Geloven is belachelijk, zeggen ze. Open brief aan kerkverlaters
"Geloven is belachelijk, zeggen ze. Open brief aan kerkverlaters!"
OPEN BRIEF AAN KERKVERLATERS
LEUVEN (KerkNet/DF) - Morgen donderdag 26 januari 2006 verschijnt bij Davidsfonds/Leuven het boek 'Geloven is achterlijk, zeggen ze. Open brief aan kerkverlaters' van Mark Van de Voorde. De auteur is vooral bekend omdat hij jarenlang hoofdredacteur was van Kerk + Leven. Daarna werd hij adviseur van Vlaams minister-president Yves Leterme. Geloof? Het is een traditie. Een erfstuk dat enkel bij grote familiegebeurtenissen - een geboorte, een huwelijk, een uitvaart - wordt bovengehaald. Niemand weet waarvoor het dient, maar het wordt wel bewaard. Geloof? Daar praat je niet over. Je doet alsof je er niets mee te maken hebt. Het is privé, want een beetje onwelvoeglijk. Net alsof religie in de westerse samenleving seks heeft vervangen als gesprekstaboe. Maar mensen zitten er wel mee, met hun levensvragen. Geloof? Het staat meer en meer in de belangstelling. 'God is overal' kopt een krant. In praatprogramma's bekent een BV al eens dat hij in 'I ets' gelooft. Iets: de naam moet nog ingevuld worden, maar het verlangen is er. Wordt God binnenkort een Bekende Verschijning, een BV? Geloven is achterlijk, zeggen ze is een brutaal boekje van een auteur die veel risico loopt, want wie verdedigt vandaag het geloof? Kerkverlaters, twijfelaars, ontmoedigden en zinzoekers zullen er weerwerk en uitdagende stof tot nadenken in vinden. Auteur Mark Van de Voorde schreef ook mee aan 'Vergrijzing & verkleuring. Uitdagingen bij het samenleven' van Yves Leterme. Mark Van de Voorde, 'Geloven is achterlijk', Davidsfonds, Leuven, 2006, 14,95 euro, ISBN 90 5826 389 4.
BRUSSEL (KerkNet/WCC/ChristianToday) - Een werkgroep van de Wereldraad van Kerken heeft een nieuw document opgesteld dat alle standpunten en visies van de raad over de globalisering samenvat vanaf 1998. Het synthetische, zes pagina's tellende document kreeg de titel 'Agape - Een oproep tot liefde en actie'. Dit document moet een baanbrekende rol spelen bij de komende negende algemene vergadering van de Wereldraad van Kerken, die in februari in het Braziliaanse Porte Allegre plaatsheeft.
Agape 'AGAPE' werd gevormd uit de beginletters van 'Alternative Globalisation adressing peoples and earth'. Het document roept Kerken wereldwijd op zich samen in te zetten voor het ombuigen van de economische onrechtvaardigheid. Volgens de initiatiefnemers zijn de voorstellen in wezen niet anders dan de verdere uitwerking van het denkproces dat al tijdens de vorige assemblee van 1998 in Harare op gang kwam. "Daarna vonden er ruime consultaties plaats in de Kerken, sociale bewegingen en oecumenische overlegorganen, met name in de Wereldbond van Gereformeerde Kerken, de Lutherse Wereldfederatie en de Conferentie van Europese kerken (CEK)."
Achtergronddocument Alle bevindingen werden verzameld in een zestig pagina's tellend achtergronddocument dat dezelfde titel krijgt. Dat moet vooral fungeren als studiegids voor seminaries of discussiegroepen. Het document besteedt bijzondere aandacht aan de tragedies die veroorzaakt werden door de economische globalisering en veranderingen. Volgens dat rapport bezit de rijkste 20% van de wereldbevolking ruim 83% van de rijkdom van de aarde, de volgende 20% bezit 11% en de resterende 60% nauwelijks 6%. Het rapport spreekt in dat verband over de 'champagneglas economie'. Het rapport levert ook felle kritiek op de onaanvaardbare niveaus van armoede, die het gevolg zijn van dat economisch model. Rogate Mshana, verantwoordelijke van het WCC programma tegen economische onrechtvaardigheid: "Agape, een oproep tot liefde en actie, moet Kerken wereldwijd aansporen zich te buigen over de complexe vragen die betrekking hebben op economische rechtvaardigheid, di e de belangrijkste uitdaging van onze tijd is."
Bij het doopsel van Ella, zij "die zweert bij God"! en haar pleegouders Vèronique en Luci
Effetagebed
, ik zegen je ogen,
dat je er veel mensen graag mee zou mogen zien,
vooral ooit de allerliefste van je leven, levenslang.
Ik zegen je oren,
dat je er op tijd lieve woorden mee moogt horen,
woorden van bemoediging wanneer je het kwaad hebt,
woorden van troost wanneer je verdriet hebt,
woorden van bewondering wanneer je het goed gedaan hebt,
en dat je er ook mee zou mogen horen het hulpgeroep van de mensen rondom jou,
vooral het geluidloze.
Ik zegen je mond,
dat je er lief mee zou mogen zijn, lief en teder,
dat je er woorden van kracht en troost en bewondering mee zou mogen spreken en
dat je er veel mee zou mogen lachen.
Ik zegen je handen,
dat je ze zou mogen sluiten om degenen van wie je houdt,
dat er meer mee zou mogen genezen dan kwetsen, meer mee zou mogen strelen dan striemen en
dat je ze ook op tijd zou mogen opendoen om het beste weg te geven van jezelf.
Ik zegen je voeten,
dat je ermee zou mogen gaan naar de plaatsen waar je graag naartoe gaat en waar de mensen je graag zien komen,
maar dat er ook mee zou mogen gaan naar de plaatsen waar je niet graag naartoe gaat,
maar waar de mensen je nodig hebben.
Ik zegen heel je lichaam, dat het een teken mag zijn van liefde en tederheid voor heel veel mensen, maar vooral voor de allerliefste van je leven, levenslang.