2 februari: Lichtmis en Dag van het Godgewijde leven
UNIE van de RELIGIEUZEN van VLAANDEREN
Blijft altijd zijn aanschijn zoeken (Ps 105,4)
Broeders en zusters,
Omwille van de coronapandemie zullen er dit jaar, in onze bisdommen, geen bijeenkomsten plaatsvinden n.a.v. de Dag van het Godgewijde Leven. Al tien maanden leiden wij allen een teruggetrokken leven, een beetje zoals de heilige Jozef, die paus Franciscus ons voor dit jaar ten voorbeeld heeft gesteld . In zijn brief over de heilige Jozef noemt de paus hem “de man die onopgemerkt blijft (…), een vader in de schaduw” . Voor sommigen van ons verandert dit leven in het verborgene weinig of niets, voor anderen daarentegen is dit zeer ongewoon, denk aan de oversten en andere bestuursleden. Niet dat zij graag op de voorgrond treden, maar krachtens hun taak moeten ze nu eenmaal het voortouw nemen. Hoe dan ook, hopelijk zal men het coronavirus spoedig onder controle krijgen en overwinnen. Ondertussen moeten wij geduldig zijn. In dat verband verwijst paus Franciscus in zijn brief onder anderen naar de “religieuzen” . Wij blijven ook bidden voor de slachtoffers van dit dodelijk virus en hun familieleden. En wij vergeten de zorgverleners niet, die dag in dag uit op de bres staan voor de zieken en de bejaarden.
Sinds het uitbreken van de pandemie is het werk in en voor onze gemeenschappen niet verminderd, maar toch er is tijd vrij gekomen. Zo zijn er minder vergaderingen en er zijn geen vormingsdagen. Hoe kunnen wij deze extra vrije tijd invullen? Het antwoord op deze vraag ligt besloten in ons Godgewijde leven zelf. “Mijn ogen hebben thans uw heil aanschouwd” De Dag van het Godgewijde Leven valt samen met het feest van Jezus’ opdracht in de tempel. In het relaas van de opdracht ontmoeten we Simeon. Hij neemt het kind Jezus in zijn armen en looft God: “Mijn ogen hebben thans uw heil aanschouwd”.
In een apostolische brief, getiteld Patris corde (met het hart van een vader), waarvan de officiële Nederlandse vertaling binnenkort bij Licap Halewijn zal verschijnen, heeft de paus op 8 december 2020 een Jaar van de heilige Jozef afgekondigd. Aanleiding voor dit bijzonder jaar, dat loopt tot 8 december 2021, is de 150ste verjaardag van het uitroepen van de heilige Jozef tot patroon van de universele Kerk. Zij “hebben begrepen dat niemand het in zijn eentje redt… Hoeveel mensen proberen dagelijks geduldig te zijn en hoop door te geven door geen paniek te zaaien, maar medeverantwoordelijkheid aan te moedigen”. In Jezus herkent Simeon de Heiland, de Verlosser van de wereld. Hij ervaart de grootheid van God en tegelijk zijn nabijheid. Later zullen de leerlingen dit ook ervaren, vooral na de verrijzenis van Jezus, wanneer Hij hen zal verschijnen. Toen zij Jezus vergezelden tijdens zijn openbaar leven was dit lang niet altijd het geval. Herinner u de vraag van Filippus: “Heer, toon ons de Vader”, en het antwoord van Jezus: “Ik ben al zo lang bij u en gij kent Mij nog niet, Filippus? Wie Mij ziet, ziet de Vader” . In Jezus, zijn Zoon, is God ons nabijgekomen, maar deze nabijheid is niet altijd voelbaar. Stellen wij ons niet af en toe de vraag: “Waar is God? Waar is Jezus?” Voor zijn hemelvaart heeft Jezus echter gezegd: “Ik ga heen en gij zult Mij zoeken” . Het is niet omdat God ons in Jezus nabijgekomen is, dat we Hem niet meer moeten zoeken. Integendeel, ieder van ons is en blijft een Godzoeker, zoals de psalmist die bidt: “Uw aanschijn, Heer, tracht ik te zien. Wil uw gelaat niet verbergen voor mij” . In de psalmen wordt meermaals verwezen naar het aanschijn van de Heer of naar zijn gelaat, waarmee gezinspeeld wordt op zijn nabijheid, die voor ons een bron van vreugde is. Bidden wij Hem niet regelmatig: “Toon ons uw aanschijn en maak ons gelukkig” ?
