Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een en woon in (VLAANDEREN .) en mijn beroep is Gepensioneerd..
Ik ben geboren op 09/02/1939 en ben nu dus 85 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Raad eens ?.
Inhoud blog
  • Cultuur in Vlaanderen.
  • Sluit U ook aan ?
  • Uitnodiging cultuur.
  • Uitnodiging VL@S Ardooie.
  • Ook in 2023.
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • VVB-Ardooie-Koolskamp
  • Vlaanderen-Flanders
  • Meervoud
  • The Brussels Journal
  • Taal Aktie Komitee.
  • Vlaamse boeken.
  • Wandelen voor Vlaanderen.
  • Vlaamse Aktieve Senioren.
    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • N-VA Ardooie-Koolskamp.
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Sprokkels,mijmeringen en bedenkingen .

    23-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opletten geblazen.

    Snelheidsbeperking op Oostlaan .

    ARDOOIE - Er wordt een drastische snelheidsverlaging doorgevoerd op de Oostlaan, de N37. Binnenkort mag je slechts zeventig kilometer per uur rijden vanaf het tankstation, waar de N37. Tot nog toe mocht je negentig kilometer per uur rijden tot aan het Instituut Heilig Kindsheid.

    22-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrijgesproken.

    Dienstweigeraars vrijgesproken in Dendermonde

    Pieter Bauwens 21-12-2010

    De correctionele rechtbank van Dendermonde heeft zestien mensen vrijgesproken die bij de federale verkiezingen op 13 juni niet opdaagden als bijzitter of voorzitter van een kiesbureau. Dat meldt de regionale televisiezender TV OOST maandag. Volgens de rechtbank waren de beklaagden ervan overtuigd dat de verkiezingen ongrondwettelijk waren en hadden ze dan ook een motief om niet op te dagen. De uitspraak is een precedent voor de tientallen gerechtelijke dossiers die in het hele land lopen tegen voorzitters en bijzitters van kiesbureaus die verstek lieten gaan. Volgens de rechtbank hebben de media, de politici en de gerechtelijke wereld laten uitschijnen dat de verkiezingen ongrondwettelijk waren, omdat het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde niet was gesplitst. Deze onzekerheid zaait twijfel bij mensen die in kiesbureaus moeten zetelen, wat een rechtsgeldig motief is om niet op te dagen in de bureaus. Over de vraag of de verkiezingen al dan niet rechtsgeldig waren, sprak de rechtbank zich niet uit. Volgens Matthias Storme, de advocaat van de beklaagden, wordt het moeilijk om voor- en bijzitters te bestraffen die wegblijven van federale verkiezingen zolang Brussel-Halle Vilvoorde niet is gesplitst.

    http://www.tvoost.be/nl/2010-12-20/bijzitters-vrijgesproken-dankzij-ongrondwettelijke-verkiezingen/


    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Succes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21/12: 1ste succes voor Werkgroep BHV

    Rubriek: TAK

    In Dendermonde werden gisteren 16 personen vrijgesproken die bij de jongste federale verkiezingen weigerden bij te zitten uit protest tegen de niet-splitsing van het ongrondwettelijke BHV. "Justitie, media en politiek lieten uitschijnen dat de verkiezingen ongrondwettelijk waren. Deze onzekerheid zaait twijfel bij de mensen die moeten zetelen in een kies- of telbureau en dat is een geldig motief om niet op te dagen".

    Matthias Storme, die namens de Werkgroep BHV de verdediging van de zestien op zich nam onderstreept dat het nu wel heel moeilijk wordt om voor- en bijzitters te straffen die wegblijven van federale verkiezingen zolang BHV niet is gesplitst. Alvast bemoedigend voor de bijna 100 processen die nog volgen.

    Bijzitters vrijgesproken dankzij ongrondwettelijke verkiezingen (TV Oost)


    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peiling voor Kerstdag, jawadde !!!
    Nu de knoop doorhakken.

    Zes maanden na de verkiezingen blijven de N-VA en de PS veruit de grootste partijen van het land. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling van La Libre Belgique. Beide partijen doen het nog steeds beter dan bij de verkiezingen van 13 juni. Vlaams Belang en Lijst Dedecker zakken steeds verder weg.
    Bart De Wever en Elio Di Rupo blijven de populairste politici.

