Naar analogie van de,voor onze streek, historische ritstart van de Ronde in Waregem, organiseert het Davidsfonds Beveren-Leie op Zondag 8 juli, een lokale ronde:
In tegenstelling tot de Tour, waar de nadruk op sportieve prestaties wordt gelegd, willen we in Beveren een klein maar fijn programma aanbieden met culturele degustaties. Vooral met de Vlaamse feestdag in het vooruitzicht willen we de aandacht vestigen op onze lokale rijkdom, uit heden en verleden Voor een luttele 2.50 euro per persoon wordt U een programma voorgeschoteld om duimen en vingers bij af te likken. Het omvat een toponimische wandeling olv Lieven Monserez, die het hoe en waarom zal uitleggen bij diverse Beverse plaatsnamen en landschappelijk bepalende elementen in Beveren, zoals de Gentseweg en de spoorweg. Aan het kerkhof wordt door Etienne Ducatteeuw, gekend van de lokale heemkundige kring, uitleg verschaft bij enkele belangrijke Bevernaars die er begraven liggen; het lokaal-relevante Goed te Beaulieu en de dramatische gebeurtenissen van 1940 die zon ingrijpende invloed zouden hebben op de verdere uitbouw van de gemeente.
Daar ook vlas een bepalende invloed heeft uitgeoefend in de ontwikkeling van onze streek, stelt de firma DEPOORTERE, fabrikant van vlasverwerkingsmachines, hun nieuwe gebouw ter beschikking om een tentoonstelling op te zetten rond vlas en de verwerking ervan. Oude en nieuwe machines zullen er te bezichtigen zijn zowel in statische opstelling als in werking. Tevens zal er gelegenheid zijn om historisch visueel materiaal te bekijken ter plaatse.
Het culturele luik wordt ingezet door een bloemlezing van poëzie langs de Leieboorden. Dichter én oud-Bevernaar Patrick Lateur brengt er werk van zichzelf en streekgenoten deken Leonard Lodewijk De Bo en André Christiaens
Om het geheel wat kleur te geven wordt in de St Jan de Doperkerk een tentoonstelling opgezet met kunstwerken van autodidact Christine Tijtgat en internationaal gewaardeerde schilder Christian Verkaemer, ook alweer beide met Beverse wortels. Ten slotte kan men ten huize van Beverse kunstenares Claudine Denoulet haar -door de natuur geinspireerde- werken bezichtigen en E.H. Luc Suys zet de deuren van de pastorij open alwaar je zijn schilderijen en zijn tuin kunt bezoeken.
Het programma met uurrooster zal te bekomen zijn op de dag zelf aan het Bouwke, een neo-klassieke woning uit 1889, (Kleine Heerweg 86) waar in de namiddag het muziekske Dust in de tuin voor de muzikale omlijsting zal zorgen. Met dank aan Koen Lavens voor de inzending
13-06-2007 om 10:31
geschreven door Beverse Weetjes
|