Op zaterdag 30 juni 2007 werden André en Elza Roose-Debaere ontvangen op het gemeentehuis naar aanleiding van hun Diamanten jubileum.
André is geboren op 17 december 1923 te Desselgem in Prins Albert, waar nu café t Motje is. In een gezin met 7 kinderen waar nu nog 1 zus van in leven is. André ging naar in het klooster naar de kleuterschool en het lager volgde hij in de jongensschool in de Nieuwstraat bij meester Albert en Meester Michel. We mogen stellen dat de jeugdjaren van André zeker niet de mooiste uit zijn rijk gevuld leven waren. Zo verloor de familie van André 2 kinderen in 4 maanden tijd. Ze verhuisden naar café Nieuw Spriete waar nu de Bonvivan is langs de Gentse weg in Desselgem om er na enkele jaren dan nog eens te verhuizen naar Harelbeke naar café t Wandelinkske op t eiland. Op zijn 13 en een half jaar is André begonnen met werken als spoelopsteker bij de firma Vandenberghe te Deerlijk. Toen de oorlog in 1940 uitbrak was er geen werk meer. Samen met zijn vader ging André zwarte zeep maken om een beetje te blauwen. Zwarte zeep gemaakt van lijnzaadolie, en ze waren er voor gekend, van einde en verre kwamen ze om zwarte zeep bij de familie Roose. In 1943 werd André opgepakt door de Duitsers en moest gaan werken bij de firma Krüpp in Maagdenburg in Duitsland. Daar werkte hij in het metaal en maakte er onderdelen voor molens en zo meer. Op 18 april 45 werden ze bevrijdt door de Canadezen en vatten de terugweg richting het westen aan. Ongeveer 250 km wandelden ze in onze richting. Toen ze na wat zoekwerk toch een delegatie van het Belgische leger tegen kwamen konden ze op oude legercamions kruipen om verder gevoerd te worden. Verder is eigenlijk niet juist, ze werden terug naar het Oosten gevoerd tot op ongeveer een 20-30 km van waar ze vertrokken waren. Ze hadden 220 km voor niets gewandeld. Vandaar konden ze echter de trein nemen en arriveerden hier terug op 12 mei 1945.
Na het oorlogsverhaal begon André te werken bij vader waar hij meehielp bij het slachten van kleinvee. Na een klein jaar ging hij terug werken in de textiel o.a. bij Tissage Le Flandere te Zwevegem, in de Algemene fluweelweverij te Stasegem, een 7-tal maanden te Tourcoing als wever. want André wist te vertellen dat hij toentertijd 12,75 fr per uur verdiende als magazijnier maar als wever verdiende men toen algauw 20 frank per uur. De keuze om wever te worden was vlug gemaakt. Hij kende nog enkele werkgevers waaronder Busschaert te Deerlijk, Jacques en Frans Pappijn, Remi Godderis, Gustaf de Roose, Depoortere Freres om te eindigen bij Bekaert Textiles te Waregem. In 1984 ging André op brugpensioen en in 1988 met pensioen.
Elza werd geboren op 14 oktober 1924 als oudste van 7 kinderen in de Kleine Heerweg te Beveren. In het huisje dat vlak voor het huis stond waar André en Elza nu wonen. Elza liep zoals zovelen naar het klooster school tot haar 14 jaar. Toen mocht ze mee optrekken naar Frankrijk om te gaan werken in spinnerij Flypo. Om 4 uur s morgens stonden ze al te wachten bij Brabanders tot Pitie Pannecoucke met zijn tractor en een halve karre de mensen kwam oppikken om naar Frankrijk te gaan werken en waren pas s avonds heel laat terug thuis. Tijdens de oorlogsjaren ging Elza dienen bij de familie Vandenhende. Toen de oorlog voorbij was ging Elza aan de slag bij de firma Vanmarcke, bij de firma Busschaert te Deerlijk, bij Jerome Mabbe, bij Gustaf De Roose en bij Gerard Depoortere om er dan ook met pensioen te kunnen gaan in 1979. Elza stond ook in voor de zorg van het huishouden want het gezin was uitgebreid met Ria, Rik en Guy. Ondertussen zijn daar nu ook vier kleinkinderen bij gekomen: Youri, Kimberly, Jennifer en Stijn. De hobbys van André zijn voornamelijk biljarten in verschillende clubs.
André is jaren lid geweest van het ACW, KWB, de COO, het NVW (nationaal verbond der weggevoerden) de biljartclub willen is kunnen. De hobbys van Elza waren vroeger de dansgroep Herfstvreugde en zich inzetten voor de parochie, rondgaan voor Broederlijk Delen en parochieblad
Nu zijn haar hobbys voornamelijk TV kijken scrabble spelen. André werd gedecoreerd met verschillende medailles: Erkentelijkheid van NVW, Ridder in de kroonorde, ereteken arbeid 1° klasse en 2° klasse, Omosphinx academy, groot officier, commandeur officier, ridder in de orde van het Belgische kruis, 2° gouden palm Leopold 3, Kruis der veteranen Leopold 3, Ridder in de orde Leopold 2, gouden medaille der kroonorde.
De vroegere hobby van André bracht het Diamanten paar samen. André speelde in een orkest en was er drummer. Zo luisterde het orkest van André ook het trouwfeest van een nicht van Elza in Deerlijk op. André drumde tot Elza eens wou dansen en ja van t één kwam t ander. Maar André moest de volgende week weer een feestje spelen en de week erop nog eentje en nog eentje
. Elza stelde André voor de keuze, gaan drummen of verder doen met haar. André heeft een beetje getwijfeld want hij verdiende 50 frank per uur om te drummen en als hij uitging met Elza was hij die 50 frank per uur wel kwijt. Maar André koos voor Elza en dat heeft hem nog geen seconde gespeten en omgekeerd ook niet. Proficiat Elza en André! (RS)
07-07-2007 om 00:00
geschreven door Beverse Weetjes
Categorie:Jubileum
|