- In asperges zit 'asparagine'. Aan deze stof worden genezende krachten toegedicht bij leverstoornissen, slecht functioneren van de nieren, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. - Bij 50% van de asperge-eters krijgt de urine een typische geur die wordt veroorzaakt omdat de aspergeplant sporen van zwavel bevat. - Een Nederlander eet gemiddeld 450 gram asperges per jaar. In Spanje eet men de meeste asperges: gemiddeld 1400 gram per jaar. - De etiquette schrijft voor dat je de asperge, ondersteund door de vork, langs de lippen naar binnen zuigt en even op de tong laat rusten voordat je erin bijt. - Hoe weet je of asperges vers zijn? Wrijf twee stengels tegen elkaar. Als ze een tsjirpend of piepend geluid maken, zijn ze vers. - Koks koken asperges in een pan met de schillen op de bodem. - Asperges zijn veel gemakkelijker te schillen als je ze voor het schillen ruim een half uur in koud water zet. - Asperges lijken al een zeer lang bestaan te hebben: er zijn zelfs afbeeldingen in de graven van farao's gevonden!
|