Tomaten hebben we te danken aan de Spanjaarden, die dit sappig roodhuidje
uit de Andes meebrachten, zo'n vijfhonderd jaar geleden al.
Het lekkere bolletje heeft wel wat wijzigingen ondergaan, maar later daarover meer.
Nu wil ik alleen een woordje kwijt over een feest, met de rode tomaat in de glansrol:
La Tomatina in het dorpje Buñol in de buurt van Valencia.
Het is een jaarlijks terugkerend vreedzaam tomatengevecht op de laatste
woensdag van augustus. Dit evenement trekt altijd enorm veel toeristen.
Samen met de San Fermín feesten en de bijbehorende stierenrennen
in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.
In 2009 deden 38000 mensen mee en er werd 132 ton tomaten gebruikt.
Hoe is deze happening ontstaan ? (in het kort)
In 1944 zochten enkele jongeren ruzie (toen waren er al hooligans!)
omdat ze deel wilden nemen aan een typische lokale optocht van
"gigantes y cabezudos" (reuzen en groothoofden).
Omdat ze zich in de buurt van een groentenkraam bevonden, stalen ze
tomaten om die naar de optocht te gooien.
De oproerpolitie kwam en liet de jongeren de schade vergoeden.
Het jaar daarna deden de jongeren hetzelfde met tomaten die ze
meebrachten van thuis.
Het feest werd enkele jaren verboden, maar uiteindelijk werd het toch toegestaan
en naast het gooien van tomaten werden andere gebruiken ingevoerd.
Zo werd men met water overgooid en werden er waterstralen
op de tegenstander gericht.
In 1957 werd het feest weer verboden en stond op de overtreding
een gevangenisstraf.
Dat jaar besloten omwonenden om een lijkwade met een grote tomaat
door het dorp te dragen, "om hem te begraven".
Deze processie werd bijgestaan door bands die begrafenismuziek speelden.
In 1959 werd Tomatina definitief toegestaan en sinds 1980 deelt de gemeente
jaarlijks tomaten uit aan de steeds talrijker wordende bezoekers.

We gaan ter ere van dit feest onze eigen super kleine mini Tomatina maken,
en we sleuren er een onschuldig lammetje bij.
Van contrast gesproken!
Tijd om het smakelijke recept eens van dichterbij te bekijken:
Here we go: Lamsvlees in tomatensaus.
Heel gemakkelijk te maken.
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
2 lamshaasjes of -steaks
|
snij elke tomaat in zes partjes
|
350g (pruim)tomaten
|
pel de ui en snipper hem fijn, idem voor de lookteentjes
|
1 ui
|
bak de lamsteaks even aan op hoog vuur in 1 el olijfolie
|
2 teentjes look of uit een potje
|
bestrooi met pezo aan de 2 kanten
|
2 el gehakte tuinkruiden (diepvries)
|
zet ze even aan de kant in aluminiumfolie
|
(bijvoorbeeld salie, peterselie, tijm)
|
verwarm de rest van de olie in de braadpan
|
2 el olijfolie
|
fruit de ui glazig en bestrooi lichtjes met wat bloem
|
7.5 cl droge witte wijn
|
doe er de tomaten, de wijn en een snuifje suiker bij
|
1 tl geraspte citroenschil
|
laat 5’ sudderen in de open pan
|
suiker
|
doe de helft van de kruiden en de look bij de saus
|
pezo
|
kruid ze naar smaak bij met pezo
|
|
leg de steaks in de saus
|
|
laat 10’ stoven op een zacht vuur
|
|
(als de tomaten niet veel water bevatten, zet deksel er op)
|
|
meng de citroenschil met de rest van de look en kruiden
|
|
schep op de biefstukjes en dien op
|
|
|
|
TIP: lekker met fijne tuinboontjes (diepvries) en piepers
|
Hier komt het geheel op tafel.
Een close up van het gerecht, dat nog warm in de pan ligt, en de dampende
tuinboontjes houden zich al gereed om het gehemelte te verwennen.
En zo ziet mijn bord eruit voor het aan mijn maag wordt toevertrouwd.
En lekker smaken doet het.

Bereid naar een recept uit Libelle
|