Naar aanleiding van de brand op het Groot Schietveld in Brecht die op 23 april ongeveer 750 hectare heide in de as legde, wenst monseigneur Johan Bonny zijn grote bezorgdheid uit te drukken bij de ecologische ravage die de vlammenzee aanrichtte.
“De heide staat voor de Kempen. Echter, ze is bijzonder kwetsbaar. Slechts enkele heidegebieden zijn voor de toekomst bewaard gebleven. Zorgzaam omgaan met deze unieke ecosystemen is een must”, aldus de bisschop. “Jammer genoeg werden de schaarse waardevolle natuurgebieden op het grondgebied van ons bisdom de voorbije jaren allesbehalve gespaard. Denk zo maar aan de verwoestende branden en het vandalisme in Landschap De Liereman, één van de oudste natuurgebieden in Vlaanderen op het grondgebied van Oud-Turnhout, in april en november vorig jaar en de grote brand op de Kalmthoutse Heide van 2011 die 450 hectare verwoestte en 2 weken intensieve bluswerken vergde.
Ook Paus Franciscus vraagt een meer verantwoordelijke omgang met de schepping in zijn groene encycliek Laudato Si’ waarin hij tegelijk pleit voor ecologische duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. Integrale ecologie: zorgen voor elkaar en voor de aarde liggen namelijk in elkaars verlengde en verdienen onze grootste aandacht.
Vooral tijdens deze COVID-19-pandemie herontdekken tal van natuurliefhebbers en wandelaars enthousiast de prachtige landschappen, parken en domeinen in hun buurt en regio. Naast religie, bieden fauna en flora troost en houvast in deze beproevende tijden, zo merken we. Samen met de provincie, het leger, de gemeentelijke overheden, politie en brandweer moeten we er dan ook alles aan doen om dergelijke natuurrampen in de toekomst maximaal te voorkomen.”