. 91

     

    Wist je dat...

    In wijn en brood ook schimmels (gist) worden gebruikt?

    Er soorten bestaan die op andere paddenstoelen kunnen groeien

    (de Kostgangerboleet parasiteert op de Gele aardappelbovist).

    Sommige paddenstoelen alleen willen groeien op koeienvlaaien (koeienboleet)?

    De champignon in 1651 in de omgeving van Parijs voor het eerst op grote schaal

     werd geteeld. Men slaagde er in door het begieten van afval van de meloenenteelt

     met waswater van rijpe champignons.

    Het meest geneeskrachtige schimmelproduct Penicilline is

    (gemaakt van de schimmel Penicillium notatum en gebruikt wordt

    om bacteriële infecties te bestrijden).

    Het myceliumnetwerk (de draden van de échte paddenstoel) erg groot is

    en dat de myceliumstrengen wel 5 meter lang kunnen worden

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    poupehan
    blog.seniorennet.be/poupeha

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!