Remedies tegen Maagzweren en Ontstekingen Kruidenthee: De meest gebruikte kruiden zijn Goudsbloem, en Zoethout (niet gebruiken als je hoge bloeddruk hebt! ). Thijm (is zeer bacterie dodend). Anijs, Venkel, Karwij, Koriander, Senneblad, Kamille , Duizendblad, Jeneverbes, Engelwortel, Kalmoes, cranberry, sintjanskruid hier gebruik je losse kruiden die je in een reformwinkel of bij de Apotheeker kunt halen maak een samenstelling van kruiden die je zelf leuk vind van smaak want al deze kruiden zijn goed voor maagzweren en/of ontstekingen! de een zal wel beter werken voor u dan de ander maar zoals ik al nog geschreven heb ik ben geen Dokter en heb je niet onderzocht! maar ik ken alleen maar de kruiden die een positieve werking hebben tegen Maagzweren en /of ontstekingen
dit zijn E.O. die kunnen gebruikt worden voor maagzweren Litsea, Niaouli Marjolein
Homeopathische middelen: Maagzweer/darmzweer: Nux Vomica Pentarkan of Acidum Formicicum D6
zie hier enkele receptjes om een smeerwortel - maceraat te maken! veel succes er mee!
Wat is een maceraat!? - Een aftreksen van een plant die een tijdje in het water moet koken ( zacht kokend water). - Een aftreksel van zachtere plantdelen overgoten met bijna kokend water. - Een aftreksel van een plant die gedurend een bepaalde tijd in koud of lauw water of alcohol moet liggen. - Een gedroogde plant tot poeder gewreven.
maceraat- een koud aftreksel: Een maceraat of koud aftreksel of een koude thee maakt men van 1 alle kruiden die planteslijmen(slijmstoffen) bevatten. bv. alle malva's zoals kaasjeskruid, heemst, stokroos, de weegbreesoorten, de hondsdraf,en nog veel meer. bijna alle kruiden die gebruikt worden voor de luchtwegen. De planteslijmen leggen een dun laagje als bescherming op het menselijkslijmvlies waardoor het de mogelijkheid heeft zichzelf te herstellen. Wanneer de kruiden overgoten worden met kokend water worden de slijmstoffen vernietigd. Daarom worden maceraten gezet met koud of lauw water. Deze koude thee's moeten iets langer trekken ongeveer 10 minuten. Daarna kan men ze in een warmwaterbad (au bain marie) opwarmen en opdrinken. Kruiden waarvan men de wortel gebruikt: vb. valeriaanwortel, kalmoeswortel en maretakwortel. Deze koude t'hees moeten 1 nacht trekken. 's avonds worden de maceraten van wortels gezet en 's morgens opgewarmd tot lichaamstemperatuur. steeds jonge scheuten van maretak nemen voor de bloei en zeker geen vruchtjes.
sennapeulen bevatten zeer veel slijmstoffen. Ze worden een paar uur tot een nacht koud getrokken. ps. sennapeulen die overgoten worden met heet water geven darmkrampen.
Olie van verse Smeerwortel-wortel (Smeerwortel-maceraat 1)
100 g verse wortels van smeerwortel
100 ml koudgeperste plantaardige olie (zonnebloem-, amandel-, saffloerolie)
Schil de verse smeerwortel heel erg dun, en snij/hak ze in hele kleine stukjes. Je merkt dat 'smeer'wortel zijn naam niet gestolen heeft, dit is een vreselijk smerig werkje...
Doe het kruid in een pot, en overgiet met de olie. Idealiter laat je dit geheel nu gedurende een week trekken, waarbij je dagelijks het geheel een keer omroert, bij temperatuur van ongeveer 45°-50° C, doch zonder professionele apparatuur is dat meestal niet mogelijk. In plaats hiervan kan je de olie ook dagelijks een uurtje verwarmen, maar liever niet warmer dan rond de 60°. Omdat we uitgaan van vers kruid kan het feit dat de warmte niet constant is, eventueel aanleiding geven tot gisting.... Mocht het zover komen (en dat zie je doordat er voortdurend luchtbelletjes beginnen op te stijgen), dan kan je dat proces nog stoppen door de pot met olie te verhitten tot zo'n 65°. Je roert er dan continu in tot al het gebubbel stopt. Als je er vroeg bij was, kan je daarna het maceratie-proces nog gewoon verder zetten.
