Dus beginnen we nu met de graankorrel, en we eindigen met de borrel.
Zo‘n graankorrel is op zichzelf al behoorlijk ingewikkeld vind ik.
Ik vind ook dat zijn baard niet op de juiste plaats zit.
Ofwel is er iets aan de hand met mijn baard.
In het museum hebben ze trouwens een aantal
graankorrels van serieuze afmetingen bijeengescharreld.
Aan elke korrel heb je genoeg om een volwassen brood
te maken.
Hoe maak je jenever, in het kort? In het heel kort dan.
Het zetmeel in graankorrels is moeilijk oplosbaar in water, en kan door
de gistcellen niet rechtstreeks in alcohol worden omgezet.
Daarom moet zetmeel (door enzymen) worden afgebroken tot vergistbare suikers.
Deze enzymen vinden we terug in mout.
De alcohol, die spontaan ontstaat na de vergisting, wordt door distillatie
geconcentreerd. Je krijgt dan een ‘sterke’ drank.
Zo wordt cognac gemaakt op basis van de suikers uit druiven, calvados met de
suikers uit appelen, kirsch op basis van kersen.
Voor whisky en graanjenever wordt dan weer het zetmeel uit graankorrels gebruikt.
Enzovoort. Als je meer wil weten van dit proces, ga dan eens langs in Hasselt.
We hebben in het museum de tijdelijke fototentoonstelling verlaten, en ook alle
potten, pannen, kruiken, glazen en bokalen en we doen de tour van de stokerij.
We komen nu terecht tussen onder meer oude gereedschappen en andere
apparaten, die uit een middeleeuws fitness center lijken te komen.
Ik begin me er al zorgen over te maken wie hier al dat koper hier moet poetsen.
Aan mij moeten ze het niet vragen, want ik kan niet poetsen.
Greta maakt zich intussen de bedenking of we thuis niet zo
een klein hobbyketeltje konden hebben, gewoon voor
het amusement.
Afhankelijk van de natuurlijke supplementen krijgt de jenever telkens
een ander aroma.
Aan deze stand met ruikflessen, kan je proberen te raden wat er is toegevoegd,
en je kan je eigen voorkeur selecteren, voor als je een flesje jenever koopt.
Na de aromaproef tracht Lila haar man er (tevergeefs) van te overtuigen om vanaf
nu een aftershave te gebruiken op basis van gentiaan en karwijzaad (lange ij!).
Lila heeft dus haar lievelingsaroma al kunnen vinden in de ruikflessen.
Douaniers hadden in elke stokerij een vaste stek. Een volledig afgesloten hokje,
met lessenaar en dito schrijfboekje was hun dagelijkse werkomgeving.
Geen enkel accijnsje mocht ontsnappen aan de aandacht van deze ambtenaren.
Wat de inhoud betreft van de koperen potten, kan ik alleen maar een beredeneerde
gok wagen.
Een prachtige ketel, met roerstok, aangedreven door een stoommachine. Wonderlijk.
Regelmatig wordt de ketel gebruikt voor het aanmaken
van de eigen jenever, maar niet tijdens dit bezoek.
foto: S. Dewickere ©
Er zijn nog zoveel andere interessante dingen te zien.
foto: S. Dewickere ©
Gelukkig is gids Frederik altijd in de buurt, met deskundige uitleg.
Deze rode buis bijvoorbeeld is geen brandblusapparaat, maar een koeler.
Toch wil ik zelf wel ook eens uittesten of alle kranen wel goed gesloten zijn.
Het zou zonde zijn, mocht er iets van het edele vocht weglekken.
Aan het einde van het bezoek mag je kiezen uit vier verschillende jenevertjes
“van het huis”. De dame links wenst onbekend te blijven, en werd op simpele vraag
voorzien van een omfloerste blik. Of is het een gebrek aan talent van de fotograaf?
Er worden ook wel enkele soorten van de plaatselijke jenevers te koop aangeboden.
Dat Frederik een uitmuntende gids is, en uiterst begaan met zijn volgelingen,
mag nog maar eens blijken uit het volgende: gans de dag al bekeek hij
(onder meer, en niet uitsluitend) Lila en Gaviota, met bezorgde blik.
Tijdens het degusteren van de laatste glaasjes kan hij zich niet meer intomen,
en bezweert de twee jonge meisjes toch maar niet te veel borreltjes te drinken.
Het risico is namelijk aanwezig dat bij consumptie van meer dan drie glaasjes van
het getoonde gerstenat de daders kunnen worden opgepakt door de veldwachter.
De meisjes blijven verbijsterd en wezenloos achter bij dit schokkende nieuws.
Dit komt totaal onverwacht. Wie had dat gedacht?
Gelukkig zijn ze zo bij de pinken om de goede raad niet in de wind te slaan,
en geen overtredingen te maken tegen het hier van toepassing zijnde wetboek.
Het stokerijbezoek loopt ten einde. De tijd is aangebroken om even te gaan tafelen.
Als we buitenkomen, zien we dadelijk het Hasselts Speculaasmannetje staan.
Terloops gezegd: een lekker speculaasje past uitstekend bij een Hasselts borreltje.
Iedereen gaat aan de overkant, langs het Speculaasmannetje, naar de eetgelegenheid.
De foto van het Speculaasmannetje wil het systeem niet aannemen!
!!=%£µç১##!!! Sorry.
Einde goed, al goed, of toch bijna.
www.jenevermuseum.be
|