Inhoud blog
  • III/11."De doodendraad"/Doorheen de Maatjes.
  • III/10."De doodendraad"/Langsheen de Marijnenvennen.
  • III/9."De doodendraad"/De Greef voorbij.
  • III/8."De doodendraad"/Doorheen de Boterbergen.
  • III/7. "De doodendraad"/De Koeikesweg op.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Startpagina !
    Kalmthoutse Broodjes
    Kalmthout : een reilen en een zeilen
    11-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/9."De doodendraad"/De Greef voorbij.

    In wat ooit het land van de Gageltjes ( heesters met gele katjes ) is geweest, kruist de elektrische draad dan eerst de Essense steenweg (die aloude heirbaan naar Antwerpen) en vervolgens de spoorweg van Antwerpen naar Roosendaal om daarbij aan te landen in het gewezen landgoed (sensu lato)van de abdijhoeve De Greef aan de oostkant van de viaduct van Noordeind.

    Op de grens met Essen-Wildert volgt de draad er de oude moervaart van de Nol bezijden het vroegere servitudepad van het Belgische leger achter de huidige Turfvaartlaan. Hij blijft dit doen tot aan "de Gageltjes" (het huidige betonbaantje op Kalmthouts grondgebied) die de Sint-Jansstraat van Wildert verbindt met  het Handelaar. Aan "de Gageltjes" toegekomen draait hij , bezijden de er toekomende Zilverenloop, af naar het zuiden, om al heel vlug langs het kruisend veldwegeltje dat onderweg luistert naar dezelfde naam van "de Gageltjes" links in te slaan en zo uit te komen op de Roosendaalse baan in de omgeving van de Zilveren Hoek.

    De aloude abdijhoeve De Greef ( de Oude Greve) van de Paters van Tongerlo, oorspronkelijk gerund door lekenbroeders, dateert vanuit de 13-de/14-de eeuw. De hoeve die tot ons is gekomen ziet echter het levenslicht in de 18-de eeuw als woning van de provisor (toezichthouder) van de abdij van Tongerlo binnen de heerlijkheid Kalmthout-Essen. In de 19-de eeuw valt De Greef dan onder de Napoleonistische sloophamer van "verkoop van zwarte goed" en komt alzo in eerste instantie (zoals de Boterbergen) terecht in handen van de familie De Merode van Westerlo om finaal verder opgedeeld te worden. Zo spreken de Kalmthoutenaars vandaag o.m.nog altijd over "het domein en het kasteel van Donnet". Het is trouwens langs dit landgoed dat de doodendraad verder loopt.

    Vandaag is het oorspronkelijk landgoed De Greef inderdaad grosso modo te onderscheiden in enerzijds een grootkavelig woonbos, oostwaarts de viaduct van Noordeind, ontstaan uit het park van het Kasteel van Donnet en anderzijds uit de landerijen rond de intakte 18-de eeuwse abdijhoeve.

    De Greef mag worden aanzien als één van de vruchtbaarste bodems van Kalmthout. Enerzijds worden de gronden er van west naar oost doorkruist door de oude Moervaart van de Nol die de venige gronden in het noorden van de Kalmthoutse heide verbindt met de Roosendaalse vaart die langs de Horendonk doorstroomt naar de vroegere turfhaven van Roosendaal.Anderzijds liggen deze gronden stroomafwaarts in de vallei van de Kleine Aa. Deze beek is er doorheen de tijd meermaals uit haar oevers getreden en heeft aldus mede ten grondslag gelegen van de vruchtbare lemige zandgronden. Zo zijn de loofbossen van De Greef van oudsher natuurlijk aanwezig, hetgeen zelden voorkomt in onze kempense kontrijën.

     Aan de Essense steenweg is er tijdens de eerste wereldoorlog een doorgang voor militairen geweest en aan de spoorweg een doorgangssluis, terwijl op De Greef de Duitse zoneleider heeft verbleven.

    In de omgeving van de Zilveren Hoek aan de Gageltjes langs de Roosendaalse baan is dan op Kalmthouts grondgebied samen met een schakelhuisje de enige doorgang in Kalmthout gekomen voor de burgers.Men kan er de doorgangspoort alleen maar passeren met een doorgangsbewijs van de Duitse "Ortskommandant".Deze doorgangsbewijzen kunnen enkel verkregen worden in het Duitse "passburö" dat gevestigd is geweest in wat vandaag "De Zoeten Inval" is.

    poëzie +:

    Vrede               van Adama van Scheltema.(1)

    Vrede spreidt gij uw zachte vleugels,

    Over de donkere aarde heen,

    Over de moeden en de gewonden,

    Over de duizenden die verzwonden,

    Over al de smekende wonden,

    Die verbleekt zijn van geween.

    ..................................................

    (vervolgt).

    Actua + :

    Nog even in herinnering brengen dat heden zaterdag 11 oktober in de balkenzaal van het Arboretum van Kalmthout (Heuvel,2) de tentoonstelling "In en rond het Niemandsland" van de werkgroep "Grote oorlog"Kalmthout-Essen start. Raadpleeg voor meer toelichting de actua + in vorige aflevering.

    -----------------------------------------------------------------------------------

    Volgende week Zaterdag 18 oktober e.k. weer een Kalmthouts broodje :

    III/10."De doodendraad"/Langsheen de Marijnenvennen. 

    Awdoe!

    11-10-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    04-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/8."De doodendraad"/Doorheen de Boterbergen.

    In de omgeving van de "parking zuid", onderaan de Keetheuvel, met eveneens een schakelhuis en een doorgang voor militairen, kruist de elektrische draad dan de Verbindingsweg, in die tijd nog een zandweg, die het dorp van Kalmthout met de toenmalige Kalmthoutse Hoek verbindt.

    Aan de overkant van de Verbindingsweg ontwijkt de draadversperring dan dieper in het landschap het Stappersven door voorbij de daar aanwezige afwateringsgracht naar het oosten af te zwenken en er de zandwegel te kruisen die van de Ster naar het Sluisje loopt, om vervolgens achter de Venloop, doorheen de Boterbergen, onregelmatig getrapt ( heel goed zichtbaar op de professor Alex Vanneste -  kaart) van zuid-west naar noord-oost door te stoten tot aan de ooit afgegraven Hanskensduin om er finaal in de omgeving van de Eikendreef, juist voor de Nolse vaart, de Boterbergen langs de grens met Wildert te verlaten aan de Essense steenweg.

     Het 19-de eeuws kasteel van het landdomein de Boterbergen, dat enkele jaren terug nog eigendom is geweest van de famlie Carlier, situeert zich helemaal in het zuid-oosten en wordt alzo door de draad niet afgescheiden. Wel zal dit kasteel door de Duitse soldaten als verblijfplaats ingepalmd worden.

    De Boterbergen behoren tot een stuifduinenlandschap wier hoge duintoppen tot stand zijn gekomen door fixatie als gevolg van plantengroei.Doorheen de tijd heeft vooral de grove pijn hier in eerste instantie aanleiding gegeven tot het ontstaan van een echt bosgebied.

    Maar toen dan in de 19-de eeuw de Boterbergen een onderdeel van een herengoed zijn geworden zijn er ook relicten ontstaan van parkaanleg met loofbossen, open plekken en lange brede dreven met immense beuken en daartussen exotische rodondendrons.

    De Boterbergen behoren in essentie ook tot de paraboolduin die het Stappersven omringt.

    De Hanskensduin is in de tweede helft van de 19-de eeuw met de komst van de trein afgevoerd om tegemoet te komen aan de Antwerpse zandhonger, zoals dit ook daarna het geval is geweest met de Vossenbergen. Bij de zandafvoering van de Hanskensduin ontdekt men stukken beenderen van het geraamte van de heer Jan Van Oevelen die ongeveer een eeuw voordien, na zijn terdoodveroordeling, geradbraakt is geweest. In de  heerlijkheid Essen-Kalmthout is die duin immers de officiële uitvoeringsplek geweest voor het radbraken van de terdoodveroordeelden.

    Toen de gemeente Kalmthout vanaf  de Napoleontische tijd "gemene" gronden heeft moeten verkopen aan burgers komen de Boterbergen in de handen van de familie "graaf De Merode de Westerlo". Gravin Françoise de Merode ontvangt er ooit Leopold I voor "een koninklijke" jacht. Het landdomein de Boterbergen is immers in adelijke kringen uitgegroeid tot een zeer gegeerd jachtterrein. In de zanderige duinenbodem ontstaan de konijnenholen daarenboven als geroosterde broodjes in de oven. Bij zijn bezoek wordt de Koning toen ook ontvangen door de toenmalige Kalmthoutse burgemeester Cas in zijn woning "villa Vogelenzang".  Burgemeester Cas, één van de eerste Kalmthoutse burgemeesters binnen het onafhakelijke België staat bekend als een echte Belgicist en royalist.

    Vandaag worden de Boterbergen gedeeltelijk beheerd door Natuurpunt in het kader van de doelstellingen die deze organisatie zich inzake natuurbeheer en natuureductie stelt.

    Poëzie + :

    (uit) Aan Nedeland.....................van Jos Hoeck (3)

    .........................................................................

    Nog steeds, o edel,  grootsch en dierbaar Nederland,

    Nog spijst uw milde, gulle hand der Belgen mond.

    Ge hebt ons vastgesnoerd in onbreekbren band,

    Van diepe dankbaarheid en trouwe broederband.

    En leve straks het Belgisch volk weer vrij in rust

    In 't dierbaar vaderland, in eigen huis en haard,

    Steeds zullen wij, de heiligen zwaren plicht bewust,

    U minnen, edel land, dat zulke liefde baart.

    (einde).

    Actua +:

    De werkgroep "Groote oorlog" Kalmthout-Essen organiseert van 11 oktober tot en met 11 november e.k. in de balkenzaal van het Arboretum van Kalmthout (Heuvel, 2) , ter gelegenheid van de herdenking van wereldoorlog I de tentoonstelling "IN EN ROND HET NIEMANDSLAND". De toegang is gratis. Meer inlichtingen m.b.t.deze tentoonstelling vindt U op de website www.dendoodendraad.be en in een programmabrochure over W.O.I voor het najaar 2014, die U o.m. kunt bekomen aan de balie van de Kalmthoutse Toeristische Dienst.

    ----------------------------------------------------------------------

    Volgende week Zaterdag 11 oktober weer een Kalmthouts broodje :

    III/9 "De doodendraad"/De Greef voorbij.

    04-10-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    27-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/7. "De doodendraad"/De Koeikesweg op.

    Aangekomen achteraan de Korte Heuvelstraat volgt de "doodendraad", bezijden het scoutslokaal, de Koeikesweg, die de grens vormt tussen het natuurreservaat van de Kalmthoutse heide in het westen en het cultuurdomein van de Markgraaf in het oosten. De Koeikesweg ,die zich finaal opsplitst, draait o.m. links af naar het noordwesten om er uit te komen op de Verbindingsweg ten zuiden van de daar aanwezige parking - zuid aan de voet van de Keetheuvel. Zo doet ook de draadversperring.

    In het open landschap aan de linker zijde verschijnen achter de wadde, die de Putse Moer met het Stappersven verbindt, in de verte de Kalmthoutse hoogduinen.

    Achtereenvolgens ontspringen aan de horizon de Hazenduinen, de restanten van de Vossenbergen, de Wilgenduinen en daarachter de Cambuusduinen. De Hazenduinen vormen daarbij een paraboolduin van de Putse Moer, terwijl de anderen vooruitgeschoven lengteduinen zijn, ontstaan uit stuifzand van achter de Brabantse wal. Zoals het oog kan getuigen wordt de "Zwarte" Heuvel daar in de verte duidelijk een "Witte" Heuvel. De minder begroeide boterachtige hogere stuifduinen zijn inderdaad duidelijk te onderscheiden van de door intense begroeiing gefikseerde schaduwrijke lagere duinruggen.

    Aan de rechterkant bevindt zich dan tot aan de Kastanjedreef in het oosten en tot aan de Verbindingsweg in het noorden een uitgestrekt cultuurlandschap, het landgoed van de Markgraaf. Dit herengoed van op het einde van de 19-de eeuw aan de Zwarte beek bestaat vandaag vooral uit natte weiden en bossen met parkzones.

    Oorspronkelijk wordt het domein mede ingenomen door twee uitgestrekte visvijvers : het "Peer Smitsven " in het zuiden en de "Ronduit" in het noorden, ooit de visvijvers van de Kalmthoutse pastoor.Een ondoordringbare kleiondergrond en kwelwater vanuit het aangrenzende duinenlandschap hebben daaraan ten grondslag gelegen.

    Een sterk verbeterde waterafvoer naar de Kleine Aa, vooral langs een fel bewerkte Zwarte beek, heeft er in de loop van de tijd voor gezorgd dat in het zuiden en het noorden weilanden tot stand zijn gekomen en in de drogere centrale zone, mede door de komst van het kasteel van de Markgraaf en bijhorende hoeven, de bosschages in grote mate parkzones zijn geworden met lanen.

