dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    09-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: de Mongool kent iets van witte kool

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

       

    In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, mag een witte kool niet wit zijn, 

    maar eerder lichtgroen.

    Zorg ervoor dat de buitenbladeren stevig en glanzend zijn als je hem koopt.

     

    Witte kool is wereldwijd een van de belangrijkste menselijke voedingsbronnen.

    In Rusland, China, Oost- en Noord-Europa zijn winterharde koolsoorten gewoon

    onmisbaar, en bijna dagelijkse kost.

     

    Mongolen zien zelfs een beetje groen, omdat ze bijna constant witte kool eten.

    Ook op Mars is deze kool het nummer één op het menu; kijk maar naar de groene

     mannetjes die van daar komen.

     

    Deze ultieme wintergroente mag dan wel de reputatie hebben zwaar

    in het lichaam te vallen, in werkelijkheid is ze caloriearm, en vetarm.

    Waar de witte kool wel bijzonder rijk aan is, zijn vitaminen en mineralen.

    Aan amper 200 gram heb je genoeg om je dagelijkse behoefte aan vitamines A 

    en C binnen te krijgen, daarnaast zit er nog een stevige dosis mineralen in als ijzer,

     calcium, fosfor en magnesium.

    Men rekent 300 tot 400 g gekookte witte kool per persoon.

    In tegenstelling tot wat men soms denkt, hoef je ze om de lieve lijn niet te laten,

    want witte kool levert maar 24 kcal/100g.

    Behalve voor zijn voedingswaarde, staat de kool in de traditionele Europese

     kruidengeneeskunde bekend als middel tegen brandwonden en ontstekingen.

     

     

     

     

     

    Maar… nu moet ik toch even een prangend en nijpend onderwerp aansnijden.

    Kolen slepen een bijzonder slechte reputatie met zich mee.

    Ze zouden moeilijk verteerbaar zijn en zodoende de vorming van ongewenste

     gasbellen in onze darmen bevorderen.

    Bij effectieve ontsnappingspogingen brengen die het fatsoen van de

     gastheer/vrouw luidruchtig en/of geurig aan het wankelen.

    Nochtans, en dat is dan het supergoede nieuws, mits inachtneming van enkele

     voorschriften hoeft je metabolisme er hoegenaamd geen hinder van te ondervinden.

     

     

    Tip 1:

    Een van de voorschriften is dat je kool vooral niet te lang mag koken.

    Bij langdurig koken ontstaan zwavelverbindingen, met het gekende gevolg

    ter hoogte van de darm-exit.

     

    Naar verluidt stoppen de Mongolen hun paarden trouwens vol met witte kool, 

    zodat na de maaltijd en de dierlijke vertering, die beesten soms als een raket

     vooruit vliegen, gedreven door luide knallen en zwavelachtige dampen.

     

    Kool bevat mosterdolie, dat is een vluchtige stof die het verteringsproces versnelt

     en de zwaveltoestanden fors verbetert.

    Om de mosterdolie van kool intact te houden, mag je dit slechts even stomen.

     

    Tip 2:

    Je kunt er ook op het einde van de bereiding een lepel mosterdzaad of -poeder

    in mengen, wat hetzelfde effect heeft.

    Hiermee gewapend is er geen enkele reden meer om geen (witte) kool te bereiden.

    Dankzij deze twee tips kan iedereen onbezorgd aan de kool! Lang leve de Mongool!

     

    Witte kool is natuurlijk ook de basis voor zuurkool. Dit gerecht wordt gemaakt van

     fijn geschaafde witte kool, die met een weinig zout en een scheut karnemelk in

    een inmaakpot tot gisting wordt gebracht.

    De lichtverteerbare zuurkool heeft bovendien een zeer hoog vitamine C-gehalte.


    Tenslotte is witte kool heel geschikt voor salades.

    Verwijder de buitenblaren, snijd de kool in vieren en haal de stronk eruit.

    Was de vier delen apart. Schaaf de kool of snijd hem in smalle snippers.

    Voor salades rekent men 75 tot 100g per persoon.

    Eens geschaafd en geblancheerd kan ze makkelijk worden ingevroren.

     

     

     

     

    Ik heb (zeer) persoonlijk ook nog een goeie reden om witte kool klaar te maken.

    Het is nu midden april in Spanje, en ik heb me speciaal opgetut om de Semana

     Sancta te vieren. Daarvoor heb ik een blits halssnoer uitgedacht, waarin

    een paar kleine witte kolen verwerkt zijn.

    Na afloop van de processie kan, en mag ik dit voedsel niet zomaar te grabbel 

    gooien, en moet het de keuken in. Ecologisch inzicht moet er ook zijn.

    Hier zie je me nog in groot ornaat met mijn koolhangers.

     

     

     

    Er staat op het menu: “kabeljauw met witte kool en spekjes”.

    Het is een Spaans gerecht, dus heel eenvoudig te maken, en heel lekker.

    Hier is het recept.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    4 dikke kabeljauwfilets, of andere harde vis

    bak het spek in een weinig olie krokant, zet het opzij

    ½ witte kool, fijn gesneden

    kook de kool in weinig water gedurende 5’

    150g kleine spekblokjes (Spanje: Serrano)

    ze mag wat zacht worden, maar moet al dente blijven

    een handvol verse peterselie, ruw gesneden

    laat ze goed uitlekken, stoof ze in een pan

    een glas witte wijn, of  2 el sherry

    doe er de boter bij en de wijn, en roer regelmatig

    20g boter

    houd het vuur laag, laat de boter smelten

    5 cl (soja)room

    en laat staan tot de meeste wijn verdampt is

    verse (cayenne)peper, zout

    voeg het spek toe, met alle braadsappen, en de room

    een beetje olijfolie

    voeg de peterselie toe en wat verse peper en zout

     

    zet borden in de oven op 75° als voorverwarming

     

    paneer de kabeljauw intussen aan beide kanten

     

    verhit een beetje olijfolie in een niet-kleefpan

     

    bak de kabeljauwfilets hierin, 4-5’ aan elke kant

     

    (hangt af van de dikte van de vis)

     

    lepel de kool op de warme borden

     

    leg de visfilets er boven op

     

    garneer met krulpeterselie en dien op

     

    TIP: geen zout gebruiken voor de vis, door het spek

     

     

    De kool voelt zich blijkbaar beter in de pan dan aan mijn nek.

    Ik denk er ook zo over.

     

     

     

     

    Intussen strijkt Greta er duchtig op los, op het terras. Ze is gerust in de afloop.

     

     

     

    Ook de kalme kabeljauwen voelen zich happy in de koesterende warme pan.

     

     

     

    De groentjes (in twee betekenissen) gaan gedwee op het bord en het zwemmertje

     komt er zachtjes bovenop.

     

    Op het moment van de bereiding wist ik nog niets van het belang van de kooktijd.

     

    TIP: laat de wijn niet inkoken, om zo de kooktijd in te korten, maar doe er

    op het laatst 2 eetlepels sherry bij in plaats van de wijn.

     

    Buen appetito!

     

     Bereid in Spanje en gebaseerd op een recept uit de reeks “New Mediterranean Meals”

    van de Engelsman Mark Harrison, van wie ik eens per post een CD kocht met recepten.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    10-10-2010
    Best interessant dit kolen artikel
    Lieve groeten Marylou Heb je de zeldzame paddeestoelen al op mijn blog bekeken?Altijd welkom

    vlindertuinzeeland052.jpg

    10-10-2010, 09:16 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    poupehan
    blog.seniorennet.be/poupeha

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!