    Grote aardverschuivingen toont de peiling niet. De N-VA zou nu 31,2% halen, ruim 3% meer dan in juni. CD&V, de tweede partij, blijft ver achter met 17%, wat net onder het verkiezingsresultaat is. Ook sp.a (14,8%) en Open Vld (13%) blijven net onder de uitslag van juni steken.

    Vlaams Belang zou met 11,4% nog ruim een procent onder de stembusuitslag komen, net als Lijst Dedecker, die met 2,6% ver onder de kiesdrempel duikt. Groen! zou O,8% winnen en op 7,8% eindigen.

    Aan de andere kant van de taalgrens blijft de PS de grootste in Wallonië met 38,3%. Dat is bijna twee procent minder dan drie maanden geleden, maar nog steeds 0,7% meer dan in juni. De socialisten zouden in Brussel wel 25,7% halen en zo nipt groter worden dan de liberalen van de MR.

    In Vlaanderen blijft N-VA-voorzitter Bart De Wever de populairste politicus, voor minister-president Kris Peeters (CD&V). Koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (sp.a) maakt een forse klim naar de derde plaats. PS-voorzitter Elio Di Rupo blijft de populairste Franstalige politicus, voor Joëlle Milquet (cdH) en Jean-Michel Javaux (Ecolo). Bij de MR wipt Louis Michel over huidig voorzitter Didier Reynders.

    De Wever is populair in Vlaanderen, maar 80% van de Brusselaars en 90% van de Walen vindt dat hij geen premier mag worden. Omgekeerd vindt 55% van de Vlamingen dat PS-voorzitter Elio Di Rupo niet geschikt is om de volgende federale regering te leiden.


    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is er van aan ?
     

    Adieu, niet-benoemde burgemeesters?

    De soap rond de drie niet-benoemde burgemeesters in drie faciliteitengemeenten zou op zijn laatste benen lopen. Volgens Luk Van Biesen (Open VLD) dragen CDH, PS en MR-FDF nieuwe burgemeesters voor. Kleine nuance: het FDF ontkent.

    Het gemeentehuis van Kraainem.

    Van Biesen zit in de gemeenteraad in Kraainem, naast Wezembeek-Oppem en Linkebeek een van de drie betrokken gemeenten. De Franstalige partijen zouden inzien dat de drie toch nooit benoemd zullen raken en lieten de eis ook al vallen aan de federale onderhandelingstafel, laat Van Biesen weten.

    De vier partijen die samen 'Union' vormen dragen volgens de liberaal in Kraainem alvast eerste schepen Véronique Caprasse (FDF) voor. Huidig burgemeester Arnold D'Oreye zou schepen van Financiën worden.

    Ook in Wezembeek-Oppem en Linkebeek zouden zulke gesprekken bezig zijn. FDF-voorzitter Maingain zou ze volgens Van Biesen mee coördineren, in de hoop ze voor Kerstmis te kunnen afronden.

    “Fantasie”
    In een reactie zegt Maingain echter dat de aankondiging van Van Biesen “pure fantasie” is. De niet-benoemde burgemeester van Linkebeek, Damien Thiéry (MR-FDF), spreekt van een poging tot electorale recuperatie van het gewezen Kamerlid, terwijl zijn collega van Wezembeek-Oppem, François van Hoobrouck (MR-libéral) de aankondiging "een grote grap" noemt.

    "Het klopt absoluut niet dat ik dergelijke operatie zou coördineren,” reageert Maingain, die ook geen enkele politieke reden ziet waarom de drie burgemeesters nu met pensioen zouden moeten gaan.


    16-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed beleid ??? Wat denkt U ?

    Geen toelage voor zonnepanelen meer in Ardooie.

    ARDOOIE - Op 1april komt er een einde aan de Ardooise toelages voor zonnepanelen of -boilers. Alle aanvragen die binnenlopen voor 31maart zullen nog aanvaard worden, maar daarna is het gedaan. Om de toelage te krijgen, moeten de panelen of boilers geplaatst en in werking zijn.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speeltijd gaat door,Vlamingen een blok en U wint.
    Dat is het !!! Vlamingen een blok vormen a.u.b !!!

    "Een doorbraak kunnen we het niet noemen. Hoogstens een klein lichtje in de duisternis. Een lampje van vijf watt, meer is het niet".  Zo noemt Gazet van Antwerpen de bereidheid van Vlamingen en Franstaligen om te onderhandelen over het voorstel van Johan Vande Lanotte over fiscale autonomie. De krant stelt wel vast dat er nu wel een Vlaams front was.

