dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    16-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: zit je keel vol slijm, sabbel een takje tijm!

     

     

    Hez vorige zinnetje is natuurlijk lichtjes overdreven.

    Maar toch: tijm staat bekend als slijmoplossend middel en heeft ook

    een krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking.

     

    Nog een straffe: gebruik tegen hoofdpijn een tijmaftreksel in olie, via massage.

    Niet alleen aan tafel, maar ook tijdens bedtijd kan tijm nuttige diensten bewijzen!

    Vandaag gaan we enkel in op het eerste aspect. Naar de keuken dus.

     

     

     

     

     

    Maar eerst nog wat nuttige TIPS over tijm natuurlijk, ten behoeve van de lezer(es).

     

    Van oorsprong komt ‘Thymus vulgaris’ uit het gebied rond de Middellandse Zee.

    De vaalgroene blaadjes zijn op hun best wanneer de plant in bloei staat.

    De oude Romeinen gebruikten al tijm om smaak te geven aan kaas en likeur.

     

    Bovenaan de takjes verschijnen van begin tot midzomer kleine witte of lila

    lipvormige bloempjes, die veel bijen trekken.

     

    Vanwege de aromatische geur wordt tijm veel in de zeepindustrie gebruikt.



    TIP 1: meng tijm met peterselie en laurier tot een “bouquet garni”.

    Bind het met een touwtje, en je kunt dit toevoegen aan bouillon, marinades,

     vullingen, sauzen en soepen.

     

    TIP2: het kruid mag als blaadje of als volledige tak meekoken.

    Bij het opdienen verwijder je vanzelfsprekend de tijmtakjes.

    Je kan de blaadjes natuurlijk ook vooraf van de takjes afritsen.


    TIP 3: samen gebruikt met marjolein geeft het aan spijzen een heerlijk aroma.

    Tijm smaakt ook heerlijk in bruine sausen, wildgerechten en peulvruchten.

     

    TIP 4: ook bij gerechten met wijn en bij de inmaak van olijven wordt tijm gebruikt.

    Tijm past goed bij voedsel dat langzaam in wijn wordt gekookt.

     

    TIP 5: van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid.

    Tijm bevat de stof thymol, die goed is voor de luchtwegen, meer bepaald als middel

    tegen hoesten en symptomen van astma.

     

    TIP 6: tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals Bénédictine.

    Ik zou toch niet aanraden dat zelf uit te proberen.

     

    TIP 7: vermijd het eten van grote hoeveelheden tijm tijdens de zwangerschap.

    Misschien is deze tip wel overbodig, gezien de leeftijdscategorie waarin de meeste

     van mijn lezeressen vertoeven. Maar je weet natuurlijk nooit!

    Eenmaal hoofdpijn overwonnen na een massage van het tijmaftreksel in olie

    liggen immers alle wegen en mogelijkheden open!

     

    TIP 8: Tijm kan je 's zomers gemakkelijk drogen, omdat de plant een houtige stengel

    en kleine blaadjes heeft. Hiervoor kan hij buiten aan de waslijn of in een goed

     geventileerde kamer worden gehangen. Na het drogen kunnen de blaadjes

    worden verkruimeld en in gesloten potten worden bewaard.

    Denk wel bij het gebruik van kruiden aan de algemene regel, dat voor hetzelfde smaakeffect

    de hoeveelheid verse kruiden driemaal zoveel is als in gedroogde versie.

    Op ons terras wordt de verse tijm geplukt, en er komen nog wat andere dingen bij kijken,

    ter bereiding van aardappel-paddenstoelgratin met varkenshaasje.

    Waar wacht je op? Het is heel eenvoudig te bereiden.

     

     

    ingrediënten voor 4

    bereiding

    350g paddenstoelen

    borstel de paddenstoelen en snij ze in fijne plakjes

    600g aardappelen

    schil de piepers, snij ze in flinterdunne schijfjes

    2 teentjes look, gepeld, geplet

    verwarm de oven voor op 180°

    1 el (zachte) boter

    leg piepers in een kom, doe er wat water op, dek af met plastic

    100g room

    laat ze in de microgolfoven koken gedurende een 4’

    100g verse geitenkaas

    laat ze goed uitlekken in een vergiet, en dep ze droog

    10 cl melk

    vermeng de boter met de look en de afgeriste tijm

    4 takjes verse tijm

    vet 4 ovenschaaltjes in met deze kruidenboter

    snippers gedroogde ham

    leg er de paddenstoelen, hamschilfers en aardappelen in

    pezo

    werk in laagjes; begin en eindig met aardappelschijfjes

    peterselie voor garnituur

    meng de room met de geitenkaas en de melk

     

    kruid met pezo en schenk het mengsel over de groenten

     

    zet de schaaltjes ongeveer 35’ in de warme oven

     

    garneer met snippers peterselie

     

     

     

    Tip: lekker met varkenshaasje en champignons

     

    Ik heb het gerechtje bereid voor twee personen.

    Zoals je kan zien gebruik ik altijd ingrediënten die gemakkelijk te verkrijgen zijn.

    Hieronder zie je de ovenschaaltjes, met alles erop en erin, die uit de oven komen.

     

     

     

    Tegelijk wordt ook het varkenshaasje op maat gesneden

    en geserveerd.

     

     

     

     

    Samen met champignons zijn oesterzwammen ook niet te versmaden, integendeel.

     

     

     

    Alles samen op het bord is het einddoel.
    Ik had weer eens geluk. Oef.

    Het gerechtje is geslaagd en superlekker!

     

    .

     

     

    Bereid in Spanje naar een recept uit Libelle.

     

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    17-07-2010
    Prettig weekend Greta en Bob
    Het meeste van Tijm wist ik maar dat van die hoofdpijn is nieuw voor mij..dus weer wat bijgeleerd Gaan wandelen naar de Oudsberg ,30m hoge duin in Opoeteren..fotoreportage op mijn blog

    6843976f4390b053ba29880.jpg

    17-07-2010, 20:43 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    speedway4turtles
    blog.seniorennet.be/speedwa

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!