Een pelgrimstocht van de geest, op zoek naar het gelaat van God
In zijn laatste homilie op het feest van Jezus’ opdracht, in 2013, omschreef de vorige paus, Benedictus XVI, het Godgewijde leven als “een pelgrimstocht van de geest, op zoek naar een Gelaat, dat zich soms openbaart en soms verbergt”. Wij, Godgewijden, zijn als pelgrims, die op zoek zijn naar het gelaat van de Heer. De psalmist zegt precies hetzelfde: “Blijft altijd zijn aanschijn zoeken”. In een commentaar op dit vers, in het bijzonder op het woord ‘altijd’, stelt de heilige Augustinus dat het zoeken van God niet alleen geldt voor dit leven, maar ook voor het leven hiernamaals! De kerkvader verbindt dit zoeken van God met het liefhebben van God én het vinden van God. Zoals de bruid in het Hooglied blijft zoeken naar haar bruidegom, ook al heeft zij hem gevonden, zo zoeken wij God. “Hoe groter onze liefde voor God is,” zegt de heilige Augustinus, “hoe meer wij Hem zoeken, die we al gevonden hebben”! In die zin houdt het zoeken van God, het liefhebben van God ons Godgewijd leven jong en dynamisch, ook al zijn we oud en minder mobiel. God is liefde, God is schoonheid. De ontdekking van deze waarheid zal nooit ofte nimmer eindigen. Gegrepen door het mysterie van God, kunnen wij niet anders dan zijn aanschijn zoeken en blijven zoeken, zelfs wanneer we Hem gevonden hebben! God zoeken én vinden, daarin bestaat de ware vreugde, het ware geluk!
Waar kan God gevonden worden?
We weten uit ervaring waar we God kunnen vinden: in de eucharistie en het gebed, in geestelijke lezing, maar ook bij onze broeders of zusters in de gemeenschap en bij de mensen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. In onze broeders en zusters, in onze medemensen, vooral in de kleinen en de armen, kunnen wij het gelaat van de Heer herkennen. Hoe kunnen wij de tijd invullen, die vrij gekomen is sinds het uitbreken van de coronapandemie? Wij kunnen doen wat wij altijd gedaan hebben én wat wij altijd zullen blijven doen, zelfs in het hiernamaals: Gods aanschijn zoeken en vinden. God is zo groot en toch zo nabij, dit was de ervaring van Simeon in de tempel en trouwens ook van de heilige Jozef. Moge dit ook onze ervaring zijn als Godgewijden!
Mede namens het bestuur van de URV, abt Frederic Testaert o.praem., voorzitter van de URV
02-02-2022 om 09:10
geschreven door Gust A.
01-02-2022
Aantal besmettingen 1 februari
Update 1 februari
-Retie: 609, 5258
- Dessel: 633, 6553
- Mol: 2327, 6286
- Kasterlee: 907, 4761
- Arendonk: 844, 6391
- Oud-Turnhout: 741, 5218
- Geel: 2433, 5966
- Turnhout: 2682, 5846
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
01-02-2022 om 08:45
geschreven door Gust A.
30-01-2022
Pontificale eucharistie en lichtprocessie in de abdijkerk
Op woensdag 2 februari: Feest van de Opdracht van de Heer (Maria Lichtmis) en Dag van het religieuze leven.
Om 11.30 u. is er een Pontificale eucharistie met de abdijgemeenschap , voorafgegaan door de lichtprocessie.
Gelieve tijdig aanwezig te zijn om de lichtprocessie vanuit het kloosterpand mee te doen.
Doe mee aan het vogeltelweekend. Vogels kijken is een rustgevende en contemplatieve bezigheid. Ze leren herkennen, leert je ook het leven waarderen.
Vorig jaar telden maar liefst 66.524 mensen de vogels in hun tuin tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. Behalve leuk om te doen, is het ook een onschatbare bron van wetenschappelijke data over het vogelbestand in Vlaanderen.
