Natuurlijk kan dat, maar dan kan je hem eigenlijk niet meer opeten.
Hij is dan normaal gezien nogal platgedrukt.
Persoonlijk heb ik altijd last met paddenstoelen.
Niet dat ik ze niet graag bereid of verorber, maar wel omdat ik al decennia
gewoon ben om paddestoelen te schrijven.
Altijd, en nu ook weer, word ik op de vingers getikt door mijn computer
spellingchecker en gedwongen om er een “n” tussen te zetten.
Een gevolg van een van de spellingswijzingen uit het verleden.
À propos, op de foto boven zijn shiitake paddenstoelen zichtbaar, die vooral
dienst doen in de Aziatische keuken.
Van deze lekkere variant moet je zeker en altijd de stelen volledig wegnemen,
want ze weigeren pertinent om zacht te worden in de kookpan.
Zoniet heb je kans dat je de indruk krijgt op een stuk hout te zitten tutteren.
Vandaag maak ik uitzonderlijk eens geen hoofdgerecht.
Verwend als we zijn in België met een zeer uitgebreide keuze voor boterhambeleg,
probeer ik hier onder de zuiderse zon zelf iets (uit het kookboek natuurlijk).
En het moet bovendien gemakkelijk te bereiden zijn.
Met de zon op de achtergrond begin ik aan het werk van de keukencommies.
Het in de juiste gedaante brengen van tomaten, ajuin en champignons.
En ik voel me heel zelfverzekerd, want als je op de details let op het lemmet
zie je dat ik het snijwerk doe met het mes van Piet Huysentruyt.
Er kan dus niks verkeerd lopen. Zoniet roep ik SOS Piet.
Eventjes nog wat interessante tips en weetjes over paddenstoelen,
vooraleer ze onvermijdelijk in de pan belanden.
Ik gebruik voor dit gerecht trouwens doodgewone (Parijse- of) weidechampignons.
Dit “doodgewone” doet er me aan denken dat alle paddenstoelen eetbaar zijn.
Sommige slechts één keer natuurlijk.
Er zijn duizenden soorten van “echte” eetbare paddenstoelen die op grote schaal
wereldwijd geoogst worden, en letterlijk honderdduizend andere eetbare soorten.
Enkele uit de top tien en dus zeker bekende paddenstoelen zijn:
De Champignon is de meest gegeten paddenstoel ter wereld
(38 % van de totale hoeveelheid gecultiveerde paddenstoelen) en kan
gemakkelijk gekweekt worden.
Dit type paddenstoel heet eigenlijk voluit Champignon de Paris.
De Oesterzwam is de tweede meest gegeten eetbare paddenstoel .
China is de grootste producent. Verschillende soorten kunnen op
koolstofhoudend materiaal groeien zoals op stro of zelfs op oude kranten.
Niet proberen dus op de krant van vandaag.
In het wild groeien ze het meest op hout.
Tussendoor komt hier het succesvolle gebruikte recept voor
het champignonsmeersel voor boterham of toast:
ingrediënten voor 600g
|
bereiding
|
500g champignons, in plakjes
|
bak de ui lichtbruin in een beetje boter
|
1 ui, fijngehakt
|
doe de rest van de boter in de pan
|
50g boter
|
roer er spek, tomaten en champignons door
|
2 grote plakken spek, gehakt
|
laat 15’ goed gaar bakken
|
(Spanje: 150g Taquitos de jamon Serrano
|
voeg zout en cayennepeper toe
|
250g tomaten, ontveld, ontpit, gehakt
|
pureer het met een handmixer of in een blender
|
2 eieren, geklopt
|
roer de eieren erdoor, zet het op een laag vuur
|
zout, cayennepeper
|
laat even binden, niet laten koken
|
|
laat afkoelen
|
|
bewaar het in een pot in de koelkast
|
|
serveer met geroosterd brood
|
En we gaan toch nog even verder met de meest gebruikte paddenstoelen:
De Cantharel ook wel Hanenkam genoemd, is een van de lekkerste van de
niet cultiveerbare eetbare paddenstoelen.
Hij kan dus niet gekweekt worden, maar enkel geplukt in het wild.
Vandaar dat de prijs hoger ligt.
Het Eekhoorntjesbrood of boleet is bekend om zijn nootachtige smaak.
Het is een veelgesmaakte paddenstoel, gebruikt in een groot aantal
culinaire schotels.
Dan zijn er nog talloze eetbare exemplaren, met soms vreemde namen:
de Zwavelzwam, het Gewone Fluweelpootje, de Gordijnzwam, de Doodstrompet
of Hoorn des Overvloeds. Onder de minder gekende, maar wel eetbare
paddenstoelen komen we terecht bij bijvoorbeeld: Biefstukzwam,
Gele stekelzwam, Gewone fopzwam, Grote parasolzwam, Grote stinkzwam
(Phallus impudicus in het Latijn; spijtig, maar ik heb er geen foto van), Judasoor,
Knolparasolzwam, Koeienboleet, Paarse schijnridderzwam enzovoort.
Nog een nuttig woordje over niet eetbare en giftige paddenstoelen.
De Groene knolzwam is de giftigste van allemaal.
Als je hiervan eet, kun je in twaalf uur later dood zijn.
Van andere giftige soorten kun je wel (ernstig) ziek worden,
maar een gezond volwassen mens zal er zelden aan dood gaan.
Terug naar het recept, nu alles gesneden is.
De pan is intussen gevuld met boter, uien, spek, tomaten en champignons.
Uiteindelijk moet dit mengsel dienen om boterhammen mee te beleggen,
het mag dus iets fijner van structuur zijn, anders valt alles van de toast.
Het kan in de koelkast tot een week bewaard worden, maar waarschijnlijk
zal het die datum niet halen.
.
Wist je dat...
In wijn en brood ook schimmels (gist) worden gebruikt?
Er soorten bestaan die op andere paddenstoelen kunnen groeien
(de Kostgangerboleet parasiteert op de Gele aardappelbovist).
Sommige paddenstoelen alleen willen groeien op koeienvlaaien (koeienboleet)?
De champignon in 1651 in de omgeving van Parijs voor het eerst op grote schaal
werd geteeld. Men slaagde er in door het begieten van afval van de meloenenteelt
met waswater van rijpe champignons.
Het meest geneeskrachtige schimmelproduct Penicilline is
(gemaakt van de schimmel Penicillium notatum en gebruikt wordt
om bacteriële infecties te bestrijden).
Het myceliumnetwerk (de draden van de échte paddenstoel) erg groot is
en dat de myceliumstrengen wel 5 meter lang kunnen worden
|