dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    18-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: zet salie nooit achter een tralie

     

    Waar je hem wel moet zetten lees je hier verder en uitvoerig!

    Saliekruid wordt onterecht nog te weinig gebruikt in de keuken.

    Vandaag gaat hij zijn rol vervullen samen met een stuk kalkoen en selder.

     

     

     

    Kennen jullie al de topper onder de geneeskrachtige planten?

    Dat is inderdaad salie en weten jullie ook waarom dat zo is? Lees verder.

    De naam komt uit het Latijn, en betekent genezen of helen.
    Eeuwenlang werd Salie als een wonderplant beschouwd,

    weliswaar was men in de donkere tijden  nog niet veel gewend.

    Van origine was salie terug te vinden rond de Middellandse Zee,

    meer bepaald bij de Grieken en de Romeinen..

     

    De klassieke Grieken gebruikten de plant al voor de behandeling van

    tuberculose, zweren en slangenbeten.

    Romeinen brachten het mee naar onze streken

    Ze beschouwden de plant als een gewijd kruid, en ze kenden een

    uitgebreid protocol en ceremonie voor het plukken.

    Zo diende het met een speciaal mes gesneden te worden;

    dit mocht geen metalen mes zijn, omdat het kruid hierop zou reageren.

    Ook diende men schone kleren te dragen en schone voeten te hebben.

     

    In de Middeleeuwen was salie het middel (zogezegd) tegen cholera en de pest.

    Later in de tijd, spreken we hier van de 17de en 18de eeuw, was salie

    een uitstekend ruilmiddel voor onze Nederlandse buren.

    In het verre Oosten ruilden ze de salieblaadjes voor theeblaadjes.

    Drie kisten thee voor één kist salie aub. Geboren handelaars, die Nederlanders!

    Zelfs de Sinezen waren ze te slim af met de salie.

     

    Laten we toch ook even naar het gerecht kijken.

    Door al deze uitleg zijn de salieblaadjes al opgeslokt door de kalkoen, zie ik.

     

     

     

    We zullen ons dus maar beter bezighouden met het keukenaspect van salie.

    Salie is ook daar veelzijdig, vooral om de gerechten beter verteerbaar te maken.

    Het wordt toegevoegd zowel bij vis- als vleesgerechten, echter wel laag gedoseerd

    te gebruiken en met zo weinig mogelijk andere kruiden gecombineerd.

    Ons kruid is afkomstig van een bladhoudende vaste plant met een sterke geur

    en doortastende smaak. De Romeinen (hier zijn ze weer!) brachten er reeds

    hun kazen mee op smaak. Gedroogd en ingevroren bewaart salie goed zijn aroma!

    Maar degene die ik hier tussen mijn vingers houdt is kakelvers.

    (terloops: ik zie er nogal warm uitgedost uit, maar de foto's dateren van januari)

     

     

     

    Kortom, tijd voor het (eenvoudig) recept “kalkoenschnitzel met selder en salie”:

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 tot 6 dunne kalkoenlapjes

    snij de selderstengels in boogjes

    4 plakjes ham (gekookt of gedroogd)

    maak de selder mals in de microgolfoven (2’)

    2 stengels (witte) selder

    kruid de kalkoenlapjes

    4 middelgrote rijpe vleestomaten

    leg op elk plakje een lapje ham en 2 blaadjes salie

    1 el boter of olie

    steek ze vast met een houten prikker

    8 blaadjes verse salie (of gedroogd)

    snijd de tomaten is stukken, kruid ze met pezo

    1 of 2 sjalotten

    stoof sjalotje(s) aan in de vetstof, tot ze glazig zijn

    pezo

    voeg tomaten en selder toe, zet het deksel op de pan

     

    bak de schnitzels 5’ aan elke kant

     

    heel lekker met gekookte piepers of rijst

     

    Het laatste snijwerk zijn de tomaten.

    Na kruiding mogen ze, met de selder, bij de aangestoofde sjalotjes. 

     

     

     

    Terwijl de groentjes op volle smaak komen, is er nog wat tijd voor

    nuttige informatie over het wonderkruid salie.

    Op zonnige, droge hellingen en tussen krijtrotsen vinden we salie terug

    in de natuur rond de Middellandse Zee.

    Best is dus in meer noordelijke streken het kruid een zonnig, liefst beschermd

    plaatsje in de tuin te geven (in strenge winters de planten best beschutten).

    De grond mag/moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn.

    Kortom, in voedzame, droge grond staat salie zeker op zijn plaats.

