dit is de fameuze en mysterieuzeneuze GroB blog

Foto

aantal kliks op deze blog



Inhoud blog
  • toedeloe
  • Carlos en Discus
  • ga nog eens testen op doenbaarheid
  • proberen
  • eens proberen
  • test
  • KOKENETEN: lusten hottentotten matelote?
  • We raken niet verhit in Valladolid (2)
  • Valladolid, toch via de juiste afrit (1)
  • KOKENETEN: naar de Ardèche
  • Donibane Lohizune??
  • We rijden knus naar Saint-Jean-de-Luz
  • KOKENETEN uit Mexico, met bonen en zo
  • Honderden hazen en één schildpad in Niort (deel 2)
  • Vuurspektakel in Niort, met Carabosse (deel 1)
  • KOKENETEN: de lekkerste kip in bier vind je HIER!
  • Beaufort04 met het trammetje van plezier
  • Beaufort 04, per tram van ginder tot hier
  • Tussen De Hoogmolen en het Boenderbos
  • KOKENETEN: vis met groenten, in de oven
  • Tussen het groene mos van het Boenderbos...
  • Aan de (water)bak in Cotignac
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1
  • KOKENETEN: 2X lekkers voor de prijs van 1 (deel 2)
  • Stappen door Gent, rond de Vleestent
  • Senioren heerlijk verwend in Gent
  • No more stress in Cadaqués
  • problemen met uploaden
  • Zonder geharrewar naar Alfafar
  • KOKENETEN: over konijnen en hazen

    de daders:            Greta en boB = grob


    Foto

    Organisation de loisir agréable et blabla amical


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Feria Internacional de Pueblos 2009 Fuengirola ossenkar uit Costa Rica


    Foto

    zeer interessante links vind je hieronder
  • dit zijn alle foto's en photoshop creaties van Gaviota
  • de beste ontstresser is zuurstof in Zutendaal
  • de vrolijke bloggers: stel je site hier in de kijker en wordt veel vrienden rijker

  • Garfield als kok


    Foto

    kok als Garfield


    Foto

    Gastenboek
  • Op bezoek geweest
  • hoi blogmaatje,
  • Lieve groetjes Nikki
  • verrasend mooi blog !
  • Wandelgroetjes uit Borgloon

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Welkom! Blij je hier te hebben. Kijk maar eens rustig rond.

    fietsen in Zeeland


    Foto

    een potje Olaba petanque


    Foto

    avond in Burgos


    Foto

    koninklijke glasblazerij tegen Segovia


    Foto

    Expo Oostende voor Anker 2009


    Foto

    terug in Vatan


    Foto

    Salers runderen


    Foto

    als smakelijk hapje in Valencia


    Foto

    fontein in Vejer de la Frontera


    Foto

    kathedraal van Cadiz


    Foto

    standbeeld Tio Pepe in Jerez


    Foto

    trol met Greta in Bergen (Noorwegen)  (trol staat bovenaan)


    Foto

    met kaasboerin in Edam


    Foto

    als vrome bedevaarder


    Foto

    met mijn Baskische vriend Joseba aan het Guggenheim in Bilbao

    Foto

    m.a.w. de weblog van Greta en boB

    de bloemige blog die de avonturen van Greta en boB in BEELD brengt in België, Spanje, Frankrijk, enz.
    De foto´s zijn meestal van Greta en de tekst van boB.
    Ook eigen (makkelijk na te maken) ervaringen in het cuisineren worden neergezet,
    ter streling van het virtuele gehemelte van de kijker/lezer of amateurkok.

    10-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKENETEN: druipende vis à la Pollack

     

     

     

    Wie kent deze waterige knaap? Niemand? Het is een koolvis.

     

    Vanwaar hij zijn naam heeft is ook voor mij een volkomen raadsel.

    Voor zover ik weet heeft hij niets te maken met de groenten, en zeker niet 

    met de kleine zwarte klompjes die je kunnen verwarmen in koude winters.

     

    De koolvis (Pollachius) is een vis uit de familie van schelvissen en kabeljauwen, 

    die vooral voorkomt in het hoge noorden van de Atlantische Oceaan.

    Hoewel je volgens de foto zou denken dat het maar een soort sardientje is,

    Wordt de koolvis gemiddeld 60 cm en kan een lengte bereiken van 130 cm.