    ...
    Voor de eerste keer in zes maanden was er een Vlaams front. En zie: het werkt. Inderdaad, de gemeenschappelijke opstelling van de Vlaamse partijen - in een zeldzaam helder moment gaven zij dinsdag gezamenlijk groen licht op een voorstel van de koninklijke bemiddelaar - heeft de Franstaligen in de hoek gedrumd. PS, cdH en Ecolo kónden gisteren niet anders dan toestemmen in verder onderhandelen. Zouden zij botweg geweigerd hebben, dan lag de zwartepiet in hun kamp. Dan zouden zíj verantwoordelijk zijn geweest voor het mislukken van de formatie. Iets wat geen enkele partij aan haar kiezers wil uitleggen.
    Het is nu afwachten hoe echt de 'ja' aan beide kanten van de taalgrens is gemeend. Beleven we zowaar een kantelmoment in de formatie, of maken we het zoveelste politiek spelletje mee?
    ...

    Bron:

    Paul Geudens, Gazet van Antwerpen


    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgie zieke man !!!

    14/12: Niet ziek, maar wel gezondheidsproblemen.

    De druk op de keikoppen rond de onderhandelingstafel wordt opgevoerd, maar niet echt consequent.

    Nadat Bart De Wever de Walen nog eens een spiegel had voorgehouden, haastten alle Vlaamse partijen zich om De Wever op de brandstapel te zetten. 'België hoort tot de top van Europa' wist de geitenboer uit Ieper met domicilie in de Wetstraat nog uit te roepen toen het IMF hem (en De Wever) terugfloot: België in de middenmoot en niet aan de top. België niet ziek ... maar wel met gezondheidsproblemen.

    IMF vraagt ‘zonder verwijl’ nieuwe regering (standaard.be)

    Het IMF vraagt trouwens onverwijld een nieuwe regering ... veel Belgische kaas hebben ze er ginder bij het IMF duidelijk niet van gegeten.

    "Vandaag" wijzigde het kredietratingbureau Standard & Poor's (S&P) dan de vooruitzichten voor België van 'stabiel' naar 'negatief'. Tenminste dat probeert de PS iedereen te doen geloven. Inmiddels raakte bekend dat het rapport met de gewijzigde vooruitzichten al meer dan een week (dus vóór het fameuze interview in Der Spiegel) neergeschreven werd.

    Rapport lag maandag al bij nationale bank (redactie.be)

    S&P dreigt er trouwens mee om haar oordeel over de Belgische kredietwaardigheid negatief bij te stellen ... binnen de twee jaar ... als er niet binnen de zes maanden een stabiele regering op de been wordt gebracht.
    Bron: T.A.K

    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Satire.

    Sois Belge et tais-toi *)
    Wat Geert Hoste is voor Vlaanderen, is Sois Belge et tais-toi voor Wallonië. Dit cabaret van Compagnie Victor haalt aan het eind van elk jaar de politieke actualiteit door de mangel. De acteurs imiteren allerlei bekende Belgen in hilarische sketches. De meesten van hen zijn stand-up comedians, maar er is ook een politieke verslaggever bij van de RTBF, en een ander is burgemeester. Voor de juist begonnen nieuwe show staan 60 speeldagen gepland. Meer bij Metro / Speeldata en online reserveren / DVD bestellen
    ● Wie vreest het Frans niet te verstaan kan eerst wat videovoorproefjes bekijken
    *) Wees een echte Belg en hou je mond


    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de kijker.

    Blikvanger

    Sp.a-coryfee Frank Vandenbroucke heeft zich alweer in de nesten gewerkt. Nadat hij zich eerder op de trein denigrerend uitliet over de N-VA, en dat binnen gehoorsafstand van de N-VA-woordvoerder, slaat hij alweer een flater. Vandenbroucke becommentarieerde het CDH-voorstel voor een nieuwe financieringswet uitvoerig in een mail die hij per ongelu...
    meer >>

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belastingen In Ardooie.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Belastingen blijven ongewijzigd

    ARDOOIE - Op de gemeenteraadszitting werden de tarieven voor belastingen en retributies van 2011 bekendgemaakt. De opcentiemen op de onroerende voorheffing blijven 950. De aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting blijft op 6procent. Ook de gemeentelijke milieubelasting blijft ongewijzigd op 50euro per gezin, of 40euro voor weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen. De retributie voor afgifte van inlichtingenformulieren aan notarissen en vastgoedmakelaars kost in 2011 25euro.

