Vandaag bereiden we verse heilbot.
Deze platvis is de grote neef van de tarbot, die al eerder aan de beurt is gekomen.
Deze knaap kan ongelooflijke afmetingen hebben. Hier zie je een Duitse visser
die in Noorwegen een heilbot aan de haak heeft hangen.
Tot zijn grote spijt achteraf, want hij heeft zeven maanden alle dagen heilbot
mogen eten. Sieg Heilbot!
In navolging van het TV programma “Zalm voor Corleone” met
Herman van Molle, heeft de drang zich van mij meester gemaakt om
eveneens subito presto naar Noorwegen te trekken, om de plaatselijke heilbot
uit zijn tent te lokken.
Misschien ga ik een programma maken: “Heilbot voor Tom Boonen” of zoiets.
Hij zit te water zowat op dezelfde plaatsen als zalm, maar ik zelf ga starten
in Noorwegen.
Wat moet je nog meer weten van deze zwemmer, vooraleer je hem opeet:
Heilbot is een platvis van meestal 1,5 tot 2 meter lang, en kan 3 meter lang
en 150 kg zwaar worden. De kleur van de bovenkant is groen/bruin tot zwart,
de onderkant wit. Het is een langgerekte, dikke vis.
Tot hun tweede of vierde blijven de jonge vissen dicht bij de kust. Hoe groter ze worden, des te meer verwijderen ze zich van de kust en ten slotte
installeren ze zich op grote diepte (100 - 1500 meter). Na het paaien ondernemen de vissen een tocht naar het noorden,
om voedsel te zoeken. Tegenwoordig worden de vrouwtjes max. 30 jaar oud.
De mannetjes moeten het uiteraard eerder afleggen.
De jonge vissen eten grote schaaldieren (krab, garnalen).
Heilbotten
van meer dan 35 cm lengte eten uitsluitend vis.
Heilbot is rijk aan visolie (niet van BP) en is gerookt een delicatesse.
Vers is heilbot eveneens een lekkernij, maar bij ons is hij minder gekend.
De onderkaak steekt naar voren, zowel de boven - als de ondertanden
zijn zeer krachtig. Deze vis hieronder bijvoorbeeld werkt mee aan
het TV-programma “Man bijt Heilbot”.
Niet meer dan logisch dat ik voor dit gerecht zware handschoenen draag.
Met een heilbot moet je zorgvuldig omspringen.
Toch heb ik het volgende receptje tot een zeer smakelijk einde kunnen brengen:
Heilbot met paprika’s.
Waar wacht je op?
ingrediënten voor 2
|
bereiding
|
400g visfilets (heilbot)
|
spoel de paprika’s, verwijder zorgvuldig zaad en zaadlijsten
|
1 rode paprika
|
snij het vruchtvlees in repen of blokjes naar voorkeur
|
1 gele paprika
|
vermeng ze met de look en takjes afgeritste tijm
|
2 lookteentjes
|
kruid met wat pezo
|
1 el citroensap
|
verdeel de paprikastukken over 2 grote vellen aluminiumfolie
|
75g room
|
leg er de afgedroogde visfilets op
|
75g zure room
|
besprenkel ze met citroensap, kruid ze ook met pezo
|
1 el zacht paprikapoeder
|
vouw de pakketjes zorgvuldig toe en zet ze in de oven op 220°
|
verse tijm
|
indien dunne visfilets: 20’ (paprika eerst garen in microwave)
|
kruiden: peterselie, bieslook…
|
indien dikke visfilets: tot 40’
|
pezo
|
meng zure room met de gewone room en het paprikapoeder
|
|
kruid naar smaak bij met pezo
|
|
serveer de room lichtjes gekoeld, doe er rijst bij
|
De heilbot staat op het punt de keuken te verlaten, nadat hij
een ultieme beurt heeft gekregen van zacht paprikapoeder en room.
TIP: heilbot wordt meestal in moten verkocht en is zowel diepgevroren
als vers verkrijgbaar. Om te zien of de vis vers is, let u best op de ogen.
Zoals bij de vrouwen dus.
Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan.
De huid van de vis moet vochtig en glanzend zijn
en mag geen verkleuringen vertonen.
De vis moet een frisse reuk hebben.
Wanneer het gaat om een filet, mag er geen vocht
vrijkomen wanneer u zachtjes op de vis duwt.
Het witte, smakelijke vlees heeft zijn weg gevonden naar de tafel,
en wordt met smaak en zonder handschoenen verorberd.
.
We zijn vanaf morgen dus onderweg naar Noorwegen, de heilbot tegemoet.
Deze hieronder is er alvast niet gerust in. Hij weze gewaarschuwd.
Die lelijkerd wil ik eten met smøre brøt.
Morgen gaan we de boot op, en ik hoop dat ik van op de Atlantische Oceaan,
of vanuit de fjorden een update kan brengen over de lokale visstand,
of andere avonturen kan beschrijven.
|