dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    07-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: sommige kappers kunnen er groen uitzien

     

     

     

    Er zijn verschillende soorten kappers. Voornamelijk twee soorten: de eetbare soort

    en de minder eetbare, hoewel ik de laatste nog niet echt geprobeerd heb.

     

    De eerste soort zijn de groenachtige bloemknopjes van de kappertjesplant.

    Van de andere kappers, de tweede soort, zijnde de haarklievers, heb ik er zelf ook

     nog twee verschillende (soorten): Filip in Knokke-Heist, waarover ik zeer tevreden ben.

    Hij doet enkel de mannen, bij manier van spreken.

    Filip is een authentieke Knokkenaar, maar dat stoort me niet.

    En met zijn één meter tachtig is hij ook niet echt een kappertje.

     

    Mijn tweede kapper, kapster eigenlijk, is Amanda. Zij is afkomstig uit Londen,

    spreekt mooi Engels, woont tegen Marbella en doet aan uniseks.

    Dat laatste is trouwens volkomen eervol, en betekent alleen maar dat ze het

     hoofdhaar van zowel mannen als vrouwen verzorgt.

    Van Amanda ben ik ook heel tevreden.

    Vanaf hier zal ik het verder uitsluitend over kappers hebben, met groene kleur.

     

     

     

     

     

     

     In België is er een zeer grote consumptie van kappertjes door het gebruik in

     keukenklassiekers zoals “filet américain préparé”, en uiteraard de onvolprezen

     rogvleugel met kappertjes. Het wordt ook regelmatig gebruikt in sauzen,

    eiergerechten, op broodjes gerookte zalm, bij visgerechten en op pizza's.

    Dit sterke verbruik is niet zomaar te verklaren want de kappertjesplant komt

    helemaal niet voor in onze contreien.

    Men vindt de groene bolletjes in overvloed in de alle voedingswinkels, meestal

    verpakt in glazen potjes of soms in blikjes.

    Men ziet ook steeds meer verschillende groottes van kappertjes.
    De kleine kappertjes zijn eenvoudigweg ongeopende bloemknopjes

    van de kappertjesplant.

     

     

     

     

    Dat is een struikvormige plant met breed uitgroeiende takken tot één meter wijd.

    In het wild komt deze plant veel voor in het gehele Middellandse Zeegebied,

    waar hij met zijn mooie grote (tot 5cm) witte bloemen de aandacht van de vogels

     trekt tussen de rotsen waar hij het best gedijt. Het eilandje Pantelleria

    (tussen Sicilië en Tunesië) schijnt de beste kappertjes te herbergen.

      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    De kappertjes worden geklasseerd volgens grootte, en men gebruikt

    daarvoor de meest poëtische Franse namen.

    Ik ga die nu niet allemaal opsommen, maar qua reputatie staan

    de “nonpareilles” op het hoogste schavotje. Dat is de kleinste variant.

    Sinds enkele jaren zien we in de delicatessenwinkels een grotere

    soort met een steeltje eraan opduiken.

    Misschien heb je die ook al gezien.

    In Spanje zijn ze courant te koop in elke supermarkt.

     

    Let wel, dit is geen ongeopende bloemknop maar de onrijp

    geplukte vrucht van dezelfde kappertjesplant,

    doorgaans noemt men dit de cornichon de câpres,

    of de kappertjesaugurk. Meestal laat men het steeltje er aan.

    Dit zijn de allergrootste, met een steeltje en ze zitten vol met zaadjes.

    De kleine kappertjes zijn wel het duurst, en het meest gewaardeerd.

     

     

      

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kappertjes zijn dus gesloten bloemknopjes.

    Vers gegeten is er eigenlijk weinig aan.

    Ze bezitten caprinezuur, dat op volle sterkte onaangenaam

    naar bok ruikt.

    Waar staat de bok, ma? Ik kan hem al tot hier ruiken.

     

    In combinatie met de ingrediënten voor de opleg komt de echte smaak

    wel vrij. Kappertjes hebben dan een blauwgroene kleur en een

    frisse, zurige smaak.

    Net als olijven moeten ze geconserveerd worden, anders zijn ze

    te bitter om te eten.

    Ze worden meestal eerst wat gedroogd en daarna ingelegd

    in vaten met grof zout of gepekeld en in wijnazijn ingelegd,

    soms zelfs in olijfolie.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kappertjes bewaren is geen enkel probleem zolang je er maar voor zorgt dat

    ze steeds onder de vloeistof blijven, zodat ze niet uitdrogen.

