Sinds zondag 29 mei heeft België niet één maar twee kardinalen. Paus Franciscus maakte de namen bekend van 21 nieuwe kardinalen, onder wie dus Luc Van Looy. De creatie vindt plaats op 27 augustus. Dan ontvangt de voormalige bisschop van Gent de rode bonnet, een gouden ring en een titelkerk. Welke dat zal zijn, is nog niet bekend.
Eminentie, van harte gefeliciteerd!
Luc Van Looy • Dank u wel, maar die titel? Niets van! Zeg maar monseigneur zoals altijd, dat is het eenvoudigst. Ik blijf gewoon wie ik ben.
Hoe vernam u het nieuws?
Ik was gisteren in een parochie in Zwartberg, Genk. Na de mis werd nog een ‘glas van de vriendschap’ gedronken. Op weg tussen de sacristie en de receptie werd ik opgebeld door Emmanuel Van Lierde (hoofdredacteur van Tertio, ndr.), die me feliciteerde met mijn kardinaalstitel. Ik viel compleet uit de lucht en geloofde het eerst niet. Maar nog voor ik het nieuws kon checken, kreeg ik alweer een andere telefoon. En toen belde de eerste journalist…
Waarom denkt u dat de paus voor u koos?
Vermoedelijk heeft het iets te maken met mijn inzet voor internationale organisaties. Zo was ik lang voorzitter van Caritas Europa, maar ook proost van de katholieke leerkrachten wereldwijd en van de KSA in het Verre Oosten (Luc Van Looy woonde ruim 10 jaar als salesiaans missionaris in Korea, ndr.) Daardoor was ik ook de laatste jaren nog regelmatig in Rome.
Ik was ook tweemaal uitgenodigd voor een synode: de gezinssynode in 2015 en de jongerensynode in 2018. Als je zo drie weken alle dagen in dezelfde zaal vergadert met de paus, kan je hem al eens persoonlijk spreken.
Hoe is uw band met paus Franciscus? Kende u hem al voor zijn pausverkiezing?
Ja, ik leerde hem kennen naar aanleiding van een kwestie rond de vorming van salesianen in Argentinië. Hij was toen aartsbisschop van Buenos Aires en ik zat in het bestuur van de salesianen in Rome. We ontmoetten elkaar tweemaal rond die kwestie, een keer in Rome en een keer in Buenos Aires. Ik weet dat hij zich die ontmoetingen nog herinnert.
Ik volg heel geboeid alles wat hij schrijft en zegt, zeker sinds ik op pensioen ben als bisschop van Gent, want nu heb ik daar meer tijd voor. Van wat ik lees, maak ik graag syntheses, die ik deel met geïnteresseerden. En als het uitkomt, ook met de paus zelf, zoals toen we vorig jaar samen bij hem waren voor het interview in Oh God 2, weet je nog?
En of! Wat verandert deze benoeming voor u?
Niet veel, aangezien ik al 80 werd in september 2021, ben ik niet meer stemgerechtigd bij een nieuwe pausverkiezing. Of het iets anders kan betekenen, zal ik moeten ondervinden. Maar ik blijf wie ik ben. Ik blijf in Scherpenheuvel wonen, dagelijks de mis doen, hopelijk ook nog vormsels toedienen en van die zaken.
Wat ik wel al gemerkt heb, is dat ik misschien vaker gevraagd zal worden voor een lezing of evenement in buitenland. Ik kreeg al twee telefoons in die richting. Als het in mijn agenda past, zal ik dat met plezier doen.
Tot slot, hoe gaat het met uw gezondheid?
Prima. Ik heb wel wat last van mijn heup, maar dat is al jaren zo en dat zal zo blijven. Het maakt me niet minder mobiel!