    Dit kasteel is trouwens ook als verblijfplaats door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog ingepalmd geweest.

    Bij het inslaan van de Koeikesweg verschijnt langs de kant  van de Markgraaf onmiddelijk het immense landschap van de torenweide in het zuiden.

    Centraal passeert de draad vervolgens een bos met aan de weiderand bijenhutten en verder dieper in 't bos een champignonnekelder om vervolgens aansluiting te vinden met een duinenoversteek en verderop de parkzone aan te doen.Noordwaarts verschijnen dan de Olmendreef en de weilanden aan de Verbindingsweg.

    De champignonnekelder van de Markgraaf heeft in de regio een grote vermaardheid verworven, tot hij tijdens de tweede wereldoorlog door bominslagen gereduceerd is geworden tot een angstaanjagende schuilkelder voor vleermuizen. De bijenhutten zijn aan de voet van de Kalmthoutse heide lange tijd de onvoorwaardelijke medeleveranciers van de niet te versmaden Kalmthoutse heidehoning geweest. Het huidige Kalmthoutse Bijenteeltmuseum kan daarvan getuigen.  

    In de omgeving van de Markgraaf worden Jan Vincent en Corneel Van Velthoven uit Kalmthout tijdens de eerste wereldoorlog in de verboden zone meedogenloos neergeknald door de Duitse Uhlanen. In deze bosrijke zone, waar velen zich verborgen waanden, doen zich immers menigvuldige pogingen voor om de draadversperring te trotseren, hetgeen de Duitse bezetter niet heeft kunen waarderen.

    Poëzie +:

    (uit) Aan Nederland.            van Jos Hoeck (2)

    -----------------

    En 't gastvrij broederland ontving de grote schaar

    Met grote, reine, eedle liefde, onvermengd,

    Verpleegde liefdevol de Belgen altegaar

    En troostte 't schreiend hart in bitter leed geplengd.

    En langzaam keerde weer in 't diep geschokt gemoed

    Der ruw verjaagden, kalme rust en stille hoop.

    De trouwe broederliefde schonk hun kracht en moed

    Om 't hoofd te beuren als 't heimwee 't hart bekroop.  

    (vervolgt)

    Actua +:

    Het Kalmthoutse gemeentebestuur licht de Kalmthoutenaars in over de toewijzing van het Ere-burgerschap van Kalmthout aan Pater Marcel Heyndrikx , gepensionneerd priester van de gewezen Paters van Steyl uit de Missiehuislei in Heide-Kalmthout. Wie van de ouderen onder ons herinnert zich pater Heyndrikx niet, één van de voorgangers van de kwart-voor-elf-mis op Zondag in Dennendaal? Na die kwart-voor-elf-mis werd er trouwens door de professor in moraalfilosofie, die hij was, met de oude getrouwen nog lustig verder gefilosofeerd op de bank in de tuin bezijden het klooster, tussen de herten die er lustig weiden.  Proficiat pater Heindrikx! Geniet ervan! Nog vele lange dagen! 

     

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Volgende week Zaterdag 4 oktober e.k. weer een Kalmthouts broodje :

    III/8 "De doodendraad"/Doorheen de Boterbergen.

    27-09-2014 om 20:59 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (1)
    20-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/6."De doodendraad"/Langsheen de Buizenweg.

    Waar de Kinderwelzijnsstraat aan de overkant van de Putse steenweg toekomt, verlaat de elektrische draadversperring zijn evenwijdig traject met de baan naar Putte, om ongeveer langs wat vandaag de "Buizenweg" is, alover de Vlooienberg, toe te komen tussen de laatste huizen van de Korte Heuvelstraat en de Oasis.

    Onder Buizenweg verstaan we het met zanderig grint verharde fietspad dat op de rand van de Kalmthoutse heide van het startpunt "Duitse weg / Putse steenweg" doorloopt naar het eindpunt achteraan de Korte Heuvelstraat in de omgeving van het scoutslokaal. In de ondergrond langsheen dit fietspad lopen zusterlijk naast elkaar de oliepijpleiding van de RAPL (Rotterdam-Antwerpen pijpleiding) en de gaspijpleiding van Fluxys.Vandaar de naamgeving Buizenweg. 

    In het westen verschijnen onderweg op een steenworp afstand het in de warme zomers droogstaande Van Ganzenven, oudere bosschages met dennen, berken en zomereiken en de Oasis, dat vroegere "Stuivershoekske", met een vijftal heidegebouwen, waarvan er vandaag één, de Trientjeshoeve, permanent bewoond wordt. In het begin van de twintigste eeuw hebben de woningen van de Oasis echter vooral een bestemming van buitenverblijven gekregen.

    Het Van Ganzenven is een zandven zonder kleilaag op geringe diepte in de ondergrond, zodat de waterstand er zeer sterk wisselt volgens de seizoenen. Bij hogere  waterstand hebben onze landbouwers er vroeger ook zand in gewassen en zelfs schapen, alvorens die te scheren.

    De bosschages kennen er van oudsher een natuurlijke verspreiding. De drie koningen van deze bosstroken zijn de ruwe berk, de grove den en de zomereik. In enkele tussenliggende nattere kommen komen er her en der ook nog wel een eenzame zwarte Els of een wilg voor.

    De Oasis dateert van rond de helft van de 19-de eeuw.Op die plek hebben arme heikneuters enkele hutjes gebouwd om er te boeren, maar zoals gezegd  zijn die hutten bij de aanvang van de 20-ste eeuw in het verlengde van de toeristische toestroom omgetoverd geweest tot riante buitenverblijven. Bezijden de Oasis staat ook de brandtoren die een belangrijke rol speelt bij het toezien op mogelijke heidebranden, vooral tijdens de zeer droge perioden.

    Aan de voet van de Vlooienberg ligt in het oosten, in de omgeving van het Cuylitshof, de aanzet van het brongebied van de Zwarte beek. Verder weg verheft zich achter de van op de Vlooienberg nog steeds zichtbare Putse steenweg de Konijnenberg, met daarachter het wijde land van Vogelenzang, dat zich in oostelijke richting alover het spoor, uitstrekt tot aan de Kapellensteenweg en waar tijdens de eerste wereldoorlog tussen spoor en steenweg de vestigingsplaats is geweest van de telefoonpost van de Duitse wachtmeester.

    Het water van de Zwarte beek mondt via het waterzuiveringsstation van de Markgraaf finaal uit in de Kleine Aa die op haar beurt tot het Maasbekken behoort. Het is dan ook eigenaardig te noemen dat Kalmthout dat zo dicht bij de Scheldevallei aanleunt zijn oppervlaktewater voor het allergrootste deel naar het Maasbekken ziet wegvloeien. Een en ander heeft gedeeltelijk te maken met de afhelling van de Kempense landrug van West naar Oost, zoals we in een vorige aflevering reeds hebben aangetoond.

    In de Korte Heuvelstraat, ooit ook de Zwarte Heuvel genoemd, herinneren een aantal kleine langgevelhoefjes nog aan vroegere boerderijtjes van keuterboertjes of woningen van bezembinders en mandenvlechters. Maar ook de latere burgerhuisjes uit de eerste helft van de 20-ste eeuw zijn aanwezig.

    Ten einde de Korte Heuvelstraat is de tweede doorgang voor militairen op Kalmthouts grondgebied geweest.

    In de omgeving van de Korte Heuvelstraat zijn aan de draad meerdere doden gevallen. Op 5 september 1915 overlijdt achteraan de Korte Heuvelstraat een Duits soldaat, Heinrich Budt. Hij zou bij het lezen van een brief van zijn verloofde met zijn helm tegen de draad gelopen zijn.Ook in de Heuvelomgeving is in 1916 nog een tweede Duitse soldaat door de draad om het leven gekomen, die luistert naar de naam van Jean Fichter. Tenslotte heeft een burger uit Oorderen, die echter in Kalmthout verblijft, Benedictus Van Tilburgh in dezelfde omgeving het leven gelaten.

     

    Poëzie +:

    Aan Nederland             van Jos Hoeck (1)

    Het ruwe oorlogsmonster waarde grimmig rond,

    Verwoestte huis en haard en trof het vreedzaam volk

    Dat raadloos, angstig vluchtte 't harte diep gewond.

    En dof den droeven blik als bittere lijdenstolk,

    Verlangend, smekend wendde, bang, naar 't broederland

    Dat troostend, als een lieve ster, aan 't zwart gewelf

    De duistere nacht verlicht, en koestrend, heilzaam plant,

    Een zoet gevoel van hoop in 't hart van d'armen belg.

    ..........

    (vervolgt)

    Actua +:

    Op Zondag 5 Oktober e.k. zet het Natuur Educatief Centrum " De Vroente ", Putse steenweg 129 te Kalmthout de deuren open voor een gans bijzondere themadag : "Smullen van eigen streek". Naast een bezoek aan een echte streek- en hoeveproducten markt kunt U aan de balie een goed gevulde picknickmand reserveren voor een deugddoende wandeling doorheen het natuurreservaat van de Kalmthoutse heide.Ook in De Vroente worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd rond groenten en fruit van eigen bodem.De activiteiten starten die dag rond 10 uur om rond 17 uur te eindigen.Iedereen is van harte welkom in en rond De Vroente en het Grenspark.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Volgende week Zaterdag 27 september 2014 weer een Kalmthouts broodje :

    III/7. "De doodendraad"/ De Koeikesweg op.

     

    20-09-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (1)
    13-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/5."De doodendraad"/Ten Zuiden van de Putse Moer.

    Bij het verder doorschuiven langs de Putse steenweg (voorheen de Klinkaard geheten) binnen een straal van ongeveer 50 meter, doorloopt de "doodendraad" het landschap ten zuiden van de Putse Moer, één van de grootste moervennen van de Kalmthoutse heide.

    Waar de hoofddreef naar het landhuis van Van Thillo ( voorheen het kasteel van Meurisse) aanvangt, rechtover het Keienhof, komt de elektrische draad toe in wat vandaag het Nieuwe gemeentebos is. Hier moet echter onmiddelijk aan toegevoegd worden dat dit Nieuwe Gemeentebos met zijn zwarte Corsicaanse dennen en zijn meer gestructureerde dreven pas in 1953 het levenslicht heeft gezien.

    Voorbij het aldaar aanwezige Boerenven kruist de "doodendraad" vervolgens "De Duitse weg" , die grote invalsweg naar het hartje van de Kalmthoutse heide.

    Ten zuiden van de Putse moer neemt het aangestoven dekzand toe. Opstekende zandbulten en drassige greppels gaan er elkaar afwisselen. In de Herfst en de Winter staan stukken lager gelegen gebied onder water, maar in de zomer verdwijnt de drassigheid. Dopheide en struikheide, maar ook bosschages, wisselen er elkaar af.  

    Bij de aanvang van de 20-ste eeuw is dit gebied tot aan de oevers van de Putse Moer en aan de overkant van de Putse steenweg op de Withoefse heide nog een sterk gevarieerd heidelandschap, met trouwens ook bomenrijen van vooral vliegdennen en berken. Wel worden deze bomen door de Kalmthoutenaars regelmatig gehakt voor het aanmaken van landbouwersalaam. Tijdens de eerste wereldoorlog kunnen de Duitsers deze bomen trouwens ook heel goed gebruiken.

    Het aangehaalde Keienhof is vandaag een vooral door zakenmensen druk bezocht restaurant, maar is in 1914 opgetrokken als een riante buitenwoning voor de Joodse diamantair Mozes Tolkowski.

    Na hun inval hebben de Duitsers het Keienhof ingenomen om soldaten te herbergen die belast zijn met de bewaking van de "doodendraad".

    Het Boerenven waarvan sprake, is een zandven waar de inwoners van Kalmthout - Kerkeneind langs de Kijk-uitstraat nog tot in het begin van de twintigste eeuw langs de oevers zand komen steken, dit in het ven wit wassen en het vervolgens gebruiken voor het reinigen van hun hoevevloeren.

    In de omgeving van het boerenven en de aanzet van de hoofddreef naar het landhuis van Van Thillo komt men langsheen de Putse steenweg tijdens de eerste wereldoorlog ook het eerste schakelhuisje (zie voorheen) en de eerste van de toegelaten doorgangen voor militairen op Kalmthouts grondgebied tegen. (Burgers kunnen in Kalmthout de draad alleen maar passeren langs één doorgang : de Gageltjes op de Zilveren Hoek, zoals we nog zullen zien.)

    De Duitse weg heeft zijn naam meegekregen vanuit de tweede wereldoorlog. Oorspronkelijk een zandweg is hij achteraf verhard geworden met aangevoerd steengruis vanuit de dorpen rond Antwerpen die tijdens die tweede wereldoorlog het slachtoffer zijn geworden van hevige luchtbombardementen (zoals Mortsel bijvoorbeeld). 

    Langsheen de Duitse weg loopt op het einde van de 19-de eeuw nog het aftakkingsspoor voor de afvoer van het duinenzand van de afgegraven Vossenbergen. Het afgevoerde zand moet dienen om in Antwerpen spoorwegbermen aan te leggen tussen Antwerpen centraal en Zurenborg.