Na een week zeef je de olie, en vervolgens laat je de olie bezinken: Een deel van het in de wortel aanwezige water is op dit ogenblik nog in de olie aanwezig, en die kan aanleiding geven tot bederf. Als je de olie minimaal 12 uur ongestoord laat staan, zakt het water plus nog aanwezige plantaardige resten naar de bodem, en dan kan je de olie decanteren: Giet de olie heel voorzichtig over in droge flesjes, en zorg ervoor dat het bezinksel in de oorspronkelijke recipiënt achterblijft.
Je kan de olie eventueel verder verwerken tot zalven of crèmes. Een maceraat uitgaande van vers kruid kan een jaar bewaard worden.
Olie van gedroogde Smeerwortel-wortel (Smeerwortel-maceraat 2)
50 g Gedroogde smeerwortel
150 ml koudgeperste plantaardige olie
(Om smeerwortel te drogen snij je de wortels overlangs in hele dunne repen, of dwars in dunne schijfjes)
Maak de kleine stukjes gedroogd kruid nog verder klein, bijvoorbeeld in een voor dat doel gekochte koffiemolen of in een keukenrobot met inzetstuk voor het hakken van relatief kleine hoeveelheden noten en dergelijke.
Overgiet de smeerwortel met de olie, en roer heel zorgvuldig, tot het kruid volkomen is opgenomen in de olie.
Zet de olie op een warme plek. Idealiter zou je de olie een week aan een stuk op een temperatuur van ongeveer 45° moeten houden, maar hierbij geldt opnieuw dat dat voor een 'amateur' nauwelijks haalbaar is. Je kiest er dus beter voor om de olie dagelijks gedurende een uur tot 50 à 60° C te verwarmen. In tegenstelling tot de bereiding met vers kruid, bestaat hier geen gevaar voor fermentatie omdat er zich geen water in de bereiding bevindt. De olie moet wel dagelijks uiterst grondig worden doorgeroerd, om te vermijden dat het kruid op de bodem gaat samenklonteren.
Na een week kan de olie uitgeperst worden. Ook dit is een verschil met de verse bereiding, waarbij je kan volstaan met filteren: vers, en dus waterhoudend kruid zal de olie immers eerder afstoten, terwijl gedroogd kruid de olie echt heeft geabsorbeerd. Omdat je waarschijnlijk evenmin als ikzelf een tinctuurpers ter beschikking hebt zal je ook moeten improviseren, en een constructie bedenken waarbij je langzaamaan het persende gewicht kan verhogen. Na het persen laat je de olie nog één nacht staan, om hem vervolgens te decanteren en af te vullen in schone, droge flessen.
Een maceraat uitgaand van gedroogd kruid kan ruim twee jaar bewaard worden.
Smeerwortel/Sin-Janskruid-zalf
50 ml Sint-Jansolie
50 ml Smeerwortelmaceraat (zie hoger)
15 g bijenwas, in stukjes...
Giet de beide oliën tesamen in een kommetje, en verwarm au bain marie tot 65° C (thermometer!). Voeg de stukjes bijenwas toe, en roer goed tot de was volledig gesmolten is. Giet vervolgens de warme bereiding in kleine zalfpotjes die je al hebt klaarstaan. Laat opstijven. Veeg de gebruikte pan/kom snel uit met keukenrol of een doek, om te vermijden dat de zalfresten opstijven in de pan.
smeerworteltinctuur (UITWENDIG GEBRUIK) 50 gr smeerwortel (wortel) 250 gr eau de cologne
De wortel grondig wassen, schrapen in stukjes snijden en mixen met eau de cologne. Men bekomt een olieachtige vloeistof die zeer goed bewaart. de bokaal voorzien van etiket. 3 weken laten macereren op een warme vensterbank. dagelijks schudden. Na 3 weken zeven en in donkere fles doen. Zeer goed middel tegen: spierpijn, zenuwpijn ,gewrichtspijn, zenuwontstekingen, en aangezichtspijnen, rimpels, kraaienpootjes.
Smeerwortel omslag,50-100 gram smeerwortelmeel (smeerwortel fijnmalen) met warm (niet te heet) water en een paar druppels olie tot een papje roeren, warm opbrengen, afdekken met een linnen doek, een handdoek en tot slot met een zwachtel vastzetten, één tot een aantal uren of de hele nacht inwerken, als nabehandeling met smeerwortelzalf insmeren: Bij breuken, kneuzingen, verrekkingen, verstuikingen en bloeduitstortingen van botten spieren en pezen. Ook bij spier-, zenuw- en peesschede ontstekingen. Tennisarm en andere sterk belaste gewrichten. Aandoeningen aan ruggengraat en hernia. Tepelkloven.
