Naam: marjan bredene E-mail adres: Titel: rozenbottel Reactie: Hoe maak je roznbottelthee van verse rozenbottels?<BR>
Hallo eerst en vooral; wordt dit bij mijn weten niet gedaan met verse Roze bottels! men gebruikt daar altijd gedroogde rozebottels voor. groetjes Ronny
Wilde rozenbottels uit de natuur, kan je op allerlei manieren verwerken. Je kan er thee, siroop, jam, en desserts van maken. De ronde dikke rozenbottels heten rosa rugosa of Japanse rimpelroos. Die mag je op een veilige plek plukken. Dus niet naast een drukke straat. Eglantier (Rosa rubiginosa) kan ook. Dit wilde roosje lijkt erg op de hondsroos. Als je zijn groene blaadjes kneust, komt er een groene appelgeur vrij. De kleine, langwerpige rozenbottels die we in de Limburgse holle wegen vinden, heten hondsroos of rosa canina, die kan je ook gebruiken. En dan zijn we nog niet uitgepraat over de wilde rozenbottels die je in de natuur kan vinden. Weet wel: gecultiveerde rozen uit de tuin kan je niet gebruiken.
Als iemand hier in huis ligt te hoesten en te proesten halen we vlug de rozenbottels uit de keukenkast. Ik maak altijd rozenbottelthee van zelf geplukte hondsroos-bottels (voor de vitamine C). Ik oogst in de herfst en droog ze op de verwarming tot ze keihard zijn. Deze harde, verrimpelde bottels plet ik dan tussen twee houten boterhamplanken. Soms maal ik ze ook wel eens met een elektrische molen, maar als je dan niet oplet heb je dadelijk poeder. Eén theelepel van die geplette bottels overgiet ik met een kop kokend water. Ik laat de thee 10 minuten trekken. De rozenbottelzaden zitten namelijk goed verpakt. Ze moeten daarom iets langer trekken. De thee smaakt nog lekkerder als je er een schijf citroen of sinaasappel in legt.
Rozenbottelsiroop Je eigen bottelstebeste rozenbottelsiroop of -jam maken heeft niets dan voordelen. Was de bottels en hak ze in een sterke mixer die dit zware werk aankan. Je kan de bottels ook stuksnijden, maar dat is niet van de poes. Vooral de kleine bottels zijn soms hard. De pitjes mogen bij het vruchtvlees blijven. Overgiet alles met water tot de bottels vijf centimeter onder zitten. Laat even tot aan het kookpunt komen. Laat de bottels een nachtje staan. Doe alles door een neteldoek. Neem 1 liter vocht en doe er 0,5 kg suiker bij. Laat alles nog even opkoken en giet je gespoelde glazen bokaaltjes dan boordevol met dit vocht. Een geut van deze siroop is reuze lekker bij een glas droge witte wijn.
Rozenbotteljam Je kan ook gelei maken van het rozenbottelvocht. Doe daarvoor 1/ kg speciale geleisuiker bij een liter rozenbottel aftreksel (zie hierboven). Volg de instructies op de verpakking. Je kan gedroogde rozenbottels in een natuurwinkel of apotheek kopen. Maar neem dan liefst bottels met pitten. Die zijn goedkoper en je jam wordt vlugger dik. Hoewel, je jam blijft aan de platte kant. Je kan er je lepel niet in rechtzetten. Maar dat hoeft ook niet. Deze jam is heerlijk in yoghurt, op ijs, pudding, in fruitsla, glühwein, vinaigrettes
.
Rozenbottelthee:
Ingrediënten:
sinaasappel, kokend water, rozenbottels.
Gecultiveerde rozen uit de tuin kan je niet gebruiken. Voor de thee heb ik het hier dus over wilde roosjes (hondsroos-bottels).
Pluk de rozenbottels, was ze en vermorzel ze in een keukenrobot. Je moet de bottels echt wel pletten, anders lukt het niet er thee van te maken. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Doe de pitjes, velletjes en haartjes (want meer is het nu niet meer) in bijv. kartonnen doosjes en zet ze op de verwarming. Leg er een handdoek over zodat er geen vuil in valt. Als de stukjes rozenbottel na een dikke maand goed droog zijn, doe je ze in een papieren zak. Bewaar ze op een donkere plek.
Neem nu een theelepel van de kerntjes haartjes en schilletjes
En overgiet met een kop kokend water, laat 15 minuten trekken.
Een schijfje sinaasappel is er lekker bij.
De smaak is enigszins bitter. Zeer rijk aan vitamine C.
Tip1: Je kan de gekneusde rozenbottels ook kopen in een natuurwinkel of bij de apotheker. Je hebt daar zelfs de keuze. Met pitten of zonder. Om thee te maken hoeven de pitjes er echt niet uit.
Tip 2: Doe een beetje kaneel of kardemon bij de thee, die zorgen voor een pittig smaakje.
Rozenblaadjesthee
Ingrediënten: kokend water, een soeplepel gedroogde rozenblaadjes
Werkwijze:
Gedroogde rozenblaadjes Gallica- en rugosarozen en natuurlijk de wilde rozen (hondsroos-bottels). zijn prima om te drogen. Droog de droge blaadjes in de warme luchtoven (niet meer dan 40 graden). Zet de ovendeur op een kiertje zodat het vocht van de blaadjes weg kan. Je kan de blaadjes ook in een kartonnen, niet te hoge doos, drogen. Leg op de boden van de doos een stuk keukenpapier. Leg er een laag rozenblaadjes op en hang er een dunne handdoek over. Zo komt er geen stof in en kunnen de blaadjes donker drogen. Op die manier bewaar je de rozenkleur. Zet de doos op de verwarming of verwarmingsketel. Als de blaadjes goed droog zijn kan je ze in een papieren zak bewaren.
Doe een soeplepel gedroogde rozenblaadjes. Om de rozenparfum helemaal tot zijn recht te laten komen doe je best het volgende. Laat een kop water koken, laat het water twee minuutjes afkoelen en giet het over de rozenblaadjes. Laat niet lager dan 5 minuutjes trekken en zeef de blaadjes eruit met een plastic of rieten zeefje.
Tip: In de zomer is ice tea van rozenblaadjes heel lekker. Laat je thee afkoelen tot hij drinkklaar is en doe er dan een flinke soeplepel honing bij. Roer goed tot de honing opgelost is. Laat verder afkoelen en serveer je thee met ijsblokjes, rozenblaadjes en een rietje.
Vrucht; Overvloedig vitamine C, vitamine B en K, caroteen, vruchtzuren, tannine, pectine, suiker, een weinig vluchtige olie met vanilline.
Voorziet in vitamine C, werkt licht adstringerend, zwak laxerend en zwak urinedrijvend.
Verzamel de rijpe rode bottels zolang ze nog hard zijn (augustus - oktober) doormidden snijden en in de schaduw drogen.
Vruchtwand; Vluchtige olie, vette olie, lecithine, suiker, vitamine E.
Zwak urinedrijvend.
Haal de pitten uit de opengesneden rijpe vrucht was de witte haartjes eraf en droog in de schaduw.
|