    Het aftakkingsspoor volgt vanaf (eerst) het Muggepiske / (daarna) de omgeving van de Kambuusduinen de Duitse weg, de weg door de Withoefse heide en vervolgens de Guido Gezellelaan om uit te monden in de buurt van het station van Heide.  

    Zo'n 200 man nemen aan de zandafvoering deel.Voor hen zijn er op de heide houten keten opgericht waar ze kost en inwoon krijgen. Eén van de barakken wordt bij een toenemend toerisme omgebouwd tot een logements- en eethuis voor toeristen : de beroemde Cambuus van moeder Kee.Vooral natuurliefhebbers en kunstenaars maken er gebruik van. Maar ook onze Kalmthoutse landbouwers gaan er graag hun Kalmthoutse jenever degusteren.De keet van moeder Kee is pas in 1920 afgebroken. 

     In 1914 begint aan de Duitse weg ook de aanzet van het smalspoor naar de "Mont Noir", het landgoed van de Duitse jood Bernsohn. De aanvang van de eerste wereldoorlog heeft echter een einde gesteld aan een verdere exploitatie ervan.

    In de tweede wereldoorlog hebben de Duitsers eveneens getracht er een spoor aan te brengen naar hun verzamelplaats in de Hazenduinen. Verder dan de langs de Duitse weg neergelegde molensteen zijn ze toen echter niet gegraakt.

    Vermelden we tenslotte nog dat op 10 juli 1917 Mevrouw Rosalie De Coster er aan de draad overlijdt.

    Poëzie + :

    (uit) De moeder en de zonen van Anton Van Wilderode. (5)

    .................

    De tweede zoon :

    Bid voor ons moeder

    nu en in het uur van onze dood.

    De moeder :

    Ik zet de deur op een kier.

    Zij kunnen thuiskomen.

    Ik zal wakker worden van hun stap, de stap van een man, een soldatenstap,

    De straat ligt leeg tot haar bocht van bomen.

    De mensen zijn viendelijk medelijdend.

    Ik heb alle avonden voor mijn verdriet, alle nachten.

    Ik moet moedig zijn voor de terugkerenden.

    Ik wil geen brieven meer krijgen, ik wil niemand meer verliezen

    Ik zal wakker blijven en wachten, een leven lang.

    (einde). 

    Actua + :

    Op 19, 20 en 21 september eerstkomende staat de Nieuwmoerse dorpsgemeenschap weer volop in de kijker met haar Maatjesfeesten, die omgedoopt worden tot septemberfeesten. Van Quizavond, alover gezinsfietstochten tot kinderkermis, visprijskamp, een tractortocht en nog veel meer staan op het programma. En naturlijk niet te vergeten : lekker eten. Het volledige programma vindt U volgende week terug In de "Koopjesgids". Nieuwmoer verwacht ons !

    .....................................................................................................................................................

    Volgende week zaterdag 20 september weer een Kalmthouts broodje :

    III/6."De doodendraad"/Langsheen de Buizenweg".

    Awdoe!

     

     

     

     

    13-09-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    06-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/4."De doodendraad"/Vanuit Putte-Kapellen.

    Vanuit Putte-Kapellen overschrijdt de "doodendraad"de Kalmthoutse gemeentegrens langs de Driehoeven (Grensstraat langs de zijde van Kapellen) om er onder grenspaal nr.254, aan de puntige inham van Nederlands Putte, evenwijdig met de Putse steenweg verder te lopen.

    Hij verlaat er voorgoed het Putse polderlandschap voor het duinenlandschap van de Kalmthoutse heide . Daarbij betreedt hij de Kempense landrug, dat scheidingsvlak tussen het Schelde- en Maasbekken, die er zich verheft op een hoogte van 20 meter boven de zeespiegel om verder door langzaam van West naar Oost af te hellen.

    De zanderige bodem wordt er gedragen door de in de ondergrond reeds op 1 meter diep priemende kleien van de Kempen. Deze kleilaag is dermate robuust en kleverig dat zij omzeggens onaantastbaar is.  

    Hoogteligging en kleverige ondiepe kleiondergrond beletten dat er natuurlijke waterwegen tot stand komen. De enige natuurlijke watertoevoer komt er dan ook vanuit de lucht : regenwater. Dit neervallende water infiltreert slechts heel langzaam tussen de kleilenzen door. Van een natuurlijke waterstromingsafvoer kan nauwelijks gesproken worden. 

    Een onvermijdelijke veenvorming en een daarna door de mens "om den brode" uitgevoerde ontvening zijn er het gevolg van. De ontvening heeft vervolgens wel aanleiding gegeven tot het ontstaan van vennen. Om het overtollige water te kunnen afvoeren heeft de mens dan finaal de vennen met elkaar verbonden door afwateringsgrachten.  

    In de onmiddelijke omgeving van de Driehoeven zijn er aldus enkele kleinere vennen ontstaan zoals het Visserijke en het Middelven die door de grachten langs de Visserijdreef en de Middeldreef met elkaar verbonden worden en waardoor het water gedeelteljk is kunnen afgeleid worden naar de Middelbeek in Kapellen.

    Het lagere centrale landschap aan de gemeentegrens noordwaarts de Putse steenweg is er sinds de belle-époque langsheen de vennen en afwateringsgrachten met hun drassige oevers uitgegroeid tot een aaneenschakeling van weiden en bossen met een gemengde begroeiing van naald- en loofbomen. Enkele boerderijtjes en later ook enkele burgerwonngen hebben er zich doorheen de tijd neergezet. 

    Boven en onder deze centrale zandpan ogen in het noorden, op Nederlands grondgebied, de duincomplexen van de Molen- en de Hoge berg en in het zuiden aan de andere kant van de Putse steenweg de vooruitgeschoven duinen van de Geuzenbak.

    Over de naamgeving van die Geuzenbak bestaat onduidelijkheid. De betrokken gronden zouden oorspronkelijk deel uitgemaakt hebben van het landdomein de Driehoeven aan de overzijde (vandaar de straatnaam), van oudsher private eigendom.Volgens de verhalen zouden er geuzen verbleven hebben die tijdens de godsdienstoorlogen naar Nederland zijn gevlucht.

    Door de verkoop van gemene gronden in de belle-époque is er in de Geuzenbak, tussen de Canadezenlaan (voorheen de Heikantstraat) en de Max Temmermanlaan (voorheen de Keienhoflaan) rond 1906 een verkaveling ontstaan met zo maar 76 kavels. Kenmerkend voor de huizen van deze verkaveling is dat ze op de één of andere wijze ingekapseld zitten in het duinenzand. Dit is ook het geval met het in Antwerpen goed gekend Melkhuisje dat na de eerste wereldoorlog in de periode van 1920 tot 1930 eigendom is geweest van Geert Pijnenborg (pseudoniem voor Geert Grüb), ooit kunstrecensent voor de Nederlands Rotterdamse Courant en die heel goed bevriend is geweest met de Antwerpse burgemeester Camiel Huysmans en de gekende dichteres Alice Nahon, die meermaals het Melkhuisje hebben bezocht.

    Vermelden we nog dat de Geuzenbak tijdens de belle-époque de reputatie verworven heeft van "het kleine Zwitserland". De lievelingswandeling van de Antwerpse burgerij liep er door. En aan de voet vestigden zich langsheen de gemeentegrens doorheen de tijd de exclusieve toeristentavernes "De Groene Wandeling " en de "Kar". 

    Om dit hoofdstuk af te sluiten moeten wij nog vermelden dat aan de Driehoeven in 1917 aan de "doodendraad "de broertjes 't Seyen, respectievelijk 11 en 13 jaar, het leven hebben gelaten. De juiste oorzaak is niet gekend, maar een nog bestaand beeld toont aan hoe verschrikkelijk onmenselijk de elektrokutie voor de kindjes moet zijn geweest.

    Poëzie +

    (uit) De moeder en de zonen van Anton Van Wilderode (4)

    ....................

    De moeder :

    Alles is voorbij.

    De kinderziekten, de koortsen, de onredelijke angst voor de kou,

    het diepe water, de hoge kerseboom.

    De kleine wonden van messen en glas,

    de wilde jongensspelen.

    Hij is heelhuids groot geworden voor een gevaar dat ik niet kende,

    waartegen ik hem niet kon beschermen.

    Nooit meer en nooit meer.

     

    Alles zal gelijk blijven, de sneeuw, het gras, het dorp vol vogels.

    De avonden zullen langer worden en onvermijdelijk.

    Ik zal met hem spreken

    met de lieve jongen, de knaap die wegging voor een maand van vuur.

     

    De derde zoon :

    Luister niet moeder.

    Sluit de deur voor alle nieuws, voor alle brieven.

    Bid voor ons moeder,

    nu en in het uur van onze dood amen.

    .......................

    (vervolgt)

    Actua +:

    - Heden Zaterdag 6 september zet ons Kalmthouts Dienstencentrum "De Grote Uitleg" , Kerkeneind 20, o.m. een oase van rust voor onze senioren, van 13u.30 tot 16u.30 voor iedereen de wijdse deuren open. Zij die beter kennis willen maken met de dienstverlening, de werking en de medewerkers worden er o.m. ook vergast op heel wat culturele voorstellingen.

    - Morgen Zondag organiseren onze Kalmthoutenaars van "Achter het Broek" van 10 tot 15 u. op de speelplaats van De Linde en aan de sporthal langs de Brasschaatse steenweg opnieuw hun dorpsmarkt. De manifestatie wordt opgefleurd met heel wat creatieve nevenactiviteiten.

    .........................................................................................................................................................

    Volgende zaterdag 13 september weer een Kalmthouts broodje :

    III/5."De doodendraad"/Ten zuiden van de Putse Moer.

    ..........................................................................................

     

    06-09-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (1)
    30-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/3. "De doodendraad"/Een draadversperring.

    Alvorens verder in te gaan op "Het tracé van de doodendraad op Kalmthouts grondgebied" is het toch nuttig vooraf nog enkele toelichtingen rond de draadversperring uit de doeken te doen.

    Voor de opbouw van de elektrische draadversperring worden er om de 3 à 4 meter vertikaal palen geplaatst van +/- 2 meter hoog. Op deze palen worden er alle 20/30 cm. witte isolatoren aangebracht. Aan deze isolatoren worden van paal tot paal horizontaal lopende dikke koper- of ijzerdraden vastgehecht, die meestal aangevuld worden met bijkomende verticaal of van boven naar beneden schuinlopende draden.

    De draden ontvangen electriciteit via een draad die als stroomgeleider gehecht is aan hogere palen die om de 50 meter zijn ingezet. Langs deze stroomgeleider probeert men telkens een spanning van 2000 volt op de draden te krijgen. Kalmthout behoort voor deze electriciteitstoevoer tot de transformatorengroep Merksem/Kapellen. Ook een telefoondraad ontbreekt niet in het geheel.

    De Duitsers brengen langs de draadversperring schakelhuisjes aan met apparatuur om de stroom op de gewenste wijze over te brengen. Deze schakelhuizen zijn houten barakken die in bijkomende orde ook schuilplaatsen voorzien voor de Duitse opzichters. 

    De aldus aangebrachte draden worden langs beide zijden nog afgeschermd door lagere niet geladen bijkomende draadafspanningen. Er ontstaan aldus brede gangen waarbinnen de burgers zich niet mogen begeven en langswaar de Duitse Uhlanen zich ,eventueel met paard en/of kar,  kunnen verplaatsen.

    Bij de inleiding hebben we reeds gesteld dat de elektrische draadafspanning niet volledig met de grens samenloopt. Voegen wij hier nog aan toe dat deze draadversperring ook niet verward mag worden met de gewone pindraad die legermanschappen van het neutrale Nederland als tegenreactie langs hun kant van de grens hebben aangebracht, zoals dit bvb. het geval is geweest in de Maatjes tussen Achtmaal en Nieuwmoer.

    Een aldus ontstane tweevoudige draadafspanning heeft wel Nieuwmoer, de Hoek en zustergemeente Essen op die wijze als het ware volledig van de buitenwereld afgesloten. Op Nieuwmoer en in Essen is dan ook het gezegde gegroeid dat ze "in een kiekeskot leven".

    Om in 't geniep over de elektrische draadversperring te kunnen komen kan men wel beroep doen op "passeurs", die de mensen op vakkundige wijze overzetten door het gebruik van bodemloze tonnen of andere doorkruip materialen, zoals een opvouwbaar houten raam. Zelfs Duitse soldaten verlenen hieraan al heel vlug uit eigenbelang stiekem hun medewerking. Een appeltje voor de dorst is in die barre oorlogstijd immers ook voor hen altijd welgekomen.

    Gekende "passeurs"-namen in Kalmthout zijn o.m. die van de Kennessen, de Van Oersen, de De Schrijvers en de Baelemansen.

