Op 20 juni 1987 ging Koffiebranderij Deprez van start. Meester-koffiebrander Fernand Deprez, zijn vrouw Catherine Pattyn en hun zonen Bart en Peter staan intussen garant voor ruim twintig jaar ervaring waarbij passie en vakkennis leiden tot een hoogwaardig ambachtelijk product. Eveneens in 1987 opende het Kortrijks Koffiehuis zijn deuren, de voorloper van de espressobar annex koffiehuis die sindsdien de wereld veroverde. Daar brengt de familie Deprez de kunst van het koffiezetten tot leven. Met Viva Sara proberen ze niet alleen koffie van topkwaliteit te produceren, maar ook hun kennis met de koffieliefhebbers te delen. De drie nationale Baristatitels die het 'Baristateam' Viva Sara intussen al heeft binnengehaald getuigen van kennis en passie.
Die passie hebben Bart en Peter in een boek laten optekenen: "Gebrand op koffie. Van boon tot Barista' De eerste exemplaren van het boek werden door uitgever Griet Verhoeyen (Davidsfonds Uitgeverij) overhandigd op woensdag 4 juni. In hun boek vertellen Bart en Peter Deprez alles over de verschillende soorten koffie en koffiebonen van over de ganse wereld en het kweken, mengen, branden en malen ervan. Ze wijden je in, in de kunst van het koffiezetten en verklappen je een aantal goudbuine koffieregels om je kopje troost te doen slagen zoals: Wat zijn de voornaamste manieren om koffie te zetten? En welke is de beste? Wanneer werd het eerste kopje koffie gedronken? Het verschil tussen een espresso, americano of cappucino? Houdt koffie je echt wakker? Waar vind je het recept voor een frisse ijskoffie of een geslaagde Irish coffee? Van plantage tot keukenkast: hoe wordt koffie gemaakt? Kan je koffie echt combineren met citroen of vlees?
Het boek werd opgetekend door auteur-jounalist Stefaan Van Laere. De foto's zijn van de hand van Marc Wauters, het telt 144 p. en kost 27,50-
Bezoek aan het museum Daarna volgde een bezoek aan het koffiemuseum. Een museum dat begom met een koffiemolen. "Op een goeie dag zagen Peter en ik een oude koffiemolen te koop staan", zegt Bart. "Die koffiemolen zou prachtig staan in de etalage vonden we", gaat Bart verder. "En pa vond dat goed maar, we moesten de molen wel van ons spaarcenten betalen en stukje bij stukje is dit museum gegroeid", sluit Bart.
Het duurste kopje koffie ter wereld proeven Kopi Luwak, is de duurste en meest zeldzame koffiesoort ter wereld. Hij wordt gebrand van de bonen die de luwaks niet verteerd hebben en samen met hun uitwerpselen weer in de vrije natuur deponeren. Eén kopje kost 18 euro, ofwel 750 euro per kgr. En raar maar waar, het smaakte.
Belgisch kampioenen Barista Peter Deprez en Detlev Battiau aan het werk Nadat Peter Deprez tweemaal Begisch kampioen Barista werd en onze driekleur verdedigde op het wereldkampioenschap, mocht hij niet meer deelnemen. Detlev Battiau uit Izegem leerde de kneepjes van het vak om Peter op te volgen in het bedrijf Viva Sara. Na maanden oefenen werd hij op 21 november 2008 Belgisch kampioen Barista. De Nous-café, een koffiecocktail waarbij Detlev espresso, chocolade en nougat als ingrediënten gebruikte smaakte heerlijk. Het wereldkampioenschap Barista gaat dit jaar door in Kopenhagen van 19 tot 22 juni. We duimen voor het 'Vivarista-team' dat de jury de Nous-café de beste van de wereld vindt!!! Meer weten over Viva Sara: klik hier.
05-06-2008 om 00:00
geschreven door Beverse Weetjes
|