    Hij kan maximaal 25 jaar oud worden en tot 32 kg zwaar zijn.

    De gemiddelde koolvis weegt toch zeven tot acht kilo, wat al een serieuze hap is.

     

    Koolvis komt voor aan de Europese kusten van de Golf van Biskaje

    tot Groenland, IJsland, Nova Zembla, de Witte Zee en de noordelijke Noordzee.

     Aan boord wordt de koolvis onmiddellijk na de vangst schoongemaakt,

    gefileerd en verpakt.

    Door de nabijheid van de goede visgronden is hij in Rusland heel populair.
     

     

     

    De koolvis is voor de beroepsvisserij van groot belang, want hij wordt massaal

     industrieel verwerkt tot o.a. vissticks.

    Vaste aanvoertijden kent de koolvis niet. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar

    in de vorm van diepvriesfilets. Je kan hem ook soms in zijn geheel kopen.

    Om te zien of de vis vers is, let u best op de ogen.

    Deze moeten helder zijn en een beetje bol staan.

    Wanneer het gaat om een verse filet, mag er geen vocht vrijkomen wanneer u

     zachtjes op de vis duwt. U vindt koolvis meestal in de handel in diepgevroren vorm.

     

    De Engelse naam van de koolvis is “pollack”.

    Naast de vis “pollack” bestaat er natuurlijk nog een andere: Jackson Pollack,

    wijlen de omstreden Amerikaanse kunstschilder.

    Hieronder op de foto zie je ze samen. Jackson heeft, naar aanleiding van een

     artikel in Time magazine voor de rest van zijn korte leven de bijnaam gekregen

    Jack the Dripper. (Jaak de Druiper zouden wij zeggen).

    Zeker niet te verwarren met Jack the Ripper.

    Deze laatste was een Engelsman, en geen familie trouwens.

     

    En nu komt het: toen hij nog werkloos en straatarm was, moest Jackson

    van zijn vrouw helpen in de keuken.

    Hij moest regelmatig de vis bedruipen, die in de oven zat.

    Logisch, want het grote gevaar van een vis in de oven is, dat hij onvermijdelijk gaat

     uitdrogen. Het ligt voor de hand dat het een pollack was, die de oven bevolkte.

    Van toen af aan is hij ook spontaan zijn schilderijen beginnen bedruipen, zoals

    te zien op de foto. Jack the Dripper had het gat in de markt gevonden!

    Hij legde zijn canvassen plat op de grond, en bedroop ze van op afstand met verf.

    Iedereen stond perplex van dit idee!

     

     

     

    Je bent voor of tegen deze kunstenaar, maar bedenk wel dat het duurste schilderij

     ooit verhandeld eentje is van deze JP!

    Het doek “No 5.” uit 1948 is in november 2006 verkocht voor 140 miljoen dollar!!

    Het meesterwerk “De Kindermoord in Bethlehem” van de hand van onze Pieter 

    Paul Rubens staat slechts op de twaalfde plaats, met een schamele 76 miljoen.

     

    Wil je de duurste geveilde schilderijen ooit eens bekijken, dat kan je via:

     http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_duurst_geveilde_schilderijen.


    Terug naar de keuken en naar de andere soort pollack.

    Ik ga er een “koolvisfilet op Russische wijze” van maken.

    Ook zal ik veel moeite doen om de vis regelmatig te bedruipen, maar toch

    vrees ik dat het me niet gaat helpen om onbetaalbare schilderijen te maken.

    Hier is toch maar het recept:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    400g visfilets  (koolvishaasje)

    de visfilets met pezo bestrooien aan beide kanten

    pezo

    haal ze door de bloem en schud overtollige bloem er af

    bloem

    bak de vis in de hete olie aan beide kanten bruin

    olijfolie

    snijd de schoongemaakte paddenstoelen in plakken

    200g champignons

    laat ze smoren in dezelfde pan als de vis

    boter

    kook de aardappelen in de microwave in 6 à 7 ‘

    300g vastkokende aardappelen

    snij ze dan in reepjes van ongeveer een halve cm dik

    2 hardgekookte eieren

    verwarm de oven voor op 200°

    20 cl zure room

    snijd de hardgekookte eieren in dunne plakjes

    geraspte kaas (bijv. Emmenthal)

    wrijf een ovenvaste schaal in met boter

     

    schik de gebakken vis op de bodem

     

    bedek met paddenstoelen, eischijfjes en aardappelreepjes

     

    meng de zure room met een wat bloem in een kommetje

     

    schep dit zorgvuldig over de inhoud van de schaal

     

    strooi geraspte kaas er over, en wat kleine stukjes boter

     

    zet de schaal 20’ in de oven, met 5’ grill op het einde

     

    dien op in de schotel; strooi er wat peterselie over

     

     

    Na 25’ komt de schotel glunderend uit de oven.