    Wel dient gezegd dat de vlucht naar Nederland vooral bij de aanvang van de Duitse invasie heeft plaats gevonden. De vluchtwegen lopen bij ons daarbij in eerste instantie vooral naar Huybergen, Roosendaal en Nispen en vervolgens verder door naar Bergen-op-Zoom en Breda. En het dient onderlijnd dat de Noord-Brabantse solidariteit t.o.v.onze mensen ontroerend door verwees naar dat nog steeds aanwezige samenhorigheidsgevoel uit die lang vervlogen tijden van het vroegere " edele Brabant were di".

    Voor nog andere bijkomende gegevens verwijzen we graag door naar de bijdragen die daaromtrent verschenen zijn in onze regionale heemkundige tijdschriften "Calmpthoutania" (Kalmthout) en "De Spyker" (Essen). Deze bijdrage gaat dan verder in op het traject van de "doodendraad" op Kalmthouts grondgebied, meer bepaald van West naar Oost (zoals met de stroomtoevoer voor de transformatoerengroep Merksem/Kapellen). 

    Poësie +

    (uit) De moeder en de zonen van Anton van Wilderode. (3)

    .................

    De moeder :

    Iedere brief is een stap die voor de deur stil houdt,

    een behoedzaam gefluisterd overleg.

    Een aarzeling van vreugde, een verdriet dat men wil verdagen minuten lang.

    Kom binnen, zeg het maar, ik moet het dragen,

    mijn nachtelijk pantser, mijn slapeloos verdriet.

    De tweede zoon :

    Ik weet wat je doet moeder van uur tot uur.

    Ik heb teveel tijd voor de herinnerig en mijn geheugen heeft alles feiloos gefotografeerd.

    Als ik mijn ogen dicht doe ben ik thuis dicht bij jou.

    Ik moet niets meer zeggen.

    Jij weet alles, net als vroeger. 

    .......................

    (vervolgt)

    Actua +

    Nu de grote vacantie ten einde loopt start Digidak ook in onze Kalmthoutse gemeente opnieuw zijn initiatiecursussen in de computerkunde. Inschrijvingen zijn mogelijk in de jeugdbibliotheek van Nieuwmoer op dinsdag 9 september e.k. van 10 u. tot 11u.30 en in het dienstencentrum De Groten Uitleg op het Kerkeneind op maandag 15 september e.k. van 10u.30 tot 12 u. en op Donderdag 18 september e.k. van 19u. tot 20 u. O.m. voor een grote groep van senioren is de digitale initiatie van Digidak, met de medewerking van talrijke wrijwilligers , in onze gemeente niet te versmaden..  

     

    .........................................................................................................................................................

    Volgende zaterdag 6 september weer een Kalmthouts broodje :

     III/4. "De doodendraad"/Vanuit Putte-Kapellen.

    30-08-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    23-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/2. "De doodendraad"/Onderwerp en bronnen.

    Over het wat, het waar, het waarom en het hoe van de elektrische draadversperring zijn doorheen de tijd al heel wat artikels verschenen, zo ook in ons Kalmthouts heemkundig tijdschrift "Calmpthoutania".

    In deze bijdrage willen wij speciaal meer concreet ingaan op de vraag waar de draad op Kalmthouts grondgebied juist heeft gelopen? Al is ook hierover reeds heel wat geschreven, dan zijn die bijdragen toch niet altijd gelijklopend of spreken ze elkaar zelfs tegen. Het is dan ook niet evident, anno 2014, honderd jaar na de aanvang van de eerste wereldoorlog, het juiste tracé van de elektrische draadversperring op Kalmthouts grondgebied nog met 100% zekerheid weer te geven.

    Rechtstreekse getuigen, die nog met volledige kennis van zaken kunnen spreken, zijn niet langer aanwezig en de beschikbare geschreven historische bronnen zijn inderdaad niet altijd duidelijk of eenvormig.

    Vergeten wij daarbij ook niet dat het Kalmthoutse landschap in die honderd jaar ook, langzaam maar zeker belangrijke wijzigingen heeft ondergaan, o.m. in functie van een evolutie van een zuiver landelijke naar een gedeeltelijk, maar niet onbelangrijke, periferische bestemming.

    In een poging om het tracé van de "doodendraad" op Kalmthouts grondgebied nog eens op een valabele wijze uit de doeken te doen wil deze bijdrage  uitdrukkelijk refereren naar drie brongegevens. Voor alles is er het artikel van wijlen Aloïs Ribbens dat onder de titel "1915-De elektrische draadversperring te Kalmthout" in 1965 is verschenen in het nummer 2 van de 17-de jaargang  van het Kalmthouts heemkundig tijdschrift Calmpthoutania. Vervolgens is er een door de Duitsers tijdens de oorlog bewerkte legerkaart uit 1910 die professor Alex Vanneste, hoogleraar aan de Antwerpse universiteit, in het jaar 2000 heeft gepubliceerd in het nummer 4 van de 54-ste jaargang van het Tijdschrift van Dexia Bank. Tenslotte zijn er de uitspraken van enkele oudere Kalmthoutenaars.

    De heer Ribbens zelf geboren in 1902, heeft in de Boonsstraat in Kalmthout grwoond niet ver van de rand van het natuurreservaat waar de "doodendraad" is voorbij gekomen. Als heemkundige is hij een onderlegd man geweest. Hij draagt daarvoor zelfs de uitdrukkelijke felicitaties mee van de in Kalmthout zeer gewaardeerde heemkundige voortrekker, wijlen meester Vorsselmans, die hem trouwens bij het uitschrijven van het artikel met raad en daad heeft bijgestaan op basis van zijn eigen studiewerk terzake. Toen hij in 1965 het bewuste artikel heeft geschreven is het de heer Ribbens daarenboven ongetwijfeld nog mogelijk geweest daaromtrent nog andere Kalmthoutenaars te ondervragen, die de eerste wereldoorlog persoonlijk bewust hebben meegemaakt.

    Professor Alex Vanneste heeft zich doorheen de tijd, omzeggens bij wijze van hobby, opgeworpen als één van de meest wetenschappelijk onderlegde kenners van de eerste wereldoorlog in onze kontrijen. Niet onbelangrijk is daarbij ook aan te stippen dat in zijn bijhorende commentaren over de elektrische draadversperring o.m. ook wordt verduidelijkt dat "de draadversperring er niet enkel op diverse plaatsen maar zelfs periode na periode anders kon uitzien".

    Het valt op dat onder de oudere Kalmthoutenaars het vooral de Nieuwmoerenaars zijn die als ze het over de "doodendraad" hebben, graag naar voor komen met die inleidende slagzin "Mijn vader heeft gezegd... ", om alzo met volle overtuiging te refereren naar uitspraken van hun overleden vader.

    Poëzie +

    (uit) De Moeder en de zonen van Anton van Wilderode (2)

    ...................

    (vervolg)

    De eerste zoon :

    Ik schrijf je mijn eerste brief, moeder.

    Dat is vreemd : naar moeder schrijft men niet, die is altijd bij je.

    Zo wàs het.

    Je weet dat iedereen hier altijd met leugens begint :

    alles is goed - de oorlog duurt maar kort - wij zullen spoedig weer thuis zijn.

    Je voelt wat ik verzwijg, wat te moeilijk is voor woorden :

    de thuis

    alles wat onafscheidelijk met jou verbonden was maar wat wij niet wisten,

    toen.

    Wij wisten alles te laat.

    Thuis bloeien de geraniums. Het gras is er anders.

    De eerste Herfst zonder jou,

    moeder.

    .......................

    (vervolgt)

    Actua +

    Groenland Kalmthout voegt een nieuwe parel toe aan zijn kroon. Het gras-en boompjesplein aan het winkelcentrum De Beek wordt heringericht als een heus parkje. En daar blijft het niet bij.  Kalmthoutse kinderen en hun ouders moeten niet alleen kunnen genieten van een deugddoende natuur maar ook van een uitgeruste speeltuin die de jongeren ontspanning en beweging brengt.  Van de gelegenheid zal ook gebruik gemaakt worden om de aanpalende parkruimten bij te sturen.Op 25 september starten de werken.

     ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Volgende week Zaterdag 30 augustus weer een Kalmthouts broodje :

    III/3."De doodendraad"/ Een draadversperring.

    23-08-2014 om 08:06 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (1)
    16-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.III/1."De doodendraad"/Inleiding.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    (Mededeling)

    Ter gelegenheid van de herdenking van W.O I verschijnt met ingang van heden tijdens de maanden augustus, september en oktober iedere week op zaterdag een aflevering van deze nieuwe reeks.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     (Inleiding)

    Op 4 augustus 1914 dringt het Duitse leger België binnen om in een cirkelbeweging aartsvijand Frankrijk ook vanuit het noorden te kunnen aanvallen.

    Het Belgische leger dat hardnekkig weerstand biedt, wordt teruggedrongen tot aan de Ijzer. In de loopgrachten van de Westhoek zal nog lang en hevig gevochten worden. ( Lees hierover o.m. het boeiende oorlogsdagboek "Kalmthout aan de Ijzer" van onze Kalmthoutse Nieuwmoerse soldaat tijdens W.O.I , Louis Van Loon, die enkele ouderen onder ons nog persoonlijk hebben gekend.)

    Deze schending van de Belgische neutraliteit door de Duitsers sleurt ons land ongewild mede in wat uitgroeit tot de " eerste wereldoorlog ", een oorlog waaraan voor het eerst in de geschiedenis omzeggens landen uit alle werelddelen zullen deelnemen. In die nu toch lang vervlogen tijd spreken zij die ons voorafgingen dan ook over " de Groote Oorlog".

    Wordt er in de loopgrachten van de Westhoek hevig gestreden, dan ontstaan er voor de Duitse bezetter ook al heel vlug bijkomende problemen langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland.

    Zo maken de Duitsers zich grote zorgen over de inhoud van brieven die langs de Belgische noordergrens via Nederland en eventueel ook Engeland naar de Westhoek of het noorden van Frankrijk worden getransporteerd. Het kan daarnaast ook over brieven gaan die in omgekeerde richting vanuit de Westhoek langs hetzelfde traject worden verstuurd naar het bezette België.

    Zo komen zij er ook achter dat jonge Belgische vrijwilligers de Belgisch/Nederlandse grens oversteken om langs eenzelfde weg hun landgenoten in de Westhoek te gaan versterken.  

    En uiteraard zijn ze in bijkomende orde ook bekommerd over de talrijke smokkel- en overzetroutes die langs de Belgisch/Nederlandse grens, om welke redenen ook, ontstaan. De Duitsers beseffen maar al te goed dat mogelijk verborgen kantjes , met voor hen ernstige gevolgen, aanwezig kunnen zijn.

    In de lente van 1915 pakt de Duitse bezetter deze problematiek aan door het tot stand brengen van een elektrische draadversperring die loopt van Knokke aan zee in het noordwesten tot Vaals aan het drielandenpunt, achteraan de Voerstreek, in het noordoosten. In de volksmond wordt deze draad "de doodendraad" genoemd.

    Wel volgt deze elektrische draadversperring niet volledig alle uitsprongen van een soms grillige Belgisch/Nederlandse grens.Om draad uit te sparen en een militair toezicht op verboden overgangen aan de draad zo rationeel mogelijk te houden wordt gestreefd naar een afgrendeling die geen rekening houdt met al te grote grensuitsprongen. Hierdoor komen sommige gehuchten, ja zelfs algehele gemeenten, achter de draad te liggen, hetgeen wel niet belet dat de Duitsers in die betrokken gebieden ook toezicht houden.

    Zo komen bij ons in Kalmthout de Hoek, een groot deel van de kalmthoutse heide en Nieuwmoer achter de draadafspanning te liggen. En ook onze Kalmthoutse zustergemeente Essen wordt alzo afgezonderd. Waterlopen, onbewoonde natuurlandschappen, afgezonderde leefgemeenschappen en administratieve grenzen zijn in hoofde van de Duitse bezetter medebepalend geweest voor een aldus gecorrigeerde grensafsluiting. 

    Poezie +

    (uit) "De moeder en de zonen" van Anton van Wilderode. (1)

    De moeder :

    Het huis is groot zonder zonen.

    Het dak bewaart hun jeugd, het puin van kinderspelen , de balast van de leerjaren.

    De kamer staat vol lege stoelen . Er zijn altijd borden te veel.

    De deuren staan open naar het nieuws van de wereld, naar de angst .

    Brieven zijn witte onheilvogels die plotseling binnen fladderen.

    Mijn ogen gaan op de vlucht door het raam .

    Maar ook in de notelaars hebben zij als kinderen geklommen. Overal zijn hun sporen.

    ...........   ( vervolgt) .  

     

    actua +:     Ons Kalmthouts gemeentebestuur heeft het plan opgevat om, in samenwerking met de gemeente Essen, het boek "Kalmthout aan de Ijzer" van Louis Van Loon heruit te geven. Voorinschrijvingen zijn nog steeds mogelijk tot 31 augustus bij de gemeentelijke cultuurdienst. 

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende zaterdag 23 augustus weer een Kalmthouts broodje :

    III/2. "De doodendraad"/Onderwerp en bronnen.

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    16-08-2014 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (2)
    15-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/28. De keet van moeder Kee / Afscheid van de Kambuus.

