dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    24-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: over konijnen en hazen

     

     

     

     

    Een konijn kan een hazenlip hebben, maar een haas heeft nooit

     een konijnenlip.

    Nu we dat weten kunnen we er aan beginnen.

     

    De potten hebben bijna geen zin meer om warm te worden,

    en de pollepels vertonen beginnende tekenen van roest.

    De kruiden zijn in staking.

     

    Ze voelen zich neerslachtig, nu ze al zo lang niet meer aan bod zijn gekomen.

    En sommige van mijn gewaardeerde lezers willen ook weer de kwijl over hun

     (hazen)lippen voelen stromen, en daarom gaan we vandaag resoluut de keuken in.

    Samen met een konijn, of toch een deel ervan.

    Ik ga vandaag niet proberen een wit konijn uit een hoed te laten komen, maar een

     bruin konijn uit de pot, gesmoord zelfs. Met kleurige smaakvolle zuiderse paprika’s.

     

     

     

     

    Konijnen en hazen zijn merkwaardige viervoeters, die op elkaar lijken.

    Toch zijn er enkele essentiële verschillen die de meeste lezers (nog) niet weten….

    Bijvoorbeeld: een van de meest gekende specialiteiten van een konijn is pijpen

     graven, en holen. Een haas heeft daar helemaal geen zin in.

    Wat je hieronder ziet is een wild konijn. Tamme konijnen kunnen allerlei fantasierijke

     kleuren vertonen, maar het wilde exemplaar is gekend voor zijn lichtbruine vacht.

     

    Een veelgemaakte vergissing is dat konijnen knaagdieren zijn, dit is NIET het geval.

     Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee

     snijtanden terwijl haasachtigen er vier hebben.

    Historisch kwam het konijn enkel voor in Spanje en Portugal. Spanje heeft trouwens

     zijn naam te danken aan het konijn. Toen de Phoeniciërs rond de 11e eeuw vóór

     Christus Spanje bereikten, troffen ze daar massa’s konijnen aan (die onmiddellijk

     het hazenpad kozen natuurlijk).

     

    Omdat de dieren erg leken op de voor hen beter bekende klipdassen,

    gaven ze de streek de naam 'i-saphan-im', het land der klipdassen.

    Deze naam is later door de Romeinen verbasterd tot 'Hispania'.

     

    De Romeinen verspreidden en domesticeerden het dier in het grootste deel

    van het Romeinse Rijk. Eerst werd het beestje gehouden voor het vlees en de vacht,

     later ook als gezelschapsdier.

    De Romeinen hielden het konijn in parkjes met hoge muren.

     

     

     

     

     

     

     

    Oppervlakkig lijkt een haas veel op een konijn, maar hij is groter, en heeft in

     verhouding grotere oren met zwarte punten op het einde, en langere ledematen.

    Hierdoor kan hij mooi rechtop zitten. Als een konijn wegloopt, kun je de witte

     onderkant van de staart zien wippen. Bij de haas is enkel de bovenkant van de

     staart wit maar aangezien ze hun staart omlaag houden tijdens het lopen kun je

     enkel de donkere onderkant zien.

    Ook beweegt een haas zich meer met sprongen voort dan een konijn.

    De haas kwam oorspronkelijk voor in een omvangrijk deel van Europa,

    met uitzondering van het grootste gedeelte van Spanje. Geen hazen te vinden

    in het zuiden van Spanje, terwijl de konijnen oorspronkelijk van Spanje komen!

    Mijn receptjes van hazenrug kan ik in Spanje verscheuren.

    Goed ook, want ik kan dat toch niet bereiden.

     

    De haas is min of meer een nachtdier. Overdag is hij slechts mondjesmaat actief,

     maar op warme zomerdagen is hij ook later op de ochtend en vroeger

    op de avond al bij de pinken. Ik zou zelf een prima haas kunnen zijn!

    Omdat hij geen hol heeft (excuseer even de uitdrukking), moet hij geweldig

    op zijn hoede zijn voor loerend gevaar.

    Zijn slaapje is zo licht, dat hij door ieder geluid of trilling van de bodem wordt

     gewekt. Een slaapperiode is zeer kort, zelden meer dan een paar minuten.

    Een hazenslaapje dus.

    Op de foto kan je ook al zien dat het een alert knaapje is.

     

     

     

     

    Voorlopig kan ik geen hazenslaapje doen, want de groenten worden nu ongeduldig.

    Een mix van kleurige paprika’s zullen de malse konijnenbillen alle eer aandoen.

     

     

     

     

    Met de billen bloot kan zomaar niet, en een geurig laagje zal bescherming bieden

     tegen de warmte. Dat is de eerste stap voor het “gesmoord konijn met paprika”.

