Ik hoor vaak van mensen dat ze graag de Bijbel zouden willen lezen. Maar, zeggen ze, zodra ik begin, merk ik dat de Bijbel ver van mij afstaat. Ik begrijp niet wat hij mij duidelijk wil maken, hoe ik die woorden hier en nu moet plaatsen.
Anselm Grün schreef daarom een Leeswijzer bij de Bijbel, waarin hij verschillende manieren en aanknopingspunten aanreikt. Met welke boeken kun je het best beginnen? Maar ook hoe je de bijbelboeken kan zien als een weerspiegeling van het mens-zijn, met hoogtes en laagtes in verschillende levensfases.
Grün kwam het boek onlangs voorstellen in de norbertijnenabdij van Berne, in Nederland. Hij gaf een drukbijgewoonde lezing waarin hij zijn leeswijzer toelichtte:
'Het gaat erom dat we zelf zoeken naar de methode die steeds bij ons past.'
Grün had het tijdens de lezing over de therapeutische werking die de bijbel voor elke tijd te bieden heeft. Tegelijk benadrukte hij dat de Bijbel goed nieuws is:
'Als de Bijbel angst of verwijdering oproept, is hij niet goed begrepen.'
Grün stelde tijdens zijn lezing ook een tweede boek voor, dat over zijn fascinatie voor bergwandelingen gaat: Langs bergen en dalen van het leven. Voor Grün is wandelen een spirituele bezigheid die symbool staat voor het leven zelf: openstaan voor nieuwe uitdagingen, jezelf en je krachten trainen, genieten van alleen zijn en het opzoeken van grenzen.
Bronnen: Katholiek.nl en Berne Media
'Leeswijzer bij de Bijbel' en 'Langs bergen en dalen van het leven' van Anselm Grün zijn beide uitgegeven bij Berne Media.
(Kerknet)