Speciaal op aanvraag: een Middeltje voor Gordelroos
Zie hier enkele receptjes: 4dr. Tea Tree, 7dr. Geranium, 3dr. Oregano en 2dr. Eucalyptus voor de behandeling van gordelroos. Bestrijdt jeuk en pijn: en doodt het virus in de blaasjes. Toepassen puur, m.b.v. een kompres of gemengd met 50ml.Amandelolie of: meng 5-10 druppels vetiver met 50 ml. basisolie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in. Nat eczeem eerst behandelen met Aloë Vera gel of tea tree. of: bij ontstoken, gevoelige huid: 5 druppels roos, 7 druppels kamille en 4 druppels duizendblad mengen met 50 ml. basisolie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren. of: bij huidaandoeningen, zweertjes, eczeemen gordelroos: 20 druppels salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water, hiermee 1à 2 x per dag huid afspoelen of deppen. bij huidschilfering: meng 10 druppels alant met een halve eetlepel olijfolie en voeg dit toe aan warm bad en baad 15-20 min. Dagelijks of naar behoefte herhalen. of: bij geïrriteerde en jeukende huid: meng 5-10 druppels alant in een eetlepel St. Janskruid olie en wrijf hiermee de geïrriteerde plaatsen in. of: Bij huidaandoeningen, huidziekten: meng 10 druppels alant met een glas gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee dagelijks de huid af. bij geïrriteerde huid: meng 5-10 druppels rozenhout met een eetlepel St. Janskruid olie en wrijf hiermee de geïrriteerde plaatsen in of: bij ontstoken, gevoelige huid: 5 druppels roos, 7 druppels kamille en 4 druppels duizendblad mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren. of bij Jeuk: bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, psoriasis, herpes, jeuk, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels roomse kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag de wondjes deppen. of bij psoriasis, gordelroos, zweertjes, eczeem, jeugdpuistjes, jeuk, herpes, wondjes en lichte brandwonden: 2 tot 3 druppels roomse kamille op een vochtig watje doen en hiermee meerdere malen per dag de wondjes deppen.
Hallo Ronald!
Nog een goed Recept voor Gordelroos
Om de weerstand tegen de gordelroos te verhogen: Ravintsara. Neem er 3 maal daags een druppel van in. Je kan dit puur doen dwz dat je het flesje tegen een vingertop zet en het gewoon eens omkeert met je vinger op de opening. Wat blijft hangen is 1 druppel en die lik je gewoon op (redelijk straf goedje!), je kan dat ook op een lepeltje honing of Koffie-melk doen (een druppeltje er in laten vallen, en dan alles innemen). Of je kan om lege capsules bij de apotheek gaan en daar telkens net voor inname een druppeltje in doen en direct doorslikken. Liefst bij het eten. De capsules kan & mag je niet op voorhand klaar maken!!!!
Verder zijn goede olieën kruidnagel, munt en piment.
Piment, kruidnagel en munt zijn hier ook best geschikt ook voor inname want ze zijn nogal irriterend op de huid. Desnoods wissel je af, een week Ravintsara, 1 week piment 1 week munt 1 week kruidnagel en daarna een tweetal weken niets enkel nog uitwendig behandelen met onderstaand recept!
Voor de zenuwpijnen die vaak met gordelroos gepaard gaan kan je een samenstelling maken om in een massageolie te doen. Ik zou adviseren om daar volgende olies voor te gebruiken en in volgende hoeveelheden:
op 200 ml massageolie (best verdragen is de jojobaolie!) neem je :
10 druppels cajeput
15 druppels laurier
15 druppels lavendel
10 druppels piment
10 druppels munt
10 druppels salie
15 druppels ravintsara (vroeger ravensara)
Goed schudden voor gebruik en de aangetaste zones ermee behandelen. Samen met de inname zal je volgens mij zeker resultaten bekomen!
Uitgangshouding: Ga op de rug liggen met de handen achter het hoofd. Druk eerst beide hielen en de onderrug in de grond en houd dit vol gedurende de oefening.
Oefening: Kom nu langzaam met het hoofd en de schouders omhoog totdat je duidelijk je knieën kunt zien.
