willy's blog
antwerpse jazz club.
het begrip "jazz"wordt door Piet Van De Craen bestuurslid van de a.j.c. anders ingevuld dan in het algemeen wordt aanvaard. Jazzmuziek wordt aangezien als de authentieke VERUITWENDIGING van de zwarte, amerikaanse muzikale cultuur (sic).in een volgend rondschrijven wordt het woord veruitwendiging vervangen door expressie.
( dus de filosofie van de ajc. is dat jazz de muziek is van de amerikaanse zwarten ???? )    Want vanuit dit perspectief komt men tot een verkeerde conclusie en waar plaatst men dan grootmeesters zoals Toots Thielemans-Philip Cathérine -Bobby Jaspar-Sadi- om maar enkele belgische namen te noemen.

eerst was er Louis Armstrong (19oo) maar ook Bix Beiderbecke(19o3). (foto) ze hebben blijkbaar nooit samen opgetreden maar en zij kenden mekaar en Louis bewonderde Bix en omgekeerd zeker ook.
Dat liet hij duidelijk blijken tijdens  een interview .

Klik op de afbeelding om de link te volgen

Klik op de afbeelding om de link te volgen foto: LOUIS VAES ( ere-voorzitter) ajc.
Bij de antwerpse jazz club wordt jazzmuziek aangezien als de authentieke expressie van de zwarte amerikaanse muzikale cultuur . Voor mij is een het eerder expressie van amerikaanse ( dwz. van een mix van verschillende culturen frans, spaans, afrikaans) muzikale cultuur waarbij de negers -zwarten -kleurlingen- nu afro-amerikanen het meest hun stempel hebben gedrukt en in die muziek
uitmunten.en het voortouw in handen hebben. Vergeten we vooral ook niet de economische motivatie. Muzikant zijnde bereikten de zwarten ongeveer hetzelfde statuut als hun blanke medeburgers. Enkele namen van blanke muzikanten die zeker ook hun bijdrage hebben geleverd.
Frankie Trumbauer (1901)saxofoon invloed op Lester Young.
Bix Beiderbecke( 1903) trompet invloed op Rex Stewart
Bunny Berigan ( 1909) trompet.
Jack Teagarden (1905) volgens de engelse trombonist Dave Senior zou Barney Bigard beter gespeeld hebben met Teagarden dan met Trummy Young in het orkest van Louis Armstrong. Andere bekende blanke muzikanten zijn Dave Tough (drums) Bobby Hackectt (trompet) ook (gitaar)Tommy en Jimmy Dorsey, Bud Freeman ( met hem heb ik nog gespeeld op het jazzfestival in Roermond (1978) en er bestaan 2 opnames van.)ook Benny Goodman (1909) en de gebroeders Rollini en nog zovele anderen. Zo dat is nu ook eenmaal gezegd!

Jazz is een muziekgenre dat ontstond aan het begin van de 20ste eeuw in Afro-Amerikaanse gemeenschappen in de zuidelijke Verenigde Staten uit een samenvloeiing van de Afrikaanse tradities en Europese muziek. Vanaf de vroege ontwikkeling tot op heden, jazz is opgenomen muziek uit de 19e en 20e eeuwse Amerikaanse populaire muziek. De West-Afrikaanse stamboek is duidelijk zichtbaar in het gebruik van blue notes, improvisatie, polyritmiek, syncopen .
Jazz is de veruitwendiging van de Amerikaanse Cultuur - Afrikanen b.v. voelen de Jazz niet aan zoals Europeanen ! (dat zegt ook Art Blakey )

Volgens Didier Wijnants ( de Morgen 6 maart 2014 )  Heuglijk is alvast dat er vandaag geen theologische discussies meer gevoerd worden over wat al dan niet jazz genoemd mag worden . Iedereen hanteert een inclusieve definitie van het genre : zowat alles kan en mag , als er maar een element improvisatie inzit.

( dit laat ik voor de rekening van D.W. )


Boven
Beneden
Om te scrollen, gebruik pijltje omhoog/omlaag op afstandsbediening
Artikel: Zaterdag 10 september 2005 00:00