    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zingen dat doen wij.

    Kaartenverkoop 74ste Vlaams Nationaal Zangfeest van start

    We kunnen niet om de vaststelling heen: het Vlaams Nationaal Zangfeest zit de laatste jaren opnieuw in de lift. Ons publiek groeit jaar na jaar en, niet onbelangrijk, we bereiken opvallend veel nieuwe en jonge mensen. Vol vertrouwen kijken we uit naar een schitterende 74ste editie op zondag 27 februari 2011 in de Lotto Arena in Antwerpen. De regieploeg is er alvast klaar voor om er opnieuw een mooi en strijdbaar Zangfeest van te maken waar het publiek zich de longen uit het lijf kan zingen en de batterijen kan opladen. De kans is dus groot dat de Arena ook dit jaar uitverkocht zal zijn. Bestel daarom tijdig uw kaarten en breng vrienden en familie mee om samen in verbondenheid onze liederenschat te zingen en onze identiteit uit te dragen. Reserveren kan op 03/237.93.92 of 070/345.345 of via de diverse verkooppunten.
    lees meer ...

    Kaartenverkoop 74ste Vlaams Nationaal Zangfeest van start

    We kunnen niet om de vaststelling heen: het Vlaams Nationaal Zangfeest zit de laatste jaren opnieuw in de lift. Ons publiek groeit jaar na jaar en, niet onbelangrijk, we bereiken opvallend veel nieuwe en jonge mensen. Vol vertrouwen kijken we uit naar een schitterende 74ste editie op zondag 27 februari 2011 in de Lotto Arena in Antwerpen. De regieploeg is er alvast klaar voor om er opnieuw een mooi en strijdbaar Zangfeest van te maken waar het publiek zich de longen uit het lijf kan zingen en de batterijen kan opladen. De kans is dus groot dat de Arena ook dit jaar uitverkocht zal zijn. Bestel daarom tijdig uw kaarten en breng vrienden en familie mee om samen in verbondenheid onze liederenschat te zingen en onze identiteit uit te dragen. Reserveren kan op 03/237.93.92 of 070/345.345 of via de diverse verkooppunten.
    lees meer ...


    04-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groeten aan de Sint.
    Image and video hosting by TinyPic Ik denk dat Sinterklaas en Zwarte Piet het erg lastig zullen gehad hebben om bij alle lieve kindjes hun wensen op tijd uit te delen.De banen en de daken liggen er spekglad bij en het vriest dat het kraakt en de metereologen voorspellen ons terug een flink pak sneeuw dat soms 10 cm dik kan worden met daarbij soms felle windstoten.Ik wens Jullie ALLEN veel warmte en gezelligheid toe in dit Sinterklaasweekend.Vele lieve en hartverwarmende groetjes vanwege Sinterklaas.

    03-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen gelijk voor de wet ?

    "Weg met gratierecht van de Koning"
    De Belgische koning kan uitspraken van rechters ongedaan maken door gratie (genaderecht) te verlenen. Vorig jaar gebeurde dat 623 keer. De laatste vier jaar zijn 77% van de genadeverzoeken van Franstaligen ingewilligd, en maar 28% van Nederlandstaligen. Hoe dat komt is niet duidelijk, want er zijn geen wettelijke bepalingen, en de koning hoeft zijn ingrijpen niet te motiveren. Daarom willen de Vlaamse liberalen het koninklijk ingrijpen in de rechtsorde afschaffen. Bron: HLN


    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog steeds nodig.
     

    Toch 31e Gordel in 2011.

    Bloso heeft na een grondige evaluatie beslist om op zondag 4 september 2011 de 31e editie van de Gordel te organiseren. Carla Galle, administrateur-generaal van Bloso, had in de marge van de voorbije editie enkele keren gesuggereerd dat het wel eens de laatste zou kunnen zijn indien er een globaal communautair akkoord gesloten werd met splitsing van B-H-V.

    Enkele Gordelaars in Kraainem

    Dat meldt Ring-TV woensdagavond.

    Volgens de regionale tv-zender uit Halle-Vilvoorde heeft Bloso de politieke situatie grondig geëvalueerd en vastgesteld dat er op communautair vlak geen enkele positieve evolutie is en de Gordel dus zeker nog steeds relevant is voor de Vlaamse Rand.

