dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    18-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van graankorrel tot borrel (2)

     

     

     

     

     

    Dus beginnen we nu met de graankorrel, en we eindigen met de borrel.

    Zo‘n graankorrel is op zichzelf al behoorlijk ingewikkeld vind ik.

    Ik vind ook dat zijn baard niet op de juiste plaats zit.

    Ofwel is er iets aan de hand met mijn baard.

     

     

     

     

    In het museum hebben ze trouwens een aantal

    graankorrels van serieuze afmetingen bijeengescharreld.

    Aan elke korrel heb je genoeg om een volwassen brood

    te maken.

     

     

     

     

    Hoe maak je jenever, in het kort? In het heel kort dan.

     

    Het zetmeel in graankorrels is moeilijk oplosbaar in water, en kan door

    de gistcellen niet rechtstreeks in alcohol worden omgezet.

    Daarom moet zetmeel (door enzymen) worden afgebroken tot vergistbare suikers.

    Deze enzymen vinden we terug in mout.

     

    De alcohol, die spontaan ontstaat na de vergisting, wordt door distillatie

     geconcentreerd. Je krijgt dan een ‘sterke’ drank. 

    Zo wordt cognac gemaakt op basis van de suikers uit druiven, calvados met de

     suikers uit appelen, kirsch op basis van kersen.

    Voor whisky en graanjenever wordt dan weer het zetmeel uit graankorrels gebruikt.


    Enzovoort. Als je meer wil weten van dit proces, ga dan eens langs in Hasselt.

     

    We hebben in het museum de tijdelijke fototentoonstelling verlaten, en ook alle

     potten, pannen, kruiken, glazen en bokalen en we doen de tour van de stokerij.

     

    We komen nu terecht tussen onder meer oude gereedschappen en andere

     apparaten, die uit een middeleeuws fitness center lijken te komen.

     

     

     

     

    Ik begin me er al zorgen over te maken wie hier al dat koper hier moet poetsen.

    Aan mij moeten ze het niet vragen, want ik kan niet poetsen.

     

     

     

     

    Greta maakt zich intussen de bedenking of we thuis niet zo

    een klein hobbyketeltje konden hebben, gewoon voor

    het amusement. 

     

     

     

     

    Afhankelijk van de natuurlijke supplementen krijgt de jenever telkens

    een ander aroma.

    Aan deze stand met ruikflessen, kan je proberen te raden wat er is toegevoegd,

    en je kan je eigen voorkeur selecteren, voor als je een flesje jenever koopt. 

     

     

     

     

    Na de aromaproef tracht Lila haar man er (tevergeefs) van te overtuigen om vanaf

     nu een aftershave te gebruiken op basis van gentiaan en karwijzaad (lange ij!).

    Lila heeft dus haar lievelingsaroma al kunnen vinden in de ruikflessen.

     

     

     

     

    Douaniers hadden in elke stokerij een vaste stek. Een volledig afgesloten hokje,

    met lessenaar en dito schrijfboekje was hun dagelijkse werkomgeving.

    Geen enkel accijnsje mocht ontsnappen aan de aandacht van deze ambtenaren.

    Wat de inhoud betreft van de koperen potten, kan ik alleen maar een beredeneerde

    gok wagen.

     

     

     

     

     

    Een prachtige ketel, met roerstok, aangedreven door een stoommachine. Wonderlijk.

     

     

     

     

    Regelmatig wordt de ketel gebruikt voor het aanmaken

    van de eigen jenever, maar niet tijdens dit bezoek.

     

     

     foto: S. Dewickere ©

     

    Er zijn nog zoveel andere interessante dingen te zien.

     

     

    foto: S. Dewickere ©

     

     

    Gelukkig is gids Frederik altijd in de buurt, met deskundige uitleg.

    Deze rode buis  bijvoorbeeld is geen brandblusapparaat, maar een koeler.

     

     

     

     

    Toch wil ik zelf wel ook eens uittesten of alle kranen wel goed gesloten zijn.

    Het zou zonde zijn, mocht er iets van het edele vocht weglekken.

     

     

     

     

     

    Aan het einde van het bezoek mag je kiezen uit vier verschillende jenevertjes

    “van het huis”. De dame links wenst onbekend te blijven, en werd op simpele vraag

     voorzien van een omfloerste blik. Of is het een gebrek aan talent van de fotograaf?

     

     

     

     

     

    Er worden ook wel enkele soorten van de plaatselijke jenevers te koop aangeboden.

     

     

     

     

    Dat Frederik een uitmuntende gids is, en uiterst begaan met zijn volgelingen,

    mag nog maar eens blijken uit het volgende: gans de dag al bekeek hij

    (onder meer, en niet uitsluitend) Lila en Gaviota, met bezorgde blik.

    Tijdens het degusteren van de laatste glaasjes kan hij zich niet meer intomen,

    en bezweert de twee jonge meisjes toch maar niet te veel borreltjes te drinken.

    Het risico is namelijk aanwezig dat bij consumptie van meer dan drie glaasjes van

    het getoonde gerstenat de daders kunnen worden opgepakt door de veldwachter.

     

     

     

     

     

    De meisjes blijven verbijsterd en wezenloos achter bij dit schokkende nieuws.

    Dit komt totaal onverwacht. Wie had dat gedacht?

     

     

     

     

    Gelukkig zijn ze zo bij de pinken om de goede raad niet in de wind te slaan,

    en geen overtredingen te maken tegen het hier van toepassing zijnde wetboek.

     

     

     

     

     

     

    Het stokerijbezoek loopt ten einde. De tijd is aangebroken om even te gaan tafelen.

    Als we buitenkomen, zien we dadelijk het Hasselts Speculaasmannetje staan.

    Terloops gezegd: een lekker speculaasje past uitstekend bij een Hasselts borreltje.

     

     

     

     

     

    Iedereen gaat aan de overkant, langs het Speculaasmannetje, naar de eetgelegenheid.

    De foto van het Speculaasmannetje wil het systeem niet aannemen!

     

    !!=%£µç১##!!!   Sorry.

     

     

     

    Einde goed, al goed, of toch bijna.

     

     

    www.jenevermuseum.be

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    19-08-2010
    Genieters
    Wat heb ik weer bijgeleerd . Over slapen als een os, maar van jenever neuzen spreken ze niet ,alhoewel .... dat ziet men later wel. Olaba Gina

    19-08-2010, 12:37 geschreven door Gina


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    chivaz
    blog.seniorennet.be/chivaz

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!