    Na de eerste wereldoorlog, in de twintiger jaren, waait er een nieuwe wind over de Kambuus.

    M
    oeder Kee’s kleinkinderen die er verblijven  worden groter en de lagere school wenkt. In die tijd betekent dit voor de Kambuuskinderen dat zij iedere dag, doorheen een natte heide, langsheen de Zwarte Heuvel naar de gemeentelijke dorpsschool aldaar moeten wandelen.

    Anderzijds breidt.de haven haar industriële invloed uit over het land van Kempen en Polder. En inwonende schoonzoon en toeverlaat Sus Jacobs wil ook een centje bijverdienen met zulke havenactiviteit. Hij moet zich daarom al heel vroeg in de morgen door dezelfde natte heide naar het station van Kalmthout begeven.

    Deze situatie wordt onhoudbaar voor Sus Jacobs en zijn Marie. En de onvermijdelijke , enig mogelijke, beslissing valt : de Kambuus wordt verlaten.   Sus Jacobs en Marie Schmitz kopen een huis op de Heuvel, op de hoek met de Nieuw Dreef, en moeder Kee volgt dochter Marie en schoonzoon Sus naar het nieuwe verblijf.

    Op het ogenblik dat moeder Kee de Kambuus verlaat heeft zij de drempel betreden van de zestig jarige leeftijd. Op de Heuvel zal zij nog 17 gelukkige jaren met de kleinkinderen en Marie en Sus doorbrengen.

    Wanneer de familie de Keet verlaat vervalt voor goed de verblijfsvergunning die hen door de gemeentelijke notabelen  is toegekend geweest. En iedere boer van de Heuvel kan wel een stevige met teer ingesmeerde plank of een steen van de fundering van de Kambuuskeet gebruiken. Al heel vlug blijft alleen de Kambuussite zonder Kambuus over.

    Het verdwijnen van de Kambuus heeft in eerste instantie gevolgen voor de heidetoeristen, die er hun erkenningspunt, hun schuilplaats en hun gasthof  op de heide mee verliezen. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er geen toeristen meer op de heide gaan wandelen. De uitbouw van het hotelwezen, vooral in Heide, het ontstaan van buitenverblijven, die langzaam in de tijd ook vaste residenties zullen worden voor metropolitane inwijkelingen, zorgen hiervoor. Maar toch, bij de oude getrouwen onder de wandelaars, wordt het verlies van moeder Kee en haar gasthof scherp aangevoeld en voor de Kalmthoutse plaggers en neringdoeners is het alsof de wereld vergaat.

    En ook voor moeder Kee is het verlies van de Kambuus moeilijk door te slikken.. Voor zolang zij dat nog zelf kan blijft ze de Kambuussite met  haar familie bezoeken., maar wanneer dat niet meer kan moeten dezelfde familieleden, telkens zij richting Kambuussite zijn geweest, haar in ’t lang en in ’t breed uitleggen hoe het staat met die of die boom en of er veel konijntjes rondlopen dat jaar en noem maar op.

    Op 7 februari 1937 overlijdt moeder Kee te Kalmthout op de gezegende leeftijd van 77 jaar. Maar zij leeft er, ook vandaag nog,  met een uitgestoken hand , verder in het hart van menig Kalmthoutenaar, die zij op de haar zo typisch eigen wijze in haar doen en laten graag herinnerde aan hun diepe wortels in dat aloude land van Rijën, dat latere markgraafschap Antwerpen, dat zich uitstrekte binnen dat "Edele Brabant Were Di",  dat verder doorschoof tot aan de Grote Rivieren. En, aldus het adagio van moeder Kee , zoals het "Sonnet van Brabant" van Harriet Laurey het uitdrukt, : "Op weg naar Brabant wordt de wereld warmer "!

    Poëzie +
    ------------
    Herinnering ( Martinus Nijhoff)
    ----------------------------------------
    Moeder, weet je nog hoe vroeger
    Toen ik klein was,wij tezaam
    Iedren nacht een liedje moeder,
    Zongen voor het raam?

    Moe gespeeld en moe gesprongen,
    Zat ik op uw schoot, en dacht,
    In mijn nachtgoed kleine jongen.,
    Aan 't geheim der nacht.

    Want als wij dan zingen gingen
    't Oude, altijd eendre lied,
    Hoe God alle,alle dingen
    Die wij doen,beziet

    Hoe zijn eeuw'ge grote wonderen
    Steeds beschermend om ons zijn
    Nimmer zong je, moeder zonder 'n
    Beven dat refrein.

    Dan zag ik de sterren flon'kren
    En de maan door wolken gaan
    d'Ouden nacht met wijze, donk're
    Ogen voor mij staan.   

    Actua + :
    -----------
    Op zondag 6 januari e.k. tussen14 en 18 uur ontmoeten de Kalmthoutenaars, nu reeds voor de 12-de maal , zich op het Kerkeneind - plein om er elkaar het beste toe te wensen voor het Nieuwe jaar. Gemeente en verenigingen zorgen voor de nodige dranken en hapjes en de harmonie speelt heerlijke deuntjes. Om niet te missen!.       

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                            NOTA BENE 
      
                                                            -----------------
    Zoals reeds in het voorgaande broodje aangekondigd eindigen hier de Kalmthoutse broodjes die betrekking hebben op II/ De keet van moeder Kee. Er is nog geen volgende reeks voorzien. Deze reeks mocht bogen op een gemiddeld aantal bezoekers van 250 / 300 per week . Ik wil mijn vrienden Kalmthoutenaars hiervoor bedanken. Mijn dank gaat ook uitdrukkelijk uit naar aanverwanten van moeder Kee : Jan Franken uit de Heidestatiestraat, wijlen moeder Kees kleinkind, Ward Jacobs, die ik als "de Word"mocht leren kennen, Germaine Jacobs, Monnik Schmitz, Nicole Theunis en al die andere aanverwanten/afstammelingen Teijssensen,Schmitzen, Woutersen en Jacobsen, zonder wiens medewerking deze broodjes niet tot stand konden komen. 

    Vervolgens zou ik deze reeks heel graag willen opdragen aan de begin januari uittredende Cultuurschepen Mevrouw Clarisse De Rijdt voor haar, in ruggespraak met de burgervader, genomen beslissing op het Heidestatieplein een standbeeld (van de hand van  beeldhouwer Raf Theys) te laten plaatsen van onze Kalmthoutse legendarische moeder Kee, maar ook voor haar 6 jaar lange inzet om het culturele leven in onze Kalmthoutse Cultuurgemeenschap onder de volwassenen vorm te  geven. Uiteraard mocht ze daarbij ook 100% rekenen op de mensen van de Gemeentelijke Cultuurraad van Kalmthout, onder het huidige voorzitterschap van een creatieve Gert Vanginneken.. 

    En om te eindigen ,  na een hoopgevende zonnewende : prettige eindejaarsfeesten en een voorspoedig 2013 voor U allen en de Uwen! Awdoe!

    Jan Caluwaerts .   
    ( ere-voorzitter van de gemeentelijke cultuurraad van Kalmthout) .                                      

    15-12-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/27.De keet van moeder Kee/De Kambuus en de Kalmthoutse goegemeente.(2)

    Dat in de tijd van Moeder Kee de konijntjes ongetwijfeld de koningen zijn van het Kalmthoutse duinenlandschap hebben we reeds kunnen vaststellen.En waar konijnen zijn, zijn ook jagers, stropers en boswachters.

    Ward Jacobs somt de voornaamste onder hen op in zijn kortverhaal “De Cambuus”.

    Bij de jagers valt het op dat, in tegenstelling tot de meeste omringende gemeenten , de kasteelheren , zoals ze uit de middeleeuwen tot ons zijn gekomen, in Kalmthout totaal ontbreken. Dat komt ervan als een heerlijkheid , zoals die van Kalmhout-Essen-Oost-Huybergen tot op het einde van het ancien regime een abt als heer hebben gehad. Op de Kalmthoutse heide gaat het dan ook om industriëlen en rijke aandeelhouders die de jagersclub samenstellen.Zo gaat het om gekende namen als Meurisse van de Putse muur, Martougin van de Mont Noire, Bosmans van de Markgraaf, Strijbos van Belgrano, enz… . Ofwel hebben deze heren in Kalmthout een riant buitenverblijf in het groen neergepoot, ofwel hebben ze dit doorheen de tijd al omgevormd tot een vaste residentie.

    Voor hun drijvers doen zij beroep op jonge kerels uit het dorp. Door op deze jonge kerels beroep te doen , ontgaat het “les bourgeois gentilhommes” dat ze in feite de kat bij de melk zetten . In het arme Vlaanderen van weleer en zeker ook in de Kempen kunnen de gezinnen van keuterboerkes, de heikneuters zoals men ze hier noemt, af en toe een lekker wild konijntje op tafel gebruiken.

    De jonge snaken groeien dan ook op tot volwassen stropers. . Jonge mannen uit de Bezemheide en de Acht Zaligheden nemen daarbij het voortouw. Maar ook uit Putte komen er heel wat wildstropers naar de Kalmthoutse heide afgezakt. De Kalmthoutse volksmond voorziet deze wildstropers van de meest lyrische bijnamen, waarvan sommigen door Ward Jacobs zijn opgetekend : Mees de Posser, Rik van Pol de Wouter, Fedelleke, den Turk,de Mergo, de Natus  ... .Velen onder hen groeien daarbij ook uit tot doortrapte smokkelaars.Uiteraard kunnen deze wildstropers en alles wat erbij hoort ook met jachtgeweren schieten. Moeder Kee’s gasten gebruiken nochtans bij voorkeur graag klemmen.

    Tussen de jager en de stroper nestelt zich dan gebruikelijk de boswachter.Een beroemde boswachtersnnaam op de Kalmthoutse heide in de tijd van moeder Kee is ongetwijfeld die van Peer De Bondt. Zoals de meeste van zijn lotgenoten in de Noorderkempen is hij niet alleen boswachter , maar ook schaapsherder. Het hoeft niet gezegd dat er in de Kambuus ook af en toe  een wild konijn op het menu staat, volgens moeder Kee een geturfd konijn.  Uiteraard!


    poëzie +
    ----------
    Herfst (Felix Timmermans).
    -----------------------------------

    De herfst blaast op den hoorn
    en 't wierookt in het hout,
    de vruchten gloren.
    De stilten weven gobelijnen
    van gouddraad over 't woud,
    met reeën die verbaasd verschijnen
    uit varens en frambozenhout
    en sierlijk weer verdwijnen... .
    De schoonheid droomt van boom tot boom,
    doch alle schoonheid is slechts droom,
    maar gij zijt d'eeuwigheid!
    Heb dank dat gij mijn weemoed wijdt
    en zegen ook mijn vruchten.
    Een ganzendriehoek in de luchten:
    nu komt de wintertijd.
    Ik hoor U door mijn hart en door de rieten zuchten.
    Ik ben bereid.

    Actua +
    -----------
    Op Zaterdag 22 december e.k. brengt ons Kalmthouts gemengd koor AIDOMEN om 20u.30 in de parochiekerk van Achterbroek zijn jaarlijks gesmaakt kerstconcert. John Rutter, Chritopher Wigginsen en menig Vlaams componist  staan op het programma. Dwarsfluit, hobo, fagot en klarinet ontbreken niet op het appel. Kassa 10 E., vvk 8 E.(O3/6668291), - 16 j. : gratis.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende zaterdag 15 december weer een Kalmthouts broodje :
    II/28. De keet van moeder Kee / Afscheid van de Kambuus.
    Dit wordt het laatste Kalmthouts broodje in deze reeks II/ De keet van moeder Kee. Voor daarna is er nog geen nieuwe reeks Kalmthoutse broodjes in voorbereiding.                  Awdoe.

     

    08-12-2012 om 10:45 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/26. De keet van moeder Kee / De Kambuus en de Kalmthoutse goegemeente. (1)

    Ook de Kalmthoutse goegemeente ontbreekt niet op het appel in de Kambuus. Nergens immers smaakt de Kalmthoutse witte jenever zo lekker als bij moeder Kee. En telkens weer wil zij het de wereld kond doen : dat het inderdaad Kalmthoutse en zeker geen Hollandse jenever is.

    Wanneer de Kalmthoutse boeren van het dorp of van de Hoek hun plaggen op de heide komen steken  voor de bevoorrading van hun potstal gaat dit meestal gepaard met een omweg langs moeder Kee. En plaggen worden er omzeggens gans het jaar door gestoken, vooral op de nattere heide in het westen van de Kalmthoutse heide. Sommige boeren hebben er zelfs speciaal ten noorden van het domein van Meurisse gronden in eigendom voor aangekocht, de zogenaamde boerenkopen.

