[B1]een blik Masaman Curry (Delhaize) bevat:
kokosmelk (70%), masaman currypasta
(look, sjalot, garnalenpasta, citroengras, water, chili,
korianderzaadjes, witte peper, galangawortel, komijn,
muskaatnoot, kruidnagel, kaneel, foelie), nootmuskaat,
kardemom, enz. Te veel om allemaal te noemen.
Vorig jaar maakte ik een eveneens lekker smakende
Indonesische rundvleescurry.
Hierbij voeg ik ook dat recept.
Let wel: de foto´s betreffen de Thaise Curry.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
1 kg rundvlees om te stoven (schouder)
|
snijd het vlees in 2 cm grote blokjes
|
6-8 sjalotten
|
pel de sjalotten en look en snipper ze
|
6 tenen look
|
schil de gember en rasp hem fijn
|
6 cm verse gemberwortel
|
verhit in een braadpan de olie
|
Indische kruiden
|
bak de sjalot, look en gember goudbruin
|
zwarte peper, vers gemalen
|
bak dan het vlees hierin in gedeelten gaar op hoog vuur
|
6 el olie
|
roer alle kruiderijen en suiker erdoor
|
2 tl sambal oelek
|
laat onder constant roeren het geheel ca 4´ meebakken
|
2-3 tl suiker
|
blus af met azijn en voeg de kokosmelk al roerende toe
|
1 el (sherry)azijn
|
breng de saus langzaam aan de kook
|
4-5 dl kokosmelk, ongezoet
|
laat haar 7-8´ zacht koken tot er olie verschijnt bovenaan
|
2 el ketjap, naar wens
|
breng op smaak met ketjap indien nodig
|
2 lente-uien
|
laat op laag vuur (2) afgedekt 1-1,5 uur zacht stoven
|
takjes platte peterselie of koriander
|
garneer met ringetjes lente-ui en takjes peterselie
|
|
serveer warm met gekookte rijst en een lichte salade
|
|
bedek met geroosterde uitjes (zie andere gerechten)
|
Op de foto ziet het er nogal vloeibaar uit.
Ik had er 50cl water bijgedaan, en dat is wat teveel.
Je hebt genoeg aan 30cl, en dan mag het zelfs nog wat inkoken.
Je kan het indien gewenst eten met een lepel,
zoals deze meneer hier.
Het heeft wat weg van waterzooi, maar dan met een
Thaise smaak (en geur).