Het resultaat van vele uren uitproberen en kilos extra Niets is zo ontspannend, als samen boodschappen doen en daarna lekker koken !!!
23-11-2005
Pasta met scampi en eekhorentjesbrood
Ingrediënten :
- 400 gr fettuccine of andere pasta - 300 gr eekhoorntjesbrood - 400 gr scampi - 80 gr boter - geraspte parmezaan - 1 sjalot - 2 teentjes look - 1 tuiltje gemengde kruiden (peterselie, kervel, bieslook) - 1 glas droge witte wijn - 1 eetlepel cognac - olie - peper - zout
Bereiding :
Pel de scampi, was ze en leg ze in een diep bord. Meng de wijn met wat olie en cognac en giet het mengsel over de scampi. Laat ze een uurtje marineren en roer af en toe om. Pel de sjalot en 1 teentje look en hak ze fijn. Was de kruiden en snijd ze fijn. Warm wat olie op in een pan en fruit hierin de sjalot en de look. Laat de scampi goed uitlekken en voeg ze hierbij. Verlaag het vuur en laat ze enkele minuten bakken. Haal de pan van het vuur . Voeg de kruiden toe. Kruid met peper en houd warm. Maak de paddestoelen schoon. Snijd ze in stukjes. Smelt wat boter en fruit hierin een fijngesneden teentje look. Bak de paddestoelen hierin. Blus met een lepel kookvocht van de pasta en laat verdampen. Kook ondertussen de pasta beetgaar. Giet af en meng ze onder de paddestoelen. Voeg ook de scampi toe en meng goed dooreen. Kruid eventueel nog wat bij met peper en dien op.
De groentjes zeer fijn snijden en stoven. De filets van rode poon opkuisen en op een ingeboterde bakplaat leggen.
Bereidingswijze:
De cous-cous garen en vermengen met de groentjes,goed kruiden. De vis garen in de oven op 180° gedurende 7 à 8 minuten.(Hij mag zeker niet te droog worden)
Saus:
De witte wijn met de vis fumet en de tweede sjalot laten inkoken,room toevoegen en zeven,op smaak brengen en laten inkoken tot sausdikte. De groene kruiden zeer fijn hakken.
Afwerking:
Op het laatst de groene kruiden onder de saus doen. In het midden van het bord de cous-cous schikken, hierop de vis en rondom de saus.
- 120 gr Bloemkoolroosjes - 24 gr Prei (alleen het witte deel) - 24 gr Boter - 1,2 dl Slagroom - 4 blaadjes Gelatine - Zout en peper
Garnering:
- 1 doosje Tuinkers - 1/2 Winterwortel
Voorbereiding:
Mosselen:
· Was de mosselen in ruim water, verwijder de exemplaren die zwaar aanvoelen en ook degene waarvan de schelp niet dicht gaat als je er op tikt. · Schil de winterwortel met een dunschiller en snijd hem in stukken. · Pel de ui, hak hem fijn. Snijd de bleekselderij in stukjes. · Verhit de olie in een grote pan en roerbak de fijngesneden groente en het laurierblaadje 1 à 2 minuten. · Voeg de witte wijn en de saffraan toe en breng het geheel aan de kook. · Voeg de mosselen toe, leg het deksel op de pan en laat de mosselen 3 à 4 minuten koken; schud de pan af en toe om. · De mosselen zijn gaar als alle schelpen open zijn. · Giet de inhoud van de pan in een vergiet, vang het kookvocht in een kom op en meet 0,25 liter (voor 10 personen) af. · Laat de mosselen afkoelen; haal ze uit de schelp.
Timbaaltje:
· Snijd de bloemkoolroosjes fijn en snijd ook de prei in smalle ringen; was die goed. · Beboter de timbaaltjes.
Garnering:
· Schil de wortel met een dunschiller en snijd hem julienne. · Leg de worteljulienne in ijswater.
