Hez vorige zinnetje is natuurlijk lichtjes overdreven.
Maar toch: tijm staat bekend als slijmoplossend middel en heeft ook
een krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking.
Nog een straffe: gebruik tegen hoofdpijn een tijmaftreksel in olie, via massage.
Niet alleen aan tafel, maar ook tijdens bedtijd kan tijm nuttige diensten bewijzen!
Vandaag gaan we enkel in op het eerste aspect. Naar de keuken dus.
Maar eerst nog wat nuttige TIPS over tijm natuurlijk, ten behoeve van de lezer(es).
Van oorsprong komt ‘Thymus vulgaris’ uit het gebied rond de Middellandse Zee.
De vaalgroene blaadjes zijn op hun best wanneer de plant in bloei staat.
De oude Romeinen gebruikten al tijm om smaak te geven aan kaas en likeur.
Bovenaan de takjes verschijnen van begin tot midzomer kleine witte of lila
lipvormige bloempjes, die veel bijen trekken.
Vanwege de aromatische geur wordt tijm veel in de zeepindustrie gebruikt.
TIP 1: meng tijm met peterselie en laurier tot een “bouquet garni”.
Bind het met een touwtje, en je kunt dit toevoegen aan bouillon, marinades,
vullingen, sauzen en soepen.
TIP2: het kruid mag als blaadje of als volledige tak meekoken.
Bij het opdienen verwijder je vanzelfsprekend de tijmtakjes.
Je kan de blaadjes natuurlijk ook vooraf van de takjes afritsen.
TIP 3: samen gebruikt met marjolein geeft het aan spijzen een heerlijk aroma.
Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten.
TIP 4: ook bij gerechten met wijn en bij de inmaak van olijven wordt tijm gebruikt.
Tijm past goed bij voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt.
TIP 5: van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid.
Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald als middel
tegen hoesten en symptomen van astma.
TIP 6: tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals Bénédictine.
Ik zou toch niet aanraden dat zelf uit te proberen.
TIP 7: vermijd het eten van grote hoeveelheden tijm tijdens de zwangerschap.
Misschien is deze tip wel overbodig, gezien de leeftijdscategorie waarin de meeste
van mijn lezeressen vertoeven. Maar je weet natuurlijk nooit!
Eenmaal hoofdpijn overwonnen na een massage van het tijmaftreksel in olie
liggen immers alle wegen en mogelijkheden open!
TIP 8: Tijm kan je 's zomers gemakkelijk drogen, omdat de plant een houtige stengel
en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed
geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes
worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.
Denk wel bij het gebruik van kruiden aan de algemene regel, dat voor hetzelfde smaakeffect
de hoeveelheid verse kruiden driemaal zoveel is als in gedroogde versie.
Op ons terras wordt de verse tijm geplukt, en er komen nog wat andere dingen bij kijken,
ter bereiding van aardappel-paddenstoelgratin met varkenshaasje.
Waar wacht je op? Het is heel eenvoudig te bereiden.
ingrediënten voor 4
|
bereiding
|
350g paddenstoelen
|
borstel de paddenstoelen en snij ze in fijne plakjes
|
600g aardappelen
|
schil de piepers, snij ze in flinterdunne schijfjes
|
2 teentjes look, gepeld, geplet
|
verwarm de oven voor op 180°
|
1 el (zachte) boter
|
leg piepers in een kom, doe er wat water op, dek af met plastic
|
100g room
|
laat ze in de microgolfoven koken gedurende een 4’
|
100g verse geitenkaas
|
laat ze goed uitlekken in een vergiet, en dep ze droog
|
10 cl melk
|
vermeng de boter met de look en de afgeriste tijm
|
4 takjes verse tijm
|
vet 4 ovenschaaltjes in met deze kruidenboter
|
snippers gedroogde ham
|
leg er de paddenstoelen, hamschilfers en aardappelen in
|
pezo
|
werk in laagjes; begin en eindig met aardappelschijfjes
|
peterselie voor garnituur
|
meng de room met de geitenkaas en de melk
|
|
kruid met pezo en schenk het mengsel over de groenten
|
|
zet de schaaltjes ongeveer 35’ in de warme oven
|
|
garneer met snippers peterselie
|
|
|
|
Tip: lekker met varkenshaasje en champignons
|
Ik heb het gerechtje bereid voor twee personen.
Zoals je kan zien gebruik ik altijd ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn.
Hieronder zie je de ovenschaaltjes, met alles erop en erin, die uit de oven komen.

Tegelijk wordt ook het varkenshaasje op maat gesneden
en geserveerd.
Samen met champignons zijn oesterzwammen ook niet te versmaden, integendeel.

Alles samen op het bord is het einddoel. Ik had weer eens geluk. Oef.
Het gerechtje is geslaagd en superlekker!
.
|