dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    18-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1

     

    Subtitel: een ezel stoot zich tweemaal aan dezelfde varkenslap!

     

    Het is al enkele dagen geleden dat ik nog een artikeltje plaatste op mijn blog.

    En dat komt omdat we naar jaarlijkse traditie deze week vier dagen zijn

    gaan fietsen in Limburg.

    En het is zelfs nog langer geleden dat ik een zelfgemaakt gerechtje

    heb gepresenteerd.

    Dus nu zijn we weer zo ver. Vandaag is het iets waarin laurier zit.

    Dit is een van de meest gebruikte keukenkruiden, maar wat weet je ervan?

     

    Welnu, al meer dan drieduizend jaar worden de bladeren gebruikt voor soepen

    en stoverijen. Laurier is vooral afkomstig uit het oostelijk Middellandse Zeegebied,

    uit landen als Turkije, Irak en Iran. In België/Nederland wordt laurier gekweekt

    als kuipplant omdat de plant niet volledig winterhard is. Men kan hem dan in

    de winter even naar een beschermde plek verplaatsen. Toch zal laurier een matige

    Belgische winter wel overleven (tot -5°), zeker aan de kust, en als er genoeg

    beschutting is.

    In Spanje hebben we hem zelf staan op het terras. Ik kocht twee jaar geleden

    zo’n onooglijk klein potje op de markt, en vorige winter heb ik de stam moeten

    knippen, want het plantje had zich ontwikkeld tot een struik van een meter hoog.

    Zoveel laurier eten we nu ook weer niet.

     

    In de Klassieke Oudheid was laurier een symbool voor de overwinning.

    De overwinnaar op de Olympische Spelen mocht zich mee tooien met een krans.

    De term laureaat is een overblijfsel van dit symbool. Er zijn nu nog een

    aantal uitdrukkingen op laurier gebaseerd, zoals "op zijn lauweren

    rusten" en "gelauwerd zijn".  

     

     

     

     

    Laurierbladeren zijn afkomstig van de laurierboom of -struik.

    De (giftige) laurierkers of paplaurier, die veel als haag wordt

    gebruikt, is geen familie.

     

    Laurierbladeren zijn ongeveer 5 cm lang en worden (meestal gedroogd)

    gebruikt in stoofpotjes en groentesoepen, waarbij de laurier langere tijd moet

    meestoven om de smaak tot zijn recht te laten komen. In sauzen, ingelegde

    komkommer en augurken, zuurkool, konijn en rijstschotels kan men laurier

    ook niet meer weg denken. Met visgerechten vormt hij een perfect geheel.

    Laurierbladeren bezitten een aroma dat bij heel veel spijzen past; zelden wordt

    een gerecht door laurierbladeren bedorven. Het is een gezond, aromatisch,

    bitter kruid, dat de vertering helpt.

    Het bekende kruid is meestal eveneens te vinden in fonds, terrines en marinades.

     

     

    Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden.

    Gedroogde bladeren smaken minder bitter dan verse, verse zijn wel aromatischer.

    Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes koken des te kruidiger de smaak.

    Gewoonlijk vermeldt men in de recepten: “de laurierbladeren verwijderen vóór

    het opdienen”. De reden is dat het blad niet kan opgegeten worden, want het

    blijft hard. Het is niet zo dat het blad schadelijk zou kunnen zijn voor consumptie,

    maar niemand krijgt graag een harde slabber in zijn bord en mond.

     

    Laurier maakt ook deel uit van het klassieke “bouquet garni” (kruidentuiltje)

    = 2 takjes peterselie,1 takje tijm en 1 laurierblad. Vooral gebruikt in de

    Belgisch/Franse keuken.

     

    TIP: Laurier geeft zijn smaak pas vrij als het een tijd heeft meegetrokken en is

    daarom bij uitstek geschikt voor soepen en stoofpotten.

     

     

     

     

    Nota Benen: ik ga nu verder met deze tekst in het hotel Ter Elst, want we moeten

    twee dagen in de buurt van Antwerpen zijn. Sorry dat het zolang duurt,

    en bovendien kan ik hier de weblog niet uploaden naar Seniorennet.

    De Wifi werkt niet, ofwel ben ik nog niet goed wakker. Dit even tussen ().

     

    Waarom deze eigenaardige titel van dit stukje? Tot mijn eigen grote verbazing

    had ik dit gerecht al eens bereid, meer bepaald in Spanje, in maart 2010.

