Vorig jaar telden maar liefst 66.524 mensen de vogels in hun tuin tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Behalve leuk om te doen, is het ook een onschatbare bron van wetenschappelijke data over het vogelbestand in Vlaanderen.
Wist je dat…
- De huismus terug is van weggeweest. Het ging een jaar of 5 minder goed met de huismus, maar sinds vorig jaar staat hij weer met stip op plaats 1.
- De spreeuw alleen in West-Vlaanderen en Brussel de top 10 haalt.
- Pimpelmezen het in Nederland beter doen dan in Vlaanderen.
- Meer over het vogeltelweekend van 2021
Hoe herken je de meest voorkomende tuinvogels?
Op de website van Natuurpunt krijg je een handig overzichtje van de meest voorkomende tuinvogels en hoe je ze kan herkennen.
Tuinvogels herkennen © Natuurpunt
Hoe moet je tellen?
- Als je dat wil kan je dit telformulier gebruiken en voordien afdrukken.
- Observeer gedurende een kwartier. Noteer beginuur en einduur.
- Noteer per soort het maximaal aantal vogels dat je tegelijkertijd ziet. Alleen de vogels in je tuin tellen mee, niet de vogels die overvliegen.
Het filmpje legt het nog eens uit.
Hoe maak je je tuin vogelvriendelijk?
Wil je graag meer vogels in je tuin? Dan kan je alvast aan de slag met deze 5 tips.
- Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden wel eens verwerkt in vogelnesten.
- Plant struiken, bomen en hagen. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.
- Zorg voor drinkwater. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Ververs het water regelmatig. Voeg zeker geen suiker of zout toe. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden.
- Hang nestkasten. Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast proper met heet water en een borstel.
- Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.
Ontdek meer tips en een gratis onlinecursus op de website van Natuurpunt.