We willen pater Jaak allemaal persoonlijk, maar ook vanuit alle verenigingen en scholen bedanken voor zoveel jaren trouwe inzet en hem bij dit gebeuren een speciaal dankboek overhandigen, een dankboek van ons allen!
Dat dankboek wordt voor hem een herinnering aan ons en we gaan dat samen volschrijven met wensen, dankzinnen, herinneringen aan hem, anekdotes, teksten, verhalen over jullie (vereniging ...) samen met hem, gedichten, dankwoordjes, wensen, foto's, tekeningen, een toepasselijke prent, een unieke recente of een lang bewaarde foto, een betekenisvolle datum of met een gewone merci voor alles!
Het mag veel of weinig zijn, in kleur of in zwart-wit, handgeschreven of getypt, getekend of geschilderd, alles is goed! Vermeld wel overal je naam erbij. De maximumgrootte is één A4-blad, zodat we de inzending zelf eventueel kunnen inscannen op computer. Je kan ook bij mij via mail (maria.slegers@telenet.be) je bijdrage bezorgen: die wordt dan bij in dat dankboek verwerkt. Graag duidelijk je naam vermelden.
De inzamelactie voor dit dankboek heeft plaats tussen Pasen en 7 mei ten allerlaatste, zodat alles tot een mooi geheel gesorteerd en gelay-out kan worden. Er zal in de kerk een doos staan waarin alle inzendingen bijeengelegd kunnen worden. En daarnaast ligt blanco briefpapier waarop je eventueel onmiddellijk ter plaatse iets kan neerschrijven. Je kan ook een blancoblad meenemen en dat later (met je tekst) in de doos komen leggen.
Je kan er nu alvast over beginnen nadenken wat je aan pater Jaak als jouw herinnering wil meegeven. Van harte dank!
Iedereen is van harte welkom in de abdijkerk om op die dag met ons mee te komen bidden voor nieuwe roepingen, in het bijzonder ook voor onze abdij, en dit : - In de zondagsmis om 10.00 u.
- In de vespers om 18.00 u. (dus niet om 15.00 u. zoals voorheen).
Wij rekenen ook graag op uw blijvend persoonlijk gebed voor nieuwe roepingen, waarvoor hartelijk dank!
Namens de abdijgemeenschap, Pastoor Nicolaas Gorts
14-04-2016 om 19:41
geschreven door Gust A.
13-04-2016
Zondag 15 mei
Dankviering voor pater Jaak,
25 jaar pastoor van Retie St.-Job en St.-Martinus !
Iedereen van harte welkom!
13-04-2016 om 17:23
geschreven door Gust A.
Hou de Mariakapelletjes in ere!
Nog een paar weken en dan begint de meimaand, de Mariamaand. Het is een mooie traditie dat de kapelletjes tegen die tijd opgeknapt en versierd worden.
De parochies Retie Sint-Martinus en Sint-Job en Postel tellen vele kleine en grote Mariakapellen. Vele ervan worden door de buurtbewoners elk jaar schoongemaakt en versierd. Proficiat! Sommige zijn we wat uit het oog verloren. Het loont zeker de moeite voor de mensen in de buurt om er dit jaar eens werk van te maken.
Het is zeker haalbaar dat ALLE kapellen, klein en groot, dit jaar een opknapbeurt krijgen. Als een of meer buurtbewoners het initiatief nemen, zal het zeker lukken en dan zijn onze kapellen zoveel parels in het Retiese en Postelse landschap! Bovendien versterkt de zorg voor de kapelletjes het buurt- en samenhorigheidsgevoel.
13-04-2016 om 09:30
geschreven door Gust A.
12-04-2016
Inzegening Mariakapelletje aan Brug 2
Op zondag 1 mei om 14.30 uur wordt het zesde Mariakapelletje ingezegend aan Brug 2. Marcel Herman heeft weer een mooi kapelletje gemaakt, waarvoor we hem heel dankbaar zijn! Het Mariabeeldje wordt geschonken door de Postelse Parochiegroep.
Allen van harte welkom om samen met Moeder Maria de meimaand biddend in te zetten. Na de inzegening is er een kleine receptie voorzien, hopelijk onder een mooie blauwe hemel!
12-04-2016 om 20:41
geschreven door Gust A.
