hoi,
ik las juist je teks die je schreef over kruiden tegen leverziekte
help het tegen alles van de lever of moet ik oppassen voor iets
groetjes kathleen
Hallo! ;-))
Wat wil je eigenlijk weten, wat is eigenlijk de kwaal die moet bestreden worden?
Hier onder enkele kruiden die op een of ander manier een goede werking hebben op de lever:
Berberis {BERBERIS VULGARIS}:
Staat ook bekend als Zuurbes. De wortels worden in het najaar uit gegraven en gedroogd. De bessen worden verzameld voordat ze helemaal rijp zijn, meestal is dat in september. De bladeren worden veel gebruikt tegen angina en scheurbuik. De wortelen werken aansterkend, eetlust opwekkend, ook wel gebruikt bij geelzucht, nier aandoeningen en verstoppingen. Thee van de bessen werk gunstig tegen milt en lever ziekten, krampen en maagstoornissen. De gele kleur van de wortelen kan gebruikt worden voor het kleuren van stoffen. De rijpe bessen kunnen gebruikt worden om jam van te maken.
Cichorei (Wilde) - {Cichorium intybus}:
Grote schoonmaker van de darmen en de lever, bij nerveuze aandoeningen in de spijsvertering via het zenuwstelsel. Bij wormen. Alle klachten die met de lever samenhangen en die zich uiten in de ogen, denk aan het geel worden van de ogen bij leverklachten. Ook bij eczeem veroorzaakt door een verstoorde leverwerking. Verder bij klachten van de milt en de nieren. Zoals alle Amara pura bevorderd Cichorei de eetlust. Goede werking op de pancreas door een hoog inulinegehalte.
Duizendguldenkruid (Erythraea centaurium):
werkt stimulerend op de hele spijsvertering, maar vooral op de lever en de gal. Het werkt ondersteunend bij galstenen. Evenals andere bittere kruiden werkt duizendguldenkruid opwekkend op de levensmoed en helpt net als andere leverkruiden tegen zwaarmoedigheid en het "leven-niet-meer-aankunnen". De bittere smaak voorkomt overdosering.
Gezegende distel {CnicusBenedictus}:
Thee: Galblaasstoornissen, Leveraandoeningen:
1 kop kokend water over 1 theelepel fijngehakt kruid 15-20 minuten trekken en opnieuw verhit opdrinken 2-3 maal per dag
Guichelheil {ANAGALLIS ARVENISIS}:
In de volksmond ook wel Rode muur genoemd.
De plant wordt na het drogen vermaalt en het poeder wordt gebruikt. Niet meer dan 4 maal twee 2 gram per dag. Het wordt gebruikt bij leverstuwingen het werkt ook kalmerend bij nerveuze storingen. Ook kan het pijnstillend werken. Verzamelen van juli tot oktober.
Waarschuwing De wortelen bevatten de giftige stof cyclamine wat een verlammende werking geeft, vandaar die het kalmerend werkt.
Leverkruid {Eupatorium cannabinum}:
Kruid,Wortel: Stimuleert de leverfunctie, urinedrijvend.
Thee;Leveraandoeningen:
- 1 kop kokend water over 1-2 theelepels van het kruid 10-15 minuten afgedekt laten trekken. 2-3 maal per dag.
- Laat 1 theelepel geraspte wortel in 1 kop koud water 1 minuut koken 15 minuten laten staan 2-3 maal per dag.
Lievevrouwebedstro {Asperula odorata}:
bij lichte lever- en galstoornissen.
Mariadistel {Silybum Marianum}:
Zaden; Bevordert galafscheiding en galvloed:.
Thee; Leveraandoeningen:
1 kop kokend water op 1 theelepel zaden 15-20 minuten laten staan 3 maal per dag een half uur voor ontbijt lunch en voor het naar bed gaan en dat gedurende 4 weken
Paardebloem {TARAXACUM OFFICINALE}:
In de volksmond ook wel Molsla of Hondsbloem genoemd.
Heeft een gunstig effect op de hele stofwisseling, zowel op de spijsvertering als ook op de werking van lever en de gal. Werkt bloedzuiverend.
Gebruikt wordt het blad als groente, ook de gedroogde bladeren en wortels kunnen worden gebruikt. De verse bladeren kunnen als bloedzuiverende thee gebruikt worden, ook als ontstekingsremmend middel voor galblaas en lever kan de gehele plant gebruikt worden. Ook kan de wortel als koffie gebruikt worden.
Waarschuwing: De bladeren moeten zoveel mogelijk heel blijven.
Sint-Janskruid (Hypericum perforatum):
heeft een ontspannende en verwarmende werking en stimuleert daarnaast ook de lever en de gal. Sint-Janskruid maakt gevoelig voor zonlicht. Bij langdurig zonnebaden moet het gebruik zowel in- als uitwendig worden beperkt.
Wijnstok {Vitis Vinifera}:
Blad: Stimuleert de leverfunctie en de stofwisseling, adstringerend.
Thee;Leveraandoeningen:
Breng 2-4 theelepels vers of gedroogd blad met 1 kop koud water aan het pruttelen. 15 minuten laten trekken enkele weken lang 1 kop per dag.
Zenegroen. {AJUGA REPTANS}:
In de volksmond ook wel Kruipende Zenegroen genoemd.
Gebruikt als een thee van de bloeiende, gedroogde bladeren en stengels. Het wordt gebruikt tegen leververharding, geelzucht en ook als een bloedzuiverend middel. De planten bloeien tussen april en juni. Ook kan het gebruikt worden als een wond helend middel.
|