Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
fietsen in Zeeland
een potje Olaba petanque
avond in Burgos
koninklijke glasblazerij tegen Segovia
Expo Oostende voor Anker 2009
terug in Vatan
Salers runderen
als smakelijk hapje in Valencia
fontein in Vejer de la Frontera
kathedraal van Cadiz
standbeeld Tio Pepe in Jerez
trol met Greta in Bergen (Noorwegen) (trol staat bovenaan)
met kaasboerin in Edam
als vrome bedevaarder
met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao
m.a.w. de weblog van Greta en boB
de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB. Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet, ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.
31-07-2008
KOKENETEN: VARKENSSAUTEES MET ZURKEL
De dame achter de toog in "De Fruitboetiek" vroeg direct: "Ga je paling in ´t groen maken?" Alsof zurkel enkel daarvoor gebruikt wordt. Nee nee, nu we in België zijn, gebruiken we beter ingrediënten die je in het buitenland niet of moeilijk kan vinden. Wie zurkel onvoldoende kent: het lijkt het meest op spinazie en het reageert hetzelfde in de pan: een paar ogenblikken op het vuur en het slinkt tot er bijna niets van overblijft. In het gebruikte recept zeggen ze: 200 g zurkel voor 4 personen. Ik nam dus 100 g voor 2.
Veel te weinig: neem gerust 200g voor 2 personen.
H et ziet er niet zo smakelijk uit als in het kookboek,
maar lekker is het wel, zeker de saus (vond Greta, en dan is
het OK voor mij).
Ziehier het recept van dit echt Belgisch gerecht: (maak het nu, zolang België nog bestaat!)
ingrediënten voor 2
bereiding
4 dunne varkenslapjes
snipper de ui en verdeel hem in 2 helften
1 ui
maak de zurkel schoon, haal de steeltjes uit het blad
200g verse zurkel
snijd de zurkel in fijne reepjes
80g boter
indien krieltjes: schil en kook ze gaar, indien wedges: in de oven
10 cl rund bouillon of fond
kruid het vlees, strooi er een weinig bloem op, schud bloem er af
5 cl witte wijn
indien krieltjes: halveer ze en bak ze in boter
8 krielaardappeltjes of wedges
verhit boter en bak de varkenslapjes aan beide kanten
peper en zout
stoof nu de helft van de ui in boter tot hij glazig wordt
2 el bloem
laat de zurkel hierin even smelten en kruid met peper en zout
leg de zurkel op een bord, met daarrond de aardappelen (wedges)
kleur de rest van de ui in de braadjus, deglaceer met de witte wijn
laat even koken en voeg de bouillon (fond) er aan toe
kruid met peper en zout
nappeer het vlees met de saus en dien op
Nog een heel simpel ding: ik kreeg de eer van Greta om voor belangrijke bezoekers een voorgerechtje te maken. Ik had ooit eens bij de Knokse Italiaan "Il Punto" als primero plato een halve meloen gekozen, gevuld met oude porto.
Niets is eenvoudiger: per 2 personen neem je een Cavaillon meloentje, halveren en de pitten eruit. Het gat vullen met oude aromatische Porto. Als je niet wil dat de meloen overkop gaat en al de lekkere Porto versmacht in je tafellaken is het aangewezen vooraf de bodem van het half meloentje aan de onderkant wat bij te snijden.