Wist je dat…
De huismus terug is van weggeweest. Het ging een jaar of 5 minder goed met de huismus, maar sinds vorig jaar staat hij weer met stip op plaats 1.
De spreeuw alleen in West-Vlaanderen en Brussel de top 10 haalt.
Pimpelmezen het in Nederland beter doen dan in Vlaanderen.
Wil je graag meer vogels in je tuin? Dan kan je alvast aan de slag met deze 5 tips.
Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden wel eens verwerkt in vogelnesten.
Plant struiken, bomen en hagen. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.
Zorg voor drinkwater. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Ververs het water regelmatig. Voeg zeker geen suiker of zout toe. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden.
Hang nestkasten. Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast proper met heet water en een borstel.
Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
29-01-2022 om 10:36
geschreven door Gust A.
28-01-2022
Aantal besmettingen 28 januari
Update 28 januari
-Retie: 593, 5120
- Dessel: 586, 6067
- Mol: 2054, 5548
- Kasterlee: 796, 4178
- Arendonk: 781, 5914
- Oud-Turnhout: 669, 4711
- Geel: 1960, 4806
- Turnhout: 2314, 5044
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
28-01-2022 om 14:05
geschreven door Gust A.
27-01-2022
Zwakt stijging besmettingen af in Retie en Dessel?
Update 27 januari
-Retie: 578, 4991
- Dessel: 562, 5818
- Mol: 1915, 5173
- Kasterlee: 763, 4005
- Arendonk: 714, 5406
- Oud-Turnhout: 617, 4345
- Geel: 1811, 4441
- Turnhout: 2163, 4715
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
27-01-2022 om 07:30
geschreven door Gust A.
26-01-2022
Aantal besmettingen 26 januari
Update 26 januari
-Retie: 574, 4956
- Dessel: 563, 5829
- Mol: 1881, 5081
- Kasterlee: 743, 3900
- Arendonk: 694, 5255
- Oud-Turnhout: 598, 4211
- Geel: 1709, 4191
- Turnhout: 2081, 4536
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
26-01-2022 om 19:51
geschreven door Gust A.
25-01-2022
Bijna 5% Retiese bevolking besmet
Update 25 januari
-Retie: 558, 4818
- Dessel: 551, 5705
- Mol: 1826, 4932
- Kasterlee: 701, 3679
- Arendonk: 671, 5081
- Oud-Turnhout: 564,3972
- Geel: 1623, 3980
- Turnhout: 1985, 4327
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
25-01-2022 om 08:19
geschreven door Gust A.
24-01-2022
Dessel 750 jaar
De Desselse parochies vierden 750 jaar parochie Sint-Nicolaas met o.a. een lichtjeswandeling.
(foto's: Maria Van den Put)
24-01-2022 om 07:52
geschreven door Gust A.
22-01-2022
Wees niet bang, durf die stap te zetten
“Wees niet bang, durf die stap te zetten.” Het is een krachtige boodschap van seminarist Glenn Van Regenmortel (27) uit Lier voor zoekende jongeren in het geloof. Glenn zit in zijn derde jaar priesteropleiding aan het Johannes XXIII-seminarie in Leuven en gaat voluit voor het priesterschap. Een mooie roeping die onze nieuwsgierigheid prikkelt.
“Ik wil mijn leven geven voor de Heer”, besefte Glenn na een tijd van onderscheiding. In 2014 – hij was toen reeds twee jaar aan de slag bij busbouwer Van Hool, voelde hij zich geroepen tot iets meer. “Ik had toen niets met het geloof”, blikt hij terug. “Ik begon dan ook een zoektocht om te weten te komen wat die roepstem juist inhield. Wat was het wat mij riep?” Zo kwam hij op het spoor van getuigenissen van jonge priesters en seminaristen over hoe zij het priesterschap en het seminarie beleven.
