|
|
Na de Eerste Wereldoorlog werd door de bisdommen aan de parochies gevraagd een verslag over de oorlogsgebeurtenissen in te sturen.
Die oorlogsverslagen worden bewaard in het Rijksarchief. Ook van de parochie Sint-Martinus is er een uitgebreid met de hand geschreven verslag.
In een aantal artikels zal ik het verslag, in de spelling zoals het geschreven werd, online plaatsen.
|
|
------------------------------
Nog een staal der D. kultuur.
Als het schieten gedaan was, en de geestelijken gereed stonden om medegenomen te worden met de D., kwam de koster, Mr Richard Sledsens, met de sleutels der Kerk langs daar gegaan. Seffens de D.: ‘een civiel die geschoten heeft, schiet hem dood.’ En op den oogenblik 2 soldaten met geweer hem op de borst, gereed om te schieten. De pastoor, den benarden toestand ziende (een oogenblik dralen en de koster was gedood), greep den commandant bij den arm, en riep: ‘Halt, dat is een rustige burger.’ – De comm.: ‘Wat doet hij hier?’ – ‘’t Is een bediende der Kerk, die alles gereed maakte tegen morgen, zondag.’ – De comm. gaf teken aan de soldaten zich terug te trekken. Maar ondertusschen had de koster zulken duchtigen slag van den kolf van het geweer van een 3en soldaat gehad dat hij eene heele week denzelve gevoelde.
Een weinig later vroeg de koster, of hij een oogenblik naar zijn brandend huis mocht gaan zien, of misschien zijne moeder en 4 zusters niet in den kelder gevlucht waren en daar zouden verstikken. Het antwoord van den harteloozen von Kaiser was krak: ‘nein’.
Wat vroeger had de Pastoor den Commandant bewezen dat geene burgers, maar gendarmen geschoten hadden, dat hij het met eigen oogen gezien had. Daarna vroeg de Pastoor of de menschen, die stilaan terug kwamen, het begin van brand mochten blusschen. Antwoord: 'nein' - 'Maar de menschen zijn allen onschuldig!, - 'Das macht nichts, das ist Recht des Krieges.'
-----------------------------------
13-11-2014 om 09:22
geschreven door Gust A.
|