    Goed bedropen trouwens.

     

     

     

    Het lijkt een beetje op een schilderij van Pollack,

    maar ook weer niet te veel.

    De geldelijke waarde van mijn product is niet zo groot,

    maar het is wel beter verteerbaar.

     

     

     

    Er horen nog wat druiperige groenten bij, die lauwwarm mogen zijn.

    Je zou kunnen de volgende combinatie nemen:

     

     

    ingrediënten voor 2

    bereiding

    200g sperzieboontjes

    blancheer de boontjes 5’ in een ruime pan met kokend water

    200g knolselder, in reepjes

    blancheer ook de selder met citroen

    sap van een citroen

    (ofwel: maak hem zacht in de microwave)

    pezo

    laat de groenten uitlekken en enigszins afkoelen

     

    doe de groenten in een slakom

    dressing: 2 el olijfolie

    verhit de olie in een pan en bak de ui glazig, blus met citroensap

    1 rode ui, in reepjes

    giet de warme dressing over de groenten

    1 el citroen- of limoensap

    en schep alles voorzichtig door elkaar

     

     

     

    variant: vervang de boontjes door gesneden rode paprika

     

    (op die manier heb ik het nu bereid)

     

     

    Ik vind het uitzicht voldoende Pollackiaans door elkaar gemengd,

    zodat de vis tevreden gaat zijn met zijn gezelschap.

     

     

     

     

    Een smakelijk flesje Artes del Sur uit Argentinië 

    komt nog wat in de weg lopen, maar kan niet beletten 

    dat al het vorige op de tafel komt en stiekem verdwijnt 

    in de lonkende keelgaten van de bewoners van dit pand.

     

     

     

    Bereid in België en gebaseerd op een recept van ‘Groot Fonteyn Kookboek, pag. 80.

     

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (2)

    12-12-2010
    Reisverhalen
    Steeds genieten wij van het vakkundig relaas en foto's. Zijn weer op reis geweest door woord en beeld.

    12-12-2010, 11:49 geschreven door Gina


    10-12-2010
    mmmmmmmmmmmm ziet er super lekker uit

    sopbezoek.jpg

    10-12-2010, 19:02 geschreven door natuurfreek


    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • Zegen op deze palmzondag middag, avond en nieuwe week (angelique)
        op toedeloe
  • Wens u nog een hele fijne zondag (Dirk)
        op test
  • Wens u nog een hele fijne vrijdag (Dirk)
        op Carlos en Discus
  • Goedemorgen (Dirk)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid
  • Terug ? (ikke)
        op ga nog eens testen op doenbaarheid

  • kaper op de kust


    Foto

    Archief per maand
  • 03-2022
  • 07-2020
  • 06-2019
  • 12-2018
  • 03-2018
  • 12-2015
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 05-1978
  • 11--0001

    tophotel "Huerta de la Paloma" in Priego de Cordoba 


    Foto

    Poolse Jonagoldplukker in Haspengouw


    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    toeternietoe
    blog.seniorennet.be/toetern

    met vriend in Segovia


    Foto

    Een interessant adres?

    met Olaba op bezoek


    Foto

    tulpenbootje in Meliskerke/Zeeland


    Foto

    de ezels van Niort


    Foto

    kathedraal Bayonne


    Foto

    geitenfuif Luxemburg


    Foto

    discrete blik achter de schermen in Segovia


    Foto

    beste Spaanse tapabar: Gambrinus in Toledo


    Foto

    aan het werk in hoteltuin in Alberic


    Foto

    aan de Groenplaats met Seniorennet


    Foto

    katedraal Burgos


    Foto

    met vrienden in El Palmar (Valencia)


    Foto

    catamaran van Tarifa naar Tanger


    Foto

    lunch in Parador van Arcos de la Frontera


    Foto

    Viking van de Geiranger fjord


    Foto

    aan de Zaansche Schans


    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!