Bereidingswijze:
Timbaaltje:
· Smelt de boter in een kleine pan en laat de fijngesneden prei en de bloemkoolroosjes circa 2 minuten zweten. · Giet het bewaarde mosselvocht erbij, breng het vocht aan de kook en kook de groenten gaar. · Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water en klop de slagroom lobbig. · Pureer de bloemkool en de prei met het aanhangende vocht in een keukenmachine en wrijf het mengsel door een fijne zeef. · Doe het mengsel in een pan en warm het weer op. · Voeg de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer het goed door tot de gelatine volledig is opgelost. · Giet het mengsel over in een ijskoude bak en zet die in een kom met water en ijsblokjes. Laat de inhoud volledig afkoelen totdat het mengsel lobbig is, roer af en toe. · Spatel de slagroom door het afgekoelde mengsel en breng het op smaak met zout en peper. · Schep het mengsel in beboterde timbaaltjes en laat ze opstijven in de koeling.
Serveren:
· Dompel de timbaaltjes even in heet warm en stort ze in het midden van een koud bord. · Laat de wortel uitlekken in een zeef. Bedek de bovenkant van het timbaaltje met wat wortel als decoratie. · Leg de mosselen met behulp van een steker van circa 8 cm om het timbaaltje heen en besprenkel ze met het overgebleven mosselvocht. · Leg plukjes tuinkers rondom de mosselen.
Tip van de chef:
Rare hoeveelheden he!! Dit komt omdat ik dit recept heb overgenomen van een cursus restaurant keuken. Het is ook allemaal wat meer uitgelegd zoals op school gebeurd .En t'is hollands.
- 1/2 blikLychees - 75 gr Gerookte zalm - 150 gr Zalmfilet - 1 eetl. Dille (gehakte) - 10 takjes Dille - 125 gr Mascarpone -10 blaadjesVeldsla - Vissaus (nám plah) - Zeezout en peper
Voorbereiding:
· Leg de lychees met de opening naar beneden in een zeef. En laat ze uitlekken. · Dep ze droog met keukenpapier. · Snijd de zalmfilet in grove stukken, voeg zeezout en peper toe. Gaar de vis circa 4 minuten in de stoompan of in de oven. · Let op, laat de vis niet te gaar worden. · Hak de dille fijn.
Bereidingswijze: · Hak de zalmfilet nu fijn, voeg gehakte dille en mascarpone toe tot de gewenste dikte is bereikt. · Breng het geheel op smaak met zout en peper en nam plah (niet te veel). · Vul een spuitzak met een kartelmondje (niet te groot) met de vismassa. · Vul hiermee de lychees royaal. · Snijd de gerookte zalm in smalle repen en bedek elke lychee met een plakje zalm.
Serveren: · Leg een blaadje veldsla op de amuselepel en spuit aan de steelkant van de lepel een kleine rozet van de zalmmassa. Zet de lychee hier tegenaan. · Garneer met een takje dille.
Gevulde parelhoen à l'orange met witloof in trapistenbier
Ingredienten: 12 personen
- 12 parelhoenfilets - 4 extra filets voor de farce - 1 kilo spinazie - 250 gr gez. pistache-nootjes - 3 sjalotten - thijm - ½ dl room - ½ dl droge witte wijn - 2 eidooiers - boter
Witlof:
- 12 str witlof (klein) - 75 gr boter - 1 flesje trappistenbier - 2 lepels honing - 1 dl kipbouillon - 2 el paneermeel - 2 el gruyèrekaas - peper en zout(= pezo)
Saus
- 4 dl gevogelte bouillon - 3 appelsienen rasp+ sap - 50 gr ijskoude boter
ui- aardappel galettes
- 400 gr geschilde aardappelen - 3 eieren - 150 gr ui - 50 gr bloem - zout - witte peper - nootmuskaat - cayennepeper - arachideolie - boter
Bereiding
Sla de filets plat tussen twee vellen plastic folie met de platte kant van een hakbijl. Blancheer de spinazie zeer kort, spoel ze koud en laat ze uitlekken. Snij de sjalotten fijn en smoor ze in de boter, voeg de fijngesneden thijm toe en de witte wijn. Laat dit inkoken tot bijna alle vocht verdwenen is. Laat daarna afkoelen. Snij de pistachenootjes in kleine stukjes. Maal de extra filets fijn tot een farce in de keukenmachine en voeg room en eidooiers toe. Breng op smaak met peper en zout. Vermeng dit met het sjalottenmengsel en de pistachenootjes. Kruid de platgeslagen filets met pezo en bedek ze vervolgens met de spinaziebladen. Smeer hierover een laag farce en rol ze strak op in aluminiumfolie en stoom ze in ongeveer 20 minuten gaar. Verwijder de folie en bak de rolletjes kort in de hete boter, zodat er een bruin kleurtje op komt. Trancheer de rolletjes met behulp van een electrisch mes.
