dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    06-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: straffe blik naar het Oosten

     

    Moet je nu “kerrie” zeggen, of “curry”?

    Het is heel eenvoudig. Met kerrie(poeder) maakt men een curry(gerecht).

     

    Engelsen zijn ook al eeuwen vertrouwd met verschillende soorten curries, wegens

     hun koloniale traditie in India. Je kunt stellen dat voor Engelsen (en anderen)

     curries dezelfde betekenis hebben als stoofpotjes voor ons.

    Een curry is altijd gebaseerd op Indische kruiden.

     

     

     

    De samenstelling van het gekende gele kerriepoeder varieert sterk.

    Alleszins moeten er de volgende specerijen in verwerkt zijn: 

    In varianten van kerrie kunnen dan nog de volgende ingrediënten toegepast worden: 

    anijs, foelie, kaneel, cayennepeper (of andere scherpe pepersoorten),

    fenegriek, nootmuskaat, zwart mosterdzaad, maanzaad, venkel.

    Gerechten met kerrie zijn oorspronkelijk afkomstig uit India, waar de nodige

     specerijen alle dagen opnieuw weer gemalen worden tussen twee stenen.

    Dit malen en mengen behoort tot de oudste historische tradities in India.

     

     

    Toch kan de kerrie, zoals die nu gemaakt wordt, met een meer of minder grote 

    hoeveelheid rode hete peper, pas gecreëerd zijn na de ontdekking van Amerika

     door de Spanjaarden. De rode capsicum peper komt van daar.

    In sommige streken zoals Bombay (= Mumbai)  en Madras, maakt men het

     mengsel extra scherp door er veel rode peper aan toe te voegen.

    In het noorden van India is het mengsel wat zachter.

    Een Bombays kerriemengsel wordt open-mond-kerrie genoemd, omdat

    men naar adem moet happen bij het nuttigen ervan. Hoe heter het klimaat,

    des te groter de behoefte aan sterke specerijen, omdat die niet alleen de

     spijsvertering stimuleren en daardoor de kans op darminfecties verkleinen,

    maar ook om het transpireren te bevorderen wat verkoeling geeft.

    Spanjaarden eten meer pikante stuff dan Noren natuurlijk.

    In de loop der tijden zijn er vele, zoniet ontelbare, soorten kerrie bedacht

    vanuit India. Om een klein beetje orde te scheppen in de chaos is kerrie

     opgedeeld in: Mild, Curry, Madras, Vindaloo, Phall. Telkens is elke stap

     iets scherper dan de vorige. Vindaloo en Phall zijn voor ons Westerlingen

    niet echt aan te raden gezien de scherpe smaak!

    Naast de zeer gekende gele kerrie is in Thailand en India ook rode kerrie

     in gebruik. De rode kleur in deze kerrie is afkomstig van rode pepers.

    Omdat de kwaliteit van de kerriepoeders in de kleine glazen potjes zoals wij

     die kennen, niet te vergelijken is met echte kerriemengsels, worden er nu ook

     veel kerriepasta’s verkocht in supermarkten. Deze pasta’s komen qua smaak

    veel dichter in de buurt van de traditionele bereidingen. Aan te bevelen in plaats

    van poeder!

    Kerriepoeder moet eerst gefruit worden in vetstof voordat het zijn volledig aroma

     kan afgeven. Bij de bereiding van een verse "curry" wordt ook meestal ui, knoflook

     en gember gebruikt. Als afwerking voegt men limoensap toe en yoghurt.

    Toevoeging van kokosmelk, een heel goede gewoonte, komt uit Maleisië en

     Indonesië. De "curry" krijgt er een echt exotische tintje door en de kokosmelk

     verzacht ook de smaak.

     

     

     

    Het receptje dat ik bereid met kerriepoeder vermeldt ook “beurre manié”.

    Dat klinkt heel ingewikkeld en moeilijk, maar het is de eenvoud zelf:

    meng gelijke hoeveelheden  boter en bloem goed door elkaar, en het is klaar.

     

    Het is de eerste keer ooit dat ik dit maak. Het heeft voor mij hetzelfde effect als voor

     Mozes die op de berg de stenen tafelen met de Tien Geboden ontvingt, midden in

     een bliksemflits. Alles wordt verblindend wit licht rond het mirakel!!

     

     

     

    Bekomen van deze grote emotie komt de chef terug met de voeten op de grond,

    en met de handen rond de beurre manié.

     

     

     

    De rest van het recept van kerrievlees met champignons vind je hier:

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    600g varkensvlees (hespengebraad)

    het vlees in kleine plakjes of reepjes snijden

    2 el bloem

    bloem vermengen met pezo, kerrie en look

    pezo, ev. andere kruiden

    het gesneden vlees met dit mengsel bestrooien

    3 tl kerrie

    de sjalotjes fijnhakken en in heet vet licht fruiten

    2 lookteentjes, fijngesneden

    het vlees in de pan doen en de stukjes aanbraden (in 2 maal)

    2 sjalotten

    doe dit op heet vuur, en onder voortdurend roeren

    2 el olijfolie

    met de witte wijn blussen en de boeljon erbij gieten

    1 glas witte wijn

    dit alles 15’ zachtjes laten koken met het deksel op de pan

    ¼ l vleesboeljon

    intussen bloemboter bereiden (beurre manié)*

    (20g boter en evenveel bloem)*

    de geknede beurre manié (of instant roux) erdoor roeren

    1/8 l room

    doe dit beetje bij beetje en voorzichtig roeren met een spatel

     

    de saus op smaak afmaken met kruiden

    250g champignons

    tot slot de room er door roeren

     

    het kerrievlees opdienen met rijst of pasta

     

    aan te raden met (gegrilde) champignons

     

     

    Het eindresultaat ziet er Oosters uit, vooral met de gekookte rijst er bij.

     

     

     

    Nauwelijks staat het “gele gevaar” op de tafel of Greta wil alles proeven.

    Gelukkig voor de kok is het een meevaller.

     

     

    Bereid in België en gebaseerd op een recept van ‘Groot Fonteyn Kookboek, pag. 149.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (3)

    07-02-2011
    Heel interessant artikel
    Zelf lust ik geen curry..heb last als ik het eet er staat een nieuwe pps op mijn blog natuurfreek2 Weet je een ode aan Toon Hermans Altijd welkom Marylou http://blog.seniorennet.be/natuurfreek2/

    07-02-2011, 21:06 geschreven door marylou


    Oosters gekruid mondje
    Een lekker wijntje staat erbij om het heet mondje te blussen. Alle mikroben dood!!!!! Smakelijk

    07-02-2011, 16:38 geschreven door Gina


    06-02-2011
    straffe blik naar het oosten
    weeral een mooi verhaal met lekker eten!!!

    06-02-2011, 18:56 geschreven door Denise ,Robert


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    natuurlijkgezond
    blog.seniorennet.be/natuurl

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!