Vandaag bereiden we iets heel lekkers met medaillons,
versneden uit een varkenshaasje, met salie als smaakmaker.
Iedereen is natuurlijk van mening dat hij/zij alles weet
over varkens, maar niets is minder waar natuurlijk.
Lees maar even verder.
Het gewone tamme varken dat ons zoveel eetplezier geeft, is afkomstig
van het wilde zwijn, dat al 5000 tot 6000 jaar geleden gedomesticeerd werd.
Daarnaast is er het everzwijn of wild zwijn, maar dat staat vandaag niet
op het menu. Volgens Wikipedia (en die kunnen het weten) leven in Nederland
ruim 11,6 miljoen en in België 6,7 miljoen varkens.
Ik heb altijd al vermoed dat in Nederland meer varkens rondlopen dan in België,
wat nu ook bevestigd wordt door een neutrale bron.
Je bent zeker ook van mening dat je al de specifieke namen kent voor varkens?
Even een test. Een jong varken wordt een big genoemd, een vrouwtjesvarken
een zeug en een mannetjesvarken een beer.
Dat weet iedereen natuurlijk. Maar dan: een barg of borg is een gecastreerd
mannetjesvarken. Een gelt is een vrouwtjesvarken dat nog niet geworpen heeft.
Keu is regiolect of dialect voor jong varken.
Ik neem zelf regelmatig een keu ter hand, maar dat is dan om mee te biljarten.
In grote delen van de wereld zijn varkens verwilderd geraakt (zoals in Nieuw-
Zeeland en eilandjes in de Stille Oceaan). Vroege Westerse zeevaarders,
vooral Nederlanders, hebben bewust varkens uitgezet, bij voorkeur op eilanden,
om een duurzame voedselvoorraad te garanderen, voor wanneer ze
de volgende keer langskwamen . De varkens hebben daar grote ecologische
schade toegebracht en doen dat in vele gevallen nog steeds.
De meeste mensen weten natuurlijk wel dat varkens worden gebruikt voor
het opsporen van truffels en drugs, wegens hun ontwikkeld reukorgaan.
Let wel, dit laatste mag je nooit gebruiken als stopcontact.
Maar hier is nog een merkwaardig, meestal onbekend weetje over varkens:
volgens het bijgeloof kunnen mensen die varkenshersenen eten
geen leugens vertellen.
Let dus volgende keren goed op als je aan tafel gaat, wat er op je bord ligt.
Met mijn gerechtje moet je niet ongerust zijn: geen varkenshersenen op het menu,
maar wel een onschuldig “varkensmedaillon met salie op een groen bedje”.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
een varkenshaasje voor 2 personen
|
was de aardappelen en doe ze in een kleine plastic kom
|
400g diepvriesspinazie
|
doe hierin een lekje water en bedek met plasticfolie
|
1 lookteen (Spanje: jonge lookscheuten)
|
zet de aardappelen in de microwave, zet hem 8’ op max.
|
1 takje salie (6 blaadjes)
|
hak 4 blaadjes salie zeer fijn, snijd het haasje in stukken
|
100 g roomkaas met kruiden
|
bak de varkenshaasjes naar eigen smaak op laag vuur
|
pezo
|
kruid ze met pezo, strooi er de gehakte salie bovenop
|
cayennepeper
|
blus zo nodig met wat water
|
citroensap
|
bak tegelijk de look licht aan in olijfolie
|
olijfolie
|
voeg de spinazie toe zonder te ontdooien
|
2 grote ongeschilde aardappelen
|
zie verpakking: normaal moet ze +/- 8’ op het vuur
|
|
intussen de spinazie goed roeren
|
|
kruid met pezo en wat cayennepeper
|
|
leg de warme spinazie centraal op een bord
|
|
besprenkel de varkenshaasjes met citroensap
|
|
leg de versneden haasjes op de spinazie
|
|
verdeel het roomkaasje boven op het vlees
|
|
snijd boven in de aardappelen een gleuf van 1 cm breed
|
|
leg hierin wat van de roomkaas en dien alles op
|
|
versier elk bord met een blaadje salie
|
Terwijl het haasje, versneden in medaillons murmelend staat te bakken op laag
vuur, moet af en toe in de spinazie geroerd worden.
Intussen zijn ook de aardappels gaar, met hun levendig
laagje roomkaas er bovenop.
Het flesje vino tinto staat ook al klaar.
Nog even controleren of het varkentje
niet van de tafel wil springen.
Alles is in orde. Het ziet er goed uit.
Lekker is het zeker, gemakkelijk te maken, en snel klaar.
Wat wil je nog meer?
Gisteren stond in de krant “Het Laatste Nieuws” de volgende kop:
Ontsnapte varkens hinderen verkeer in China.
Het is een aardig artikel, met grappige foto's, maar omwille van het copyright
mag ik die niet weergeven natuurlijk.
Een ding kan ik jullie wel bevestigen: mijn varken is niet kunnen ontsnappen.
Bye bye!!
|