    Wat zijn nu deze plaggen, of ook nog wel eens "vlaggen" genoemd en waarvoor worden zij gestoken?
    De zandbodem op de Kalmthoutse heide gaat zich onder invloed van zich langzaam aan vastzettende dwergplantjes van een stuifzandbodem omzetten in een gestructureerde zandbodem. Deze gestructureerde zandbodem bestaat uit vijf lagen : de strooisellaag, de humuslaag, de uitgeloogde zandlaag, de aangereikte humuslaag en de aangereikte ijzerlaag. De twee eerste lagen, de  strooisel- en de humuslaag, worden door de boeren met een speciale schop, de greef, uitgestoken en met paard en kar vervoerd naar hun potstal. De potstal is een stal gebouwd boven een put. Week na week worden deze plaggen in de put gedeponeerd.De schapen en de koeien laten er hun uitwerpselen op vallen. De aldus bekomen mengeling is in die tijd de beste meststof  om de zure zandgronden van de Kempen enigszins vruchtbaar te maken. Telkens bij de aanvang van de lente worden de potstallen uitgemest en de mest over de akkers verspreid. Op het einde van de Winter staan de dieren in de potstal dan ook met hun hoofd tegen de zoldering van de stal en na de lenteuitvoer van de mest met hun poten onderaan in de put.

    Naast de Kalmthoutse boeren zijn ook de lokale postboden regelmatig te gast in de Kambuus. Peerke Van Eekelen van de Bessemhei en Fons Ansoms van ’t Aloude Dorp brengen regelmatig de post, maar hangen ook regelmatig aan de toog in de Kambuus .Tenminste buiten het natte seizoen, want in dat natte seizoen is de weg van het scoutslokaal in de Korte Heuvelstraat naar de Kambuus dikwijls ondergeregend en niet te berijden met de fiets. 

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Poëzie +
    --------------
    Boerengebed (FelixTimmermans)
    -----------------------------------------

    't Kruis staat eenzaam op de velden,
    door mijn zware boerenhand
    uitgesneden en gebeeldhouwd
    en godvruchtig neergepland.

    Jezus is voor ons gestorven
    en misschien ook voor mijn veld. 
    Al onz' haren en de sterren
    ook het zaad heeft Hij geteld.

    Heer, laat ons elkander helpen,
    Gij, die 't stroo niet hebt miskend,
    geef mij't zaad, ik geef de tarwe
    voor Uw heilig Sacrament. 

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende week zaterdag 8 december weer een Kalmthouts broodje :
    II/27. De keet van moeder Kee / De Kambuus en de Kalmthoutse goegemeente (2).
    Awdoe.

     

    01-12-2012 om 09:49 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/25 .De keet van moeder Kee/De bezoekers natuurliefhebbers.

    Wie met ingang van het prille begin ook regelmatige gasten zijn in moeder Kee's Kambuus zijn de natuurliefhebbers van de Vereniging voor Natuur- en Stedeschoon.De Delaunois en de De Lattinos lopen al van bij de opening van moeder Kee's gasthof de deur plat. Als de zon aan het Zenith priemt vinden we ze terug aan de lange tafels van het zuid-oost terras. Als een voorjaarsonweer de heidebezoekers verrast zitten ze lekker binnen in de gelagzaal van de kleinste van de houten keten te nippen aan een Kalmthoutse jenever.

    In haar door en door Kempense jovialiteit slaagt moeder Kee er al heel vlug in het hart van de Natuur- en Stedeschoners te winnen. Met de vaat binnen handbereik en de vod altijd in beweging wordt ze zonder het te willen een ingewijde in de problematiek die deze mensen bezig houdt. En zij, heidekind sinds haar prille jeugd, beaamt volledig hun zienswijze.

    Ook de niet-onbelangrijke vergaderingen die de mensen van Natuur- en Stedeschoon beleggen met Monumenten en Landschappen ontgaan haar niet.Eigenlijk staat de toekomst van de Kalmthoutse heide centraal in die gesprekken. En op de draaischijf van de 19-de naar de 20-ste eeuw wordt de Kalmthoutse heide belaagd vanuit twee hoeken.

    Enerzijds zijn er personen en instanties die de heide willen omvormen tot gecultiveerde landbouwgronden. Ondermeer de Belgische Boerenbond ondersteunt dit streven. Anderzijds zijn er industriëlen en instanties die dezelfde heide willen omvormen tot industrieterreinen en huisvestingsgebieden.

    Op een bepaald ogenblik ligt er een voorstel op tafel om van de Kalmthoutse heide 250 ha duinen in het hart van de heide voor classering in aanmerking te nemen. De overige 2000 ha zouden dan gecultiveerd worden. 

    Later bestaan er plannen om de Kalmthoutse hoek dwars door de heide met het station van Heide te verbinden langs een aan te leggen steenweg.Ook de Mont Noir, waar een zwembad zou worden voorzien, zou langs deze steenweg met dit station verbonden worden. Tegen al deze plannen komt er vanuit Natuur- en Stedeschoon een sterke reactie.

    De vereniging is de mening toegedaan dat de algehele Kalmthoutse heide moet geclasseerd worden voor zijn estetische en wetenschappelijke waarde. Ook onderlijnt de vereniging het sociaal belang van de Kalmthoutse heide als toekomstig natuurpark in de brede Antwerpse regio. 

    Vandaag, een eeuw later, kunnen niet alleen de Kalmthoutenaars, maar ook de mensen uit de  brede regio's rond Antwerpen, Bergen-op-Zoom en Breda de natuurliefhebbers van Natuur- en Stedeschoon dankbaar zijn voor hun dan toch in grote mate succesvolle strijd voor het behoud van de Kalmthoutse heide. En ja, een beetje dankbaarheid mag daarbij ook wel uitgaan naar de gastvrouw van de Kambuus, moeder Kee, die deze natuurliefhebbers op moeilijke momenten tegemoet komt met haar hartversterkende Kalmthoutse jenever en ontspannende guitige uitspraken, waaronder heel wat geheimzinnige raadsels en spreekwoorden. Kleinzoon, wijlen Ward Jacobs, liet ons ondermeer het volgende raadsel en volgend spreekwoord van zijn grootmoeder Kee na :

    - oud Kalmthouts raadsel : Als ze er zijn dan zijn ze er niet. Als ze er niet zijn, dan zijn ze er wel ( antwoord :  mussen en erwten );
    - oud kalmthouts spreekwoord : Als de bloem van de eiken bevroren is, daarachter vriest het niet meer.



    Poëzie +
    -------------
    De Kalmthoutse heide.(Jan Caluwaerts).
    -------------------------------------------------
    Hoog boven de Kalmthoutse heide rijst,
    stap voor stap en vol van welbehagen
    die zomerzon van betere dagen.

    Door 't groene lover heen van bos en hei
    strooit ze mateloos haar vreugdestralen
    en ontlokt aan beemd en wei geluiden.

    Het ritselen van knaagdieren dichtbij,
    't sijpelen van water in d'oude vaart
    en heel ver weg lokroepen van vogels.

    Maar bovenal door 't spel bevangen
    rondom die kruin van d'afgetopte duin
    kinderen met kreten als gezangen.

    Zo groeit er op die  hei verwondering,
    zo bloeit er diep in mij bewondering,
    't spiegelbeeld van 't aangename leven.

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende zaterdag 1 december weer een Kalmthouts broodje
    II/26. De keet van moeder Kee/ De Kambuus en de Kalmthoutse goegemeente.(1)

    24-11-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (2)
    17-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/24. De keet van moeder Kee/De gasten kunstenaars (4)

    Om de bijdragen rond moeder Kee’s "gasten kunstenaars" af te ronden wordt er geëindigd met de Duitse kunstschilder Temming. Moeder Kee’s kleinzoon, wijlen Ward Jacobs, vertelt over hem in zijn kortveraal “De Cambuus”. In feite gaat het over een "zogezegde" kunstenaar en ook al helemaal niet over een uitgesproken kunstzinnige persoonlijkheid.

    Kunstschilder Temming behoort juist voor de aanvang van de eerste wereldoorlog tot de permanente logeergasten van moeder Kee. En iedere dag weer als het weer het toelaat trekt hij met zijn schildersgerief de heide op. Maar wanneer dan de eerste wereldoorlog effectief uitbreekt is Temming plots verdwenen.

    Wanneer de Duitse troepen Kalmthout binnen vallen brengen zij een electrische draadversperring aan die Nederland, dat niet deelneemt aan de vijandelijkheden, van België afgrendelt. Deze draadversperring volgt in de Kalmthoutse regio in grote mate de zuidrand van de Kalmthoutse heide, om vervolgens over te schakelen op een traject langsheen de oude turfvaart van de Nol en finaal in Nieuwmoer Kalmthout aan de grenspaal van Hanneke Wiewau te verlaten..

    Hierdoor wordt de Kambuus en ook die andere heidewoning, de “Mont Noir”, van Kalmthout dorp afgesloten. De bewoners zijn voor de bevoorrading, maar ook voor hun burgerrechteljke problemen, plots aangewezen op de Hoek of Essen.  Tevens ontstaan daardoor doorheen de heide ook smokkelroutes van Noord naar Zuid. Maar de Duitse bezetter kijkt heel streng toe op de smokkelaars en de electrische draad maakt het deze laatsten niet gemakkelijk. Enkelen schieten er bij het doorkruipen van de draadversperring  zelf hun leven bij in.

    Maar al heel vlug duikt kunstschilder Temming weer op en ditmaal als Duits kolonel. Ward Jacobs is dan ook, m.i. terecht, de mening toegedaan geweest dat hij tijdens zijn logementsschap in de Kambuus spion gespeeld heeft en zijn kunstschilderen daarbij maar als dekmantel heeft gebruikt.

    Wat er ook van zij, de vriendschap van Temming voor moeder Kee was groot en is onaangeroerd gebleven.. Zo zorgt hij er voor dat op vraag van moeder Kee Belgische soldaten aan de Ijzer via Duitsers brieven kunnen bezorgen aan hun Kalmthoutse familieleden. En zo neemt hij ook smokkelaars, vrienden van moeder Kee, in bescherming.

    Met het beëindigen van de oorlog verdwijnt Temming voorgoed uit het Kalmthoutse gezichtsveld. En de Kambuus wordt na de oorlog opnieuw voor enkele  jaren een gegeerd  en geëerd logements- en eethuis, dit tot groot genoegen van moeder Kee. 
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Pöezie+
    ----------
    Soldatenlied (Marcel Coole).
    ------------------------------------
    Wij schuiven aan voor soep en een stuk brood,
    En schimpen koppig op de beste vrienden,
    Wij slaan de laatste blaren van de linden
    En drinken onze rauwe droefheid dood.

    Wij liggen zwijgend naar de lucht te staren,
    En dromen naast verlaten ploeg en eg,
    En slikken moeilijk onze tranen weg
    Wanneer de hand zich strekt naar kinderharen.

    En 's nachts zijn onze lippen dubbel stom,
    Maar plots kan het stro soms naar bloemen geuren,
    Tot de trompet de dag komt openscheuren
    En in de harten ploft gelijk een bom.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende week 24 november weer een Kalmthouts broodje :
    II/25. De keet van moeder Kee / De bezoekers natuurliefhebbers.           Awdoe. 

     

    17-11-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/23. De keet van moeder Kee / De gasten kunstenaars (3)

    Eén van de historisch meest waardevolle schilderijën  die de keet van moeder Kee tot onderwerp heeft is ongetwijfeld “de Kambuus” van Herman Rul. Dit schilderij is in het bezit van een lid van de familie Franciskus Jacobs - Schmitz. Enerzijds getuigt het schilderij als het ware van een  fotografisch realistische schildering, maar anderzijds accentueren de kleuren op een sublieme wijze een uitdrukking van het unieke diffuse licht van onze Kempen.

    Het geïntegreerde tweevoudige Kambuusgebouw, met al zijn toebehoren, zoals reeds beschreven,staat centraal in het schilderij. Het is omringd door het stuivende zand van een uitgestrekt zandplateau.

    Aan de horizon merkt men voorbij een immense wit-gele zandvlakte een donkere scheidingslijn. Het gaat om de randbebossing van de aan het duinenlandschap aangrenzende vallei van de Kleine Aa, waarachter de groene weiden en enkele broekbossen ogen..

    In de linkse hoek van het schilderij verschijnt juist voor de donkere horizontlijn de herkenbare Onze Lieve Vrouwe-kerk van Kalmthout.Het Kalmthoutse dorp ligt immers ingebet waar de concave vallei van de Kleine Aa en het Kalmthoutse duinenlandschap in elkaar overgaan.

    In de rand vooraan het schilderij , westwaarts van de Kambuus, ziet men hoe het naakte zand  overgaat in een met dwergstruiken, vooral heidestruiken, begroeid heidelandschap.De barak van moeder Kee ligt inderdaad op de grens van de toen nog behoorlijk stuivende hoogduinen en de reeds gedeeltelijk door plantengroei gefikseerde oudere duinen van de “Zwarte Heuvel". Een Zwarte Heuvel die op het einde van de 19-de eeuw doorloopt van de huidige “Mont Noir” tot de huidige Heuvel en aldus heel de Kalmthoutse zuid-wester-heide omvat. Deze Zwarte Heuvel heeft immers zijn naam te danken aan de donkere heidestruiken die afsteken tegen het lichtgele stuivende zand in de meer Oostelijke Heide. De plantengroei van de zwarte Heuvel kondigt trouwens ook de successie aan naar een meer boomgericht landschap, de terugkeer naar het Atlantisch loofbos uit oeroude tijden, met  zijn berken, zijn zomereiken, zijn beuken, zijn wilgen, zijn olmen...  .  