11-04-2016
Dankviering op 15 mei in de Sint-Martinuskerk
Op zondag 15 mei - pinksterzondag - om 10.30 u. willen we vanuit de parochies Sint-Job en Sint-Martinus pater Jaak 'in de schijnwerpers zetten' tijdens een gezamenlijke dankviering: pater Jaak is (op enkele weken na ) 25 jaar pastoor in Retie.
Tijdens deze viering zal de eindverantwoordelijkheid voor onze parochies symbolisch overgedragen worden aan pater Nicolaas. Deze bijzondere dankviering zal gevolgd worden door een receptie in De Mantel. Dan kan ieder die dat wenst, pater Jaak nog eens persoonlijk dank betuigen en pater Nicolaas veel succes toewensen.
11-04-2016 om 10:16
geschreven door Gust A.
09-04-2016
Dirk Draulans 'In de Putten'
Dirk Draulans, geboren Desselaar, bioloog, heeft een nieuw boek uit, getiteld 'In de Putten'. De ondertitel is: 'Natuurdagboek uit een conflictlandschap'.
Via onderstaande link kan je uitgebreide delen van het boek lezen. In het bijzonder het hoofdstuk 'Het monster van de haven rust nooit' is erg boeiend en herkenbaar voor de inwoners van onze streek. Draulans haalt daarin jeugdherinneringen op. De Tikkebroeken in Kasterlee, het kanaal Dessel-Turnhout, De Graaf,'s Gravendel en het Prinsenpark in Retie, de Zegge in Geel, en het Goor in Dessel passeren de revue.
In een verzorgde brochure onder de titel 'Barmhartig zoals de Vader' is een lezing van de abt van de Postelse norbertijnenabdij, Frederic Testaert, in druk verschenen.
U kan een exemplaar gratis meenemen bij de ingang van de abdijkerk.
08-04-2016 om 10:05
geschreven door Gust A.
06-04-2016
Aloïs Cools overleden
Op 5 april overleed in Retie Aloïs Cools. Hij was 78 jaar.
Aloïs Cools was tientallen jaren lang bijzonder actief op het culturele en parochiële vlak.
Samen met wijlen Louis Leroy en dirigent Frans Kenis, bouwde hij het Retiese koperensemble uit tot een gerenommeerd orkest dat met zijn bezetting van voornamelijk jonge muzikanten, veel succes oogstte.
Zijn engament in het parochiewerk was enorm groot. Hij bood hulp bij diverse liturgische diensten, verzorgde de boekhouding van de parochiële werken, was de verantwoordelijke en contactpersoon van parochiecentrum De Mantel en was medeorganisator van jaarlijkse acties als Soep op de Stoep en Koffiestop.
Zijn inzet werd gekenmerkt door grote deskundigheid, nauwgezetheid en discretie. Hij was een man op wie in alle omstandigheden gerekend kon worden.
Wij gedenken hem in grote dankbaarheid.
06-04-2016 om 17:01
geschreven door Gust A.
05-04-2016
Geen off-shore Retienaars
Er zijn geen Retienaars terug te vinden bij de supergrote belastingontduikers in de zgn. Panama Papers. Off-shore Belgen zijn wel woonachtig in Mol (2), Arendonk (2), Geel (1), Kasterlee (1), Ravels (1), Meerhout (1). De stad Antwerpen is kampioen met niet minder dan 91 forse belastingontduikers, voor wie Panama het belastingparadijs is.
05-04-2016 om 21:11
geschreven door Gust A.
04-04-2016
De afgebroken schoolvleugel: een stukje geschiedenis (4)
In april 1928 gaat de minister akkoord met 2 klassen voor Werbeek, Hodonk en Brand en op 27 november 1928 keurt de Gemeenteraad de biding van aannemer Van Hoeck uit Turnhout goed, die in het centrum 5 klassen en aanhorigheden wil bouwen voor de prijs van 336.736 fr.
