Op woensdagavond 6 december had Beverse Weetjes een gesprek met Barista Peter Deprez in het bedrijf 'Viva Sara'. De ambachtelijke koffiebranderij 'Viva Sara' is te vinden in de Jagershoek 4 te Vichte. In 1987 begon de pa van Peter met het ambachtelijk koffiebranden en in de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot een KMO waar de twee zonen, Peter en Bart, en nog 9 personeelsleden aan de slag zijn. Rondleiding Zoals reeds eerder vermeld werd Peter Deprez voor de tweede maal op rij Belgisch kampioen en mag hij de titel Barista dragen. Eind juli 2007 zal hij deelnemen aan het wereldkampioenschap in Tokyo en er ons land gaan vertegenwoordigen.
Tijdens de rondleiding die Beverse Weetjes kreeg vertelde Peter honderd uit over zijn vak. De rondleiding begon bij de koffieplant om zo via, via het ganse bedrijf te doorkruisen en uiteindelijk bij de verzendingsklare vers gebrande koffie terecht te komen. Peter deed de levenloop van de vrucht met zoveel passie uit de doeken dat Beverse Weetjes er zich niet aan zal wagen om dit hier neer te pennen.
In groep op bezoek
In groep kun je op afspraak in het bedrijf terecht voor een rondleiding. Ook het museum is er in ondergebracht en daar kunt u de prachtige verzameling bewonderen die Peter stukje bij stukje bijeen vergaarde. Een bezoek is echt de moeite waard.
De hamvraag
En hoe kon het anders, tot slot kwamen we in het oefenlokaal van de Barista terecht. Daar mocht Beverse Weetjes genieten van Belgisch beste kopje koffie en cappuccino, samengesteld en geserveerd door de tweevoudige kampioen. De hamvragen van Beverse Weetjes waren natuurlijk: hoe word je nu Barista en hoe verloopt zo'n wedstrijd? Ook daarover vertelde Peter in geuren en kleuren. Om het beste kopje koffie te kunnen zetten spelen heel wat verschillende factoren mee; de juiste hoeveelheid en juiste mengeling koffie gebruiken. Het soort water, de temperatuur ervan, de juiste doorlooptijd, de grote van de gemalen koffiekorrel, de dichtheid waarmee de gemalen koffie gestampt is...., al deze zaken spelen een rol om een perfecte koffie te zetten.
Zo ook voor de cappuccino, het begint met 1/3 perfect gezette koffie en daarbij komen 2/3 volle melk, die melk moet gestoomd worden tot 70 graden en uiteindelijk als een blinkend geheel bovenop de koffie komen met het vereiste laagje schuim.
De wedstrijd
De wedstrijd zelf duurt 45 minuten, de deelnemers krijgen 15 minuten om hun werkplaats te installeren, 15 minuten om 2 kopjes koffie, 2 cappuccino's en 2 cocktails te zetten, thermometers zijn uit den boze, alles moet op het gevoel gebeuren en daar heeft Peter zo zijn trucjes voor. In de laatste 15 minuten moeten de deelnemers hun werkplaats en materiaal in een perfecte hygiënische staat verlaten. Dat waren nog maar enkele van de resem spelregels verbonden aan het Belgisch kampioenschap Barista. Peter vertelde er nog veel meer over, maar dat zou ons te ver leiden om hier alles mee te geven. Beverse Weetjes kan enkel besluiten dat de koffie en cappuccino heerlijk smaakten en de koffieboon bij de familie Deprez als een kleinood, met kennis, liefde en heel veel zorg behandeld wordt. Bij deze danken we de familie Deprez voor de gastvrije ontvangst en natuurlijk duimen we voor Peter!
09-12-2006 om 00:00
geschreven door Beverse Weetjes
|