Komt kaas voor in de Bijbel?
Jazeker, en wel een viertal keer in het Oude Testament, in het Nieuwe Testament is er geen sprake van …
In 1 Sam.17,18 lezen we dat David van zijn vader Isaï de opdracht krijgt om naast geroosterd graan en broden ook 10 kazen naar zijn broers te brengen in het legerkamp waar zij samen met koning Saul de Filistijnen bestrijden … In sommige Bijbelvertalingen ontmoeten we de kaas ook bij de profeet Ezechiël die namens God de slechte herders de wacht aanzegt met de woorden: ‘Ge eet de kaas (elders het vet), ge kleedt u met de wol, ge slacht het vetgemeste dier, maar weiden doet ge de beesten niet!’ (Ez. 34,3)
Maar de mooiste kaas-tekst vinden we in het boek Job. In Job 10, 9-10 horen we Jobs antwoord aan Bildad waarin hij zich tot God richt met de woorden: ‘Bedenk: als aardewerk hebt Gij mij geboetseerd, en laat Ge mij nu vervallen tot stof? Gij hebt mij gevormd van melkachtig zaad, dat stremt als kaas, tot een lichaam van botten en spieren, bespannen met huid en vlees.’
Ja, kaas is in de Bijbel aanwezig, enerzijds als krachtig voedsel voor de strijdende mens, anderzijds als een prachtig beeld voor de mens als schepsel van God …
De geschiedenis van de Postelse Abdijkaas in een notendop …
Abdijen maken nog steeds eigen abdijproducten. Maar in België is er slechts een trio abdijen dat nog een eigen kaasmakerij heeft: Westmalle, Orval en … Postel!
Broeder Norbertus van Gorp begon in 1947 in Postel met kaasmaken … nadat hij zijn licht was gaan opsteken in de Trappistenabdij van Achel.
De eerste kaas was de typische harde abdijkaas die nog steeds erg in de smaak valt. De leeftijd van de kaas (vanaf een half jaar) kan naar ieders believen gekozen worden.
Vijftig jaar na de start, in 1997 verrees er een nieuwe kaasmakerij op het abdijdomein, met heel wat grotere productie- en opslagcapaciteit en met een nieuwe kaasmaker broeder Danny.
Ondanks de modernisering geschiedt het kaasmaken zelf nog op een vrij artisanale wijze. Er kwamen ook nieuwe halfharde abdijkazen tot ontwikkeling, zoals de jonge kaas, de 6 tuinkruidenkaas, de kaas met Provençaalse kruiden, de fenegriekkaas (met notensmaak), de truffelkaas met de Italiaanse zwarte truffel, de bierkaas met het donkere Postelbier en, last but not least, de roodkorstkaas die als Raphaëlkaas op de markt kwam …
Al deze lekkernijen kan u zich aanschaffen in de Abdijwinkel bij de Witte Poort, elke dag van 9.00 tot 17.00 u. (behalve op maandag). Smakelijk!
Pater Nicolaas