Saus:
Kook de gevogeltebouillon in, voeg het sinasappelsap toe en kook verder in. Breng op smaak met pezo. Spoel de sinasappelrasp onder heet water af en voeg dit toe aan de saus. Kort voor het opdienen monteren met koude boter.( Monteren= met een garde snel de boter door de warme saus kloppen).
Witlof:
Spoel de witlof schoon en verwijder het kontje en de losse blaadjes. Doe de boter in een braadslee op een klein vuur en bak hierin de witlof tot ze aan een kant een kleur heeft gekregen en draai ze vervolgens om. Ook deze kant bruin kleuren. Vervolgens bier, bouillon, honing en een snufje zout toevoegen. Bedek de braadslee met een vel aluminiumfolie en laat de witlof 15 minuten zachtjes garen. Schep de witlof in een gratineerschotel en bestrooi ze met paneermeel en geraspte kaas. Zet de schotel kort onder de salamander tot de kaas begint te kleuren. Presentatie: Leg de getrancheerde filet op een voorverwarmd bord en schep er wat saus omheen. Leg daarnaast een struikje witlof en enkele aardappelgalettes.
Ui-aardappelgalettes:
De geschilde aardapelen in water met een beetje zout gaar koken. Water afgieten en aardappelen in een warme oven laten drogen. Uien pellen en fijn snipperen. In water met wat zout blancheren en op een zeef goed uit laten lekken. De gekookte gedroogde aardappelen door de pureeknijper drukken. Eieren en bloem mengen en samen met de goed uitgelekte uien door de aardappelpuree mengen. Met zout, peper, nootmuskaat en een vleugje cayennepeper kruiden. In een braadpan telkens een eetlepel van de ui-aardappelmassa op middelmatige hitte in arachideolie en boter aan beide kanten goudbruin bakken.
Tip van de chef:
Ik snij de filets in gelijk een sandwich en sla ze dan plat , De alluminiumfolie groot genoeg nemen en er dan een karamel van maken.,d.w.z. aan weerskanten toe draaien zodat er geen stoomvocht bij het vlees kan. Het lijkt allemaal moeilijk maar t' is eigenlijk meer omslachtig als moeilijk. Veel kookgenot!!!!
400 gr risottorijst 75 gr boter (echte boter geen margarine) 100 ml cointreau sap van 1 sinaasappel (gezeefd) gesraspte schil van 1 sinaasappel 50 gr suiker sterke koffie
Bereiding (45 minuten):
smelt de boter op een zacht vuur, voeg de rijst toe en fruit deze even mee tot deze "glazig" is. Voeg de cointreau, de sinaasappelschil, de suiker en het sinaasappelsap toe. Voeg als het vocht bijna opgenomen is telkens flinke scheuten koffie toe, koffie toevoegen en blijven roeren tot de rijst gaar is. NB de textuur hoort enigszins nat en plakkerig te zijn
Tip van de chef:
Gebruik de koffierisotto eens in een Grand Dessert, met bijvoorbeeld chocolademousse, (vanille of kaneel) ijs en een halve peer, natuurlijk gegarneerd met een wafeltje (of wafelrolletje) en een toef slagroom. Heerlijk bij het kerstdiner! variatietips: varieer naar hartelust met likeurtjes (bijv. perenlikeur, chocoladelikeur, kaneellikeur) en laat evt de sinaasappelschil en -sap weg uit het recept.
Rijst Kipfilet Bakje champignons in schijfjes 1 rode paprika in reepjes 1 prei in ringen Zakje kerriesaus ( kant en klaar of zelfde hoeveelheid eigen maaksel) Scheutje room Blik perziken Knoflookteentje Ketjap Olie Peper, zout, kerriepoeder
Bereiding
Snijd de kipfilet in kleine reepjes. Maak een marinade van een scheut ketjap, een scheut olie, een klein gesneden knoflookteentje, peper en flink wat kerriepoeder. Marineer de kipfilet in minimaal 10 minuten. Kook intussen de rijst gaar. Roerbak de kipfilet, voeg de plakjes champignons, de reepjes paprika en de preiringetjes toe en roerbak tot het geheel gaar is. Voeg de in stukken gesneden perziken toe. Roer de kerriesaus er door heen en maak de saus extra romig met een scheutje (koffie)room. Serveren met de rijst.
TIP VAN DE CHEF
Perzik combineert voortreffelijk met kerrie. De perzik maakt het kip/kerrie-gerecht net iets exotischer. Vergeet het scheutje room trouwens niet!
800 g grietfilets 4 grote champignons (ngl. het seizoen: morieljes of cantharellen of andere) 4 kerstomaatjes of 1 grote in blokjes gesneden tomaat 20 g gehakte kervel 10 g gehakte peterselie 150 g paneermeel 1 eetlepel suiker 3 eetlepels mosterd 1/2 dl olijfolie 1 klont boter peper en zout
. De grietfilets spoelen, droogdeppen, kruiden met peper en zout en aan alle kanten instrijken met mosterd. Het paneermeel mengen met de gehakte peterselie en kervel en de grietfilet ermee paneren. 2. De grietfilets in een beboterde ovenschotel schikken en 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C plaatsen. Halverwege de baktijd de grietfilets omkeren. 3. De champignons reinigen, er de eindjes afsnijden en ze samen met de kerstomaatjes 3 minuten in de olijfolie bakken. Zout naar smaak even bij. 4. Voor de saus: de sjalotjes fruiten in een klontje boter. De peperbolletjes, de visfumet en de witte wijn (of het bier) toevoegen en tot een derde inkoken. De saus zeven, de room toevoegen, opnieuw even inkoken en tot slot klontje per klontje de resterende boter onder de saus roeren. Of maak gewoon een zakje saus klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 5. De grietfilets in het midden van verwarmde borden schikken. Eromheen druppels saus lepelen. Garneren met de champignons en de tomaat. Opdienen met in boter gestoofde worteltjes of broccoliroosjes en natuuuraardappelen.
Tip van de chef;
Dit kan ook met kabeljauwhaasjes,maar dan wel even rekening houde met de gaartijd.
- 120 gr Kastanjechampignons - 20 gr Eekhoorntjesbrood (gedroogd) - 60 gr Shii-take - 1/2 Prei (alleen het witte deel) - 1 stukje Venkel - 1 teentje Knoflook - 30 gr Aardappel (geschild) - 40 cl Kippenbouillon - 60 cl Crème fraîche (zure room) - 0,8 dl Slagroom - 12 gr Boter - beetje Olijfolie - 1/2 takje Tijm - Zout en peper Garnering: - Poeder van gedroogde paddestoelen (faculatief)
Voorbereiding: · Laat het gedroogde eekhoorntjesbrood in 0,75 liter warm water weken. · Was de groentes en snijd ze in kleine stukjes. · Snijd de aardappels in kleine blokjes. · Borstel de champignons schoon, verwijder de steeltjes en snijd ze in vieren. · Maak de shii-take schoon en snijd ze in kleine blokjes. · . Bereidingswijze:
· Verhit de olie in een hoge pan en bak daarin de prei, venkel en de knoflook circa 5 minuten aan. · Voeg de champignons toe en bak die al omscheppend enkele minuten mee. · Blus het geheel af met kippenbouillon. · Voeg het eekhoorntjesbrood en het vocht toe. · Laat alles circa 45 minuten zachtjes koken · Pureer daarna de soep in de keukenmachine. · Voeg de crème fraîche toe en laat de soep opnieuw koken. · Breng de soep met zout en peper op smaak. · Voeg wat water toe als de soep te dik is. · Bak de shii-takeblokjes enkele minuten in de olijfolie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Houd ze warm. · Klop de slagroom stijf en doe die in een spuitzak. Serveren: · Verdeel de gebakken shii-take over de soepkopjes. · Schep de soep in de kopjes en garneer die met een toefje slagroom. · Bestuif de soep met wat poeder van gedroogde paddestoelen en serveer dadelijk
Tip van de chef:
Crème fraiche is iets wat ik in Maastricht koop en in Belgie niet bestaat. Het is een ietje zurige room Als ik het niet bij de hand heb gebruik ik solo deliphine met een druppeltje citroen.
Stoof enkele pomodoris in olijfolie, snufje kristalsuiker, zout en de fijngehakte knoflook tot al het vocht verdampt is. Wrijf de jam door een zeef en houd warm. Steek 12 circels uit 12 witte boterhammen en steek er in het midden een rond gaatje uit. Bak de broodrondjes aan weerszijden lichtbruin in boter en olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Leg de rondjes in een pan en bak in elke holte een kwarteleitje.Schep wat warme tomatenjam op een wit bordje en leg het kwartelsoldaatje er voorzichtig bovenop.Bestrooi met wat nootmuskaat.
- 300 gr bloedworst - 1250 gr wildzwijnhaas - 14 st stoofperen - 150 gr cantarellen
Bereiding:
Maak een stamppot van de gekookte aardappelen met de boter en de room. Voeg hier een scheutje notenolie bij. Snij de beetgaar gekookte snijboontjes in dunne reepjes en meng deze onder de stampot. Breng de puree op smaak met zout en peper. Houd de puree warm.
Kook voor de saus de rode wijn met de wildfond tot de helft in. Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker.
Bak de blokjes bloedworst krokant in hete boter. Bak daarna de cantharellen op een hoog vuur in boter. Warm houden.
Schil de peertjes, laat het steeltje eraan. Kook de peertjes beetgaar in suikerwater waaraan rode wijn en port is toegevoegd.
Bak de wildzwijnshaas in de rest van de boter om en om bruin, ca 2,5 minuten aan elke kant. Laat het vlees nog 10 minuten rusten in een lauwwarme oven van 180°
Presentatie: schep de stamppot in het midden van voorverwarmde borden. Leg schuin gesneden plakken wild zwijn er tegenaan. Schenk wat van de saus op het bord en leg er nog een stoofpeertje bij en wat van de gebakken bloedworst en cantarellen
Tip van de chef:
Alles behalve het vlees kan in ovenschotels gedaan worden en à la minute opgewarmd worden.Tegelijkertijd kan dan het vlees ook in dezelfde oven van 180° zodat alles mooi warm op het bord komt.De borden opwarmen in de microgolf met een druppel water
12 tournedos van 130 gr 2 Val-dieu kaasjes van 150 gr 12 oesterzwammen 400 gr varkensnet 75 gr boter
Saus:
40 gr witte suiker 4 dl witte wijn 0.8 dl Pernod 4 st Steranijs 0.4 dl citroensap 20 cc sojasaus 8 dl room roux
Bereiding:
Laat voor de saus eerst de suiker caramelliseren. Blus de caramel af met de witte wijn en de Pernod. Voeg anijs, citroensap en sojasaus toe. Laat dit enkele minuten goed doorkeken. De vloeistof licht binden met wat roux. Room toevoegen en de saus nog Iets laten inkoken. Het geheel af smaken. Varkensnet van te voren In zout water zetten. Snij de kaas In plakken van plm. 0.5 cm dikte. De oesterzwammen kort in wat hete boter aanbakken, daarna eruit halen. Tournedos in boter bakken tot de gewenste gaarheidsgraad. Daarna kruiden met peper en zout. Leg op de tournedos een plak Val-dieu en daarop een oesterzwam. Dit inpakken in varkensnet dat op maat gesneden Is (met de sluiting waar geen kaas zit). De tournedos daarna snel in de hete boter laten kleuren. Presentatie:: Leg de tournedos met de kaaskant omhoog. Serveer de saus er tegenaan. Drapeer de garnituur er smaakvol omheen.
