Op zondag 16 november genoten ruim 400 aanwezigen van een prachtig concert in de Sint-Jan de Doperkerk. Het eerste deel werd gebracht door de Beverse Sint-Gregoriuszanggilde onder leiding van dirigent Nikolay Pentchev, een taak die hij sinds 2000 op zich nam.
Het tweede deel werd verzorgd door het Amicitia-koor uit Wakken onder leiding van Emilia Kulhanova en dat doet zij reeds iets meer dan 10 jaar. Tussen de beide delen zorgde Johan Demeulemeester voor een orgelspel: Toccata en Fuga in F, van Dietrich Buxtehude.
Het geheel werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van de beide koren waarop een daverend applaus volgde. Na dit schitterend concert konden de aanwezigen nog nagenieten in OC t Klokhuis met koffie en gebak.
In het programmaboekje stond o.a. hetvolgende te lezen: AMICITIA-KOOR WAKKEN De kern van het koor ontstond in 1983, rond het doel vreugde te beleven aan samen musiceren in 'n geest van openheid en vriendschap. Vandaar de naam Amicitia. Het repertorium omvat een 200tal meerstemmige gezangen waaruit kan geput worden bij het opluisteren van hoogfeesten, huwelijken, begrafenissen en concerten. Profane Iiederen komen ook aanbod. Van 1983 tot 1998 stond het koor onder leiding van Bernadette Vandenabeele. In september 1998 nam Emilia Kulhanova deze taak met enthousiasme over. Onder haar invloed zijn steeds meer Slavische klanken te horen.
EMILIA KULHANOVA Geboren in Plovdiv (Bulgarije) begon zij als 5-jarige haar lagere, daarna de secundaire studies aan de gespecialiseerde muziekschool "Sdravko Manolov" . Zij volgde hoger onderwijs aan het Hoger Muziekpedagogisch Instituut Plovdiv, waar zij Grote Onderscheiding behaalde. Tijdens haar studies gaf zij reeds verschillende pianoconcerten. Sinds 1991 woont zij in België, waar zij reeds jaren actief is als lerares of begeleidster piano in verschillende conservatoria (Kortrijk, Harelbeke, Izegem, Lokeren, Kuurne).Tegenwoordig geeft Emilia pianoles te Kuurne in de Jeugdmuziekschool. Sinds 2001 is zij directrice van de Jeugd- en Volksmuziekschool te Kuurne.
SINT-GREGORIUSZANGGILDE De Sint-Gregoriuszanggilde kwam tot stand in het jaar 1929. Gedurende vele jaren trad het koor naar voor als twee- of driestemmig mannenkoor. Bezielers waren dirigent Jozef Stevens en koster Andre Nolf. Na het overlijden van de dirigent in 1956 werd hij opgevolgd door Gentiel Callewaert. In 1968 werd de zangvereniging omgevormd tot een koor voor gemengde stemmen. Ter gelegenheid van 60 jaar zangvereniging en 20 jaar gemengd koor werd in 1988 een jubileumconcert gehouden in samenwerking met het Kortrijks symfonisch orkest. In 1991 nam Frank Debruyne het dirigeerstokje over. Een aantal jaren stond het koor ook onder de kundige leiding van achtereenvolgens Luc Vandewiele, Henk Buyse en Bernard Sobry. Sinds oktober 2000 dirigeert Nikolay Pentchev de Sint Gregoriuszanggilde. De voornaamste activiteit van het koor bestaat in het opluisteren van kerkelijke plechtigheden in eigen parochie en bij gelegenheid ook wel in andere gemeenten. Doch niet alleen liturgische gezangen staan op het repertorium. Ook profane Iiederen worden bij verschillende gelegenheden uitgevoerd.
NIKOLAY PENTCHEV Geboren te Plovdiv in Bulgarije. Volgde zijn lagere en daarna secundaire studies aan de gespecialiseerde muziekschool Sdravko Manolov". Daarna volgde Nikolay hoger onderwijs aan het Hoger Muziekpedagogisch instituut te Plovdiv. Tijdens zijn studies gaf hij reeds enkele concerten als trompettist, samen met een Brassband. Met diezelfde Brassband concerteerde hij enkele malen in België. Van 1986 tot 1990 werkte hij op de dienst cultuur voor de Bulgaarse overheid. Sinds 1991 woont hij samen met zijn vrouw Emilia Kulhanova en hun twee kinderen in België. Sedert oktober 2000 heeft hij de muzikale leiding over de Sint-Gregoriuszanggilde.
JOHAN DEMEULEMEESTER In 1974 behaalde Johan zijn eerste prijs notenleer aan het Lemmensinstituut te Leuven waar hij een Jaar later afstudeerde als regent muzikale opvoeding. Onmiddellijk nadat hij afgestudeerd was, ging hij aan de slag als muziekleraar in het VTI te Waregem. In november 1975 startte Johan samen met een collega de toenmalige Waregemse Jeugd- en Kleutermuziekschool op, toen nog gehuisvest in het Cultuurcentrum te Waregem. Bijna 23 jaar gaf hij daar iedere zaterdagvoormiddag blokfluit en Orff. Het Muziekatelier, zoals het nu heet, is momenteel gehuisvest in de gemeentelijke basisschool van het Torenhof te Waregem. In 1981 werden zijn uren in het VTI uitgebreid met enkele lesuurtjes in het H.-Hartcollege te Waregem. In de koorwereld was hij al enkele jaren actief als leider van het "Biestkoor" en later het "Dekanaal koor van Waregem". AI vanaf zijn studententijd interesseerde hij zich voor het kerkorgel, alsook voor kerkmuziek. In tal van kerken luisterde hij dan ook de erediensten op tot hij in september 1994, na het plotse overlijden van de koster van Sint-Eloois-Vijve, in de Eligiuskerk is gebleven als organist. Op 7 juli 1996 nam hij de taak als koster- organist, in de Sint-Jan de Doperkerk te Beveren-Leie op. Het orgel boeide hem steeds meer waardoor hij in september 1999 weer aan de orgelstudie viel aan de muziekacademie te Waregem. Bron: programmaboekje 'Koffieconcert' in de Sint-Jan de Doperkerk 16 november 2008
19-11-2008 om 00:00
geschreven door Beverse Weetjes
|