    Aan de ingrediënten kan je overduidelijk zien dat het een mediterraan gerecht is.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    500g konijn in stukken

    maak een mengsel van bloem, specerijen, kruiden en pezo

    bloem

    haal de stukken konijn hier zorgvuldig doorheen

    harissa

    verhit olie in een kleefpan en bak het beest aan alle kanten bruin

    1 tl dijonmosterd

    leg het konijn op een bord, en fruit in de pan 5’ de ui en de paprika

    1 tl paprikapoeder (de la Vera)

    voeg de tomaten, boeljon toe en breng aan de kook

    2 lookteentjes

    maak de saus op smaak af, met eventueel wat tabasco of peper

    ½ tl gedroogde dille

    doe het konijn weer in de pan en schep de saus er over

    pezo

    smoor het konijn op een zacht vuur, 50 à 60’ tot het volledig gaar is

    olijfolie

    voeg de laatste 10’ de wijn toe

    1 kleine ui in dunne ringen

     

    ½ kleine groene paprika

     

    ½ kleine gele paprika

     

    ½ kleine rode paprika

     

    1 blik tomaten van 400g

     

    1tl laurierpoeder

     

    1 glaasje droge witte wijn

     

    blokje kippenboeljon

     

     

     

    Het vlees en de saus worden dus eerst afzonderlijk bereid, in dezefde pan.

    Heel gemakkelijk en snel.

     

     

     

     

    Het konijn mag nu bij de saus in de pan, en we gaan het vocht erover scheppen.

     

     

     

     

    Terwijl het konijn zalig ligt te smoren, heb ik een uurtje de tijd om nog wat meer

     merkwaardige verschijnselen te lezen over konijnen en hazen.

    Een eerste ding is, dat de tanden van een konijn altijd blijven groeien.

    Dat zou ik voor mezelf ook wel willen. Een gekend probleem bij de tamme

    konijnen is zelfs het bestaan van“olifantentanden”.

    Het omgekeerde, een olifant met “konijnentanden”, is nog niet waargenomen.

     

    Wat ik dan weer een minpunt vind aan een konijn is dat het zijn eigen uitwerpselen

     opeet. Echt waar, dit fenomeen heeft zelfs een Latijnse naam: coprofagie.

    Gelukkig dat ik dit pas lees als het beest bijna gaar is.

    Anders had ik wel tweemaal nagedacht, vooraleer deze bereiding te beginnen.

    Het gesudderde beest is nu klaar voor consumptie, maar het schijnt dat een paar

     lookteentjes de mogelijke smaak van zelfverorberde keutels sterk maskeert.

     

    Gelukkig zit dat al in het gerecht verwerkt.

    De uitvinder van dit recept had zeker weet van dit keutelprobleem

    en heeft het aroma en de smaak al aangepast.

     

     

     

     

    De foto in het kookboek van dit gerecht ziet er zó uit.

     

     

     

    En mijn gerechtje heeft een iets andere kleur, maar ik denk dat het verschil niet

     zozeer ligt in het kookresultaat, maar in de kwaliteit van de camera en de fotograaf.

    Hoe dan ook, het is zeer lekker.

     

     

     

     

    Ter afronding: in mijn woonplaats, Knokke-Heist, ter hoogte van het Zwin,

    staat dit diertje opgesteld. De volksmond noemt het ‘het vliegende konijn’,

    of nóg volkser in het plaatselijke dialect: 'het vliegend keun’.

    Volgens mijn onbescheiden mening zien we hier een haas.

     

     

    Maar wie ben ik?

    Mijn naam is haas.

     

     

    Bereid in België als variante op een recept van ‘Koken voor Twee’, pag.68.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (5)

    28-07-2011
    lekker
    ziet er goed uit zeker proberen heb eigen kweek konijnen

    28-07-2011, 11:06 geschreven door robert


    26-07-2011
    eens wat anders
    Bij ons is konijn meestal met een goed bruin biertje klaargemaakt maar dit bevalt mij meer ,maar wat drink je hierbij? een lekker rood wijntje zeker.In elk geval het ziet er smakelijk uit

    26-07-2011, 19:19 geschreven door Devenyns H


    24-07-2011
    'n keuntje
    Bob 't ziet er heel lekker uit je recept , paprika en konijn heb ik nog niet klaargemaakt maar dit zal ik zeker uitproberen; ook de konijnen- en hazenweetjes zijn interressant om weten. Altijd leuk om je blog te lezen.

    24-07-2011, 19:47 geschreven door yvette


    Eindelijk weer eens kokeneten.
    Dag Rob, je hebt daar een mooi konijntje tevoorschijn getoverd, ziet er lekker uit, Greta zal content zijn ! Deze week zat er tweemaal een haas in onze tuin, op een paar meter van het terras. Geen konijn, dat zag ik aan zijn lange magere achterpoten en zijn ruig vel. Uw recept komt zeker nog eens van pas. Nog een gezellige zondagavond. Lieve

    24-07-2011, 18:29 geschreven door Gazel


    Smakelijk
    Smakelijk konijntje! Groetjes, Hilde en Paul van het hotel! PS: Hier is het vanavond een Rosbiefje van 6 kg!! wat een lappeke vlees!

    24-07-2011, 17:15 geschreven door fietsgastvrouw


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lovingme
    blog.seniorennet.be/lovingm

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!