Er is een e-mail verstuurd via het 'e-mail mij' formulier op uw blog http://blog.seniorennet.be/kruidenhoekje.
Titel: Longkruid en smalle weegbree
Bericht:
Hallo ronny
Ee vraagje ? mag ik longkruid en smalle weegbree tesamen gebruiken om thee te maken? enzo ja hoeveel mag ik gebruiken om de thee klaar te maken en hoeveel per dag mag ik daarvan drinken
Alvast bedankt bij voorbaat Alain
----------------------------
Deze combinatie kan zeker gemaakt worden. Het is een prima combinatie bij luchtwegproblemen.
U kan 3 koppen thee per dag nemen er kop doet u een theelepel longkruid thee en een theelepel smalle weegbree thee.
Groeten Cynthia
Mijn Bijdrage (Monique)
Je zou door de naam vermoeden dat longkruid (Pulmonaria officinalis) een geneeskrachtige werking heeft. Dat is niet bewezen. Wel bevat het blad silica, dat de longen (Latijn: pulmo = long) meer elasticiteit geeft.
Blad van longkruid vermengd met Lavas en smalbladige weegbree zou helpen tegen inwendige verslijmingen. Als dit is waarom u deze vraag stelt, dan is hier het antwoord.
In een medicinale thee zitten meestal niet meer dan een stuk of vijf kruiden. In een thee die je 'voor de lol' maakt, kunnen er meer zitten, maar vooral in het begin is het makkelijker om niet te veel kruiden door elkaar te gebruiken.
Je kunt variëren met de verhoudingen, tot je iets vindt dat je goed vindt smaken. Dat mengsel kun je dan eventueel in een wat grotere hoeveelheid maken. Een keukenweegschaal is hierbij handig, maar niet per se noodzakelijk; je kunt de verhoudingen ook afmeten met bijvoorbeeld eetlepels.
Gebruik ca. 1 eetlepel gemengde kruiden per pot en 1 theelepel per kop (250 ml). Van verse kruiden gebruik je meer, ongeveer twee tot drie keer de maat voor gedroogde kruiden
Van de meeste enkelvoudige kruidentheeën kun je vrij veel drinken (ongeveer 1/3 deel van de dagelijkse portie drinken van xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 liter)
Bedenk hier wel echter bij, dat elke dag 0,6 liter van dezelfde kruidenthee niet gezondheid bevorderend is. Als u aan zou geven welke klachten u wilt behandelen hiermee, zouden we misschien een betere, en gevarieerde oplossing kunnen aangeven.
Vriendelijke groeten,
Monique
Monique Verhaar, officieel Quantum-Touch® practitioner
Mijn bijdrage J:
Werkzame stoffen:
Slijmstoffen, kiezelzuur, saponinen, looistoffen, Flavonoïden, allantoïne en mineralen.
Genezende werking en gebruik:
Wat de stoffen van dit kruid betreft kan men een slijmoplossende (saponine) werking verwachten en vanwege de looistoffen ook een verzachtende werking bij ontstoken slijmvlies in maag, darm, mond en keel.
Kiezelzuur tenslotte heeft een gunstige invloed op het bindweefsel.
Luchtwegen aandoeningen; Acuut en chronisch met taaie slijmen.
Hoest, droge hoest.
Bij diarree
Het is ook vocht af- en zweet -drijvend.
Longkruid als huismiddel:
In de volksgeneeskunst wordt het kruid toegepast bij keelpijn, heesheid, hoest en slijmophoping; bij buikloop en diarree en ook bij blaasklachten drinkt men vaak longkruidthee.
Bereiding van de thee:
2 theelepels longkruid overgieten met 1/4 liter kokend water.
10 minuten laten trekken en dan afzeven.
Met honing gezoet drinkt men driemaal daags een kopje thee.
Met ongezoete thee wordt diarree behandeld.
Deze thee is ook geschikt om mee te gorgelen.
Bijwerkingen: Deze zijn niet bekend.
Met vriendelijke & Kruidige groeten. Ronny xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />