Chris en Rik na 17 jaar terug samen op werkbezoek naar hun project Mooto in Congo.
Nu 18 maanden geleden is Rik Raeymaekers gestart met de heropbouw van het landbouwproject Mooto in Congo. Van 1978 tot 1986 had hij samen met zijn vrouw Chris Verboven gewerkt aan dit project. In 1995 gingen ze nog eens samen met hun kinderen Guy (nu cafébaas van den Bikoro, genoemd naar zijn geboorteplaats in Congo) en Lieve, beiden daar geboren, terug naar Congo voor een bezoek aan het project. Congo zat toen in een diepe crisis en was zeer labiel en klaar voor oorlog en rebellie. Voor Chris was dat de laatste keer dat ze nog naar Congo zou vertrekken.
De oprichting in Retie van de VZW Mooto & Bikoro bracht hier verandering in. Er kwam steun van vele Retiese verenigingen en sympathisanten, de gemeente Retie , de provincie Antwerpen en de Rotaryclub Arendonk. Met de steun van de VZW kon Rik samen met zijn oude collegas in Congo het landbouwproject Mooto terug laten openbloeien.
De positieve nieuwtjes vanuit Congo hebben Chris overtuigd om toch nog eens mee te gaan op werkbezoek. Het was voor haar een aangename verrassing en ze kan nu getuigen van de enorme resultaten die al gehaald werden deze eerste 18 maanden.
Duizenden jonge palmboompjes staan er klaar en elke maand komen er nog bij. In september tijdens het regenseizoen zullen deze door de boeren op hun velden worden geplant. Ondertussen worden er in verschillende dorpen boerengroepen opgericht om de cacaoproductie terug te lanceren. Er werden al 400 ha geregistreerd, die op korte termijn 100 ton cacaobonen kunnen produceren. Voor een arme regio een belangrijke bron van inkomsten voor de toekomst.
De schrijnwerkerij is in volle productie en er worden nu vooral schoolbanken gemaakt voor de vele nieuwe lagere scholen die in aanbouw zijn in de ganse regio. Voor de veeteelt is op het project Mooto een kweekcentrum uitgerust voor varkens, kippen en vis. Hiermee kunnen beginnende jonge boeren geholpen worden bij de opstart van hun kleine familiebedrijf.
De volgende uitdaging is het beroepsonderwijs organiseren om in de toekomst over voldoende vaklui te beschikken. De gezondheidszorg blijft nog een belangrijke uitdaging. In Mooto hebben de mensen zelf een klein ziekenhuis gebouwd en ze hebben nu ook een dokter ter plaatse. In Congo is dit een grote uitzondering. Hier wil de VZW Mooto & Bikoro bijspringen om de voorzieningen te verbeteren en de bevoorrading van medicamenten te verbeteren. Een eerste dringende nood is een kleine koelkast op zonne-energie om de inentingen tegen allerhande kinderziektes te kunnen bewaren.
Chris vond het ook geweldig dat er een vrouwenvereniging was opgericht die opleidingen organiseerde voor volwassenen, waaronder lezen, schrijven en naaien. De dokter van het dorp levert hieraan zijn bijdrage rond de themas gezondheidszorg, kinderverzorging en voeding voor de jonge moeders.
Er is al wel wat gebeurd maar er blijven nog zeer belangrijke uitdagingen. De VZW Mooto & Bikoro zal zich blijven inzetten voor dit project en hoopt dat ze ook in de toekomst op iedereen kan blijven rekenen om dit hoopvol project voor de lokale bevolking te kunnen blijven uitbouwen. Bijkomende informatie gevraagd, een mailtje naar info@mooto-vzw.org
10-08-2012 om 19:53
geschreven door Gust A.
|