Eerste stappen In 2016 zette hij zijn eerste stappen terug richting Kerk en kerkgemeenschap en verdiepte hij zich in de vreugde van het geloof. “Ik ging terug naar de kerk. Ik engageerde me in de jongerenpastorale werking Inspirelli Lier, was actief in mijn parochie en studeerde aan het Hoger Instituut voor Godsdienstwetenschappen. Beetje bij beetje werd het duidelijker dat het priesterschap iets voor mij is. Dat die stem me riep tot het priesterschap.” Zijn diverse ontmoetingen en ervaringen in zijn zoektocht effenden de weg naar het seminarie. Daar kwam hij als het ware ‘thuis’. “Het seminarie was een bevestiging”, ervoer Glenn. “Ook een unieke kans om mijn roeping verder uit te zuiveren en me te laten vormen in het priesterschap. Dat vraagt tijd. Die tijd is nodig om te groeien in geloof en als toekomstige priester.” Glenn laat zich niet enkel vormen door zijn studie, maar ook door al wie hij onderweg mag ontmoeten. “Op de pastorale weg leer je verschillende mensen kennen: jong, oud, rijk, arm … Stuk voor stuk dragen ze wat levenswijsheid mee en vormen ze je. Als seminarist ben je niet weg van de wereld, maar sta je er juist middenin. Het is een goede zaak dat de opleiding gemiddeld zeven jaar duurt. Zo maak je kennis met de pastorale wereld en met het leven zoals het is.”
Thuiskomen Thuiskomen op het seminarie is tevens thuiskomen in een warme gemeenschap. “Het eerste jaar op het seminarie is een bijzonder jaar. Je komt thuis in een gemeenschap, die zich op haar beurt aanpast aan de nieuwkomers. Je inspireert je medebewoners en steunt hen, en wordt zelf door hen gevoed en gedragen. Dat gemeenschapsgevoel vormt de basis voor je latere missie als priester.”
Een evenwichtige dagplanning brengt structuur in het leven van een seminarist. “De dag start om 7.30 uur met het ochtendgebed, gevolgd door meditatie met de Schrift. Nadien volgen de lessen tot het middagmaal. In de namiddag worden de lessen hervat tot 15.45 uur. ’s Avonds vieren we eucharistie en eten we samen. We sluiten de dag af met een aanbidding of vespers. Die vaste planning helpt ons om de dag te ordenen.” Daarnaast is er ook tijd en ruimte voor ontspanning. “Woensdagavond is onze vrije avond. Die tijd gebruiken we om te studeren, om met vrienden af te spreken … In het weekend keren we huiswaarts.”
Tot slot heeft Glenn nog een boodschap voor jongeren die zoekend zijn. “Ik herken veel van mezelf in jongeren van vandaag. Zelf groeide ik op in een niet-gelovig/praktiserend gezin. Ik ervoer het als een verrijking om de stap richting geloof te zetten. Dat wens ik ook andere zoekende jongeren. Durf te springen, ook al lijkt die drempel zo hoog. Durf die stap te zetten, wees niet bang.”
Isaac Van der Jeught
(Kerknet)
Glenn heeft reeds een zoektocht naar zijn roeping afgelegd. Misschien herken je je wel in zijn verhaal of ken jij iemand die zoekt naar onderscheiding. Roepingen- en jongerenpastoraal zijn er ook voor zoekenden. Het komen tot onderscheiding vraagt vaak begeleiding van andere gelovigen die kunnen luisteren, aandachtig zijn voor geestelijke groei en raad geven. Je kan steeds terecht bij ijd.be of roepinginveelvoud.be. Ben je benieuwd naar het leven van Glenn en andere seminaristen? Bezoek dan de website (priesteropleiding.be) , het Facebook- en Instagramaccount van het Johannes XXIII-seminarie in Leuven
22-01-2022 om 11:00
geschreven door Gust A.
21-01-2022
Aantal besmettingen 21 januari
Update 21 januari
-Retie: 413, 3566
- Dessel: 443, 4586
- Mol: 1333, 3601
- Kasterlee: 515, 2703
- Arendonk: 439, 3324
- Oud-Turnhout: 388,2732
- Geel: 1092, 2678
- Turnhout: 1316, 2869
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
21-01-2022 om 09:48
geschreven door Gust A.
