Waar zitten de separatisten?
Jan Van de Casteele 21-07-2008
De Standaard peilde naar de Vlaamsgezindheid van de kamerleden. De manier waarop was niet bepaald wetenschappelijk, de resultaten voorspelbaar. Een paar signalen: de kamerfractie van sp.a is conservatief, die van Groen! merkelijk Vlaamsgezinders dan kopvrouw Vogels. (63 van de 88 Kamerleden konden of wilden antwoorden).
De Standaard dwong de ondervraagden in een wat vreemd keurslijf: een scenario met vijf opties
1 - communautaire status-quo
2 - Vlamingen moeten hun eisen milderen
3 - Vlamingen moeten voet bij stek houden
4 - regio's moeten heft in handen nemen (confederalisme)
5 - Vlaanderen moet eenzijdig onafhankelijkheid uitroepen
Een overzicht:
De sp.a'ers staan vooral op de rem
Voorstanders van 'status-quo en verder regeren' zijn Renaat Landuyt, Hans Bonte, Christine Van Broekhoven en Ludwig Vandenhove (B-Plus). 'De Vlamingen moeten hun eisen milderen' vinden David Geerts, Maya Detiège, Dirk Van der Maelen en Jan Peeters.
Bruno Tuybens is de enige in de kolom 'voet bij stuk houden, zelfs als dat een diepe crisis veroorzaakt'.
Open VLD scoort nog zwak
Gewoon niks doen (status-quo) zeggen Bruno Steegen, Yolande Avontroodt, Rik Daems, Herman De Croo, Guido De Padt en Geert Versnick. Willem-Frederik Schiltz kiest door de optie 'voet bij stuk houden' en met Luk Van Biesen en Maggie De Block heeft de partij toch nog een paar confederalisten in huis.
Groen! verrassend?
Alleen Wouter De Vriendt vindt dat de Vlamingen hun eisen moeten milderen. Drie andere groenen vinden dat de Vlamingen voet bij stuk moeten houden. 'De Vlaamse eisen zijn niet excessief'... 'Het zijn de Franstaligen die overdrijven met hun eisenpakket' (Stefaan Van Hecke), 'Op een aantal punten zoals BHV mogen de Vlamingen niet toegeven' (Meyrem Almaci), 'De Vlamingen mogen niet toegeven op BHV'... (Tinne Van der Staeten) het klinkt iets anders dan de toon die Mieke Vogels aanslaat. Een tweede signaal (na de dissidentie van de gemeenteraadsleden) dat vermoedelijk alleen Vogels nog enige 'vervlaamsing' van de partij in de weg staat.
Lijst Dedecker:
'Voet bij stuk houden', stellen alle leden van LDD (inclusief JM Dedecker) terwijl Ulla Werbrouck het duidelijkst opteert voor confederalisme.
CD&V kleurt behoorlijk Vlaams
Niemand van CD&V situeert zich onderaan de lijst (status-quo of milderen). Gematigd ('voet bij stuk houden') zijn Roel Deseyn, Jenne De Potter, Leen Dierick, Nathalie Muylle, Katrien Schryvers en Ilse Uyttersprot, niet meteen de grote namen.
Uitgesproken confederalistisch zijn Michel Doomst, Liesbeth Van der Auwera, Gerald Kindermans, Mia Deschamphelaere, Mark Verhaegen en Stefaan De Clerck.
N-VA en Vlaams Belang voor onafhankelijkheid
De voltallige Kamerfracties van Vlaams Belang en N-VA staan geplaatst in de kolom 'Vlaanderen moet zijn onafhankelijkheid uitroepen'. Rita De Bont (VB) vertoeft met Bart De Wever een kolommetje lager.
'Confederalisme onderhandeld door de regio's is het meest realistische scenario. Dat zal op termijn trouwens sowieso toto onafhankelijkheid leiden', noteert Rita De Bont.
'De regio's kunnen het best bekijken wat ze nog samen willen doen in een Belgische bondsstaat', zegt De Wever.
Beide laatstgenoemden spreken over regio's. We zullen er maar van uitgaan dat ze in het scenario van hun toekomst Brussel niet noodzakelijk als tweede van drie gesprekspartners aanzien? En er wel van uitgaan dat ze bedoelen dat het confederaal model langs Vlaams kant moet worden gedragen door iets als een Vlaams Parlement. 'België bestaat vandaag uit twee volkeren, met een eigen identiteit en met een eigen cultuur', zeg dat grondwetspecialist Robert Senelle het gezegd heeft (Knack, 18 juli)
|