Al vlug rijzen er betalings- en vertragingsproblemen. Aannemer Van Hoeck wordt er herhaaldelijk op geezen dat de werken niet opschieten. Maar die schuift de schuld op zijn onderaannemer. In een brief van 8 september 1929 aan het Gemeentebestuur, vindt hij het 'een laffe daad van den metser, van gij het bestuur te komen aankloppen over mijne slecht betaling. Wat wil die man? Dat ik hem alle weken betaal uit mijn zak, dan had ik geen onderaannemer nodig'. En Van Hoeck gaat verder: 'Wat schilt er aan, dat er te weinig werkvolk aan den arbeid is en de metser ziet dat de school te laattijdig gaat opgeleverd worden, die zoekt een uitweg om de schuld daarvan op mijnen hals te duwen'. Er is ook goede raad voor het Gemeentebestuur. 'Indien die metser op het gemeenntehuis komt, wijst hem de deur en zegt dat hij aan het werk moet zijn en zorgen dat er wat beter vooruit gewerkt word'. In december 1929 zet de provinciale bouwmeester aannemer Van Hoeck in niet mis te verstane woorden onder druk: 'Ik zal de noodige maatregelen treffen indien gij niet maakt dat binnen de 8 dagen alles in orde is aan de school te Rethy.'
Is het oimwille van de vertraging dat de gemeente zo slecht betaalt? In ieder geval, de aannnemer beklaagt er zich herhaaldelijk over. Ook na de definitieve aanvaarding van de bouwwerken in december 1931, blijft er nog eeng root deel van het aannemingsbedrag te betalen en in 1932 neemt Van Hoeck een advocaat onder de arm die van het Gemeentebestuur intrest op de niet betaalde sommen eist. Nu komt het al vlug tot een overeenkomst: Van Hoeck ziet af van intresten als de gemeente geen boete toepast wegens achterstal in de afwerking.
(Uit de brochure 'Gemeentelijke Schoolgebouwen Retie 1835-1994', Gust Adriaensen, 1995)
04-04-2016 om 18:01
geschreven door Gust A.
03-04-2016
De afgebroken schoolvleugel: een stukje geschiedenis (3)
Op 5 maart 1928 schrijft de minister een korzelige brief aan de gouverneur. Reeds sedert 3 jaar, aldus de minister, belooft het Gemeentebestuur de lagere school uit te breiden. Eerder was beloofd dat er 2 nieuwe schoollokalen voor jongens in het centrum en 6 nieuwe klassen voor 'Werbeeck, Hooidonck, Branst (sic)' zouden gebouwd worden. Uit de gemeenteraadsbeslissing van 9 december 1927 blijkt dat er maar 4 voorzien worden terwijl de lokalen in het centrm zelfs niet meer vermeld worden. En de minister stelt dat de plaatselijke ovelrheid 'door zijn voortdurend talmen bewijst dat zij geenszins geneigd is te voldoen aan heer verplichtingen inzake onderwijs'. Hij geeft de gouverneur opdracht 'het onwillig bestuur voor oogen te leggen' dat indien de bundel niet voor einde april in het bezit is van de minister, hij de schoolsubsidies zal inhouden.
Reeds op 12 maart 1928 vertrekt er een hoogst verontwaardigde brief van het Reties Gemeentebestuur naar de minister. Het bestuur beschouwt het als 'een zijner bijzonderste plichten van voor een goed onderwijs te zorgen'. De oorzaak van de vertraging is niet bij het gemeentebestuur te zoeken, 'doch wel bij de immer nieuwe voorstellen van de hogere schooloverheid'. Wat de oprichting van wijkklassen betreft, is het gemeentebestuur van mening dat 'de woningen der gemeente daarvoor niet geschikt zijn door hunne ligging'. De gevolgen zouden alleen maar 'nuttelooze personeelsvermeerdering en gelduitgave ' zijn. Toch is het bestuur bereid voor de gehuchten Werbeek, Hodonk en Brand '2 lokalen voor 4 gemengde afdelingen der kleine jongens en meisjes van 6, 7, 8 en 9 jaar ' op te richten.Anderzijds wil het Gemeentebestuur vooral werk maken 'van de jongensschool in het centrum te vergrooten en vraagt niet beter dan aanstonds met deze werken te kunnen beginnen.'
(Uit de brochure 'Gemeentelijke Schoolgebouwen Retie 1835-1994', Gust Adriaensen, 1995)
03-04-2016 om 09:19
geschreven door Gust A.