Julien Deckx brengt hulde aan overleden superfan
Het Nieuwsblad:
Superfan Jeannine brengt nooit meer 50 witte rozen mee voor Juul Kabas
RETIE-
De populaire Vlaamse zanger Juul Kabas (77) uit Retie, bekend van de klassiekers‘t Zijn zotten die werkenenZe noemen mij de Juul Kabas, zal nooit nog vijftig witte rozen krijgen van superfan Jeannine Feys (88) uit Roeselare in West-Vlaanderen. Zijn grootste bewonderaarster is donderdag in intieme kring begraven.
Eddy Meulemans
“Jeannine is altijd een van mijn vurigste fans geweest”, zegt Juul Kabas. “Vele tientallen concerten heeft ze bijgewoond. Elke keer bracht ze een boeket van vijftig witte rozen mee voor mij. Wanneer ze na het optreden de bloemen overhandigde, zei ze telkens‘dat het weer geweldig goed was’. Jeannine was een dame met klasse, iemand op wie je nooit kwaad kunt worden: altijd lief en vriendelijk, slim en gereserveerd, nooit opdringerig, een voorbeeldfan.”
Op nagenoeg alle shows van Juul Kabas in West- en Oost-Vlaanderen was ze aanwezig, meestal samen met haar kinderen. “Jeannine had al mijn platen en is doorheen de jaren een echte vriendin geworden”, zegt Juul. “Alle nieuwe liedjes die ik de voorbije jaren heb geschreven, heb ik eerst aan haar laten horen. Dan stuurde ik de opname door naar haar en liet ze kort daarna weten wat ze ervan vond. Haar overlijden heeft me diep geraakt. Nooit zal ik Jeannine vergeten. Ook haar drie kinderen blijf ik koesteren. Zij hebben hun mama tot de laatste dag thuis verzorgd, tot ze deze week zachtjes is ingeslapen.”
Liedje opdragen aan Jeannine
In het boekJuul Kabas, dat vijf jaar geleden werd uitgebracht over het leven en het werk van de Kempense koning van het levenslied, staan ook enkele woorden van superfan Jeannine. “Als ik straks nog eens op het podium sta in Roeselare, wil ik zeker een liedje opdragen aan haar”, zegt Juul. “Ik weet ook al welk nummer ik voor haar ga zingen:Mijn bestaan. Het is een innig luisterlied dat ik zes jaar geleden gemaakt heb en dat iedereen raakt.‘Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En alles wat daar tussen ligt, is mijn bestaan’, zo gaat het refrein. Als ik later ooit zelf moet sterven, dan wil ik op deze muziek de kerk worden uitgedragen, met mijn typische pet, ronde bril en rode zakdoek op de kist.
Julien Deckx
Juul Kabas is geboren en getogen in Retie. Zijn echte naam is Julien Deckx. Hij is de broer van die andere bekende Kempense charmezanger Marc Dex en de nonkel van Barbara Dex.
(Het Nieuwsblad)
21-01-2022 om 08:33
geschreven door Gust A.
19-01-2022
Dessel en Retie: hoogste besmettingsgraad
Update 19 januari
-Retie: 366, 3160
- Dessel: 386, 3996
- Mol: 1141, 3082
- Kasterlee: 428, 2246
- Arendonk: 358, 2711
- Oud-Turnhout: 311,2190
- Geel: 912, 2236
- Turnhout: 1156, 2520
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
19-01-2022 om 08:35
geschreven door Gust A.
18-01-2022
Aantal besmettingen rijst de pan uit
Update 18 januari
-Retie: 345, 2975
- Dessel: 373, 3862
- Mol: 1068, 2885
- Kasterlee: 402, 2110
- Arendonk: 338, 2559
- Oud-Turnhout: 294,2070
- Geel: 869, 2131
- Turnhout: 1085, 2365
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
18-01-2022 om 14:41
geschreven door Gust A.
17-01-2022
Abdijbibliotheek Postel
TERUGBLIK WORKSHOP REGISTRATIE VAN OUDE DRUKKEN IN DE ABDIJ VAN POSTEL
Op donderdag 2 en vrijdag 3 december organiseerden Stuifzand en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken met de hulp van Steven Van Impe, conservator Oude Drukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, een tweedaagse vorming over allerlei aspecten van het vroegmoderne gedrukte boek als materieel object in de Norbertijnenabdij van Postel.
Tijdens verschillende op maat gemaakte sessies lieten de twintig deelnemers zich niet alleen onderdompelen in de rijke geschiedenis van oude drukken, maar konden ze ook zelf aan de slag gaan met enkele boeken uit de abdijbibliotheek.
Een eerste kennismaking
Vlaanderen kent een divers landschap aan erfgoedcollecties oude drukken. Terwijl sommige instellingen over elektronische catalogi beschikken die geïnteresseerden gebruiksvriendelijk de weg wijzen naar hun collectie, is er nog veel werk voor de boeg voor veel andere collecties die momenteel slechts ontsloten zijn via (verouderde) gedrukte catalogi, steekkaarten, of zelfs helemaal onbekend en onbeschreven zijn.
De praktijkgerichte workshop hielp lokale erfgoedprofessionals om de eerste stappen te zetten bij de registratie van oude drukken in een bibliotheeksysteem. Omdat inzicht in het productieproces tot een beter begrip leidt van het vroegmoderne boek lieten we hen eerst kennismaken met de gebruikte instrumenten, technieken en materialen om boeken te drukken. Met het boek in de hand verdiepten de deelnemers zich vervolgens in de stijl en het ontwerp van boeken uit de vroegmoderne periode.
De workshop
De eerste dag van de workshop stond volledig in het teken van de boekgeschiedenis. Na een introductiesessie waarin de deelnemers en de lesgevers zichzelf even konden voorstellen, stonden we eerst stil bij de verschillende keuzes die je als beschrijver moet maken bij de opname van bibliografische gegevens van oude drukken: hoe gedetailleerd wil je dat doen en welke gegevens wil of kan je opnemen in je bibliotheeksysteem?
Daarna volgde een beknopt overzicht van de introductie van de drukpers in het vroegmoderne Europa en de veranderingen die deze nieuwe techniek met zich meebracht. In de drie daaropvolgende sessies stonden de productietechnieken centraal. Zo gingen we dieper in op het maken van papier en op welke manier dat een impact had op de vormgeving van het gedrukte boek. Ook kwam het zetten van de tekst met losse loden letters en de toevoeging van illustraties in hoog- en diepdruk aan bod. Tijdens de vierde en laatste sessie van de dag leerden de deelnemers meer over het drukken in het drukkersatelier en welke fouten daarbij soms in de boeken slopen.
De registratie van oude drukken vormde de rode draad van de tweede dag. Vooraleer dieper in te gaan op catalografie, ontleedden we het gedrukte boek van het boekblok tot de katernsignatuur. In de sessie catalografie brachten we verschillende bibliografische gegevens ter sprake die van belang zijn voor de registratie (zoals titel, auteursgegevens, editievermelding, impressum) en hoe we die informatie kunnen terugvinden in het boek.
Hierop volgde een aparte sessie volledig gericht op de collatie van het boek, waarin de deelnemers inzicht kregen in de samenstelling van het boekblok door het opstellen van de zogenaamde collatieformule. We sloten af met een sessie over de exemplaargegevens die een plaats kunnen krijgen in de beschrijving en bespraken de verschillende soorten eigendomskenmerken, gebruikerssporen, boekbanden, toevoegingen, onvolledigheden en bindfouten die aanwezig kunnen zijn in oude drukken.
Het was een geslaagde eerste editie van de workshop, mede dankzij de gastvrijheid van de historische abdij van Postel en de fijne samenwerking met Stuifzand. Omringd door talrijke oude drukken uit de eeuwenoude abdijbibliotheek leerden de deelnemers in de praktijk bij over catalografie. Tijdens de lunch- en koffiepauzes kregen de deelnemers de kans om met elkaar van gedachten te wisselen en bezochten we de bibliotheek en exporuimte onder de begeleiding van abdijbibliothecaris pater Nicolaas o. praem. en gids Marcel Hannes. Voor herhaling vatbaar!
17-01-2022 om 14:27
geschreven door Gust A.