    Poëzie +
    -----------
    (uit )  De Kempen ( tekst :J.Demoulin,muz.:E.Hullebroeck)
    -----------------------------------------------------------------------
    Wat zijt gij schoon, o Kempenland,
    Met uwe vlakke heiden,
    Met uwe  dreven, bos en land,
    Met uwe groene weiden!
    O land waar ik geboren ben,
    Gij zijt het schoonste dat ik ken. 

    Actua +
    ----------
    - Ook dit jaar  nodigt het Kalmthoutse gemeentebestuur zijn senioren 55-plussers uit op een gezellige knabbel en babbel in de schoot van één van onze in alle wijken aanwezige ouderlingenverenigingen. Ook niet-leden zijn welkom bij één van deze verenigingen. De deelneming is gratis, maar men moet wel best op 17.11.e.k. ingeschreven hebben. De adressen, data en inschrijvingsmogelijkheden bij de onderscheiden seniorenverenigingen vindt U in de  gemeentelijke nieuwsbrief  Tussen Hei en Maatjes van 7.11 ll..
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende zaterdag 17 november weer een Kalmthouts broodje :
    II/24.De keet van moeder Kee / De gasten kunstenaars (4)               Awdoe!                                                                     

    10-11-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    03-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/22. De keet van moeder Kee / De gasten kunstenaars (2)

    Wie ook niet los te koppelen zijn van moeder Kee’s Kambuus zijn de drie Van Luppen leerlingen , Frans De Vadder, Leon Delderenne en Henry Rul.  Jozef Van Luppen geeft eveneens landschapsschilderen aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten. De Vadder, Delderenne en Rul volgen ongeveer in dezelfde periode les bij hem.  Juist op dat ogenblik komt ook de Academie van Antwerpen stilaan in de ban van een realistische beeldexpressie. Van Luppe blijft daarbij een estetische vormgeving en kleurenharmonie hoog in zijn vaandel dragen.

    In 1899 komt De Vadder in de dorpsstraat in Kalmthout wonen., juist rechtover de Sint-Jacobskapel. Hij zal deze unieke neo-romaans-gotische kapel  dan ook twee keer op een merkwaardige wijze schilderen. Waar het hart van vol is loopt bij de kunstschilder immers de borstel van over.

    Bij de aanvang van de twintigste eeuw gaat hij op de Mont Noir in het hartje van de Kalmthoutse heide wonen en wordt aldus een rechtstreekse buur van moeder Kee. Het klikt onmiddellijk tussen die twee en het worden goede heide-, maar ook toogvrienden. Als hij Kalmthout verlaat voor Antwerpen trekt hij naar een atelier aldaar in de regentstraat, waar hij ook opnieuw Henry Rul ontmoet.Beide kunstschilders kunnen echter Kalmthout en haar heide niet loslaten. Zij zullen o.m. op een vergelijkbare wijze de Kambuus schilderen. Hun schildersgerief laten ze daarbij dikwijls in de Kambuus achter . Moeder Kee is er telkens als de kippen bij om het op een veilige plaats weg te bergen, hetgeen Frans en Henry ten zeerste appreciëren. Tijdens gezellige babbels rond de kambuustafels horen zij moeder Kee dan ook uit over de mooiste plekjes van de Kalmthoutse heide.Moeder Kee voelt zich daarbij in de zevende hemel en heeft het niet alleen over de mooiste heideplekjes, maar ook over de heksen en andere kwelgeesten die er zich verbergen. De kunstenaars worden er stil bij.

    Leon Delderenne is meer van het avontuurlijke type. Met een woonwagen doorkruist hij Europa op zoek naar de mooiste landschappen. Maar telkens weer krijgt hij heimwee naar de Kalmthoutse heide. Heel dikwijls treft men zijn woonwagen dan ook aan voor de barak van moeder Kee.In Kalmthout schildert hij omstreeks de eeuwwisseling “De weg naar de Acht Zaligheden” en “De Molenstraat met de Sint-Jacobskapel". Delderenne heeft trouwens ook een tijd in Kalmthout gewoond , eerst in het schoolhuis op de Kapellensteenweg naast de Kerkendijk en vervolgens in de statiestraat aldaar.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Poëzie +
    ------------
    Schone Heide (Uit de André Dumontcantate , tekst E.P. Hilarion).
    ---------------------------------------------------------------------------------

    Hoe schoon de heide,
    de wijd gespreide
    naar ver weg deinen
    van heuvellijnen!
    Verlauwde domen
    van loverbomen
    aan einders rijzen
    als droompaleizen.
    Op onbetreden
    verlatenheden
    bleef de oude zegen
    van stille wegen... .
    O stijgen, nijgen
    in plechtig zwijgen
    van wolk-doorschoven
    gewelf daarboven!
    Schoon is de heide.

    Actua + :
    -------------
    Zondag 11.11.2012 organiseert 11.11.11-Kalmthout een "Brunch for the Climate" Iedereen is welkom van 9 tot 13 uur in de zaal Zonnedauw, Kapellensteenweg, nr.170. Inschrijven mogelijk tot vrijdag 9.11 bij tuurhendrickx@skynet.be of 03.666.86.90 (kostprijs: 13 E.en 6 E. voor kinderen).
                                                                                                                                                                 

     ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Volgende Zaterdag 10 november weer een Kalmthouts Broodje :
    II/23./ De keet van moeder Kee/De gasten kunstenaars (3).

    03-11-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    27-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/21. De keet van moeder Kee / De gasten kunstenaars.(1)

    Niet alleen de stedelijke burgerij is thuis bij moeder Kee. Ook de (vooral beeldende) kunstenaars laten de Kambuus niet links liggen. Een paar kunstschilders zijn er zelfs in geslaagd tijdens hun talrijke bezoeken de Kambuus en het omringende heidelandschap subliem op het doek te vereeuwigen. Wel dient hier aan toegevoegd dat, in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, het daarbij niet om de  kunstenaars gaat van de beroemde Kalmthoutse Grijze school. In de tijd van de uitbating van de Kambuus door moeder Kee waren zij reeds, op een gezegende oudere leeftijd, één voor één uit het Kalmthoutse gezichtsveld verdwenen. De gekende  en gewaardeerde Kalmthoutse heemkundige, wijlen meester Jos Vorsselmans, refereert eerder naar namen als F. Lamorinière, Th. Verstraete, F.Van Leemputten, P.Ceulemans, L. Delderenne, F. De Vadder, J.Jacobs, J.Kiemeney, H. Luyten, H. Rul, V. Thonet, F. Van Kuyck, F. Van Tongerloo, Th. Verstraete…  . Wel zitten hieronder ook  nog enige  tijdgenoten van de mensen van de voornoemde Grijze school.

    Sommigen van de door Jos Vorsselmans genoemde kunstenaars hebben een heel speciale band met Kalmthout, omdat ze in de regio zijn komen wonen, of omdat ze er zich op de één of andere wijze zijn komen manifesteren.    

    Zo is er François Lamorinière die als gewaardeerd figuratief realistisch landschapsschilder een geëerd opleider artistieke vakken is geworden aan de Koninklujke Academie van Antwerpen, waar hij zelf zijn opleiding heeft gekregen van Jacob Jacobs. Hij koopt nabij de Oude Postbaan op Nederlands grondgebied in het verlengde van de Kalmthoutse heide een buitenverblijf “Le Pavillon”. Hij rijdt dan met de trein van Antwerpen Centraal naar Kalmthout station, waar zijn koetsier hem telkens komt afhalen met paard en koets. Langs de oude weg naar Putte, die bezijden het kasteel van Meurisse aan de Putse Moer loopt, rijden ze dan telkens naar Le Pavillon. Het hoeft niet gezegd dat een halte in de Kambuus van moeder Kee niet uit de weg wordt gegaan.

    Wanneer Lamorinière dan op gevorderde leeftijd last krijgt met zijn zicht , komt zijn neef Frans Van Kuyck, eveneens kunstschilder, hem op warmere dagen ophalen om met paard en kar nog een bezoek te brengen aan de Kambuus . Moeder Kee en François Lamorinière : twee doorwinterde heidekinderen kennen elkaar sinds jaren.

    Schildert Frans Van Kuyck regelmatig met oom Lamorinière op de Kalmthoutse heide , dan neemt hij ook zijn realistisch – romantische expressie over. In 19O4 bouwt hij op de Zwarte Heuvel ( nu de Heuvel ) het Zwaluwdak (het huidige OCMW – gebouw). Van daaruit verplaatst hij zich met schildersgerief in een hondenkar naar de Heide. Het is dan ook niet uitzonderlijk dat men destijds voor de zuid-oostgevel van moeder Kee’s Kambuus een hondenkar ziet staan. Achter de zitbank in de hondenkar ligt het dan vol met schilderezels, schilderdoeken, paletten, borstels en enkele zitstoeltjes. Vandaag is de hondenkar volledig gewist in het Kempengeheugen. En toch is het gebruik nog een kleine eeuw geleden een realiteit. Op de oudere postkaartenfoto's van Frans Hoelen vinden we ze inderdaad nog terug.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Poëzie +
    ------------
    (Uit) Hier en Vroeger (Anton Van Wilderode).
    --------------------------------------------------------
    2.
    De dingen staan gesloten rond het huis
    terwijl de wind mij toeblaast uit de bossen
    de hemel dicht en toe de kleine trossen
    der laatste blaren, rood in het geruis.

    Maar binnen wordt het leven openbaar
    in lamplicht, boeken en ontsloten brieven
    en uit gedichten die het eens onthieven
    spreekt nu het hart als oudste stamelaar.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

     Volgende Zaterdag 3 november weer een Kalmthouts broodje :
    II/22. De keet van moeder Kee/De gasten kunstenaars (2)                Awdoe.

    27-10-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    20-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II.20 De keet van moeder Kee/De waardin en haar helpers.

    In de ogen van menig heidebezoeker is moeder Kee de geëerde en gewaardeerde waardin van de Kambuustaverne in het hartje van de Kalmthoutse heide. Niet alleen werpt ze zich op als een gastvrije vrouw die van wanten weet . Maar daar bovenop is zij ook een schitterende kokkin die in haar jeugd in de kombuiskeuken van een luxueus Antwerps passagiersschip heel wat ondervinding heeft opgedaan..Haar Kempens roggebrood, haar in de schouw gerookte varkenshesp, haar geturfd heidekonijn, haar pannekoeken met heidehoning, haar zelfgemaakte limonade en niet te vergeten haar Kalmthoutse jenever veroveren de harten van alle heidebezoekers.

    Deze heidebezoekers zijn voor alles gesettelde Antwerpenaars, Brusselaars of Noord-Brabanders, vooral uit Breda en Bergen-op-Zoom, die tijdens het week-end of voor een korte vacantie, met de trein naar Kalmthout komen om er te genieten van dat "kleine Zwitserland". Maar ook de kunstenaars en de natuurliefhebbers laten de Kalmthoutse heide en de barak van moeder Kee niet links liggen. En moeder Kee zou moeder Kee niet zijn indien ook de jagers, de stropers, de plaggende Kalmthoutse boeren en welke dagloners ook in de Kambuus niet welkom zouden zijn.

    Is moeder Kee de gewaardeerde gastvrouw dan kan ze voor haar dienstverlening terugvallen op de even gewaardeerde steun van familieleden en vrienden. We verwezen reeds naar sommigen van haar (schoon-)broers en zusters en naar de in de Kambuus verblijvende ouderling, de heer  Bastin. Met het vorderen van de tijd worden haar volwassen geworden kinderen echter haar belangrijkste steunverleners bij de uitbating van herberg en logementshuis.

    Dit is reeds van bij de aanvang het geval voor zoon Benjamin die bij de intrede in de Kambuus ongeveer de leeftijd van 20 jaar heeft bereikt. Benjamin is een zeer dynamische jongen die zijn man kan staan.In een tijd dat de Antwerpse haven, in volle expansie, in haar randgebieden  de industrie aantrekt ontdekt hij al heel vlug de Hobokense metallurgiereus in wording. De spoorlijn Antwerpen -  Roosendaal is daarenboven voor de jonge Kalmthoutse dagloners een aansporing om de teruglopende landbouwbedrijvigheid van voorheen te verlaten voor de expansieve industriele bedrijvigheid  in en rond de Antwerpse haven.. Wel is het voor de jonge man geen lachertje om zich vanuit de Kambuus in het hartje van de Kalmthoutse heide al heel vroeg naar het station van Kalmthout te begeven. De te volgen weg loopt immers, zoals we reeds zagen, door een stuk heel natte heide.