    En het staat zelfs op mijn blog, zonder dat ik het wist.

    In elk geval begin ik met het commieswerk, maar dat is heel beperkt, zoals je

    kunt zien op de foto.

    Na het aanbakken, krijgt het vlees het gezelschap van de appeltjes en

    de lekkere geuren kunnen zich beginnen ontwikkelen.

     

     

     

     

    Deze foto (van de hand van Greta) doet me denken aan de “Drie Kleine Biggetjes”,

    die gevangen zaten bij de Grote Boze Wolf. De wolf ging regelmatig kijken of

    de buikjes van de biggetjes al dik genoeg waren…

    Greta kan soms schalks uit de hoek komen.

     

     

     

     

    De naam van dit recept luidt officieel: “in cider gestoofde varkensmedaillon

    met appels”. De reden waarom dit recept in deze tijd van het jaar op zijn best is,

    is de beschikbaarheid van dagvers geplukte Jonagold appels uit ons eigen Limburg.

    Veel beter dan de bewaarappels op andere momenten van het jaar!

     

     

    Recept maart 2010 (Spanje):

     

    ingrediënten voor 3

    bereiding

    1 el olijfolie

    indien varkenshaasje: snij in stukken van 2 cm dik

    600g varkensmedaillon of -haas

    bestrooi met pezo aan beide kanten

    1 grote ui, fijngesneden

    bruin het vlees aan beide kanten, zet apart

    2 el cider- of witte wijn azijn

    bind het bouquet garni samen met keukentouw

    15 cl Sidra of cider

    fruit de ui in de pan, en voeg daarna toe:

    20cl appelsap

    de azijn, cider, appelsap en bouquet garni

    1 bouquet garni (tijm, laurier, peterselie)

    leg het vlees weer in de pan, doe er nog wat pezo op

    2 appels

    sluit de pan af en breng aan de kook

    1 el citroensap

    schil en ontpit de appels, snij ze in schijven (1cm)

    een scheut room (+/-30% vet)

    als het kookpunt bereikt is, zet het vuur laag

    pezo

    voeg de appels toe, laat enkele minuten verder garen

    garnituur: krulpeterselie

    haal het vlees uit de pan, en de appels als ze mals zijn

     

    houd vlees en appels warm, laat het kookvocht inkoken

     

    op hoog vuur en zonder deksel, tot een stroperige saus

     

    dik, indien nodig, aan met wat maïzena express

     

    verwijder het bouquet garni

     

    voeg de room toe en laat 2’ doorkoken, al roerend

     

    leg de appels op borden en vlees er bovenop

     

    overgiet met de saus en garneer met peterselie

     

     

    Nog een merkwaardig iets: In Spanje heb ik porties gemaakt voor drie personen,

    en nu dit gelijkaardig recept in België voor vier. Begrijp ik zelf niet goed.

    En we zijn maar met ons twee om het op te eten!

    Nochtans is er ook goed nieuws!

    Mocht er onder de lezers iemand zijn die toevallig moet koken voor zeven personen,

    dan is het heel gemakkelijk: maak de twee gerechten en klaar is Kees!

     

     

     

    Recept juni 2011 (België):

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    olijfolie

    ontpit de appels, schil ze en snijd ze in schijven

    varkensmedaillon of mignonette

    verwarm de olie in een bakpan, doe pezo op het vlees

    1 ui, fijngesneden

    bruin de medaillons aan alle kanten, zet het vlees apart

    2 el ciderazijn

    fruit de ui in de pan, tot de stukjes glazig en mals zijn

    15 cl cider

    voeg toe: cider, appelsap, ciderazijn en tijm,

    25 cl appelsap

    leg het vlees weer in de pan, voeg pezo toe aan het vocht

    2 takjes verse tijm

    breng de inhoud van de pan aan de kook, verlaag dan het vuur

    2 appels (Jonagold, Golden…)

    laat 5’ sudderen en voeg de appelschijven toe, sluit de pan

    3 el (soja)room

    laat 5’ verder garen, haal vlees en appels uit de pan, zet apart

    platte peterselie als garnituur

    laat het kookvocht inkoken op hoog vuur en zonder deksel

    eventueel wat maïzena express

    laat koken tot een stroperige vloeistof, verwijder de tijm

    pezo

    indien nodig, voeg wat maïzena express toe om in te dikken

     

    voeg de room toe en laat kort doorkoken

     

    verwarm het vlees en de appels nog even in de saus

       



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    janart
    blog.seniorennet.be/janart

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!