15-01-2022
Sterke stijging zet door
Update 15 januari
-Retie: 283,2264
- Dessel: 292, 3023
- Mol: 838, 2264
- Kasterlee: 299, 1569
- Arendonk: 252, 1908
- Oud-Turnhout: 250,1760
- Geel: 714, 1751
- Turnhout: 830, 1809
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
15-01-2022 om 10:58
geschreven door Gust A.
14-01-2022
Aantal besmettingen 14 januari
Update 14 januari
-Retie: 251,2167
- Dessel: 264, 2753
- Mol: 763, 2061
- Kasterlee: 259, 1359
- Arendonk: 227, 1719
- Oud-Turnhout: 223,1570
- Geel: 685, 1680
- Turnhout: 758, 1652
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.
14-01-2022 om 14:24
geschreven door Gust A.
13-01-2022
Damiaanactie: vecht mee voor een lepravrije wereld
Corona leert ons nu al 2 jaar hoe besmettelijk een virus kan zijn en ons leven overhoop kan gooien. En hoe belangrijk een tijdige opsporing wel is om dan met een vaccin en behandeling het virus te stoppen.
Dat is ook zo voor lepra en tuberculose, beiden heel besmettelijk maar gelukkig zonder varianten.
Met de hulp van velen heeft Damiaanactie nu al 58 jaar deze zieken opgespoord en behandeld in 15 landen met plaatselijke dokters en verplegers. Ook in de voorbije 2 coronajaren zijn zij actief gebleven op het terrein ondanks veel moeilijkheden.
Voor lepra heeft Damiaanactie een geneesmiddel dat 99,99 % genezing garandeert. Het probleem is en blijft de tijdige opsporing om snel de behandeling te kunnen starten. Dat is van enorm belang voor de kinderen en de jeugd om hun opgroeiend lichaam zonder verminkingen uit de strijd te laten komen.
"Lepra is hardnekkig. Gelukkig is Abigaëlle dat ook, 15 jaar en door lepra getroffen, zet zij haar dagelijkse strijd om te genezen voort."
Met de al te karige middelen wordt er toch gezocht naar een vaccin om lepra voor goed naar de geschiedenisboeken te verwijzen.
Voor tuberculose worden er jaarlijks zo'n 10 miljoen besmettingen geregistreerd en zijn er 1,4 miljoen overlijdens te betreuren. Naast Covid-19 is tuberculose de infectieziekte die wereldwijd de meeste dodelijke slachtoffers maakt. Ook hier verricht een tijdige opsporing en snelle behandeling weldadige wonderen met een genezingsgraad van 85%. Een vaccin zou ook hier dé oplossing zijn.
Damiaanactie doet elk jaar in januari beroep op u om onze zieken te kunnen blijven helpen. Door corona kunnen onze vrijwilligers al 2 jaar geen actie voeren aan de warenhuizen of langs de straten. En dus vragen zij uw steun langs deze weg, of langs de folder in uw brievenbus of met het aanbod van de gekende Damiaanstiften in de Wereldwinkel en mogelijk andere verkooppunten, of een bestelling uit de folder of via de website. Een gift overschrijven, hoe gering ook, is mee timmeren aan de weg die we samen moeten gaan.
Voor een totaalbedrag aan giften vanaf 40 euro op jaarbasis, ontvangt u in het begin van volgend jaar een fiscaal attest.
Overschrijven kan op nr.: BE42 0011 1499 1354 Damiaanactie. Brussel. Als vrije mededeling: "8087"
Uit naam van al onze zieken en van de dokters en verplegers op het terrein, hartelijk bedankt.
13-01-2022 om 13:41
geschreven door Gust A.
Aantal besmettingen 13 januari
Update 13 januari
-Retie: 212,1830
- Dessel: 224, 2319
- Mol: 684, 1848
- Kasterlee: 206, 1081
- Arendonk: 196, 1484
- Oud-Turnhout: 215,1514
- Geel: 605, 1484
- Turnhout: 700, 1526
Het eerste cijfer geeft het absolute aantal besmettingen over de laatste 14 dagen weer.
Het tweede cijfer duidt het aantal besmettingen omgerekend naar 100.000 inwoners aan.