Tip van de chef:
Snijboontjes met spek, geglaceerde wortelstaafjes en puree met pesto zijn de ideale garnituur voor dit gerecht.
- Lange vingers - Saroma vanille of ananas (pudding poeder voor koude melk) - 1/2 l melk - 1/4 l slagroom - Blikje ananas (kleine schijven) - Abrikozen of ananas confituur - Likeur; ammaretto, cognac, whisky
Bereiding (50 minuten):
Avond van tevoren: De confituur mengen met een borrelglaasje water en evenveel likeur. In een platte schaal de langevingers met de suikerkant naar boven over de bodem verdelen. Het jam mengsel over de langevingers verdelen. In de koelkast bewaren. Dag van serveren: De saroma met de ½ l melk kloppen zoals op de verpakking staat beschreven. Dit netjes over de langevingers verdelen en glad strijken. Vervolgens 10 minuten laten opstijven in de koelkast. Slagroom met suiker kloppen (niet te stijf) en dit weer over de saroma pudding verdelen en glad strijken. Garneren met ananasschijfjes In de koelkast bewaren. Half uurtje voor serveren uit de koelkast halen
Tip van de chef:
Wanneer ge dit klaar maakt iedereen uit de buurt houden !!!! of anders is het al op eer ge aan tafel zijt Ik maak dit in plastiek ringetjes en gebruik het als onderdeel van een dessertje De hoeveelheid lange vingers en confituur varieert van schaal tot schaal natuurlijk en komt echt niet zo nou.
Ui snipperen. Bosuitjes in ringetjes snijden. Uisnippers en kerriepoeder ca. 3 minuten zachtjes bakken in de boter. Kurkuma en bloem erdoor roeren. Al roerende scheutje voor scheutje appelsap en 6 dl. water toevoegen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Blijven roeren tot het een gladde, gebonden soep is geworden. 5 minuten zachtjes laten koken. Indien gewenst boven een andere pan door een zeef wrijven. Soep weer aan de kook brengen, bosuitjes en mosselen toevoegen en ca. een minuut mee laten warmen. Van vuur af room en citroensap erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
Tip van de chef:
Mooi ogend en lekker voorgerechtje voor 4 personen. Of met 100 gram extra mosselen en stokbrood een hoofdgerecht voor 2 personen. Tot en met het zeven van de soep van tevoren te bereiden. Dan nog een paar minuutjes werk voor het opdienen. De mosselen niet langer dan een minuutje mee verwarmen, anders worden ze taai!
Tagliatelle met kippenreepjes en champignons in roomsaus
Ingrediënten
400 ml Lacroix gevogeltefond 400g kippenborst in reepjes gesneden 250g champignons, in schijfjes gesneden 1 fijngehakte ui fijngehakte peterselie 1 dl droge witte wijn 150 ml slagroom 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel bloem zout & vers gemalen zwarte peper 500g tagliatelli Parmezaanse kaas, in schilfers
Bereiding
De kippenborstreepjes met bloem bestuiven, ongeveer 3 minuten in de hete olijfolie bakken, uit de pan nemen en opzij leggen. De ui kort fruiten, de champignons toevoegen en kruiden met peper en zout. Ongeveer 5 minuten laten sudderen. Daarna het geheel blussen met de witte wijn, de gevogeltefond erbij gieten, slagroom toevoegen en 15 minuten laten koken. De tagliatelli koken zoals vermeld op de verpakking, met de kippenborstreepjes en saus vermengen en opnieuw eventjes opwarmen Garneren met parmezaanse kaas
Voor het deeg: - 1 zakje Pannenkoek-mix - 450 ml melk
Voor de garnering: - 6 appels (renetten of boscoop) - 50 g suiker - 2 zakjes Vanillesuiker Bourbon - de geraspte schil van 1 citroen - 4 soeplepels water
Voor de decoratie: - 50 g geschaafde amandels - 2 soeplepels abrikozenconfituur ......
