Op het domein van het Zilvermeer is volgens het gewestplan zandontginning mogelijk. Om de recreatie op het Zilvermeer te behouden, zoekt de provincie Antwerpen naar een vervangend gebied voor die zandontginning. Dat leidt tot verschuivingen in de nabijgelegen landbouw- en natuurgebieden. In Schansheide blijven de bestaande waterwinning van PIDPA en de natuur- en bospercelen behouden. Het vervangend gebied voor zandontginning wordt voorgesteld in Postel-Zuid waar ook gebieden aangeduid zijn voor de realisatie van Europese Natuur. De provincie Antwerpen werkt het allemaal uit in het PRUP Kempense Meren.
2: Postels Vaartje ca. 60 ha
Het gebied bestaat deels uit bospercelen en deels uit agrarische percelen. In de boscomplexen zijn, volgens de BWK en landschapscomposietkaart, nog restanten van heide terug te vinden. Doordat het gebied aan de rand ligt en aansluit op een groter aaneengesloten landbouwgebied heeft het slechts een geringe natuurverbindingswaarde.
Ook dit gebied maakt deel uit van een groter aaneengesloten landbouwgebied dat in de ruimtelijk visie voor natuur, bos en landbouw als een ruimtelijk-functioneel samenhangend gebied voor land- en tuinbouw met grondgebonden landbouw als drager van de open ruimte wordt aangeduid. Nieuwe bebouwing dient in dit gebied aan te sluiten bij bestaande bebouwing, waardoor grote delen kunnen aangeduid worden als bouwvrij agrarisch gebied. Deze visie is ook te rug te vinden in het GRS Mol, dat tevens een behoud van de boscomplexen vooropstelt.
Het GRS Mol duidt het Postels Vaartje tevens als een natte natuurverbinding aan. Het gebied werd door de Vlaamse regering herbevestigd als agrarisch gebied met een beleidsruimte om binnen deze zone een ontginningsgebied te zoeken.
Het gebied heeft zowel een agrarische als natuurlijke waarde. De aanwezige akkers kennen een hoge waarde voor de landbouw en de boscomplexen worden als biologisch waardevol aangeduid.
Het gebied ligt binnen de afstandsperimeter van 7,5 km van de fabriek van Dessel.
Bedrijfseconomisch is het een zeer geschikt gebied; volgens de geologische indeling en beoordeling van de zandkwaliteit behoort dit gebied tot zone D, of het gebied met de beste score. Het gebied omvat zowel Mol superieur als Mol inferieur.
Het is een eerder kleiner gebied dat alleen niet in aanmerking komt voor een planologische compensatie. Dit gebied zal met andere ontginningsgebieden moeten gecombineerd worden om de planologische compensatie uit te voeren. Een mogelijkheid bestaat uit een combinatie met gebied 1 waardoor een totale oppervlakte wordt bekomen van ca. 180 ha.
Klik op de afbeelding om ze te vergroten.
02-09-2017 om 15:32
geschreven door Gust A.
|