    Bloso wijst bovendien op het grote succes van de jongste editie, met meer dan 80.000 deelnemers, en het feit dat vele Vlaamse toppolitici zich uitspraken voor het voortbestaan van de Gordel.


    29-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verder strijden.

    Werkgroep BHV verwerpt halfslachtige ‘oplossingen’ voor het probleem BHV

    Verzonden op: 28-11-201O

     

    De Werkgroep BHV - het samenwerkingsverband tussen Het Halle-Vilvoorde Komitee, de Vlaamse Volksbeweging en het Taal Aktiekomitee – herhaalt, na ontleding van uitgelekte (deel)voorstellen en de publiek gemaakte nota van koninklijk verduidelijker Bart De Wever, dat de voorgestelde splitsing van BHV niet tegemoet komt aan de door alle Vlaamse partijen aanvaarde beginselen, omdat zij uitzonderingen inhoudt voor bepaalde Vlaams-Brabantse gemeenten en/of nieuwe voorrechten schept voor de Franstalige Vlamingen in Halle-Vilvoorde. Weliswaar leidden de diverse voorstellen tot vandaag niet tot een akkoord, maar gevreesd moet worden dat ze wel mee de basis zullen vormen voor volgende pogingen om het probleem BHV ‘op te lossen’.

    De Werkgroep BHV betreurt dat de zuivere splitsing niet wordt doorgevoerd in alle gemeenten van Halle-Vilvoorde. De Werkgroep eist dat BHV wordt gesplitst met volledig respect voor het Vlaams regeerakkoord, zowel wat betreft het territorialiteitsbeginsel, het principe van de niet-inmenging en de erkenning van de deelstaatgrenzen, als wat betreft het gelijkheidsbeginsel tussen de verschillende deelstaten. Voor de Werkgroep BHV gaat het hier over vitale belangen van de deelstaat Vlaanderen en principes die breed gedragen worden in Vlaanderen, die herhaaldelijk werden bevestigd in verschillende overeenkomsten onderschreven door alle Vlaamse partijen en vastgeklonken in opeenvolgende Vlaamse regeringsverklaringen.

    De Werkgroep BHV verwerpt daarom het idée om de inwoners van de zes faciliteitengemeenten blijvend de mogelijkheid te geven om bij verkiezingen voor Kamer, Senaat en Europees Parlement een stem uit te brengen op lijsten die ingediend zijn in de kieskring Brussel. Dat is een ernstige inbreuk op het territorialiteitsbeginsel.

    Dat zowel voor de bewoners als voor verkozenen in de zes faciliteitengemeenten bij beroep een Franstalig lid kan worden toegevoegd aan de Vlaamse afdeling van de Raad van State is een nieuwe inbreuk op het territorialiteitsbeginsel en op het gelijkheidsbeginsel, en moet worden verworpen. De huidige onaanvaardbare toestand in de zes zou via deze regeling niet alleen in stand worden gehouden, maar nog verder wettelijk worden verzwaard en verankerd.

    De Werkgroep BHV vraagt dat de Vlaamse partijen geen compromis sluiten over de splitsing van BHV. Dergelijke onvolkomen splitsing maakt geen einde aan de voorrechten van de Franstaligen en de discriminatie in de zes, en zet bovendien de deur open voor verdere Franstalige chantage bij toekomstige onderhandelingen. Wij eisen dat de Vlaamse splitsingsvoorstellen die voorliggen in het parlement onmiddellijk worden behandeld. Het oplossen van een ongrondwettelijke toestand door het democratisch verkozen parlement is per definitie hoogdringend: krachtens het dwingend arrest van het Grondwettelijk Hof had de nieuwe wet immers reeds in juni 2007 moeten van kracht worden. Als blijkt dat een parlementaire meerderheid in dit land geen beslissing kan, mag en/of durft nemen, dan kan België geen democratie genoemd worden.

    Voor de werkgroep BHV,

    Guido Moons Voorzitter VVB

    Francis Stroobants Voorzitter Haviko

    Roel De Leener Voorzitter TAK






    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het dorpsverleden.
    Heemkundige Kring stelt jaarboek 2010 voor

    De Heemkundige Kring Ardooie-Koolskamp stelt haar zesde jaarboek voor.