02-04-2016
De afgebroken schoolvleugel: een stukje geschiedenis (2)
De procedure en de bouw van de nu afgebroken schoolvleugel liepen niet van een leien dakje. Alles bij mekaar duurde het tien jaar, van 1922 tot 1932, eer het gebouw er stond.
In maart 1922 besliste de Gemeenteraad 'het bouwen van nieuwe klassen ter studie te nemen'. Ruim anderhalf jaar later werd het grondplan goedgekeurd maar bij gelijkheid van stemmen werd het voorstel in december 1924 verworpen. Begin 1925 geraakte de Gemeenteraad dan toch akkoord.
De toenmalige minister van Wetenschappen en Kunsten, Huysmans, laat in november 1925 aan de gouverneur weten dat het ontwerp voor 5 lokalen bij de jongensschool mag onderworpen worden aan de goedkeuring van de Bestendige Deputatie.
Weer twee jaar later brengt de kantonnale inspecteur, Edward Sneyers, het Gemeentebestuur op de hoogte van het feit dat er geen ministeriële instemming meer is voor het uitbreidingsproject. Motivatie: 44% van de jongens moet per dag meer dan 2 uur schoolweg afleggen en dus is de realisatie van wijkklassen nodig terwijl de oude vierklassige school in het centrum ongewijzigd kan voortbestaan.
Het Gemeentebestuur zoekt een compromis. Tijdens een bespreking met de inspectie in november 1927, wordt voorgesteld 2 nieuwe lokalen in het centrum bij te bouwen en een nieuwe, gemengde school op een geschikte plaats op te richten. De gouverneur vraagt daarover meer uitleg: is er een gemeenteraadsbeslissing, is er grond en geld beschikbaar, is het gemeentebestuur zinnens de school geheel of gedeeltelijk over te dragen aan het comité der aangenomen school? In het antwoord van het Gemeentebestuur wordt verwezen naar een gemeenteraadsvergadering van 9 december 1927. Daarin werd beslist in Werbeek 4 schoollokalen, afhankelijk van de jongensschool in het centrum, op te richten voor 'de kleine meisjes en jongens der gehuchten Werbeek, Hodonk en Brand'. Het Gemeentebestuur heeft in Werbeek een stuk grond. Als dat niet gunstig gelegen is, zal een ander worden aangekocht. En het bestuur is niet zinnens het contract met het comité der aangenomen school, dat in oktober 1928 afloopt, te hernieuwen.
(Uit de brochure 'Gemeentelijke Schoolgebouwen Retie 1835-1994', Gust Adriaensen, 1995)
02-04-2016 om 07:42
geschreven door Gust A.
01-04-2016
De afgebroken schoolvleugel: een stukje geschiedenis (1)
De nu afgebroken vleugel van de gemeentelijke basisschool is niet het oudste gedeelte van de gemeentelijke 'jongensschool'. De sterk gerenoveerde vleugel rechts (wanneer men via de Peperstraat de school binnengaat) is in 1835 de start geweest van het gebouwencomplex. Voordien was het gemeentelijk schooltje gesitueerd in de buurt van de kerk en grensde het aan het kerkhof (rond de kerk).
Met Kerstmis 1835 wordt het nieuwe schoolgebouw 'hebbende eenen schoonen grooten en wel verluchte Plaets met eene groote soldering die door het armbestuur word gebruikt, ten eynde de graenen die het zelven in natuer trekt te plaetsen' in gebruik genomen. Daar de school onvoldoende bemeubeld was, besloot de Gemeenteraad 75 fr te besteden voor het maken van 6 nieuwe banken en 100 fr voor een sterke 'stoof' en tien meter buis, 'een meubel van hetwelk men zig niet kan passeren bij het winter seizoen'. IN dat lokaal gaf meester Bongaerts tijdens de winter aan meer dan 150 jongens en meer dan 100 meisjes les.
'Ten eynde met meer gemak te kunnen onderwijzen', besliste de Gemeenteraad in 1865 het schoollokaal 'in twee afzonderlijke plaatsen te brengen'. In 1867 stelde de provinciale inspecteur aan de gemeente voor, het schoollokaal met 9 meter te verlengen en het dan in 3 klaslokalen te verdelen. Het Gemeentebestuur ging daar niet op in, want, aldus het bestuur, 'als we 3 klassen maken moeten we ook een derde meester aanstellen'. Maar in 1876 wordt dan toch de beslissing tot vergroting genomen.
