Toekomst van Philip Saelens in een klap aan diggelen geslagen.
Philip Saelens bij zijn dossiers die maar niet opgelost raken
Europese dag van het Slachtoffers Naar aanleiding van de Europese dag van het Slachtoffers (22 februari) wil de vroeger zo sociaal geëngageerde Philip Saelens (46) de gerechtelijke procedures aan de kaak stellen. "We horen meestal dat het in ons landje goed leven is, zegt Philip, "maar dan moogt ge niet onder de categorie slachtoffers gerangschikt staan.
In de nacht van 25 op 26 februari 2004 werd hij bij het verlaten van jeugdhuis De Skjève Rechtn in Heule, in elkaar geslagen. Dat kostte hem zijn gezondheid, zijn gezin en de mooie vooruitzichten van zijn boeking- en organisatiekantoor Kaft Producties met een dertigtal artiesten op de worklist zoals Kamagurka, Gunther Lamoot, Ivan de Vadder en Wouter Deprez.
Voor 82 procent invalide "Na 15 dagen coma, vier maanden ziekenhuis en een lange periode van revalidatie ben ik voor 82 procent invalide verklaard, verteld Philip. "Dagelijks moet ik een resem medicatie slikken die mij tot voor kort 120 à 140 euro per maand kosten, en dat alles van mijn uitkering. Het is dus iedere maand weer de eindjes aan elkaar knopen, want ik heb nog geen cent gezien, weet Philip. De dader Kristof D. (41) uit Brugge, die na 9 maanden de feiten bekende en pas in 2008 veroordeeld werd beschikt immers niet over de middelen om zijn slachtoffer te vergoeden.
Waarom moet alles zolang aanslepen in België "Nieuwe procedures en uitstel ervan zorgen er telkens voor dat ik nog altijd niet weet waarop ik financieel aanspraak kan maken en dat na zes jaar. Op 9 maart komt mijn zaak terug voor de rechtbank en hopelijk wordt de zaak niet opnieuw naar een latere datum verschoven. Hoop op een schadevergoeding van de dader heb ik niet echt. Een definitieve uitspraak geeft mij echter wel zicht op hoe het verder moet. Wellicht zal de financiele vergoeding van het steunfonds slachtofferhulp moeten komen, in België begrenst tot max 65.000 euro. Ik heb echter al heel wat hulp gekregen van slachtofferhulp (CAW Stimulans) en het OCMW. Ze staan altijd klaar om te luisteren en te helpen waar het kan met de rompslomp van paperassen die je in een dergelijk situatie te verwerken krijgt.
Niet alleen voor mezelf "Maar ondertussen moet ik wel zelf alle kosten betalen en ze lopen hoog op. Advocaten, onderzoeken, medicatie, en dat alles naast de vaste kosten die iedereen verschuldigd is. Dat ik de trage werking van het gerechtelijk systeem op de korrel wil nemen doe ik niet alleen voor mezelf. Er zijn heel wat mensen die met hetzelfde probleem te kampen hebben. Ze durven er echter gewoonweg niet voor uitkomen, want ook onbegrip uit de omgeving is een niet te miskennen probleem. Moest alles vlugger gerechtelijk kunnen opgelost worden, dan had ik nu misschien nooit mijn huis moeten verkopen, stelt Philip.
Hij hoopt dan ook dat er op 9 maart een definitieve beslissing zal vallen zodat hij eind april zijn huurwoning kan betrekken en met een nieuw hoofdstuk kan van start gaan.
19-02-2010 om 00:00
geschreven door Beverse Weetjes
|