Niet waar natuurlijk! De kip moet in verschillende stukken gesneden worden,
ten minste in vier, zodat zij (of hij als het een haantje is) voldoende mals
kan worden in korte tijd.
Garfield is in gedachten verzonken, en droomt van een kippenboutje Archiduc.
Het formaat van de hier aanwezige kip doet er geen twijfel over bestaan:
deze moet in meer dan vier worden verdeeld.
Ik heb ook gemerkt dat er van de “Kip Archiduc” heel wat varianten bestaan.
Archiduc slaat eigenlijk op de saus, want Archiduc kan men evengoed maken
in combinatie met kalfsvlees, varken, kalkoen, steak enz.
Mijn (eenvoudig) recept komt uit de “SOS Piet” Tv-uitzending, het populairste
en meest hilarische kookprogramma in Vlaanderen.
Hier is het toegepaste recept:
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
1 kip in stukken, of borst en billen apart
|
smelt de boter in een kleefpan
|
30g boter
|
kruid de stukken kip stevig met pezo
|
300g grote champignons (of andere)
|
bak de kip 4’ aan elke kant op hoog vuur
|
1 scheut cognac of brandy of…
|
giet het vet uit de pan
|
25 cl water
|
blus met de brandy en voeg het water toe
|
1 tl geconcentreerde kippenfond
|
doe er de fond bij (of kippenboeljon) en roer goed
|
20 cl room (eventueel sojaroom)
|
laat
voor de helft inkoken op een lager vuur
|
versgehakte peterselie
|
snij grote champignons in 4, doe ze mee in de pan
|
pezo
|
giet de room erbij, laat weer voor de helft inkoken
|
|
werk af met de gehakte peterselie en dien op
|
|
lekker met gekookte piepers
|
Deze kip is eigenlijk een Vlaams gerecht, ondanks de Frans klinkende naam.
“Archiduc” betekent Aartshertog, en dat klinkt natuurlijk beter dan Kip Matrak.
Nochtans is het gerecht ook bekend in de Franse keuken, die de voorloper is
van de Belgische en de Vlaamse keuken.
De fameuze Franse chef-kok Escoffier bereidt archiducsaus met brunoise
van groenten, truffel, sherry, whisky en porto en er komen geen champignons in voor.
Maar door de hoge prijs van de truffel, maakt de gewone mens meestal de saus
met gebakken champignons of andere paddenstoelen.
Hier is ons archiducje sappig aan het inkoken. Kwijl kwijl.
Voor de saus is heel veel variatie mogelijk.
In de meeste recepten vertrekt men van een brunoise van groenten.
Voor de beginner: dit zijn groentjes gesneden in heel kleine vierkante blokjes.
Deze groenten moeten natuurlijk voldoende gaar zijn.
Om de archiducsaus op smaak te brengen wordt gebruik gemaakt van: cognac,
brandy, whisky, sherry, Madeira, witte porto.
Let wel, begrijp dit niet verkeerd! Dit is of, of, of, en niet en, en, en.
Sommige recepten vermelden nog een toevoeging van een snuifje rozemarijn,
en anderen verkiezen melk in plaats van room.
De champignons smaken beter als ze eerst even op hoog vuur gebakken worden.
Mijn recept, of correcter, dat van SOS Piet, houdt het supereenvoudig.
Maar lekker is het zeker, met een gekookt aardappeltje.
Heel geschikt voor beginnelingen, zoals ik. Kan niet mislukken.
Het mannetje (of vrouwtje) zal hiermee heel tevreden zijn.
In de meeste restaurants zal je het ook op deze manier voorgezet krijgen,
want een brunoise maken kost tijd.
En hop, daar gaan we dan, tot de volgende keer!
.
Bereid naar SOS Piet
|