dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    26-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: engeltjes te paard

     

     

    In dit heerlijke en supereenvoudige gerecht gebruik ik marjolein als keukenkruid.

    Het is interessant om daar even op in te gaan, want er bestaat nu eenmaal een

     portie verwarring over marjolein, die ik meteen en definitief uit de wereld wil helpen.

     

    Dit welriekende plantje (ook wel genoemd ‘echte’ marjolein) wordt wel eens

     verward met een ander kruid, dat zijn blaadjes de hoogte insteekt onder de ook

     heel bekende naam oregano.

    Dit laatste staat eveneens genoteerd onder de naam ‘wilde marjolein’.

     

    Beide planten lijken erg op elkaar qua smaak en gebruik, maar er zijn wel degelijk

     verschillen. De echte marjolein is namelijk een éénjarige plant terwijl oregano tot de

     groep van de doorlevende en meerjarige planten behoort.

    Deze laatste kan dus wel tegen een kouwelijke stoot.

    De bladeren zijn breder en donkerder groen dan die van de teergevoelige

     marjolein.

    De smaak van oregano is iets pittiger, sterker en pikanter dan die van marjolein.

    Je kunt je voorstellen dat de Italianen meer voor oregano op hun pizza voelen.

    In mijn gerecht gebruik ik de echte marjolein, en daarover vind je hier nog wat

     interessante informatie. Oregano is wellicht voor een volgende keer.

     

     

     

     

    De (echte) marjolein is afkomstig uit het oosten van het Middellandse Zeegebied.

    De plant is reeds sinds de oudheid geïmporteerd in Europa via Griekenland.

    De Grieken hielden van de kruidengeur na een bad, als dan marjoleinolie op hun 

    voorhoofd en in hun haren gemasseerd werd.

    Eerder al, in het oude Egypte, was het bekend dat oregano kon genezen,

     desinfecteren en voedsel conserveren, en die kennis is sindsdien bewaard

     gebleven.
    Echte marjolein werd in de Middeleeuwen in West-Europa ingevoerd en het
     was in

     trek bij de chique dames "om in ruikers, kruidenbuiltjes en reukwatertjes te doen".

     

    In het Duits heet het kruid ‘Gartenmajoran’ of ‘Wurstkraut’.

    Andere namen in het Nederlands zijn ook: ‘majoraan’ en ‘palingkruid’.

    Aan deze namen kan je al vermoeden waar het in de keuken van pas kan komen.

     

     

     

     

    Marjolein heeft een intens aroma, dat aan tijm doet denken, maar zachter van

     smaak en zoeter is. Het kruid wordt voornamelijk gebruikt bij de bereiding van

     worsten (vooral van de grill), maar past ook uitstekend bij peulvruchten,

     champignons, aardappelgerechten, slaatjes en in sommige kazen.

    Maar het is ook lekker in zuurkool, gehakt, varkensvlees, vleespastei, vullingen voor

     kip en kalkoen, wild en gevogelte, salades en kruidensauzen en op tomaten.

    Zoutloze gerechten, die meestal heel saai zijn, krijgen meer pit dankzij marjolein.

    Italiaanse pizza's krijgen bij ons als afwerking steeds een snuifje marjolein.

    Kortom bijna alles kan er mee op smaak gebracht worden.

    Marjolein laat zich ook uitstekend combineren met tijm, basilicum en look.

    En die laatste combinatie met look zal ik vandaag met plezier toepassen in het 

    goddelijke gerecht “engeltjes te paard”.

    Vanwaar deze hemelse naam komt weet ik niet, maar het klinkt wel smakelijk.

    Hier is het recept, geschikt voor BBQ, ovengrill of tepanyaki, waarop ik het vandaag bereid.

     

     

     

    Ingrediënten voor 2

    bereiding

    4 dunne varkensschnitzels

    klop schnitzels plat en kruid met peper en zout

    pezo

    bestrijk vlees met de mosterd (met een mes)

    el scherpe mosterd

    meng look met koriander en marjolein/oregano

    2 geperste looktenen of verse gesnipperde look

    verdeel het mengsel over het vlees

    1 el gehakte (peterselie of) koriander

    rol de schnitzels stevig op en halveer ze

    1 el gehakte marjolein (of oregano)

    rol om elk stuk een sneetje spek of ham

    8 dunne plakken ontbijtspek (of ham)

    pel uien en maak ze halfgaar in micro met vocht

    4 kleine uien of sjalotten

    rijg uien en vlees aan pennen

     

    bestrijk het vlees met wat olie

    Als groenten: spinazie, champignons of salade

    leg spitjes op de grill gedurende 10’ @ 15”

     

    zorg voor een (mosterd)sausje

     

     

    Op het volgende prentje ligt de mosterd al ter plaatse, 

    en lepel ik de kruidenmarinade over de platte vleeslapjes.

     

     

     

     

    De schnitzeltjes worden gerold, gehalveerd, omzwachteld 

    met een spekje en/of Serranosneetje, aan pennen geregen,

    gescheiden door halfzachte uitjes.

    Een beetje olijfolie, geborsteld met een takje rozemarijn, 

    maakt ze immuun voor brandwondjes.

     

     

     

     

    De pennen zijn van het XL formaat, maar de tepanyaki 

    kan ze moeiteloos opvangen en verwerken.

     

     

     

     

    Een lekkere salade maakt dit gerecht compleet, voor degene die het eet.

     

     

     

     

    Tafel en stoelen staan klaar en de bak- en eetpret kan beginnen.

     

     

     

    Bereid in Spanje en gebaseerd op een recept uit ‘Eten van Grill en BBQ, pag. 48’

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    27-11-2010
    Heerlijke marjolein...
    ... het water komt me in de mond! waar blijf je het halen... Chapeau, ook 'vanwege' good old Willy Lustenhouwer die in authentiek, onnavolgbaar Brugs aan tzjieétje de loftrompet voor jou bloast Compliment, ook aan de fotografe ! PS. Frank, de weerman "wist" dat er 1 à 2 cm sneeuw lag in W.Vl.... Mis poes: 27.11.2010, 8.30'u... 8,5 cm in de Meerlaan

    27-11-2010, 11:14 geschreven door artiest 8300


    Knap voorgesteld en lekker..krijg er honger van

    1fjz110a1ikimikimi.jpg

    27-11-2010, 00:24 geschreven door natuurfreek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    eliza
    blog.seniorennet.be/eliza

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!