    Dank zij de juiste omgeving komt de groengrijze plant in de zomer

    (in Spanje bloeit onze plant nu al een tijd) met mooie paarsblauwe bloemen.

    Salie is ook gemakkelijk te kweken in potten op het terras, zoals wij het doen.

     

    Intussen zijn de heerlijk geurende groenten klaar.

     

    .

     

     

    Terwijl Greta al ongeduldig met mes en vork op de tafel zit te tokkelen,

    kan ik niet stoppen over salie: het plantje is weinig onderhevig aan ziekten

    of insecten en daardoor een gemakkelijk door iedereen te telen kruid.

    TIP: door de topscheuten regelmatig weg te knippen,

    voor gebruik in keuken, blijft de plant langer fris.

    Dit voorkomt houtachtige groei wat de levensduur aanzienlijk verlengt.

     

     

     

    Terwijl intussen de vleesjes heerlijk gebakken zijn, toch nog even dit:


    Men gebruikt salie in sauzen en bij vette vleesgerechten. 

    Ook vette vissoorten houden van dit kruid, en zo denken we even aan

    “paling in ’t groen”, daar hoort zeker salie in (maar niet te veel)!

    Als amateur-kokje heb ik dit laatste nog niet aangedurfd, maar dat komt nog.


    Kruidenazijn en kruidenolie vragen ook om wat salie.

    Gefrituurde salieblaadjes worden geserveerd bij pasta’s of als garnituur bij

    koude schotels; ook bij gedroogde ham met een fris slaatje. Voor de liefhebbers.

    Salie geeft ook de typische smaak aan het Italiaanse gerecht “Saltimbocca”.

    Greta bereidt dit af en toe, met verse salie natuurlijk.
    Ook in smeerkazen en in vulling van varkens- en kalfsvlees gebruikt men salie.

     

     

     

    Greta schept intussen al het heerlijks in haar bord, en dus kan ik nog even

    doorgaan over salie: het wordt door de kenners gebruikt als mond spoelmiddel

    omdat het kruid ontsmettend werkt (aften, ontstoken tandvlees),

    men vindt het ook verwerkt in tandpasta (maakt de tanden witter).

    Lauwe saliethee, gebruikt als gorgelmiddel, werkt genezend bij keelpijn

    en ontstoken amandelen. Ook als slaapmutsje is deze thee ideaal.

    Goed gelezen, slaapwandelaars?


    Extract van salie (olie) helpt bij reumatische pijnen en is ook bloedzuiverend.
    Helpt ook bij buikkrampen, tegen winderigheid en is spijsverteringbevorderend.
    Naar verluidt helpt het ook om de kwaaltjes tijdens de menopauze wat te verlichten.

    Over dat laatste aspect kan ik me niet uitspreken.

     

     

    En om te eindigen nog enkele praktische salietips:


    Salie niet gebruiken tijdens de zwangerschap!

    (de meeste van mijn lezers gaan daar geen probleem mee hebben)
    Salie heeft ook een versterkende werking op ons zenuwstelsel,

    en is daarom ook een handig antistress middel.
    Ook als schoonheidsmiddeltje bewijst salie zijn diensten: als haarspoelmiddel,

    vooral bij donkerharigen om de haren nog donkerder en meer glanzend te maken.
    Het kan tevens gebruikt worden als lotion om de huid te reinigen (eczeem, puistjes).

     

     

    En nu allemaal naar de salieboer voor een plantje!

    GroB adviezen houden je lekker (en) gezond!

     

     

    Gemaakt naar een recept uit Libelle.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    18-04-2010
    salie
    Bob, blij te lezen dat je de weldoende eigenschappen van salie ontdekt hebt. Ikzelf kweek en gebruik ze reeds meer dan 25 jaar. Vooral in een gehaktbroodje vind ik ze lekker maar zeker niet overdrijven . Ook bij keelpijn is ze heel doeltreffend : 's morgens een fris blaadje opkauwen (al moet je aan de smaak wat wennen) Bij een opkomende verkoudheid drink ik mijn gezondheidsthee : 2 blaadjes salie, wat bloemblaadjes van de goudsbloem en enkele venkelzaadjes in een grote kop kokend water laten trekken en zo warm mogelijk opdrinken ... je voelt de microben de aftocht blazen..! Ik heb ook ondervonden dat salie sterker smaakt naarmate ze meer zon heeft dus is het goed mogelijk dat bij jullie de salie harder smaakt; ook vind ik dat ze de harde vorst goed doorstaat. groetjes uit het zonnige Knokke Yvette

    18-04-2010, 23:42 geschreven door artiest 8300


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    janart
    blog.seniorennet.be/janart

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!