dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    27-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: aan cayenne kan je altijd wennen

     

    We zijn met de wagen goed aangekomen in het Spaanse Andalusië,

    de avond van 23/10/10.

    Om dat te vieren, en om voor mezelf wat achterstand in te halen in het cuisineren, 

    ga ik maar vrij snel aan de slag. Ik mag dus de spits afbijten van het koken.

    Aangekomen op zaterdagavond, en met zondag de winkels dicht, is het voor

     maandag 25/10.

     

    Een paar flinke filets van heilbot, “halibut” in het Spaans, en wat gezonde groenten,

     en we zijn weer vertrokken. Het gerecht wordt pittig gemaakt met cayennepeper, 

    en ziehier nu een woordje uitleg voor wie dit pikante poedertje niet dikwijls gebruikt.

     

    Cayennepeper is een gemalen gedroogde Spaanse peper, die in de keuken

     gebruikt wordt als specerij. Het is vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad

     Cayenne, de hoofdstad van het Franse Overzeese Departement Frans-Guyana.

     

     

     

    Het bezit een aantal eigenschappen die de gezondheid positief beïnvloeden.

    Cayenne raakte in zwang door toedoen van de Amerikaanse dokter Samuel

     Thompson, als eenvoudig middel tegen gevaarlijke Zuid-Amerikaanse koortsen. 

    Hij schreef grote doses voor om de tropische koorts te laten uitzweten. Het kon

    hem een worst wezen dat het haar van zijn patienten loodrecht op hun hoofd stond.

     

    De scherpte van de specerij stimuleert de vorming van speeksel en daardoor

     bevordert het de menselijke spijsvertering.

    Onderzoek heeft aangetoond dat cayennepeper ook helpt de eetlust te

     onderdrukken en zo dus overeten onderdrukt. Recente testen geven ook aan dat

     cayennepeper de ontwikkeling van vetcellen tegengaat.

    De stof die daar verantwoordelijk voor is in cayennepeper, heet capsaicin.

    Studies uit Japan onderschrijven dat capsaicin werkzaam is tegen prostaatkanker. 

     

    Vandaag worden crèmes van cayenne ook als pijnstiller in ziekenhuizen toegepast. 

    Cayenne is wel geschikter voor volwassenen - en senioren - dan voor kinderen.   

    Was steeds je handen na aanraking met cayenne, wrijf niet in de ogen.

     

    Cayennepeper maakt men uitsluitend van een bepaalde soort Spaanse pepers.

    Deze soort behoudt ook na het drogen zijn rode kleur. Na de droging worden de

     pepers vermalen tot het scherpe poeder dat we kennen als cayennepeper.

     

    In de VS vermijdt men best de aanschaf van cayennepeper, die afkomstig is van de

     specerijenafdeling in de supermarkt. De meeste kruiden en specerij en worden

     daar namelijk bestraald waardoor alle goede eigenschappen verdwijnen.

    In de EU is het nog zo ver niet, maar door de geplande invoering van de

    Europese “Codex Alimentarius”, komt hier mogelijk verandering in.

    Je kunt misschien beter overwegen je eigen plantje cayenne te

    kweken, wat vrij gemakkelijk gaat in een bloempotje.

     

     

     

     

    Bewaring: cayennepeper blijft lang houdbaar, en dat is

    maar goed ook, want het is geraden het liefst enkel in kleine

    hoeveelheden te gebruiken.

    Cayennepeper wordt courant gebruikt bij de productie

    van tabasco en chilisaus.

    Je kunt het in de keuken gebruiken om vlees- en visgerechten,

    pasta's en soepen mee te kruiden.

    Ook in eiergerechten past cayennepeper uitstekend.

     

    Ik verwerk het vandaag in een eenvoudig visgerecht.

    Lang geleden dat ik hier in de keuken gestaan heb, en het

    duurt wel even om al het gereedschap te vinden in de kast.

    Ook met mijn keukenschort lig ik een beetje overhoop,

    nu ik zelf de foto zie.

     

     

     

     

     

    Nadat het visje aan beide kanten lichtbruin is gebakken, zet ik het tijdelijk

    in de oven op 70°, zodat het geen kou krijgt, of de Spaanse griep .

     

     

     

    Er staat op het menu: “gebakken heilbot met tomaten en paprika”.

    Dit is een universeel gerecht, maar met veel Spaanse accenten.

    Heel eenvoudig te maken, en heel gezond.

    Het komt van bij de Weight Watchers, waar wij heel veel sympathie voor hebben.

    Hier is het recept:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    1 volwassen rode paprika

    blancheer de tomaten 1’, ontpel, verwijder zaad, hak in stukjes

    olijfolie

    blancheer de peper 5’, pel hem boven een kom

    350g zeevisfilet (hier: heilbot)

    vang het paprikasap op in de kom, verwijder steel en zaadjes

    1 ui fijngehakt

    snijd het vruchtvlees eveneens in stukken

    2 lookteentjes, fijn gesnipperd

    verhit de olie in een grote antikleefpan

    3 middelgrote tomaten

    bestrooi de visfilets met bloem, en klop de bloem er af

    citroensap

    bak de vissen aan elke kant gedurende 3 à 4’

    2 el fijngehakte platte peterselie

    als ze lichtbruin zijn, leg ze dan op een schotel

    zout en cayennepeper

    fruit ui en look 1 à 2’in dezelfde pan, voeg eventueel wat olie toe

     

    als de ui zacht is, voeg paprika, paprikasap en tomaten toe

     

    doe er nog bij: citroensap, peterselie, zout en cayennepeper

     

    zet de warmtebron iets lager, dek de pan af

     

    laat het geheel 5 à 7’ zachtjes koken, roer af en toe in de pan

     

    leg de visfilets terug in de pan, en warm ze nog even op, 1 à 2’

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Het visje is gebakken, en alle andere ingrediënten liggen gezellig samen in de pan,

    en koesteren zich op de vurige plaat.

    Het deksel vliegt al onderweg om de pan af te sluiten.

     

      

     

     

    De visjes er nog even bij, en alles mag samen op de tafel.

    Het is nu acht uur in de avond van 25 oktober, ongeveer 20° buiten op het terras,

    en Greta is thuisgekomen, rechtstreeks van de bridgetafels.

     

    Da Daaang!!!

      

    De deksels gaan van de potten, en we kunnen er aan beginnen, bij kaarslicht.

    Kaarsje, eigenlijk.

     

    Greta vindt het resultaat een beetje pikant.

    Een tegenslag natuurlijk, maar één ding is zeker: haar vetcellen worden in bedwang

     gehouden, haar spijsvertering verbetert, en ze zal de volgende dagen zeker geen

     koorts krijgen.

    En ook de kans dat ze prostaatkanker krijgt is sterk verkleind.

    Je moet er iets voor over hebben!

    Buen apetito.

     

     

     

    Bereid in Spanje en gebaseerd op een recept uit Weight Watchers Menu Kookboek, pag. 90

     

     

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    etiennewillems
    blog.seniorennet.be/etienne

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!