Bereiding:
Bereid de compote: schil de appels, snijd ze in 4, verwijder het klokhuis en de pitjes en snijd de kwartjes in fijne schijfjes. Doe de appelschijfjes in een kookpot met de suiker, de vanillesuiker Bourbon, de citroenschil en het water. Laat dit gedurende 20 minuten afgedekt koken op een heet vuur. Bereid de pannenkoeken zoals aangegeven op de verpakking. Houd de pannenkoeken warm op een bord geplaatst op een ketel met heet water. Leg een stuk aluminiumfolie tussen elke pannenkoek zodat deze niet aan elkaar plakken. Bestrijk alle pannenkoeken (behalve de laatste) met een laagje compote en stapel deze op een ovenschaal. Bestrijk de bovenkant van de taart met abrikozenconfituur en bestrooi dit met de geschaafde amandelen. Plaats de taart gedurende 5 minuten in een hete oven van 180° net voor het serveren.
Tip van de chef:
U kan deze taart ook flamberen met calvados en natuurlijk ook zelf pannenkoekendeeg maken
Zalm met romige viseitjes en een jullienne van groentjes
Ingrediënten
- 4 stuks Zalmfilets à 70 gram - 2 l Visbouillon van blokje ofwel zelf gemaakt - 2 dl Room culinair - Citroensap - Zout en peper - Courgette (gele, julienne gesneden) - Courgette (groene, julienne gesneden) - Prei (wit, julienne gesneden) - 1 vel Bladerdeeg (10 x 10 cm) - Eigeel - Viseitjes (zwart en rood) - Bieslook
Voorbereiding:
Groente: · Snijd courgette (alleen de schil) en de prei julienne (circa 5 cm lengte en 2 mm dikte). · Was de groente en laat ze uitlekken. Bladerdeegvisjes: · Verwarm de oven voor op 200°C. · Rol het bladerdeeg uit tot 2 à3 mm dikte. · Knip of snijd een mal van de gewenste visvorm uit een stuk karton. · Neem een bakplaat en leg er een bakmatje of bakpapier op. · Leg de mal op het bladerdeeg en snijd het visje eruit. · Leg de visjes op de bakplaat en bestrijk ze twee keer met eigeel. Leg op de plaats van het oog een zwarte peperkorrel. · Als het eigeel bijna opgedroogd is, neem dan een cocktailprikker of achterkant van een mesje en teken de kieuwen, rugvin en staartvin erin. · Bak de visjes in circa 15 minuten goudbruin in de oven.
Bereidingswijze:
Saus: · Kook de visbouillon tot de helft in. Voeg de room toe en kook de bouillon nog eens tot tweederde in. Houd 4 dl (10 personen) apart en gebruik de rest voor het pocheren van de zalm. · Breng de saus met enige druppels citroensap, zout en peper op smaak. Let op met zout. De viseitjes die er straks bijkomen zijn erg zout. Vis: · Laat de stukjes zalm circa 10 minuten in de visbouillon garen. Groente: · Laat de groenten in een stoompan of stoommandje circa 5 stomen. Zorg dat ze nog knapperig zijn. Breng ze op smaak met zout en peper. Garnering: · Knip de bieslook fijn. Serveren: · Verdeel de groenten op de voorverwarmde borden en leg op elk bedje een zalmfilet. · Giet de warme saus erover heen en verdeel de viseitjes en de bieslook eroverheen. · Garneer met een bladerdeegvisje.
Tip van de chef:
Het inkoken van de bouillon is vooral nodig voor zelfgemaakte visfond. Bij bouillon van een blokje is dat niet zo echt nodig wan het hele geval zou te zouterig kunnen worden
Gegrilde tarbot met Sint-Jacobsmosselen en champagnemouseline
Ingredienten:
280 g tarbotfilet 4 Sint-Jacobsmossellen 20 g kaviaar 1 dl room 2 eieren 125 g boter 2 dl champagne
Bereiding:
De tarbotfilets wassen, droog deppen met keukenpapier en in 4 stukken snijden. Het (oranje) koraal van de jacobsmossel verwijderen, de mossel wassen en droog deppen. Voor de saus de champagne en room tot de helft in laten koken. De eieren au bain marie schuimig kloppen. De boter laten smelten en geleidelijk al kloppend bij de eiermassa schenken. Blijven kloppen tot er een mooie gladde saus ontstaat. Deze saus al roerend bij de ingekookte room schenken. De champagnesaus opkloppen. Let erop dat de saus niet gaat koken! De saus eventueel met wat lauwe champagne verdunnen. De tarbot en Jacobsmossel korte tijd aan beide kanten onder de ovengrill grilleren. De tarbot op voorverwarmde borden leggen. De Jacobsmosselen in 3 plakjes snijden en deze op de tarbot leggen. De saus rond de vis scheppen en met kaviaar garneren.
