dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    22-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN met een bereiding uit één stuk: kip Archiduc

     

     

    Niet waar natuurlijk! De kip moet in verschillende stukken gesneden worden,

    ten minste in vier, zodat zij (of hij als het een haantje is) voldoende mals

    kan worden in korte tijd.

     

     

    Garfield is in gedachten verzonken, en droomt van een kippenboutje Archiduc.

    Het formaat van de hier aanwezige kip doet er geen twijfel over bestaan:

    deze moet in meer dan vier worden verdeeld.

     

    Ik heb ook gemerkt dat er van de “Kip Archiduc” heel wat varianten bestaan.

    Archiduc slaat eigenlijk op de saus, want Archiduc kan men evengoed maken

    in combinatie met kalfsvlees, varken, kalkoen, steak enz.

     

    Mijn (eenvoudig) recept komt uit de “SOS Piet” Tv-uitzending, het populairste

    en meest hilarische kookprogramma in Vlaanderen.

    Hier is het toegepaste recept:

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    1 kip in stukken, of borst en billen apart

    smelt de boter in een kleefpan

    30g boter

    kruid de stukken kip stevig met pezo

    300g grote champignons (of andere)

    bak de kip 4’ aan elke kant op hoog vuur

    1 scheut cognac of brandy of…

    giet het vet uit de pan

    25 cl water

    blus met de brandy en voeg het water toe

    1 tl geconcentreerde kippenfond

    doe er de fond bij (of kippenboeljon) en roer goed

    20 cl room (eventueel sojaroom)

    laat

     voor de helft inkoken op een lager vuur

    versgehakte peterselie

    snij grote champignons in 4, doe ze mee in de pan

    pezo

    giet de room erbij, laat weer voor de helft inkoken

     

    werk af met de gehakte peterselie en dien op

     

    lekker met gekookte piepers

     

     

    Deze kip is eigenlijk een Vlaams gerecht, ondanks de Frans klinkende naam.

    “Archiduc” betekent Aartshertog, en dat klinkt natuurlijk beter dan Kip Matrak.

    Nochtans is het gerecht ook bekend in de Franse keuken, die de voorloper is

    van de Belgische en de Vlaamse keuken.

     

    De fameuze Franse chef-kok Escoffier bereidt archiducsaus met brunoise

    van groenten, truffel, sherry, whisky en porto en er komen geen champignons in voor.

    Maar door de hoge prijs van de truffel, maakt de gewone mens meestal de saus

    met gebakken champignons of andere paddenstoelen.

     

    Hier is ons archiducje sappig aan het inkoken. Kwijl kwijl.

     

     

    Voor de saus is heel veel variatie mogelijk.

    In de meeste recepten vertrekt men van een brunoise van groenten.

    Voor de beginner: dit zijn groentjes gesneden in heel kleine vierkante blokjes.

    Deze groenten moeten natuurlijk voldoende gaar zijn.

    Om de archiducsaus op smaak te brengen wordt gebruik gemaakt van: cognac,

     brandy, whisky, sherry, Madeira, witte porto.

    Let wel, begrijp dit niet verkeerd! Dit is of, of, of, en niet en, en, en.

     

     

     

     

    Sommige recepten vermelden nog een toevoeging van een snuifje rozemarijn,

    en anderen verkiezen melk in plaats van room.

    De champignons smaken beter als ze eerst even op hoog vuur gebakken worden.

    Mijn recept, of correcter, dat van SOS Piet, houdt het supereenvoudig.

    Maar lekker is het zeker, met een gekookt aardappeltje.

    Heel geschikt voor beginnelingen, zoals ik. Kan niet mislukken.

    Het mannetje (of vrouwtje) zal hiermee heel tevreden zijn.

     

    In de meeste restaurants zal je het ook op deze manier voorgezet krijgen,

    want een brunoise maken kost tijd.

     

     

    En hop, daar gaan we dan, tot de volgende keer!

     

    .

     

     

    Bereid naar SOS Piet

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    dolleke
    blog.seniorennet.be/dolleke

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!