    En toch vindt Benjamin, evenals zijn moeder Kee een grote kindervriend, onder het week-end ondermeer nog de nodige energie om de Kambuus te voorzien van speeltuigen voor de kinderen van de bezoekers of voor de schoolkinderen die achteraf de Kalmthoutse heide met trein of bussen bezoeken langs de Korte Heuvelstraat, toen nog de Zwarte Heuvel.  Kwikkwakken, schuifaffen, paardemolens, schommels ... rijzen onder de handen van Benjamin als paddestoelen uit de grond. Wel zal er een ogenblik komen dat Benjamin "zijn" Joanna Jansens leert kennen en het koppeltje hun eigen nestje gaat bouwen in wat vandaag de Korte Heuvelstraat is.

    In zijn Antwerpse werkomgeving leert Benjamin zijn vriend Edward Frans Wouters kennen. De Frans is opzichter in dienst van de Esso-directeur Jean Speth uit Kapellen. Al heel vlug komt Frans de Kambuus bezoeken en ja, er groeit een relatie tussen Edward Frans Wouters en Dagmar,  de ondertussen volwassen geworden oudste dochter van moeder Kee. Zij staat haar moeder bij bij de uitbating van de Kambuus..Van hen zullen twee kinderen in de Kambuus geboren worden. Finaal vertrekt Dagmar met Frans naar Kapellen.

    Moeder Kee's jongste dochter Marie, die ondertussen ook de schoolbanken verlaten heeft, volgt Dagmar op in de taverne. Zij leert daarbij Frans "Sus" Jacobs van de Heuvel kennen. De Sus is een gedreven doorzetter, die van wanten weet. Maar hij is ook een echte levensgenieter, een spring in 't veld en een flap-uit.. Klinkt het niet dan botst het. En zoals voor heel wat jonge Kalmthoutenaars in die tijd ligt een Kalmthouts jeneverke hem wel. De Sus en Marie zullen blijvend in de Kambuus intrekken tot de keet na de eerste wereldoorlog verlaten wordt en moeder Kee bij hen in hun nieuwe woonst op de hoek van de Heuvel en de Nieuwe dreef zal intrekken..Zij krijgen samen 6 kinderen. 
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Poezie +
    -------------

    Een kind ( Anton van Wilderode)
    -------------------------------------
    De hemel naar alle zijden
    op een helder voorjaar vol wind :
    eens danste door deze weiden
    een eenzaam gelukkig kind.

    Wat is er van dit kind geworden?
    De sloten zijn dicht gegroeid,
    het groen werd dof en verdorde,
    de meiroos heeft uitgebloeid.

    Het spelend kind werd een knaap en
    een man, aan de anderen gelijk.
    Soms ligt zijn gezichtje te slapen
    nog in het water, als ik lang kijk.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Actua +:
    -----------
    - De gemeenteraadsverkiezingen 2012 liggen achter de rug. Burgemeester Lukas Jacobs leidde zijn mensen van de Kalmthoutse volkspartij CDenV naar een klinkende overwinning : een volstrekte meerderheid met 14 zetels op 25. Ook tijdens de vorige legislatuur behaalde CDenV voor de eigen mensen hetzelfde aantal zetels. De gewezen kartelpartner NVA, die nu apart opkwam, klom van 2 naar 8 zetels. Het Vlaams blok verloor er 4, en de Kalmthoutse liberalen die tijdens de vorige verkiezingen 2 zetels behaalden, kwamen niet meer op. De SPA behoudt zijn 2 zetels en Groen behaalt opnieuw 1 zetel. Het kan niet ontkend dat uit deze cijfers duidelijk blijkt dat de Kalmthoutenaar het beleid van de afgelopen jaren onder de kundige leiding van Lukas Jacobs duidelijk heeft gewaardeerd.  

    - Op zondag 28 oktober organiseert de gemeentelijke cultuurraad in het kunsthuis Ernest Albert , Hortensiadreef, nr.31, om 11 uur stipt een lezing over onze grote Zuid-Nederlandse schrijver Louis P. Boon . Voorlezing door mevr. Marcella Piessens. Inkom : 5 euro.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Volgende week zaterdag weer een Kalmthouts broodje :
    II/21 De keet van moeder Kee / De gasten kunstenaars (1)                Awdoe!

     

    20-10-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    13-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/19. De keet van moeder Kee/De heide als leverancier.

    Niet alleen het omringende neerhof staat in voor de plaatselijke bevoorrading van de Kambuus, maar ook de aangrenzende vroenteheide  is een leverancier voor de bedoening van moeder Kee en dit niet uitsluitend voor haar keuken.

    Zo levert het buntbos (pijpestrooivelden) niet alleen kuisers voor het reinigen van de stelen van de tabakspijpen, maar ook stringstrooi voor de opbouw van de bijenkorven. En in die tijd is de heidehoning niet te versmaden in de Noorderkempen. Van de witte suiker van Tienen is er toen nog nauwelijks sprake en de bruine en kandijsuiker die via de haven van Antwerpen ingevoerd wordt spelen de metropolitanen zelf naar binnen. Voor zoetstof zijn de Kalmthoutenaars in hun doen en laten dan ook in grote mate afhankelijk van de heidehoning. De Kalmthoutse heide staat in de omgeving van de randwijken zoals de Heuvel, de Hoek, de Acht Zaligheden, de Bezemheide en Heide dan ook vol met bijenkorven.

    Ook de wortels van “den bunt” zijn bij de Kalmthoutse boeren zeer gegeerd.

    Naast het pijpestrooitje of “den bunt” vindt men op de natte heide ook heel wat pitrussen, die rondstengelige grashelmen met bovenaan de stengels telkens een klein pijpje. Binnen in de stengel zit een week wit absorberend lintmerg. Dit witte lintmerg wordt door moeder Kee gebruikt als wiek voor de petroliumlampen. Heel de Kambuus wordt met deze petroliumlampen verlicht.  

    De uitgegroeide struikhei wordt door moeder Kee aangewend voor het binden van bezems, de ideale schrobbers voor planken- en rodetegeltjesvloeren.

    Uit de bosschages berken haalt moeder Kee met inkervingen in de berkenstammen dan weer berkensap dat ze opvangt in potjes . Naar haar zeggen is dit sap goed voor de groei van ’t haar, maar ook voor de nieren.

    Uit de grove dennen in de buurt van de boerenkopen puurt ze dan weer scheuten en knoppen die ze verwerkt in warme baden. Deze warme baden raadt ze haar gasten aan tegen zere en vermoeide voeten.

    In die tijd hebben de heidevennen ook nog een zuurtegraad van 8 ph. In dergelijke vennen is het leven van vis nog mogelijk. Vanuit de Putse moer en het Stappersven wordt de keuken van moeder Kee dan ook regelmatig bevoorraad met snoek en baars. 

    En wie we zeker niet mogen vergeten zijn de koningen van de Kalmthoutse heide : de konijnen en de hazen. Wat moet er tijdens de belle-époque voor het jonge "bourgeois-gentilhomme"- paartje heerlijker geweest zijn dan na een boeiende heidewandeling bij moeder Kee in de Kambuus een geturfd konijn te gaan eten. Uiteraard ontsnapt ook de Kalmthoutse heide daarbij niet aan de konijnenziekte en " zijn er het ene jaar al meer konijnen dan het andere ", meent moeder Kee daarbij tegenover de natuurliefhebbers te moeten verduidelijken.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Poëzie +
    --------------

    Kalmthout.(Anton Van Wilderode)
    -----------------------------
    Zo hees is de heide en droog als een mond
    voor slijpende krekels geschapen,
    in eeuwen oud zand liggen bovengronds
    skeletjes en schelpen te rapen.

    Ik roep en mijn stem zonder galm keert terug,
    blijft in zwerfkruid en erica hangen.
    Ik loop en het stof gaat maar even op vlucht
    naar een struikgewas zonder gezangen.

    Alleen als ik neerbuig en kijk voor mijn voet
    ontdek ik eeen betere wereld :
    een bloemhart pulserend van rozerood bloed,
    een keitje volmaakt als een perel,

    de veer die een vrolijke vogel verloor
    als hij langs vloog een lichtblauwe flinter,
    de mieren gereid in elkanders spoor,
    het volmaakt silhouet van een vlinder,

    de leesbare tekens van vlucht en verblijf,
    de legers, de ligplek, de slieten,
    voor vinnige slaap en voor have en lijf
    die onvindbare dieren hier lieten.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Volgende week Zaterdag weer een Kalmthouts broodje :
    II/20. De keet van moeder Kee/De Waardin en haar helpers.                      Awdoe. 

     

    13-10-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)
    06-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.II/18.De keet van moeder Kee/Het Kambuusneerhof.

    Rond de Kambuus ontwikkelt moeder Kee binnen de contoeren van de site een niet onbelangrijk  neerhof dat mede instaat voor de bevoorrading van het uitgebate logements- en eethuis.

     

    Zo zagen we reeds hoe de primitieve half open koten langs de zijgevel van het laagste deelgebouw van de keet onderdak verlenen aan een paar geiten en kippen. De geiten zijn de melkleveranciers van de Kambuus. De kippen die in de site vrij rond lopen staan in voor de productie van gesmaakte eieren. Finaal leveren zij ook kippenbout en kippenborst.

    Af en toe ontwaart men een paar varkens die los langs de randen van de site lopen, snuffelend naar al wat eetbaar is. Zij bevoorraden moeder Kee op tijd en stond van vlees. In de Kambuus hangen hun hespen te drogen hoog boven in de hoek van de schouw. De varkenslevers zijn dan weer gegeerd voor de bereiding van de jeneverpaté. 

    Waar de site overgaat in een stuk nattere heide grazen enkele schapen, waaronder een zwart schaap. Moeder Kee geraakt tegenover haar jongere metropolitaanse gasten maar niet uitgepraat over deze "bliksemafleider" die alle ziekten onder de kuddedieren naar zich toe trekt. 

     

    In de duiventil nestelen een aantal duiven. Ook gebraden duifjes zijn voor de gasten van moeder Kee niet te versmaden.

     

    De waterput levert al het water dat nodig is voor de goede werking van de Kambuus. Zo wordt het gebruikt voor het schrobben van de houten en her en der wat rode tegeltjes vloeren. Maar ook de door de gasten gesmaakte Kambuuslimonade is er een product van.

     

    Verspreid over de site is er ook een hofje aangelegd, meer bepaald een groentetuin. Een groentetuin in de omgeving van de Kambuus is niet zo evident, gezien de aanwezigheid van de onvruchtbare zure zandgronden. Er moet dan ook intensief gemest worden met mest uit de potstal die door enkele bevriende boeren van de Zwarte Heuvel (nu de Heuvel) na de Winter telkens wordt aangevoerd.

     

    Salade, erwtjes, worteltjes, groene kool, boekweit en noem maar op worden er in geringe mate gewonnen. Uiteraard wordt er ook van uit het dorp met paard en kar voedsel aangevoerd. Dit is ondermeer het geval voor het roggemeel dat in de zelfgemaakte oven van de Kambuus tot brood wordt verwerkt.

     

    Met kleinzoon, wijlen Ward Jacobs, mogen wij dan ook zeggen dat het niet overdreven is te stellen dat men in de Kambuus Kambuusbrood eet met Kambuushesp en Kambuuseieren en dat men daarna Kambuuslimonade drinkt.

     

    Het bier en de andere alcoholische dranken worden wel aangevoerd vanuit de brouwerijen.  De brouwerij “De Kroon” uit het dorp is een trouwe leverancier.

     

    Maar niet alleen de brouwerijën bevoorraden mede de Kambuus, ook de omringende heide is een gewaardeerde medeleverancier. Maar dat vertellen we in de volgende aflevering.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Poëzie +
    --------------
    Het zwarte schaap  (L.Th Lemann)
    ------------------------------------------

    Het zwarte schaap staat in de sneeuw,
    het staat er langer dan een eeuw

    en als een tentzeil hangt de grond
    om zijn vier poten in het rond.

    Het zwarte schaap is iets dat weet
    en elke hoef is een magneet

    voor 't voetstuk dat onvindbaar is,
    in bei zijn ogen zwemt een vis.

    Des snachts kijkt niemand uit het raam,
    want wie weet waar het dan kan staan

    en als het ooit wordt weggebracht,
    laat het een voetspoor in de nacht.

    Het zwarte schaap staat in de sneeuw,
    het staat er langer dan een eeuw.

    Actua +
    ----------
    Het is zover, volgende week gaan we met zijn allen voor gemeente- en provincieraad kiezen. Voor sommigen onder ons is het gebruikte nieuwe computersysteem om te stemmen misschien een handicap. Aarzel dan niet om nog volgende week tot en met woensdag in het gemeentehuis tijdens de openingsuren even te gaan oefenen in de daarvoor door burgemeester Lukas Jacobs speciaal voorziene stemruimte in de gemeentegang.
                                                                                                                                                             ----------    ---------------------------------------------------------------
    Volgende week Zaterdag weer een Kalmthouts broodje :
    II.19 De keet van moeder Kee / De heide als leverancier.                 Awdoe.,

    06-10-2012 om 00:00 geschreven door Jan Caluwaerts


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 04/09-10/09 2006
  • 28/08-03/09 2006
  • 21/08-27/08 2006
  • 14/08-20/08 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 17/04-23/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!