dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    06-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: uitslag Oostenrijk-Spanje is 1-1

     

     

     

    Ik heb terloops al eens vermeld dat Spanje, Oostenrijk, en nog andere stukken Europa,

    (waaronder Vlaanderen) een tijd verenigd waren onder één gezag.

    Keizer Karel was de man die dit domeintje bezat, waar de zon nooit onderging.

    Wij kennen deze knaap als Karel V.

    In Spanje heten ze hem Karel I, en in de Spaanse volksmond is het Don Carlos.

    Zijn zoon was Filip II of Felipe, de Inquisitieman, maar je mag dat snel vergeten.

    Wat ik wil zeggen is dat in de grond Oostenrijk en het verre Spanje verder

    niets met elkaar gemeen hadden/hebben.

    Daar ga ik nu toch even, als uitdaging, wat verandering in brengen.

    Ik ga beide landen krachtdadig op de rooster leggen!

    Daarvoor zal ik een harde Japanner inschakelen, hoewel die op zichzelf

    volledig oneetbaar is.

     

    Wat je hieronder op de foto ziet aan eetbaars is qua herkomst volledig neutraal:

    een paar ronde tournedootjes, een bakje champignons, twee piepertjes die

    straks een blinkend metalen jasje om krijgen, en een mes van Piet Huysentruyt.

     

     

     

    Nu begint het: spiesen uit Tirol. Ik wil jullie de authentieke naam niet onthouden:

     Pilzspiesschen Tiroler Art.

    Als je dit drie keer uitspreekt, ben je al je speeksel kwijt en is je honger al over.

    Hoe steek je dit kunstwerk (letterlijk) in elkaar? Ziehier:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    350g paddenstoelen

    snijd de geborstelde champignons in dikke plakken

    4 pruimtomaten

    halveer de tomaten, haal het zaad er uit en laat uitlekken

    basilicumpoeder (Spanje: pasta)

    doe de basilicum in de tomaten

    olijfolie

    bak de champignons even aan op hoog vuur in olie

    1 (witte) ui in stukken gesneden

    leg ze even opzij op een bord

    100g spekblokjes

    bak de spekblokjes in dezelfde pan

    1 kleine rode paprika

    vul de halve tomaten met de spekblokjes

    pezo

    zet de ui 1’ in de microgolfoven, om hem mals te maken

    peterselie, fijngehakt

    ontdoe de paprika van zaadlijsten, snijd hem in blokjes

     

    zet de paprikablokjes ook even in de microwave

     

    steek alle groenten afwisselend aan vleespennen

     

    plaats de gevulde tomatenhelften goed tegen elkaar

     

    deze hoeveelheden zijn goed voor 3 vleespennen

     

    strooi pezo over de brochettes, bedruip ze met olijfolie

     

    grill de brochettes 10’ of leg ze op de tepanyaki

     

     

     

    heel goed met butifarra of andere worstjes (pag. 120)

     

     

    Na het steekspel zien de brochettes er ongeveer zo uit:

     

     

     

     

    Tot zover het Oostenrijkse gedeelte.

    Hoewel ik mijn twijfels heb over de weersomstandigheden in Oostenrijk

    om geregeld te kunnen barbecueën.

    Zelfs in Spanje moet je in deze druipnatte winter een droge dag uitzoeken.

     

    De inbreng aan Spaanse kant bestaat vooral uit “butifarras”.

    Ik had de lekkere Catalaanse worst vroeger al eens willen grillen, maar dat liep faliekant af.

    Zie deze interessante maar moedeloze ervaring op een andere plaats in mijn webblog:

    “Het geheim van de Barbaarse Barbecue”, genoteerd op 19/07/2009.

    Klik hiervoor rechts in de maand juli 2009, en je komt erop.

     

     

    De BBQ werd toen deskundig en definitief afgevoerd naar de grote vuilnisbak.

    Om terrassnoeperijen toch mogelijk te maken, werd na de derde en laatste

    versleten BBQ een gloednieuwe teppanyaki aangeschaft.

    Het ding werkt even goed, en is veel gemakkelijker te onderhouden.

    Het Japanse woord "teppanyaki" is afgeleid van teppan, dat ijzeren plaat betekent,

     en yaki dat gebakken wil zeggen in het Japans.

     

     

    Butifarras komen uit noordelijk Spanje, meer bepaald uit Catalonië.

    Op zichzelf is dat geen probleem, behalve dat ze daar botifarras heten.

    Botifarra schotels zijn een van de meest bereide gerechten in Catalonië.

    Ziehier, hoe ze te bereiden. Je kunt natuurlijk evengoed andere worsten gebruiken.

    Let op: butifarras zijn GEEN bloedpensen. Die noemt men hier morcilla.

    Butti’s en botti’s bevatten VLEES (en natuurlijk kruiden en look).

    De ronde exemplaren zijn (meestal) van elkaar gescheiden door een touwtje,

     vandaar de naam bottifarras soleñadas (eenzame botti’s).

     

     

     

    Botifarraworst is zeker tweeduizend jaar oud.  

    De Romeinen, die hier ook al eens toevallig voorbijkwamen, noemden het

    botulu of lucanica, toen ook vervaardigd van rauw varkensvlees en kruiden.

    Vandaag vindt men ook varianten in Italië, Portugal en Brazilië.

    Botifarra is eveneens uiterst populair in Paraguay.

    Misschien daarom dat dit land zangers voortbrengt met geweldig sterke stemmen.

    Het zou kunnen dat de botifarra’s aldaar té heet worden opgediend.

     

    Hier is een van de Catalaanse manieren om de worstjes lekker te maken:

    Botifarras o salsitxes a la pagesenca (= paddenstoelen, in het Catalaans).

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    witte en zwarte butifarras (Spanje)

    prik de butifarras in met een vork, marineer ze twee uren

    (of andere worstjes, merguez …)

    spoel de piepers schoon

    marinade voor de worstjes:

    leg ze in een microwave schotel met een beetje water

    2 grote aardappelen

    kook ze gaar, omwikkel ze met alu-folie

    300g paddenstoelen

    leg de butifarras op de grill of tepanyaki (halve power)

    pezo

    draai ze een paar malen om, na 10’ zijn ze gaar

    roomsausje of aïoli

    kruid de champignons en bak ze ook in 7’

     

    open de alu-folie bovenaan, snijd een spie uit de piepers

     

    vul die met het sausje

     

     

     

    lekker met Paddenstoelbrochettes uit Tirol, pag. 94

     

     

     

     

    Er liggen ook nog een paar chorizootjes op, vergelijkbaar met merguez worstjes.

    Nu al het lekkers staat te popelen, schieten de kok en de teppanyaki in gang.

    De klus is bijna geklaard, de hitte van de bakplaat doet al het werk,

    behalve het af en toe omdraaien van de sissende stukken.

     

     

     

    Het wijntje staat paraat, de piepertjes zijn gekookt in de microwave,

    en omwikkeld met alu-folie. Het feest kan beginnen.

    Met een teppanyaki zit je gebakki.

     

     

    Wat hebben we vandaag geleerd?

    De eindstand Oostenrijk - Spanje is 1-1, en de scheidsrechter was een Japanner.

     

     

     

    Bereid naar:

    TimeLife De Openluchtkeuken, pag.94 en 120

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    friese_wouden
    blog.seniorennet.be/friese_

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!