dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    13-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: een medaillon, maar niet van karton!

      

    Vandaag bereiden we iets heel lekkers met medaillons,

    versneden uit een varkenshaasje, met salie als smaakmaker. 

    Iedereen is natuurlijk van mening dat hij/zij alles weet

    over varkens, maar niets is minder waar natuurlijk.

    Lees maar even verder.

     

     

     

    Het gewone tamme varken dat ons zoveel eetplezier geeft, is afkomstig 

    van het  wilde zwijn, dat al 5000 tot 6000 jaar geleden gedomesticeerd werd.

    Daarnaast is er het everzwijn of wild zwijn, maar dat staat vandaag niet

    op het menu. Volgens Wikipedia (en die kunnen het weten) leven in Nederland

    ruim 11,6 miljoen en in België 6,7 miljoen varkens.

    Ik heb altijd al vermoed dat in Nederland meer varkens rondlopen dan in België,

    wat nu ook bevestigd wordt door een neutrale bron.

     

    Je bent zeker ook van mening dat je al de specifieke namen kent voor varkens?

    Even een test. Een jong varken wordt een big genoemd, een vrouwtjesvarken 

    een zeug en een mannetjesvarken een beer.

    Dat weet iedereen natuurlijk. Maar dan: een barg of borg is een gecastreerd

     mannetjesvarken. Een gelt is een vrouwtjesvarken dat nog niet geworpen heeft. 

    Keu is regiolect of dialect voor jong varken.

    Ik neem zelf regelmatig een keu ter hand, maar dat is dan om mee te biljarten.

     

     

     

     

    In grote delen van de wereld zijn varkens verwilderd geraakt (zoals in Nieuw-

    Zeeland en eilandjes in de Stille Oceaan). Vroege Westerse zeevaarders, 

    vooral Nederlanders, hebben bewust varkens uitgezet, bij voorkeur op eilanden, 

    om een duurzame voedselvoorraad te garanderen, voor wanneer ze 

    de volgende keer langskwamen . De varkens hebben daar grote ecologische

     schade toegebracht en doen dat in vele gevallen nog steeds.

     

    De meeste mensen weten natuurlijk wel dat varkens worden gebruikt voor

    het opsporen van truffels en drugs, wegens hun ontwikkeld reukorgaan.

    Let wel, dit laatste mag je nooit gebruiken als stopcontact.

    Maar hier is nog een merkwaardig, meestal onbekend weetje over varkens: 

    volgens het bijgeloof kunnen mensen die varkenshersenen eten

    geen leugens vertellen.

    Let dus volgende keren goed op als je aan tafel gaat, wat er op je bord ligt.

     

     

     

     

    Met mijn gerechtje moet je niet ongerust zijn: geen varkenshersenen op het menu,

     maar wel een onschuldig “varkensmedaillon met salie op een groen bedje”.

     

      

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    een varkenshaasje voor 2 personen

    was de aardappelen en doe ze in een kleine plastic kom

    400g diepvriesspinazie

    doe hierin een lekje water en bedek met plasticfolie

    1 lookteen  (Spanje: jonge lookscheuten)

    zet de aardappelen in de microwave, zet hem 8’ op max.

    1 takje salie (6 blaadjes)

    hak 4 blaadjes salie zeer fijn, snijd het haasje in stukken

    100 g roomkaas met kruiden

    bak de varkenshaasjes naar eigen smaak op laag vuur

    pezo

    kruid ze met pezo, strooi er de gehakte salie bovenop

    cayennepeper

    blus zo nodig met wat water

    citroensap

    bak tegelijk de look licht aan in olijfolie

    olijfolie

    voeg de spinazie toe zonder te ontdooien

    2 grote ongeschilde aardappelen

    zie verpakking: normaal moet ze +/- 8’ op het vuur

     

    intussen de spinazie goed roeren

     

    kruid met pezo en wat cayennepeper

     

    leg de warme spinazie centraal op een bord

     

    besprenkel de varkenshaasjes met citroensap

     

    leg de versneden haasjes op de spinazie

     

    verdeel het roomkaasje boven op het vlees

     

    snijd boven in de aardappelen een gleuf van 1 cm breed

     

    leg hierin wat van de roomkaas en dien alles op

     

    versier elk bord met een blaadje salie

     

     

    Terwijl het haasje, versneden in medaillons murmelend staat te bakken op laag

     vuur, moet af en toe in de spinazie geroerd worden.

     

     

     

     

    Intussen zijn ook de aardappels gaar, met hun levendig

    laagje roomkaas er bovenop.

    Het flesje vino tinto staat ook al klaar.

     

     

     

     

    Nog even controleren of het varkentje

    niet van de tafel wil springen.

     

     

     

     

    Alles is in orde. Het ziet er goed uit.

    Lekker is het zeker, gemakkelijk te maken, en snel klaar.

    Wat wil je nog meer?

     

    Bereid in Spanje en gebaseerd op een recept van www.tuinadvies.be

     

     

     

    Gisteren stond in de krant “Het Laatste Nieuws” de volgende kop:

    Ontsnapte varkens hinderen verkeer in China.

    Het is een aardig artikel, met grappige foto's, maar omwille van het copyright 

    mag ik die niet weergeven natuurlijk.

    Een ding kan ik jullie wel bevestigen: mijn varken is niet kunnen ontsnappen.

     

    Bye bye!!

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    13-11-2010
    Heel tof artikel....maar ook heel lekker op je bord
    Ik heb een nieuwe fotoreportage op mijn blog gezet over het Kröller-Müller museum. Altijd welkom

    sopbezoek.jpg

    13-11-2010, 16:41 geschreven door natuurfreek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    agaath
    blog.seniorennet.be/agaath

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!