    In dit jaarboek staan heel wat artikels over gebeurtenissen, verhalen, feiten die zich in Ardooie-Koolskamp in het nabije of verre verleden hebben afgespeeld. Een tipje van de sluier wordt hier alvast opgelicht: De tram te Ardooie, de laatste jaren van de oorlog, het toneelleven in Ardooie-Koolskamp, Prinses Liliane en Koolskamp,… zijn onderwerpen die aan bod komen. Wij nodigen u graag uit naar de officiële voorstelling van ons zesde jaarboek op zondag 5 december om 11 uur in het gemeentehuis. Na de voorstelling kan het jaarboek aan € 10,00 aangekocht worden.

     

    Vanaf 6 december is het jaarboek te koop in het gemeentehuis, dienst Bevolking. U kunt ook dit bedrag
    storten op rekening 738-0149790-44 (of IBAN: BE55 7380 1497 9044 – BIC: KREDBEBB) van de
    Heemkundige Kring Ardooie-Koolskamp, 8850 Ardooie, met vermelding ‘jaarboek 2010’. Het jaarboek
    wordt u dan toegestuurd.




    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat ze zeggen.
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bart De Wever, voorzitter N-VA:

    "Ik spreek de drie landstalen en ik word een slechte Belg genoemd door mensen die één landstaal spreken."


    25-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woorden verdwijnen.

    Van Dale brengt Verdwijnwoordenboek uit

    Onze Nederlandse taal krijgt er ieder jaar weer nieuwe woorden bij. Tot 10 december kan je op de website van Van Dale nog stemmen voor het woord van het jaar. Ende edoch, er sterven ook veel woorden uit. Van de weeromstuit vond Van Dale het nodig een alleraardigst nieuw woordenboek op de markt te brengen: het Modern verdwijnwoordenboek. Het bevat woorden en uitdrukkingen die in de loop van de 20ste eeuw uit ons taalgebruik zijn verdwenen, zoals hoerenkater, troggelzak of zwijmelgeest. Een aanrader dus voor als u indruk wil maken op uw vrienden op de nakende Kerst- en Nieuwjaarsfeestjes.

    De oorzaak voor het verdwijnen van woorden is divers. Dikwijls worden woorden vervangen door een synoniem. Zo heeft de weledele schobbejak van een koning Carl-Gustaf van Zweden geen bijslaapsters, maar wel minnaressen. Soms ook verdwijnt het voorwerp of gebruik waarop het woord betrekking heeft gewoon uit. Jong N-VA hoopt dat het woord ‘België’ eerdaags ook een plaatsje in het verdwijnwoordenboek krijgt.

     

    Foto: Van Dale


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lezen waard.
     Leuk om lezen en het te weten voor ieder die zich bezig houd met de taalgrens .

    Guido Fonteyn schrijft 'Grensgebied'

    Niet alleen in de Vlaamse Rand rond Brussel botsen taal en identiteit. Ook in Duitstalig België is er interactie tussen verschillende culturen. Journalist en Walloniëkenner Guido Fonteyn schreef 'Grensgebied' over dit oostelijke deel van ons land. Hij legt een aantal verbanden met de Rand rond Brussel.

    © tvbrussel

    Guido Fonteyn is een Brusselaar met kennis en liefde voor Wallonië. Ook het gedeelte waar het Duits de voertaal is. Hij presenteert een nieuw boek over het grensgebied van Voeren tot Sankt Vith.

    Hij ziet er heel wat gelijkenissen met de Rand: "Als ik naar Sankt Vith rijdt aan de grens met België zijn alle Franstalige borden overschilderd, net zoals bijvoorbeeld aan het gemeentehuis in Wemmel."

    De 75.000 Duitstaligen Belgen delen een grensgebied met hun Franstalige landgenoten. "Maar ze willen verder," zegt  Fonteyn. "Ze willen een eigen provincie, los van Luik. Vandaar hun anti-Franstalig karakter."

    Het verhaal van de Oost-kantons en het Duitstalige België verklaart voor een stuk waarom Franstaligen zich doorheen de jaren verdrukt voelen. "We hebben altijd de indruk dat de Franstaligen voortdurend vooruitgaan. Maar op een objectieve manier gaan ze achteruit. Tot in 1956 was het Duits bijvoorbeeld verboden in het grensgebied, zowel op school als bij de administratie.  Nu spreekt iedereen het. De Franstaligen hebben zich moeten terugtrekken."



    Foto

    WELKOM OP MIJN BLOG.
    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Klik op de op leeuw aub
    Foto


    Nieuws Politics

    Foto

    Archief per maand
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!