2. Rechte buikspieren
Uitgangshouding: Ga op de rug liggen, met opgetrokken knieën, de voeten op de grond (niet vastklemmen!). Kantel het bekken achterover (onderrug tegen de grond drukken). Kruis de armen voor de borst.
Oefening: Kom met hoofd en bovenlichaam zover van de grond los dat de schouders de grond niet meer raken. Blijf gedurende oefening naar het plafond kijken.
3. Schuine buikspieren
Uitgangshouding: Ga op de rug liggen, met opgetrokken knieën, de voeten op de grond (niet vastklemmen!). Kantel het bekken achterover (onderrug tegen de grond drukken). Vouw de handen achter het hoofd.
Oefening: Tik nu met de linkerelleboog de rechterknie aan. Linkerschouder en rechterbeen komen hierbij van de grond. Tik daarna met de rechterelleboog de linkerknie aan.
4. Rechte buikspieren
Uitgangshouding: Ga op de rug liggen en houd beide benen gebogen en los van de grond, ondersteund door een stoel of bank. Leg de armen gekruist voor de borst.
Oefening: Terwijl je de benen licht gebogen op de stoel of bank houdt, probeer je zover mogelijk 'op' te komen.
5. Rugspieren
Uitgangshouding: Ga op de hielen zitten met de romp voorovergebogen en houd de armen zijwaarts en de ellebogen naar boven gebogen.
Oefening: Trek de schouderbladen naar elkaar toe. Zo trekt de rug recht. Doe deze oefening met verschillende armhoudingen en merk op dat je steeds verschillende rugspieren aanspant.
6. Rugspieren
Uitgangshouding: Ga op de rug liggen, met opgetrokken knieën, de voeten op de grond (niet vastklemmen!). Spreid de armen op schouderhoogte op de grond, met de ellebogen gebogen.
Oefening: Druk de rug omhoog door met de armen (vooral de ellebogen) tegen de grond af te zetten. Laat het hoofd tijdens de oefening rustig liggen.
7. Rugspieren
Uitgangshouding: Ga op de buik liggen, de armen gestrekt voor je. Maak je zo lang mogelijk.
Oefening: Til linkerarm en rechterbeen tegelijkertijd op. Herhaal de oefening met rechterarm en linkerbeen. Indien bij deze oefening pijn optreedt in de lage rug, leg dan een kussentje onder de buik.
8. Bilspieren
Uitgangshouding: Ga op de handen en knieën staan: handen onder de schouders, knieën onder het bekken.
Oefening: Hef rechterknie en -been achterwaarts op tot een hoek van 90 graden en zet weer neer. Herhaal de oefening totdat vermoeidheid optreedt. Voer de oefening vervolgens uit met het linkerbeen. Blijf bij het uitvoeren van de oefening naar beneden kijken. De oefening kan extra zwaar worden gemaakt door tegelijkertijd rechterbeen en linkerarm of linkerbeen en rechterarm op te tillen.
Alternatieve oefening: Hef het gebogen rechterbeen zijwaarts op tot een hoek van 90 graden en zet weer neer. Idem linkerbeen.
9. Bovenbeen- en heupspieren
Uitgangshouding: Ga op je zij liggen en steun daarbij op de elleboog en onderarm. Dit steunpunt ligt recht onder de schouder. De benen liggen op elkaar.
Oefening: Druk nu de heup zijwaarts omhoog zodat been en heup vrijkomen van de grond. Romp en benen komen in één lijn. link met Oefeningen
Nekpijn is een vrij veel voorkomend gebeuren, voor sommige mensen is het een dagelijkse ervaring. Ik had er vroeger ook veel last van, veel van de symptomen kunnen worden voorkomen, verminderd, of zelfs verdwijnen door juiste strekkingen, verstevigende oefeningen en het uitlijnen van de ruggengraat. Een aantal oorzaken van nekpijn:
Spieren: stijfheid of kramp in de spieren in en rond de nek: rhomboidus, trapezius (monnikskapspier), scalenes, en de erector spinae groep (lange rugspier).
Gewrichten: elk paar ruggenwervels heeft twee gewrichten die de beweging mogelijk maken. Zenuw uitlopers ontspringen tussen deze gewrichten. Pijn kan ontstaan als deze gewrichten tegen elkaar glijden of schuren. Osteophyte kan zich ook ontwikkelen in de gewrichten en doorlopen tot in de zenuwen.
