In de laatste editie van Citta-Kempen, een weekendbijlage van de Gazet van Antwerpen, verscheen een uitgebreid artikel van Dominique Piedfort over Mariakapellen in de Antwerpse Kempen. De journaliste heeft ook haar licht opgestoken bij Paul Stappaerts.
(Foto: Joren De Weerdt) --------------- Wie in 2017 met een kenner van Mariakapellen aan tafel wil zitten, moet naar Retie. Paul Stappaerts schreef voor heemkundige kring Zeven Neten een boek over de kapellen in zijn dorp.
“Over het ontstaan van de kapelletjes doen heel wat verhalen de ronde. Uit mijn bronnen heb ik vernomen dat het gebruik teruggaat tot de mijlpalen die de Romeinen plaatsten op hun heirwegen. Tijdens de christianisatie van de Kempen vervingen zendelingen die mijlpalen door kruisen en heiligenbeelden. In de 16de eeuw kwamen de protestanten op. De katholieke kerk ging in het verweer met de eigen devotie. En zo kwamen er ook veel Mariabeeldjes. Al is er nog een meer voor de hand liggende reden. Vrome mensen wilden graag een plek dicht bij huis waar ze konden gaan bidden en bouwden daarom kapelletjes. Hier in Retie was er in de 19de eeuw zelfs een dokter die ’s nachts soms een kapelletje bouwde. Dan zagen de mensen ’s morgens plots dat Maria was verschenen. Toen ik mijn boek schreef, heb ik in Retie en Schoonbroek nog 35 kapellen geteld.”
Lourdes in de Kempen
Niet alleen talloze kapellen kom je in de Kempen tegen. Ook heuse grotten werden nagebouwd. Vaak ging dat hand in hand met een bedevaartsoord, zoals bijvoorbeeld het Mariapark in Meersel-Dreef.
“In de 19de eeuw was er de Mariaverschijning in Lourdes”, weet Paul Stappaerts. “Naar aanleiding daarvan kwam er opnieuw een opleving van de Mariadevotie. Zo zijn die grotten er ook gekomen. Mensen maakten met eigen middelen een constructie. In de meimaand deed de hele buurt mee. Er werden papieren roosjes gemaakt en alle dagen zaten de mensen te bidden aan een grot of kapel.”
Uiteraard vallen er ook in Retie bijzondere verhalen rond kapellen te noteren. Zo is er de kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw in het gehucht Werbeek, een populair bedevaartsoord bij Nederlanders. Ooit vond marktkramer Willem Verreyt daar, net over de grens met Nederland, een Mariabeeldje op een besneeuwde heide. De heide was besneeuwd, maar het beeldje lag op een sneeuwvrije plek. Hij nam het beeldje mee en hing het op aan een boom in Werbeek. In 1665 kwam er op die plek een stenen kapel. Die kapel op de Molsebaan staat er nog altijd. De pelgrims komen de laatste zaterdag van juni, vaak te voet, uit het Nederlandse Eersel. De laatste zaterdag van augustus komen ze uit Veldhoven.
21-05-2017 om 14:48
geschreven door Gust A.
|