    Voeg nooit azijn of iets dergelijks toe aan de pot want dan vermindert

    de smaak zienderogen.

    De cultuur van kappertjes en de vruchten is een zeer arbeidsintensieve en fragiele

     onderneming. Er wordt in het begin van de zomer dagelijks ’s morgens voor dag

    en dauw geplukt en gesorteerd, alles met de hand.

    De bloemknoppen worden geplukt en dan in de zon te drogen gelegd

    (vandaar dat ze in België niet geteeld worden).

     

    Daarna kan men ze dan inmaken in pekel met azijn of in zout.

    De kappertjes in zout zijn perfect houdbaar buiten de koelkast.

     

     

     

     

    Op die manier kunnen ze ten minste een jaar op kamertemperatuur worden bewaard.

    Bereid je een saus die een lange kooktijd nodig heeft, dan hoef je geen zout toe te voegen,

    het zout van de kappers is ruim voldoende.

    Jullie weten nu ongeveer alles over kappers en kappertjes.

    Kan er iemand, na al deze uitleg, zeggen waarbij kappertjes behoren?

    Zijn het groenten, fruit, kruiden, specerijen of nog iets anders?

    Als je het zeker weet, wil het me dan doorsturen aub (via reactie onderaan rechts).

    Hoog tijd om het passende gerechtje te bereiden: baars met kappertjes.

    Gemakkelijk en heel snel klaar. Zuiders lekker.

     

     

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g visfilet: kabeljauw, baars

    schik de vis in een diep bord en kruid met peper

    peper

    Giet de wijn over de vis en dek af

    10 cl witte wijn (of Spaanse cider)

    Zet de schotel in de microwave, 2’ niet te hard

    olijfolie

    Mix intussen de kappers, gesneden olijven,

    2 el kappers

    ansjovis, olie, roer tot een dikke saus

    2 el olijven zonder pit

    Doe de gesneden peterselie erbij

    2 el ansjovisfilets

    Haal de vis uit de microwave, doe bereiding erbij

    1 el verse platte peterselie

    zet schotel terug in de microwave voor nog 2’

    1 el dille

    Strooi de gesnipperde dille erover

    1 citroen, in schijfjes

    Garneer met schijfjes citroen

    look

     

     

     

    In de keuken wordt de voorverwarmde vis en de mix van de andere ingrediënten 

    samengebracht op een bord.

     

     

     

    Na de tweede opwarming, met de Mediterrane mix erbij, mag het op de tafel.

     

     

     

    Ondertussen is er een superlekker Huysentruyt sausje bijgemaakt,

    met hoofdzakelijk gelijkaardige bestanddelen: tomatensaus met kappertjes.

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    2 tomaten

    tomaten in blokjes snijden

    olijfolie

    olie in een diepe pan doen

    1 ui

    snipper de ui en fruit hem in de olie

    2 lookteentjes

    voeg er de gesnipperde look aan toe

    zwarte olijven (zonder pit)

    doe de tomatenstukjes erbij

    pezo

    voeg de gesneden olijven toe

    ansjovis in olie uit een blikje

    kruiden met pezo

    kappertjes

    snij de ansjovissen in kleine stukjes, voeg ze toe

    scheutje witte wijn of Spaanse cider

    doe de kappertjes in de pan en roer goed

    beetje tapenade

    voeg een scheutje wijn toe, (en de tapenade)

    (zie tomaten-komkommersla)

    als de tomaten gaar zijn, doe de saus op borden

    eventueel  een lekje basilicumolie

    leg er de rest bovenop (stuk vis of vlees)

     

    nog decoratiepeper à la vie d’artiste en serveer

     

     

    De saus maakt het gerecht compleet. Zuiders en lekker.

    Met platte peterselie uit de plantenbak.

     

     

     

    Bereid in Spanje en licht gebaseerd op een recept uit “Toeren en Tafelen in Spanje”, pag. 84

    Het tomatensausje gemaakt naar Piet H. uit het Tv-programma “De Perfecte Keuken”

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    07-08-2010
    Dit is een heel knap artikel

    blauweregen.jpg

    07-08-2010, 23:22 geschreven door marylou


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    mio
    blog.seniorennet.be/mio

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!