(Uit de brochure 'Gemeentelijke Schoolgebouwen Retie 1835-1994', Gust Adriaensen, 1995)
01-04-2016 om 10:31
geschreven door Gust A.
31-03-2016
Afbraak oude vleugel gemeentelijke basisschool
Via onderstaande link kan u een RTV-reportage zien over de afbraak van een oude schoolvleugel en de vorderingen van de nieuwbouw, inclusief interviews met schepen Luc Janssens en oud-onderwijzer Pierre Melis.
Op zaterdag 7 mei bezoekt de Retiese Heemkundige Kring, de abdijkerk van Postel.
De ervaren abdijgids, Marcel Hannes, zal de bezoeker verrassen met een boeiende uiteenzetting over de glasramen in de kerk. Een echte aanrader.
De rondleiding start om 14 uur aan de ingang van de kerk. De fietsliefhebbers komen om 13 uur samen aan de oude pastorie om gezamenlijk te rijden. Het bezoek zal afgerond zijn rond 15.30 uur.
Gelieve uw deelname te bevestigen op tel. 014 37 82 43. Het aantal deelnemers is beperkt.
30-03-2016 om 10:59
geschreven door Gust A.
29-03-2016
Langedijk: koning der sluipwegen
Alle mobiliteits- en ruimtelijke studies van de laatste jaren vermelden het zware en aangroeiende sluipverkeer op de Langedijk-Huisjes-Plas, en dat daaraan een halt moet toegeroepen worden.
Deze gemeentelijke landelijke wegen verwerken voor bijna de volle 100%, doorgaand gemotoriseerd verkeer tussen Noord-Limburg en de E34. Het verwerken (en aantrekken) van doorgaand gemotoriseerd verkeer is nochtans niet de functie van gemeentelijke wegen maar wel van de gewestwegen, die ook daarvoor worden ingericht.
Over de functie van de Langedijk wordt zowel in het Gemeentelijk Mobiliteitsplan (2000) als in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (2006) geen twijfel gelaten: -Gemeentelijk Mobiliteitsplan: de Langedijk moet op korte termijn ingericht worden als primaire fietsroute. -Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan: de Langedijk maakt deel uit van het bovenlokaal alternatief fietsroutenetwerk.
Moeilijk is het dus niet: gewoonweg uitvoeren wat goedgekeurd werd in het Gemeentelijk Mobiliteitsplan en in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan: Primaire Fietsroute.
In bijlage het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan en een aantal plannen die duidelijk maken dat de Langedijk zeker geen weg is voor doorgaand gemotoriseerd verkeer.
Immo- en bouwbedrijf Dillen uit Olen is voornemens een woningbouwproject te realiseren in de Nederstraat en langs een gedeelte van het Vestpad (dat ondertussen al vanaf de Nederstraat tot aan het staakkapelletje aan de Vest, verdwenen is.
De firma beschrijft haar project als volgt:
--------------------------------------
Retie, De Vest
In de Nederstraat plaatsen we een handelspand, 12 appartementen en 4 woningen. De kleine handelsruimte (75 vierkante meter) bevindt zich op de hoek van het plein. De huizen beschikken over ruime leefruimtes die uitgeven op de tuin en hebben een eerste verdieping met 3 slaapkamers, badkamer en bergruimte.
De appartementen bevinden zich boven een ondergrondse parking met individuele bergingen. Alle appartementen beschikken over mooie zongerichte terrassen. Op het gelijkvloers omvatten ze bovendien een achtergelegen tuintje. Er is keuze uit appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. Dankzij de unieke ligging van onze residentie hebben de bewoners uitzicht over de vest en de voormalige pastorie.
--------------------------------------------
Dit bouwproject en andere roepen meer en meer vragen op over de richting die de urbanisatie van de Retiese dorpskom uitgaat. Wat is de visie de gemeentelijke en regionale overheden op de ruimtelijke en stedenbouwkundige evolutie van onze landelijke gemeente?
28-03-2016 om 07:49
geschreven door Gust A.
26-03-2016
Paasboodschap
Luister naar de paasboodschap van Luc Van Looy, bisschop van Gent, en Gerard de Korte , bisschop van Groningen.