Tussenwervelschijven: tussen de ruggenwervels zitten schijven van vezelkraakbeen. Zij absorberen de schokken van het wandelen, hardlopen, springen en draaien. Soms steken deze schijven uit hun normale ruimte en veroorzaken pijn door spanning op de zenuwen of de ruggengraat.
Gewrichtsbanden: een andere structuur die de ruggenwervels op hun plaats houden zijn gewrichtsbanden. Extreme versnelling en dan vertraging van de nek kan een whiplash veroorzaken en leiden tot een beschadiging van deze gewrichtsbanden en eindigen met pijn. Een ander resultaat van een whiplash kan zijn verrekking of verstuiking van de spieren die de ruggengraat omhullen en steunen en daardoor ook leiden tot nekpijn.
Lichaamshouding: als je je hoofd te ver naar voren of naar achteren houdt verandert dat de kromming van de nek en het bovenste deel van de ruggengraat. Door deze houding neemt de spanning op de spieren, gewrichtsbanden, gewrichten en tussenwervelschijven in en rond de nek toe. Deze overdreven spanning kan leiden tot pijn in de nek.
Let op Als je nekpijn hebt waarbij er sprake is van een doof gevoel in je borst, schouder of arm, doe dan geen van de hieronder aangegeven oefeningen of technieken maar neem contact op met je huisarts. Het is beter op safe te gaan dan achteraf sorry te moeten zeggen!!
Primaire behandeling
Warmte: neem een lekker heet bad of douche en laat het water over je nek stromen, of leg een hete kruik of verwarmd (kersenpit)kussen op je nek. Laat het er zo lang op liggen dat je huid een beetje rood wordt en warm.
Medicijnen: probeer een vrij verkrijgbare ontstekingsremmer. Volg de instructies op de verpakking en hou de behandeling een paar dagen vol.
Rust: probeer bewegingen te vermijden die de symptomen verergeren.
Kussens: probeer een orthopedisch kussen met daarin een nekrol als je normaal met meer dan 1 kussen slaapt. Slapen met teveel kussens kan leiden tot verhoogde spanning op de spieren, gewrichtsbanden en gewrichten wat resulteert in nekpijn. Een goed kussen volgt de kromming van je ruggengraat en houdt de ruggengraat in de goede positie terwijl je slaapt.
Neem als ondersteuning van dit proces eens een goede massage behandeling. Nekklachten leiden snel tot een verharding van spieren in het nek/schoudergebied dat door kan trekken naar de lange rugspieren en de onderrug..
Teveel strekking van de nek Ontspannen nek
Strekking
Buig je nek naar één kant en druk het met je hand nog iets verder in die richting.. Ga door tot je een lichte strekking voelt en houd dit 6 seconden vol. Doe dit 3 keer en herhaal het aan de andere zijde.
Laat je hoofd op je borstkas zakken, leg je vingers achter je hoofd en druk je hoofd een klein stukje verder naar je borstkas. Stop als je een lichte strekking voelt in je nekspier en houd dit 6 seconden vol. Doe dit 3 keer.
Draai met ontspannen schouders je hoofd naar een kant alsof je over je schouder wilt kijken. Ga door tot je een strekking voelt en hou dit 6 seconden vol. Doe dit 3 keer en herhaal het aan de andere kant.
Versterkende oefeningen
Plaats een hand tegen de zijkant van je hoofd. Druk je hoofd tegen je hand,probeer het opzij te buigen, maar hou het met ja hand tegen. Hou die spanning 10 seconden vast. Doe dit drie keer, en herhaal het aan de andere kant.
Plaats een hand tegen je voorhoofd. Druk je hoofd in je handen en blokkeer je hoofd weer met je handen Hou die spanning 10 seconden vast. Doe dit drie keer, en herhaal het aan de andere kant.
Plaats een hand tegen de zijkant van je hoofd, en draai je hoofd tegen je hand aan alsof je over je schouder wilt kijken, maar hou je hoofd met je hand tegen. Hou die spanning 10 seconden vast. Doe dit drie keer, en herhaal het aan de andere kant.
Voor info in verband met kruiden en/of klachten hier onder klikken
graag als je informatie wilt in verband met kruiden en/ of klachten klik dan op de knop "é-mail mij" zo zal u rechtstreeks met mij in contact komen zonder dat anderen dit hoeven mee te lezen ;-)