Tip van de chef:
Dit is een heel rijkelijk en duur recept.Vooral door de vis en de kaviaar natuurlijk. Er zijn alternatieven zoals kabeljauw en imitatie kaviaar en gewone witte wijn inplaats van champagne. Dit is natuurlijk ieder zijn eigen keuze.Maar voor heel feestelijke gelegenheden mag het al eens wat meer zijn vind ik persoolijk.
Gebakken snoekbaars met notenkorst, cannelloni van koolsoorten en kalfsjus
Benodigdheden:
- 4 stuks van 150 g snoekbaarsfilet zonder vel - 200 g rode kool - 100 g witte kool - 4 grote groene kool bladeren - 2 dl kalfsjus - 1/4 jonagold appel - 1 ui - enkele okkernoten
100 g rode kool met boter, kruiding, wat water, appel en fijngesneden ui garen en vervolgens mixen, door fijne zeef duwen zodat u een half-vloeibare saus bekomt.
Vlees van okkernoot flinter dun snijden in de lengte. Visporties kruiden en in half boter en half olijfolie zacht bakken in de pan tot deze bijna gaar zijn. Op een ovenplaat laten rusten, klaar om op te warmen in de oven. De pan blussen met de kalfsjus en bewaren als 2de saus.
De witte kool, 2 van de groene koolbladeren en de overige rode kool fijn snijden en apart krokant garen in kokend water met zout (rode kool als laatste). Deze fijngesneden koolsoorten met boter opwarmen en goed op smaak brengen. Uit de 2 koolbladeren die overblijven snijdt u 4 rechthoekige stroken die u dan ook gaarkookt in water met zout. Dit gaat u gebruiken om de cannelloni=s te maken. U vult ze op met de gestoofde kool en rolt de blaadjes dicht. Kruiden en in boteren alvorens op te warmen. Deze rolletjes warmen het beste op in de Micro-wave of in de oven beschermd door een ingeboterd stuk aluminiumfolie.
Bij de samenstelling van het bord begint u eerst met de rode koolsaus, de kalfsjus, de cannelloni boven aan het bord waarop de okkernoot wordt geplaatst. De warme vis bedekt u met de mengeling, laten dit licht bruinen onder de grill en plaatsen het in kalfsjus op de borden.
Tip van de chef:
Cannelloni's zijn buisjes van pasta. In dit recept zijn het echter rolletjes van koolsoorten en word eigenlijk alleen de naam gebruikt. Als het flinterdun snijden van de noot niet zo goed lukt , mag je natuurlijk ook iets anders proberen( stukjes of zo)
Snij de steeltjes van de champignons af. Kook de champignons af met een beetje citroensap (om verkleuren te verkomen) en leg ze op een doek om te drogen. Maak een mousse van de gerookte forel met de boter de crème fraîche en de room en wat gehakte dille. vul de champignons met de mousse. Maak de dressing d.m.v. de aceto-azijn te mengen met de olijfolie op smaak brengen met peper en zout. Voeg nu de gehakte dille en de zalmforeleitjes toe. Maak de notensla aan met wat dressing. Leg de sla in het midden van het bord, de gevulde champignon erop en als laatste de dille dressing er langs. VOILA!!!
Tip van de chef:
Ik maak van deze hoeveelheden hapjes gepresenteerd op een schoteltje of bordje
Indien het echt niet lukt kom ik het zelf helpen klaarmaken. En eigenlijk voor max. 12 personen want anders is het niet haalbaar in een gewone keuken Als ik mag meeeten tenminste!!!!.